Yönetici Seçilemedi, ne olacak?
Merhaba
Toplantı yapıldı ve yönetici seçilemedi.
Yaptığım araştırmada bir kat maliki sulh hukuk mahkemesine başvurur diyor kanun.
Sorularım şunlar;
1. Kim başvuracak?
2. Kimse başvurmazsa ne olacak?
3. Eski yöneticinin görevi sona mı erdi yoksa devam mı ediyor?
Teşekkür ederim
Cevap: Yönetici Seçilemedi, ne olacak?
Bu işlem için yapılacak mahkeme masrafı apartman hesabından mı karşılanır?
Bu işlem için yapılacak mahkeme masrafı apartman hesabından mı karşılanır?
Bildiğim kadarıyla ;
8 den az bağımsız bölümü olan binalarda yonetici atanma zorunluluğu yok, sizde bağımsız bölüm sayısı nedir?
Gene bildiğim kadarıyla kanunen yönetici her yıl atanır, aynı yönetici tekrar tekrar da atanabilir, ama atanmasından sonra 1 yıl geçtiğinde artık atanmış yönetici değildir.
Toplantıda yonetici kendilinden seçilmez, kat malikleri kurulu seçer, yani yoneticiyi seçemeyen sizlersiniz.
Yonetici seçilemediğinde , dediğiniz gibi herhangi bir kat maliki sulh hukuk mahkemesinde yonetici atanması talepli dava açabilir, mahkemece en az 6ay süreli yonetici atanır bu durumda.
Davanın muhatabı da yonetici seçmeyi başaramayan diğer kat maliklerinin tamamı olur.
Dava açılırken yapılacak masrafları davayı açan öder, sonucunda yargılama masraflarının davalıdan alınarak davacıya ödenmesine diye karar çıkar. O noktada artık bina hesabından mı ödenir, tek tek her malik kendi payına düşeni mi öder, ona da kat malikleri karar verebilir.
16 daire var.
Dava hasımsız açılır şeklinde bilgiler de mevcut internette.
Yönetici seçilemedi, şu ana kadar herhangi bir duyuru da yapılmadı.
Şu an bizim binada yönetici var mı yok mu?
Mevcut yöneticinin yaptığı harcamalar vs. hukuka uygun mu?
Aidatları banka hesabına ödemeye devam ediyoruz.
Aidatları ödemezseniz, o kişinin yonetici olarak bir şey yapabilme hakkı olmasa da kat maliki olarak dava açıp gecikme cezasıyla sizden tahsil edilmesini sağlama hakkı mevcut.
Binanızda yonetici var mı? Bu sorunun cevabını en iyi siz verebilirsiniz.
Varmaya çalıştığınız sonuç o kişininin artık yonetici olmadığını ıspatlamaya çalışmak olsa da,
Ortak alanları temizletmesi gerektiğini düşünüp onu muhatap alarak attığınız adımları düşündüğümde, o kişiyi yonetici olarak kabul etmişsiniz zaten. Var mı yok mu sorusu çok ta gerçekçi kalmıyor yani.
Bir yonetici seçimi yapılamadıysa, sulh hukuk mahkemesinde , başlangıçtaki dava masraflarını karşılayarak yonetici atanmasını tayin edebilirsiniz. Dışarıdan biri yonetici atanır, belirlenen ucreti ödersiniz, yapması gerekenler için kendisine gerekli / yetkiyi tanımlarsınız, o yükümlülükleri yerine getirmediğinde de atanmış yoneticiye hesabını sorarsınız.
Sayın Kırcalı, ortak alanların temizletilmesi konusu geçen sene idi, yeni yöneticinin seçilemediği toplantı ise Ocak ayında yapıldı.
Yeni seneye girdiğimiz için yönetici seçimi yapılamadı bu nedenle yönetici var mı yok mu dedim, eski yöneticinin görevi halen devam ediyor mu yoksa bitmiş mi oluyor?
Yani şu anda nasıl bir durumda olduğumuzu anlamak istedim.
Binada temizlik yapılmıyor, kimse ilgilenmiyor,
aidatlar hesaba yatırılıyor.
Kimse yönetici seçmek için dava da açmıyor.
Yönetici olmadan temizlik firması ile anlaşma yapılabilir mi?
Yada kaç malik bir araya gelse bu temizlik işini birisine yada firmaya yaptırıp parasını ödeyebilir.
Alıntı:
baykm rumuzlu üyeden alıntı
...
Kimse yönetici seçmek için dava da açmıyor.
Peki siz yonetici atanması için dava açtınız mı?
Ben dahil kimse dava açmadı. Kimse uğraşmak istemiyor.
Bari temizlik yaptıralım diyorum, nasıl bir yol izleyebilirim
Bir yonetici seçilemediğine göre, herkes bireysel hareket eder duruma gelmiş binanızda.
Dolayısıyla temizlik yapılmasını isteyen yeterli malik sayısı diye bir şey de yok şu anda.
Temizlik yapılsın diye ortak karar almak isteseniz malikler olarak, davalık durumda olduğunuz , yonetici olarak tanımadığınız ama yoneticilik görevlerini yapmasını beklediğiniz, eski dönemdeki yoneticinin o karara katılmama ihtimali 101% .
o durumda temizlik yapılmasını isteyen malikler, kendi aralarında bedelini toplayıp ödeyerek sitedikleri temizliği yaptırabilmelerine bir engel yok elbette.
Yöneticilik görevini yapmasını beklemiyorum. Hukuken herhalde yönetici değil artık. Ama defter, hesaplar vs. herşey halen kendisinde.
Sadece başımızın çaresine bakmanın yolunu arıyorum.
Teşekkür ederim