zilli kelimesi HakareT sayilir mi?
facebook da ùye oldugum Bir Grup da dolandiricidir diye paylasilan bir fotografin altina.evlilik vaadiyle carpmistir zilli diye Isim belirtmeden Yorum yapmistim.resim sahibi beni karakola sikayet etmis hakaret gerekcesiyle.karakola gittim ifade verdim. Dosya savciliga gidecek.bu konuyla ilgili mahkeme acilir mi?acilirsa nasil bir ceza alirim.su an sabikamda yok. Bilgisi olan Aydinlatabilir mi? Tesekùrler simdiden.
Cevap: zilli kelimesi HakareT sayilir mi?
"Zilli" kelimesi kuşkusuz hakarettir. Fotoğrafın altına yazılan bu kelimenin o kişiye karşı olduğu konusunda tereddüt hasıl olmayacağından suçun oluşması için ayrıca isim belirtmeye gerek yoktur.
Dolayısı ile savcılık kesin olarak davayı açacaktır. Alacağınız en az ceza 1500 TL adli para cezasıdır. Sabıkanız olmadığı için talep etmeniz halinde HAGB kararı verilebilir. Beş yıl içinde yeniden kasıtlı bir suçtan ceza almazsanız tüm sonuçları ile ortadan kalkar.
Belki karşı tarafla uzlaşabilirsiniz, belki de şikayetini geri çeker. Geçmiş olsun.
Peki ,alacagim ceza sabika Kaydimda görùnùr mù? HAGB Karari verilirse mahkeme masraflarini ben mi öderim?tazminat ödermiyim?ilginiz icin cok tesekùr ediyorum.
Beş yıllık HAGB süresi içerisinde adli sicilinize işlenmez yani sabıkanız temiz görünür. Beş yıllık süreyi sorunsuz atlattığınızda ise zaten dosya tamamen ortadan kalkacağından artık işlenmesi söz konusu bile olamaz.
HAGB verilmesi halinde 5271 s. CMK 325/2 m. gereğince yargı masrafları size yükletilir ama karşı taraf avukat tutmaz ise bu, ciddi bir miktar oluşturmaz.
Tazminat ayrı bir konu. Bunun için şikayetiçinin ayrıca asliye hukuk mahkemesinde manevi tazminat davası açması lazım. Açarsa düşünürsünüz.
Peki ùstadim; HAGB Karari verilmez de ceza alirsam sabika kaydina islenirmi? Devlet memuru olmama engel bir durum olusturur mu?
İşlenir ancak devlet memuriyetine engel olmaz.
Aydinlatdiginiz icin Çok Tesekùrler ùstadim.
mrb. üstad,bir sorum daha olacak ama.altina yorum yaptigim resimde üc kisi var.(iki bayan bir erkek) resmi paylasan sahis isim belirtmeden dolandiricidir dikkat edin diye paylasmis bende zilli diye altina yorum yazmis bulundum.(isim belirtmeden) ben sadece dolandiriciya itafen yorum yazdim.bir bayan sikayetci oldu.itiraz etsem dava reddedilir mi?
Böyle bir savunma "ben o kelimeyi elinde zili olan anlamında kullanmıştım" demek gibi komik bir şey olur herhalde. :)
Anlattığınız kadarıyla olayda hakarette matufiyet unsuru gerçekleşmiş görünüyor. Fotoğrafı yükleyip altına dolardırıcıdır diye yazan da suçlu tabii ancak siz de paylaşımda bulunduğunuzdan sizin için de suç oluşmuştur.
İsim belirtilmediğinden hakim burada hakaretlerin o kişiye yapıldığı konusunda bir duraksama olup olmadığına bakacak ki, bana göre duraksama yok gibi duruyor.
Elbette sizin için bağlayıcılığı olan bizim görüşlerimiz değil mahkemenin kararıdır. Biz sadece fikir yürütüyoruz. Geçmiş olsun.
çok teşekür ediyorum üstad.peki bana bir savunma dilekcesi örneği sunabilirmisiniz?
birde üstadım;tarafıma tebliğ edilen mahkeme tebligatında,suç tarihi:14/12/2017. mahkeme tarihi 15/11/2018. bana tebliğ edilme tarihi:11/09/2018. burda 6 aylik zamanasimi aşılmış mıdır?bu sebeple davanın reddedilmesini talep edebilir miyim?
Alıntı:
Aslann35 rumuzlu üyeden alıntı
birde üstadım;tarafıma tebliğ edilen mahkeme tebligatında,suç tarihi:14/12/2017. mahkeme tarihi 15/11/2018. bana tebliğ edilme tarihi:11/09/2018. burda 6 aylik zamanasimi aşılmış mıdır?bu sebeple davanın reddedilmesini talep edebilir miyim?
2017nin 12.ayında olay olmuş, 2018 in 1.ayında şikayet hakkı kullanılmış.Yani 6 aylık süre dolmadan şikayetçi olunmuş, zamanaşımı iddia edebilirsiniz elbette ama aşılmış bir şey yok ortada, zamanaşımı iddianız red edilir
peki hocam;emniyetdeki ifademde yorumu kendim yapmis oldugumu hatirlamadigimi,ancak bir dolandiricilik olayindan bahsedildigi icin kendime hakim olamayip yorum yapmis olabilecegimi belirttim.ifadeyi alan memurunda süslemesi ile kismen sucu kabullenir bir tarzda ifade vermis bulundum.ancak;daha sonra yaptigim arastirmada,yorum yapan hesabin benim hesabimi kopyalayan sahte bir hesap oldugunu farkettim.zaten bu olaydan sonra da o sahte hesap kapatildi.mahkemede suclamayi kabul etmeden,yorum yapilan hesabin İP adresinin bulunmasini talep edersem davanin gidişati nasil olur.facebook İP adreslerini gönderir mi?aleyhimde sadece yorum yapilmis bir ekran görüntüsü ve iki tarafin ifadeleri var.dijital kanit olmadan aleyhime bir karar çıkar mı?
