İşverenin işçiye eşit davranma yükümlülüğü?
Merhabalar,
İş yerimde başka bir yönetici arkadaşım ile bir tartışma yaşadık ve nişanlımın yanında şahsıma ettiği küfür ve hakaretlerin tahrik etmesi sonucu öfkeme yenik düşüp tezgahta duran bıçağı alıp üzerine yürüdüm.Sonuç olarak şirketim iş kanunu 25/2 D 'yi göstererek sözleşmemi feshetti.
Sadece öğrenmek istediğim işveren sadece şahsıma yaptırım uyguladı ve karşı tarafa hiç bir şekilde yaptırım uygulamadı ki karşı tarafın şahsıma küfür ve tehditler etmesi şahitlerle kanıtlanabilir.Tazminat vs. gibi şeyler için değilde karşı tarafa da yaptırım uygulanması için mücadele edebilir miyim?
İşverenin işçiye eşit davranma yükümlülüğü bu anlattığım olayda örnek alınabilir mi?
Değerli bilgilerinizi esirgemeyin, yol gösterirseniz minnettar olurum.
Cevap: İşverenin işçiye eşit davranma yükümlülüğü?
sizce işçi olarak tepkiniz normal mi? işveren olsanız ne düşünürdünüz?
Belki ona da kınama cezası verilmiştir. Sonuçta hakaret ve bıçaklı saldırıya aynı cezanın verilmesi doğru olmaz.
İşveren olsam derim ki bu adam müdürlük yapıyor, eline bıçak aldıracak kadar ne öfkelendirebilir bir insanı? değil mi hemen öyle kestirip atmamak lazım.Ayrıca ben Asistan Müdürüm karşımdaki bana hakaret ve küfür eden benim bir altım pozisyonda çalışan sıradan bir vardiya müdürü.
- - - Updated - - -
Bıçaklı saldırı ve hakaret aynı cezayı doğurmayabilir haklısınız.Böyle olaylarda neden sonuç ilişkisi aranmıyor sanırım hukukta.Adam bana küfür edip hakaret ve tehditler savurmasa elime bıçak alıp üstüne yürümezdim.Sanırım herkes asıl suçludan yana bu ülkede..
Alıntı:
smhylmz88 rumuzlu üyeden alıntı
İşveren olsam derim ki bu adam müdürlük yapıyor, eline bıçak aldıracak kadar ne öfkelendirebilir bir insanı? değil mi hemen öyle kestirip atmamak lazım.Ayrıca ben Asistan Müdürüm karşımdaki bana hakaret ve küfür eden benim bir altım pozisyonda çalışan sıradan bir vardiya müdürü.
- - - Updated - - -
Bıçaklı saldırı ve hakaret aynı cezayı doğurmayabilir haklısınız.Böyle olaylarda neden sonuç ilişkisi aranmıyor sanırım hukukta.Adam bana küfür edip hakaret ve tehditler savurmasa elime bıçak alıp üstüne yürümezdim.Sanırım herkes asıl suçludan yana bu ülkede..
Mutfakta mı müdürlük yapıyorsunuz?
Hemen bıçak nasıl elinize geçti de saldırdınız anlamak zor.
Asıl suçlu, anlattığınıza göre eline bıçak alıp karşı tarafa saldıran siz görünüyorsunuz şu haliyle.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Mutfakta mı müdürlük yapıyorsunuz?
Hemen bıçak nasıl elinize geçti de saldırdınız anlamak zor.
Asıl suçlu, anlattığınıza göre eline bıçak alıp karşı tarafa saldıran siz görünüyorsunuz şu haliyle.
Evet restoran müdürüyüm, yanımızda bıçak taşımıyoruz sonuçta, avm'nin içinde oluyor olaylar bıçağın nereden alındığı önemli mi?
Zaten bu kıt kafalarınız yüzünden ülkemiz ilerlemiyor, asıl suçlu bıçağı alıp saldıranmışmış.
Ananıza bacınıza küfür edildiği zaman nasıl tepki veriyosunuz? Teşekkür mü ediyorsunuz karşı tarafa? Yada bakın konuşarak halledebiliriz gibi entel dantel yollara mı başvuruyorsunuz? Haydutmuyuz bir durduk yere mi öfke patlaması yaşayıp elimize bıçak alıp saldırıyoruz? Ateş olmayan yerden duman çıkar mı?
Sizin gibi kafalar yüzünden haklıda haksızda ayırt edilmiyor malesef..
