Dava tutanaklarım bilgim dışında okunmuş, paylaşılmış.
Adliyede bir katip (davamda görevli olan katip değil) şahsıma ait boşanma davasının tutanaklarını alıp okumuş. Tamamen kötü niyetle ve benim ya da avukatımın haberi, izni olmadan. Tutanağın içeriğini de bir başkasıyla paylaşmış. Bu yasal mıdır? Bu durum karşısında suç duyurusunda bulunabilir miyim? Nasıl bir yol izlemem gerekir?
Suç duyurusunda bulunduğumda ispat için içeriği anlattığı kişinin şahitliği yeterli olur mu?
Teşekkürler.
Cevap: Dava tutanaklarım bilgim dışında okunmuş, paylaşılmış.
Avukatınız ne diyor bu işe?
Henüz onunla konuşamadık. Ulaşamadım kendisine.
Paşlaştığı kişi davada taraf değilse yasal değil. Taraf ise zaten katibe gerek kalmadan gider yazı işleri müdürüne söyler kendisi inceler, isterse dosyanın tamamının fotokopsini çektirir alır. Bazı hakimler bunun için dilekçe isteyebiliyorlar.
Paylaştığı kişi taraf değil. Suç duyurusunda bulunabilirim o zaman değil mi o kişiyi de şahit olarak gösterip?
Cevap için teşekkürler.
Peki o kişi nasıl tanıklık yapacak? Sen tarafı olmadığın dosya hakkında neden bilgi alıyorsun demezler mi? Açıkçası ben bu işi pek anlamadım. Eşinizin bir yakını filan mı bilgi almış?
Herhalde uzaktan yakından alakası olmayan birisi gidip de bana falan numaralı dosyayı çıkartın bakacağım, ya da okuyup bana bilgi verin demez. Bir şekilde dosya ile bir bağı olan birisidir.
Dosyaya ulaşan katip aramızın pek iyi olmadığı birisi. Ortak bir arkadaşımıza bahsetmiş. Adliyede çalışıyorum, istersem her şeyi yaparım, her bilgisine ulaşırım demek istemiş. Arkadaşım da şahitlik yaparım dedi. Hem katibin hem de ortak arkadaşımızın eski eşimle tanışıklıkları yok. Tamamen şahsıma yönelik bir davranış.
Zaten ben de buna kızdım. Benim şahsi ve özel bilgilerime her katip ulaşabiliyor mu böyle? Bu, görevi kötüye kullanmak değil midir?
Aslına bakarsanız görevi kötüye kullanmaktır. Ancak ben adliye personeli hakkında bu tür şikayette bulunup da kendi adına olumlu bir sonuç alabileni görmedim pek. Bu tür olaylar örtbas edilip üstü kapatılır. Size de usulen isnat edilen suç sübut bulmamıştır diye bir cevap verilir.
Biz daha neler gördük... Hakim açık duruşmayı hiçbir gerekçe göstermeksizin kapalı yapıyor. Git bildiğin yere kadar şikayet et diyor. Adalet Bakanlığı, HSYK başta olmak üzere yapılan onlarca şikayetten hiçbir sonuç alınamıyor. Hakime ceza verilmemesine ilişkin idari işlemin iptali için idari yargıya başvuruluyor, idari işlem niteliğinde değildir diyerek dava reddediliyor. Üstelik de bunlar bir hukukçuya yapılıyor. Uğraşıp sinirlerinizi bozduğunuzla kalıyorsunuz.
Sizinki de çok büyük ihtimalle öyle olur. Vaktim çok, sinirlerim de sağlam, sonunda hiçbirşey elde edemesem de uğraşacağım derseniz hemen işe başlayın. Ama kesinlikle hiçbir olumlu sonuç alamayacağınızı şimdiden söyleyeyim.
Bu saatte zaman ayırıp uzun uzun cevap yazdığınız çok teşekkür ederim. Açıkçası böyle olmasına üzüldüm, sinirlerim sağlamdır, haklı olduğum bir durum ama sonuç alamayacak olmam canımı sıkmadı değil. Üstelik bu durum o katibe daha fazla cesaret verir. 😞
En azından mezkur durumu BİMER ile Kamu Denetçiliği Kuruma başvuru yaparak bildirmenizi öneriyorum. Nasıl olsa küçükte olsa elinizde bir delil var.
LİNKLER ŞU:
https://www.ombudsman.gov.tr/
https://www.bimer.gov.tr/
Dediğiniz başvuruyu yapacağım. İstediğim sonucu alamasam da en azından soruşturma açılması bile içimi soğutur. Teşekkürler.
Aslına bakarsanız eğer davanızda gizlilik kararı yoksa, herkes duruşmaya girip izleyebilir.
Çünkü HMK gereği duruşmalar herkese açık yapılır.
Bir boşanma davasında gizlilik kararı talep edilse bile hakim 10 davadan ancak birinde gizlilik kararı vermektedir.
Söz konusu katibin duruşmadan sonra dosyayı inceleyerek öğrendiğinden emin misiniz?
Belki davayı izleyen birisi anlatmıştır.
Gizli olmayan bir davayı izleyen bir muhabirin davayı haber yapması dahi mümkündür.
Ben her olayın BİMER'e, CİMER'e taşınmasını doğru bulmuyorum.
Eğer şikayet edilecek bir şey varsa, o ildeki Adalet Komisyonu'na şikayet etmek daha doğrusu.
Ancak olayın mahiyeti ve bunun nasıl ispatlanacağı konusunda şüphelerim var.
Dava açıktı ama izleyen birinin söylemesi mümkün değil çünkü ailemdi izleyenler. Zaten davalar da 1 yıl önceydi. Dosyayı inceleyen katip bunu daha yeni yaptı. Durusma zamanlarında zaten kendisiyle tanışmıyorduk. Ben dava dosyama illegal şekilde ulaştığına eminim.
Aynı katip daha önce de beni sürekli gece gündüz gizli numaradan taciz etmişti. Onun yaptığını bildiğimi, savcılığa şikayet edeceğimi söylediğimde de ben adliyede çalışıyorum istersen yarın git şikayet et diye yazmıştı whatsapptan.
Adliyede çalışmak her kapıyı bu kadar kolay açabiliyorsa sıradan bir katibe bile, o zaman nerede bizim özel hayatımızın gizliliği? Nerede mağduriyetimizi giderme hakkımız? Bu kadar basit olmamalı 😞