Alıntı:
peki hocam;emniyetdeki ifademde yorumu kendim yapmis oldugumu hatirlamadigimi,ancak bir dolandiricilik olayindan bahsedildigi icin kendime hakim olamayip yorum yapmis olabilecegimi belirttim.
Ceza hukukunda buna tevil yolu ile ikrar yani üstü kapalı olarak suçu kabullenme deniliyor. Bu nedenle hakimin facebook IP adresi vs gibi kanıt araştırmasına gerek göreceğini hiç sanmıyorum. Dolayısı ile mahkemede böyle bir ifade değişikliği lehten çok aleyhte olabilir.
Alıntı:
ifadeyi alan memurunda süslemesi ile kismen sucu kabullenir bir tarzda ifade vermis bulundum.
Hem sizin için hem de kollukta ifade verecekler için yazıyorum; memurun ifadenizde yanlış anlaşılmaya sebebiyet verecek şekilde değişiklik yapmasına asla izin vermeyin. İmzalamadan önce iyice okuyun. Gerekiyorsa şu bölümler şu şekilde değiştirilsin diye istekte bulunun. İlk ifade çok önemlidir. Baskı vb altında alınmadıkça bundan rücu çok zordur.
peki hocam,suc tarihi .../12/2017. Mahkemenin acilma tarihi .../08/2018 bir zamanaşimi olusmuş mudur acaba? şikayet de ve dava açmada zamanaşımı ne kadardır? 6 aylık zamanasimi savcilik sorusturmasini da kapsar mi?sikayet de bulunulduktan sonra mahkeme acilmasinin bir zamanasimi varmidir?
Öncelikle sizin olayınızda bir zamanaşımı söz konusu değil. Bu yönde olası bir itirazınıza sayın Erdoğan beyin de belirttiği gibi itibar edilmez.
Savcılığa yapılacak şikayetler olay tarihinden itibaren altı ay içerisinde yapılmış olmalıdır. Bu süre sikayetçi olacak kişinin süphelinin kim olduğunu öğrendiği tarihten itibaren başlar. Yani gördüğünüz gibi sikayetçi, şüphelinin kim olduğunu geç öğrenirse bu süre olay tarihinden itibaren altı ayı da geçebilmektedir.
Ceza hukukunda ayrıca "dava zamanaşımı" ve "ceza zamanaşımı" kavramları vardır. Bu süreler o eylem için yasada öngörülen cezanın üst sınırı vb gibi bazı faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Bu konuda daha fazla ayrıntı için TCK 66 ve 68. maddeleri inceleyebilirsiniz.
Ancak şunu net olarak söyleyeyim ki, sizin davanız da süresinde açılmış. Bir dava zamanaşımı yok yani. Ceza zamanaşımı ise henüz ceza almamış olduğunuzdan söz konusu bile olamaz.
Özetle tüm zamanaşımları bakımından lehinize bir durum görünmüyor. Bu nedenle zamanaşımı iddiasında bulunmanızı önermiyorum.
peki hocam,sadece ekran çıktısı,müşteki beyanı ve sanık ifadesiyle ceza verilmesi mümkün mü?
Evet mümkün. Burada en kuvvetli delil tevil yollu ikrar dediğimiz ilk kolluk ifadeniz. Başka bir araştırmaya girmeden de bu delillere dayanarak hüküm kurup ceza verebilir.
5271 sayılı CMK'nun 148 ve 5 fıkralarında ; Müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade,hâkim ve mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkca hükme esas alınamaz...........maddeleri dikkate alınmaz mı?
Daha önce kollukta baskı, şiddet vb olmaksızın alınan ifadelerin geçerli olduğunu belirtmiştim.
CMK 148/4 de avukatınız olmadan alınan ifadenin hükme ESAS ALINAMAYACAĞI belirtilmekedir.
Peki HÜKME ESAS ALMAK nedir?
Hükme esas almak; kollukta ikrara yönelik beyanın sonraki aşamalarda ve başkaca delillerle doğrulandıktan sonra hüküm kurulması yani tek başına kolluk ifadesi ile hüküm kurulamaması demektir.
Olayı bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, sizi evlilik vaadiyle dolandıran bir kadın ile yaşanan ilişki, sonrasında bu kadının facebook'daki resmine yapılan yorumlar, bayanın şikayetçi olduğuna dair beyanı, sizin kolluktaki tevil yollu ikrarınız ile birleştiğinde yargılama aşamasında hakimde suçu işlediğinize dair vicdani kanının oluşması için yeterli olacaktır.
Bunun aksini kabul edersek, kolluk ifadesinin hiçbir değeri olmadığını, herkesin avukatım olmadan ifade verdiğim için bu ifadeyi kabul etmiyorum deme hakkının olduğunu da kabul etmemiz gerekir.
Kanun koyucu bu tür durumları önlemek için susma hakkı tanımış olup ifade vermeden önce tüm yasal haklarınızın size hatırlatılmasını zorunlu kılmıştır.