Alıntı:
Evet restoran müdürüyüm, yanımızda bıçak taşımıyoruz sonuçta, avm'nin içinde oluyor olaylar bıçağın nereden alındığı önemli mi?
Zaten bu kıt kafalarınız yüzünden ülkemiz ilerlemiyor, asıl suçlu bıçağı alıp saldıranmışmış.
Ananıza bacınıza küfür edildiği zaman nasıl tepki veriyosunuz? Teşekkür mü ediyorsunuz karşı tarafa? Yada bakın konuşarak halledebiliriz gibi entel dantel yollara mı başvuruyorsunuz? Haydutmuyuz bir durduk yere mi öfke patlaması yaşayıp elimize bıçak alıp saldırıyoruz? Ateş olmayan yerden duman çıkar mı?
Suç işlemiş olan ve cezalandırılması gereken suça meyilli kişiler burada sordukları sorulara doğru cevaplar aldıklarında sinirleniyor ve doğruları söyleyenlere karşı yeni suçlar işleyebilecek duruma geliyor. Aslında bu cezalandırılması gereken suçluların sorularına cevap verilmemesi daha uygun olur diye düşünüyorum.
Size ve nişanlınıza yapılan hakaret tehdit vs için savcılığa şikayette bulunun, işvereni de Bölge çalışma müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz ayrıca yöneticiye bu eylemleri nedeniyle, işverene ise eşit davranma yükümlülüğüne uygun davranmadığı için sembolik olmak kaydıyla manevi tazminat davası açabilirsiniz.
- - - Updated - - -
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Suç işlemiş olan ve cezalandırılması gereken suça meyilli kişiler burada sordukları sorulara doğru cevaplar aldıklarında sinirleniyor ve doğruları söyleyenlere karşı yeni suçlar işleyebilecek duruma geliyor. Aslında bu cezalandırılması gereken suçluların sorularına cevap verilmemesi daha uygun olur diye düşünüyorum.
İnsanlar sorunları hakkında hukuki çözümler aramak için soru soruyor yorum istemiyorlar, sizin hukuki yollara müracaat ettiklerinde karşılaşacakları sorun ve engelleri yorum sanıp agresifleşiyorlar en doğrusu siz hukuki yasal yolları önerip gerisini kişilerin tercihine bırakın iyilikten maraz doğar bir söz var bilirsiniz.
Alıntı:
Kıt olmayan kafanız rahatladı mı bari bunları yazınca?
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Size ve nişanlınıza yapılan hakaret tehdit vs için savcılığa şikayette bulunun, işvereni de Bölge çalışma müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz ayrıca yöneticiye bu eylemleri nedeniyle, işverene ise eşit davranma yükümlülüğüne uygun davranmadığı için sembolik olmak kaydıyla manevi tazminat davası açabilirsiniz.
- - - Updated - - -
İnsanlar sorunları hakkında hukuki çözümler aramak için soru soruyor yorum istemiyorlar, sizin hukuki yollara müracaat ettiklerinde karşılaşacakları sorun ve engelleri yorum sanıp agresifleşiyorlar en doğrusu siz hukuki yasal yolları önerip gerisini kişilerin tercihine bırakın iyilikten maraz doğar bir söz var bilirsiniz.
Sayın Engin Bey,
Öncelikle yaklaşımınızdan dolayı sizi tebrik ederim, insanlar malesef yargılamayı kendilerine vazife edinir olmuş günümüzde, yol gösterici tutumunuz ve uslubunuzdan dolayı tekrar teşekkür ederim.
Umarım diğer kendini birşey zanneden egoist kişiler bu yorumları okurlar ve kendilerine pay çıkarırlar..
İnsanlara yol gösterin, herkesin hukuk bilgisi eşit değil, amacımız zaten bize yol göstermeniz için size danışmak, sen suçlusun yok bıçakla saldırmışsın vs vs.. gibi ifadeler kullanmanız sizi iyi bir insan yapmıyor..
Alıntı:
Sayın Engin Bey,
Öncelikle yaklaşımınızdan dolayı sizi tebrik ederim, insanlar malesef yargılamayı kendilerine vazife edinir olmuş günümüzde, yol gösterici tutumunuz ve uslubunuzdan dolayı tekrar teşekkür ederim.
Umarım diğer kendini birşey zanneden egoist kişiler bu yorumları okurlar ve kendilerine pay çıkarırlar..
İnsanlara yol gösterin, herkesin hukuk bilgisi eşit değil, amacımız zaten bize yol göstermeniz için size danışmak, sen suçlusun yok bıçakla saldırmışsın vs vs.. gibi ifadeler kullanmanız sizi iyi bir insan yapmıyor..
