Alıntı:
mayta rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba Arkadaşlar
Size bir kaç sorum olacak.
Tabldot yemek üreten firmamda Eylül 2000 girişli bir çalışanım var.
Alıntı:
1. Tüm çalışanlarımızın maaşları askeri ücret.(bankaya yatırıyorum)
Daha önce de dediğim gibi, 15 yıllık devam eden iş ilişkisi sonunda hala asgari ücretle çalışıldığına, hele ki gerçek ücretin daha yüksek olduğunun iddia edildiği durumda, iş mahkemeye düşerse hakimi inandırmakta zorluk yaşayacağınız kesin. en kötü haliyle emsal ücret tesbiti istenir, bilirkişi desteğiyle gerçekten asgari ücretle çalışan kişi bile olsa 15 yıllık bir çalışan için asgari ücretten daha yüksek bir aylık ücret ödendiği kabul edilir. Buradan bir gol yersiniz.
Alıntı:
2. Hersene ekstra yarım maaş yılbaşı primi veriyorum. (elden)(şahit var)
İşçiye yaptığınız her türlü ödemenin kurumlara verdiğiniz bildirgelerde gösterilmesi gerekir kanunen. Elden verdiğiniz bu yılbaşı primlerini bordrolarda, kuruma verdiğiniz bildirimlerde göstermemişseniz, oradan da bir gol yemeniz kaçınılmazdır.
Alıntı:
3. Hersene 10 iş günü izin verdim.(kayıt yok)(şahit var)
İlk 5 yıllık çalışma süresi için 14 gün, 6-15 yıl çalışma süresi için 20gün, 15 yılı aşıyorsa veya 50 yaşından büyük yada 18 yaşından küçükse en az 20 gün izin kullandırılması gerekir. Ayrıca bu izni kullandırdığınızı da ıspat için izin defteri ile kayıt altına almanız gerekir, bu da kanunen yapmanız gereken bir zorunluluktur. İzinleri eksik kullandırdığınız, izin kayıtları tutmadığınız için, buradan da bir gol yersiniz.
Alıntı:
4. Sabah 8.30 akşam 18.00 çalıştık. Namazı, yemeği, çay sohbetleri sürekli mola yaptılar. molalar günde 1 saati geçiyor. (haftada 51 saat çalışılan mesai)( dinlenme süreleri hariç)
Haftalık yasal çalışma süresi 45 saattir ( ara dinlenme süreleri hariç) , bu süreyi aşan çalışmalar fazla çalışma süresidir ve ücretinin de normal saat ücretinin 1,5 katı olarak ödenmesi gerekir.Ayrıca en başında da, çalışandan fazla çalışma yapmayı kabul ettiğine dair yazılı onay almanız gerekir. Buradan da fazla çalışma onayı almadan fazla çalışma yaptırdıysanız bir gol, yapılan fazla çalışmalar karşılığında ücret ödemediyseniz, yada ücreti elden ödeyip bordroda, bildirgelerde ödenen ücret olarak bildirmediyseniz, buradan da bir gol olmak üzere 2 gol yersiniz.
Alıntı:
5. Mazeret izinleri sınırsızdı.(şahit var.)
Bu durum işçinin talebine - işverenin kabulune dayalıdır, size bir kazanım sağlamayacağı gibi o izinleri hiç vermemiş olsaydınız da bir kayba neden olmayacaktı.
Alıntı:
6. Kendisine ekstra bugüne kadar 10000 liraya yakın ev yapması için destek dahi verdim. Tazminattan düşeriz dedik. (elden verdim)( imzalı kağıtlar var.) (şahit var.)
Bahsettiğini imzalı kağıtları-makbuzları ödemek zorunda kalacağınız tazminattan düşebilirsiniz elbette.
