- 

Ev sahibinin elektrik suyu kesmesi 
		Merhabalar Denizlide iki arkadaş  apartta kalıyoruz. Sözleşmem 10 aylık 3 aydır elektrik suyu ödemedik Ödemememizin nedeni ev sahibi bize faturayı göstermiyor Bunlar  faturaları kendileri ödüyorlar Sonra biz onlara ödüyoruz  Abonelikte ev sahibinin üstüne zannedersem Şimdi elektrik suyu keserse fatura ödemiyoruz diye  ne yapmamız gerekiyor ? 

- 

Cevap: Ev sahibinin elektrik suyu kesmesi 
		Kira kontratıyla gidip abonelik açtırırsınız. 

- 

Sizin daireniz özel elektrik su sayacı var mı yoksa binada tek bir sayaç mı var? 

- 

Yok abi özel değil benimkinden başka on beş daire daha var binada herkesin sayacı ayrı. 

- 

Alıntı: 

Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı

Yok abi özel değil benimkinden başka on beş daire daha var binada herkesin sayacı ayrı. 

:)
 Üstat, "apart" denen yerlerin kimisinde her dairenin normal daire gibi sayacı olurken kimi apartlarda binanıon tek bir sayacı oluyor, apart sahibi kiracılardan sabit bir ücret alıyor. Hatta "ne kadar harcarsan harca ayda x lira elektrik su doğalgaz parası ödeyeceksin" diye anlaşma yapılıyor, otel gibi. Böyle durumlarda çoğu zaman alınan elektrik su doğalgaz paraları toplamıi ödenen faturaların ciddi derecede üstünde olabiliyor.

- 

Engin bey, hem soran hem yanıtlayan durumunda mısınız ben mi öyle görüyorum ?

- - - Updated - - -

- 

Alıntı: 

EsesHakkındaMütalaa rumuzlu üyeden alıntı

- - - Updated - - -

Siz cevap vermeyince benim sorum boşa gitmesin diye mecburen Engin Bey cevap verdi.

- 

Alıntı: 

EsesHakkındaMütalaa rumuzlu üyeden alıntı

- - - Updated - - -

Hepimizin bazı konularda soruları, bazı konulara verilebilecek yanıtları olması normal değil mi?

- 

Bizim dairenin elektrik su sayacının ayrı olduğunu söylüyor ev sahibi 

- 

Kira sözleşmesinide vermezse ne yapabiliriz Engin Bey? 

- 

Alıntı: 

bertanovic rumuzlu üyeden alıntı

Kira sözleşmesinide vermezse ne yapabiliriz Engin Bey? 

Kira sözleşmesinin bir nüshası sizde değil mi?

- 

İlk tutarken istedik sözleşme muhasebeye gidecek dedi ondan sonra verebilirim dedi1 ay sonra gelince alirsiniz dedi. 1 ay sonra yine sorduk, yine muhasebede dedi. Sonra bizde bir daha istemedik öyle kaldı 

- 

Bugün öğrendim elektrik ve su tek saatten kesiliyormuş. Ayriyetten her dairenin elektrik su saati var bunlar kendileri hesaplıyorlar faturaları 

- 

Ev sahibi ben olsam, 3 aydır elektrik su bedelini ödemeyen kiracımın kullandığı elektrik ve suyu keserdim, muhtemelen ev sahibiniz de aynı şeyi yapacaktır.
 Kiracı ben olsam , ev sahibimle konuşur, gelen elektrik ve su faturası üzerinden birim bedeli hesaplayıp kullandığımız miktarı sayaçlarımızdan hesaplayıp ödeyelim, bu sıkıntıyı da kolayca halletmiş olalım derdim.

- 

Alıntı: 

Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı

Ev sahibi ben olsam, 3 aydır elektrik su bedelini ödemeyen kiracımın kullandığı elektrik ve suyu keserdim, muhtemelen ev sahibiniz de aynı şeyi yapacaktır.
 Kiracı ben olsam , ev sahibimle konuşur, gelen elektrik ve su faturası üzerinden birim bedeli hesaplayıp kullandığımız miktarı sayaçlarımızdan hesaplayıp ödeyelim, bu sıkıntıyı da kolayca halletmiş olalım derdim.

Sayın Erdoğan Bey,

Aynı şeyi ben de düşünmüştüm. Ek olarak aklıma gelen:

Yasal olarak sözlü kontrat yapmaya engel bir durum yok. Sözlü kontrat yaptık deyip muhtarlıktan alacağı belge ile abonelik için başvursa ne olur sizce? Ne diyeceklerini gerçekten ben de merak ediyorum.

- 

Elektrik aboneliği için de , su aboneliği için de benim bildiğim kadarıyla ilgili kurumların başvuruda kira kontratı olması şartı var.
 Muhtardan alınacak ikamet belgesi ile abonelik başvurusunun kabul göreceğini hiç sanmıyorum.

- 

Alıntı: 

Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı

Elektrik aboneliği için de , su aboneliği için de benim bildiğim kadarıyla ilgili kurumların başvuruda kira kontratı olması şartı var.
 Muhtardan alınacak ikamet belgesi ile abonelik başvurusunun kabul göreceğini hiç sanmıyorum.

