Av.Mehmet Taylan Karakum rumuzlu üyeden alıntı
Sayın İlgili;
Sizinki gibi ve benzeri dertlerle mağdur olan pek çok kişi bulunuyor maalesef. Türkiye avukatları da, bunlardan bir kısmını oluşturuyor inanın. Ancak; buraya sığmayacağı için, konunuzla ilgili birkaç hukuki açıklama yapmama izin verin lütfen.
1. Ödemenze karar verilen 400.-YTL vekalet ücreti, sizin için tayin edilen avukata değil; TEDAŞ'ın avukatına ödemeniz gereken bir meblağ. Sizin için atanan avukatın Barosu, CMK bütçesinden karşılanıyor.
2. Yeni başlayan bu uygulama, beraberinde pek çok sorun getirdi. Ancak; commodore'un da dediği gibi ki; yurtdışında da durum farklı değildir; savunmanızı, kendiniz yapabilirsiniz her zaman ve isterseniz, kendi atayacağınız, bizatihi seçeceğiniz bir avukatla da savunma yapabilirdiniz.
3. Tüm bu haksız süreç yaşanırken; önce bir tutanak düzenleniyor Tedaş görevlilerince, itiraz veya dava hakkınız vardı; polis ifade alır, avukat hakkınız vardı veya bağımsız danışmanlık alabilirdiniz; Savcılık ifade alır, haklarınız aynı; kamu davası açıldığında, iddianame ve duruşma günü size tebliğ edilir, haklar aynı. Şimdi; siz kendinizi etkin savunmayın, bir avukatla da savundurmayın; sonra sizin için tayin edilmiş avukat etkin bir savunma yapmadığı için ona kızın! Eğer, sizinle hiçbir görüşme yapmadıysa, ona ben de kızarım; ama, siz oraya gittiğinizde, bir avukatınız dahi yokmuş ve o arkadaşımız, sizin için, en azından birşeyler yapmış, ona da bu kadar yüklenmenizi haksız buluyorum.
4. Maalesef; bu kararlara karşı temyiz yolu kapatılmış durumda.Ancak; ben yine de temyiz ediyorum süresinde (7 gün içinde), Mahkeme reddediyor, bu sefer o red kararını temyiz ediyorum. Bunlar da, yeni değişiklikler sebebiyle yaşanan sıkıntılar, Yargıtay'ın çözüm üreteceğini düşünüyorum.
5. Bence siz, eğer hala geç kalmadıysanız temyizde, kararı temyiz ediniz. Eğer geciktiyseniz; olağanüstü kanun yolu olan, yazılı emirle bozma talep hakkınız var, Adalet Bakanlığı'na başvurarak.
Ama; bu kadar zor ve üzüntülü bir durum yaşamanıza rağmen, bir avukattan hala profesyonel yardım almıyor olmanız da, düşündürücü değil mi?...
Çok haklı olmadığınız konu, 3-5 dakika içinde bir Hakimin sizi nasıl tanıyabileceğine ilişkin düşünceniz. Yanılıyorsunuz; hiçbir Mahkeme, bir kişiyi tanıyarak, bu suçu o işlemez, işlememiştir diyerek hüküm kur(a)maz. Sizi, ancak siz tanıtabilirsiniz; onun gözden kaçırdıklarını, gelirinizi, harcamalarınızı, elektrik harcamanızla ilgili durumları, ödemelerinizi, bir savunma aracı olarak ancak siz sunabilirsiniz. Yoksa Hakim; Savcılık iddianamesi ve dosyaya sunulan delillere göre karar verebilir; siz bu delillerin aksini çürütmezseniz, Hakim ne yapsın?
Tüm bu yazdıklarımdan, sizi suçladığımı ve tek haksızın siz olduğunuzu düşündüğümü lütfen çıkartmayın. Ancak; hukukla oynamaz, ihmale gelmez. Anladığım o ki; siz, durumunuzu ciddiye almamışsınız, haklı olduğunuza olan inancınızla ve bu da, şu anki duruma neden olmuş.
Saygılarımla,