Peki.
( bizim egoist olmamız da sizi o konuda hatalı olmaktan kurtarmıyor ama nasılsa bir önemi yok , siz kendi borunuzu üflemeyi seviyorsunuz. )
Kolay gelsin, sn kıtkafalı olmayan , egoist hiç olmayan, kendini hiç bir şey sanmayan kişi)
Olayı hangi yanından tutalım bilemedim. Bende bir ton hukuki sorun yaşıyorum. Karşı taraf sürekli tahrik halinde Bi kabahat işlese de bundan faydalansak derdinde. Sizinki gibi anlık Bi olayda değil dile kolay 2 yıldan fazladır. Şimdi ben bu insanlara saldırsam haklıyken haksız olacağımın bilincindeyim. Afedersiniz bir hayvan size havlasa ona düşmanlık besler üzerine bıçakla saldırır mısınız? Kimisine böyle davranmalı verhasıl.
Haklıyken haksız düşmüşsünüz. Daha kötüsü evdeki bulgurdan olacağınızında bilincinde değilsiniz. Bilmenizi sağlamaya çalışanlara pek kötü karşılık veriyorsunuz. Davranışınız hukuken ceza gerektiriyorken işten çıkarılmayla atlatmışsınız. Bence kurcalamayın . Uzaklaşın gitsin.
CLT-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Alıntı:
alphaRomeo rumuzlu üyeden alıntı
Olayı hangi yanından tutalım bilemedim. Bende bir ton hukuki sorun yaşıyorum. Karşı taraf sürekli tahrik halinde Bi kabahat işlese de bundan faydalansak derdinde. Sizinki gibi anlık Bi olayda değil dile kolay 2 yıldan fazladır. Şimdi ben bu insanlara saldırsam haklıyken haksız olacağımın bilincindeyim. Afedersiniz bir hayvan size havlasa ona düşmanlık besler üzerine bıçakla saldırır mısınız? Kimisine böyle davranmalı verhasıl.
Haklıyken haksız düşmüşsünüz. Daha kötüsü evdeki bulgurdan olacağınızında bilincinde değilsiniz. Bilmenizi sağlamaya çalışanlara pek kötü karşılık veriyorsunuz. Davranışınız hukuken ceza gerektiriyorken işten çıkarılmayla atlatmışsınız. Bence kurcalamayın . Uzaklaşın gitsin.
Zaman ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederim. Benimki anlık bir öfke patlamasıydı, ben yaptığım doğru diye savunmuyorum. Hayatımızın her anı böyle aksiyonlu geçmiyor, ben burda yaşadığım olayla ilgili bilgi almak istedim, yorum yapılsın diye değil yol gösterilsin diye bu platforma başvurdum. Kimse kimseyi yaşamadığı şeylerle alakalı yargılamasın. Yarın sizinde başınıza gelir, bu anlık bir öfke patlaması sonucu yaşanan bir olaydır, buraya gelipte övünerek ben şu adama bıçak çektim diye anlatmıyorum sonuçta! Böyle bir talihsizlik yaşadık ne yapılmalı derdindeydim.Yoksa ben burda kimseyi şahsen tanımıyorum kimsede beni tanımıyor. Bana doğru düzgün uslupla yol göstermek için zamanını harcayanlara teşekkür ederim. Onun dışında bu platformu kullanarak kendini tatmin edenlerede selam olsun..
Size verilen ortak bir görüş var hukukçusu hukuk severi adliye yolunu evinden çok kullananı aynı şeyi söylüyor.
Bu arada hepimiz insanız yorum katarım, katılmasın isterseniz kanun ne diyor kitabı açar ona bakarsınız. Yorumsuz öğrenirsiniz.
1. İşveren eşit davranmadı haksız bir şekilde işime son verildi der dava açarsınız.
2. İş mahkemesinde olayın tüm detayları ortaya çıkınca hakim resen hakkınızda adam yaralamaya teşebbüsten soruşturma açtırır .
3. Hakarete uğradım gururum incindi derken kendinizi bu suçtan yargılanır bulursunuz.
4. İş mahkemesi işvereni haklı bulur. Diğerini niye işten çıkaramıyorsun demez, görevi değildir.
5. Hakarete uğradığınız için şikayetçi olursunuz. Suçlu bulunur 500 lira adli para cezası verilir hagb verilir.
Benim görgüye dayalı tecrübeyle söyleyebileceğim budur.