Anlıyorum. Bu durumda ortaya sözlü kontratın geçersiz olması gibi bir tezat çıkıyor. Kanun koyucu sözlü kontrat olur diyecek, kurumlar bunu kabul etmeyecek. Öyle değil mi?

- 

Alıntı: 

karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı

Sayın Erdoğan Bey,

Aynı şeyi ben de düşünmüştüm. Ek olarak aklıma gelen:

Yasal olarak sözlü kontrat yapmaya engel bir durum yok. Sözlü kontrat yaptık deyip muhtarlıktan alacağı belge ile abonelik için başvursa ne olur sizce? Ne diyeceklerini gerçekten ben de merak ediyorum.

Her ildeki kurumların tutumları aynı olmayabilir. Ancak İstanbul'da bildiğimiz usulde hazırlanmış bir kira kontratı ve hatta deprem sigortası yoksa, ne elektrik ne su ne doğalgaz aboneliği açmıyorlar.

- - - Updated - - -

Alıntı: 

Anlıyorum. Bu durumda ortaya sözlü kontratın geçersiz olması gibi bir tezat çıkıyor. Kanun koyucu sözlü kontrat olur diyecek, kurumlar bunu kabul etmeyecek. Öyle değil mi? 

Sözlü kontrat tabii ki olur. Sözlü olarak taşınmazı kiralayabiliyoruz. Buna engel bir durum yok. Ama elektrik su bağlatamıyoruz. Zira kanun, taşınmazı "kiralayabilirsiniz" diyor ama elektrik su doğalgaz bağlatabilirsiniz demiyor ki.

- 

Alıntı: 

Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı

Sözlü kontrat tabii ki olur. Sözlü olarak taşınmazı kiralayabiliyoruz. Buna engel bir durum yok. Ama elektrik su bağlatamıyoruz. Zira kanun, taşınmazı "kiralayabilirsiniz" diyor ama elektrik su doğalgaz bağlatabilirsiniz demiyor ki. 

Tamam da ilgili kurum bir anlamda abone adayı kiracıyı yazılı kontrat yapmaya zorlamıyor mu?

Aslında DASK poliçesi istenmesine de karşıyım. Hangi kanunda var? Eminim ki, bir gün birisi bunu idare mahkemesine taşıyacak Şenol bey üstadım.

- 

Alıntı: 

Tamam da ilgili kurum bir anlamda abone adayı kiracıyı yazılı kontrat yapmaya zorlamıyor mu?

Aslında DASK poliçesi istenmesine de karşıyım. Hangi kanunda var? Eminim ki, bir gün birisi bunu idare mahkemesine taşıyacak Şenol bey üstadım.

İstanbul'da bir ev kiralarsanız sanırım "birisi" taşır :)

- 

Alıntı: 

'' Sözlü olarak anlaştığımız şartlarla şu evimi şu kişiye kiraladım '' şeklinde yazılı imzalı bir sözleşmeyi neden kabul etmesinler derim .
 Kira kontratı mutlaka hazır satılmakta olan formatta olması gerektiği gibi bir zorunluluk yok bildiğim kadarıyla.

- 

Benim kira sözleşmem var Ayriyetten her kirayı ödediğimde makbuz alıyorum. Kira sözleşmesini noterden ihtarname çekerek alamaz mıyım? 

- 

Alıntı: 

Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı

:)
 Üstat, "apart" denen yerlerin kimisinde her dairenin normal daire gibi sayacı olurken kimi apartlarda binanıon tek bir sayacı oluyor, apart sahibi kiracılardan sabit bir ücret alıyor. Hatta "ne kadar harcarsan harca ayda x lira elektrik su doğalgaz parası ödeyeceksin" diye anlaşma yapılıyor, otel gibi. Böyle durumlarda çoğu zaman alınan elektrik su doğalgaz paraları toplamıi ödenen faturaların ciddi derecede üstünde olabiliyor.

Şenol Bey sizin dediniz gibi tek saat var Bütün apartın faturası tek saatten kesiliyor Ama bunlar ayrı saat koymuş kaçak kendileri saat kurmuş İşte kw hesabı üzerinden hesaplıyorlar

- 

Avukat değilim ama birkaç yöntem önerebilirim size. Elektrik ve su sayaçları üzerinde abone numarası yazılıdır. Abone numaralarını alın. Mobil bankacılık kullanıyorsanız tahsilat şubelerine gitmeden telefon üzerinden elektrik veya suyunuzun borcunun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. 

D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

- 

Alıntı: 

Abzu rumuzlu üyeden alıntı

Avukat değilim ama birkaç yöntem önerebilirim size. Elektrik ve su sayaçları üzerinde abone numarası yazılıdır. Abone numaralarını alın. Mobil bankacılık kullanıyorsanız tahsilat şubelerine gitmeden telefon üzerinden elektrik veya suyunuzun borcunun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. 

D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Tek saat var diyorum. Bütün dairelerin faturası tek bir saatten ödeniyor. Abonelik numarası saati ayrı olanlar için