Alıntı:
7. 2015 sonunda tüm çalışanlarımın geriye dönük tazminatlarını elden ödedim ( evet bankaya yatırmadım) ve kendilerinden geriye dönük aşağıdaki metin gibi bir metinle yazı alıp imzalattım.(şahit var.)(zorlama yok)
Neden yaptınız bunu? Kıdem tazminatı yükünden biraz olsun kurtulabilmek için öyle değil mi? Kanunen bunu da yapamazsınız, kıdem tazminatı sadece sözleşmenin feshiyle ödenir. Tazminat ödemek veya ödememek için sözleşmeyi feshedip ertesi gün hiç bir şey olmamış gibi aynı kadronun çalışmaya devam etmesi, sadece işverenin kıdem tazminatı borcundan kurtulma çabasına girdiğinin göstergesi olur. Son aldığı ( bu durumda mahkemece kabul edilecek emsal ücret )üzerinden toplam çalışma süresi için kıdem tazminatı hesaplanır, daha önce ödenen miktar bu hesaplanan tutardan düşülür kalan kıdem tazminatı işçiye ödenir. Buradan da bir gol yersiniz.
Alıntı:
"Aşağıda bilgileri bulunan işyerinde çalışan olarak, 31.12.2015 tarihine kadar çalışmış bulunmaktayım. Söz konusu çalışma sürem içerisinde doğan tüm kanuni ve akdi haklarımı aldım. Tüm tazminatlarımı aldım. Tüm izinlerimi kullandım. İşveren ve çalışan olarak karşılıklı alacak verecek maddi manevi hiçbir hesabımız kalmamıştır. Tüm alacaklarımı elden nakdi olarak aldım."
Kıdem tazminatı tutarı :xxxxx TL,
İhbar tazminatı tutarı:xxxxx TL,
izin ücretleri: xxxxxxx TL,
Fazla çalışma ücretleri:xxxxxx TL şeklinde açıkça kalem kalem tutarların belirtilmediği bu tarz ibra belgelerini geçerli olarak kabul etmiyor yargı.
Alıntı:
şimdi çalışanım bana gönderdiği ihtarnamede;
Alıntı:
0. işe girdiği günden beri hiç izin kullanmadığı.......
İzin kullandırğınızı kayıtlarınızla ıspatlamak zorunda kalırsınız.
Alıntı:
1. Bizim onu kovduğumuzu, kendisine olmayacak iş verdiğimizi
Bu iddiasını ıspatlaması gerekecektir.
Alıntı:
2. maaşını askeri ücretten gösterdiğimizi normalde daha fazla olduğunu
Daha fazla olduğunu ıspatlaması veya , ıspatlayamıyorum ama 15 yıl çalışan birinin ücreti asgari ücret olamaz, bilirkişi tesbiti istiyorum demesi yeterli olacaktır kendisini haklı çıkarabilmesi için.
Alıntı:
3. maaşı askeri ücretten yatırdığımız için emeklilik haklarının zarara uğradığını
Doğru söylüyor.
Alıntı:
4. fazla mesai yaptırdığımızı bu mesailerin ücretlerini
Ödediğinizi ıspatlamanız gerekir.
Alıntı:
5. resmi tatillerin ücretlerinin kendisine ödenmediğini
Resmi tatillerde çalıştırmadığınızı veya çalıştırdığınızda da ücretini ödediğinizi ıspatlamanız gerekir.
Alıntı:
Kendisine ihtarname çektim işine dönsün diye ama dönmedi bende tutanak tuttum bugün işe gelmedi 3 iş günü diye, hala sigortası devam ediyor.
Zaten ilk ihtarı çalışanınız gönderip sözleşmeyi haklı nedenlerini belirterek feshetmiş. Bundan sonra sizin gönderdiğiniz ihtarın da , tuttuğunuz tutanakların da bir anlamı kalmıyor.
Alıntı:
şimdi çalışanım benden ya para ver yada mahkemede görüşelim diyor. Sizce ne yapmalıyım ?
Bu sebeplerle ve eksiklerinizle mahkemeye çıktığınızda HÜKMEN MAĞLUP ÇIKARSINIZ
Alıntı:
Mahkeme ne kadar sürer. Sonuç ne olur?
Ne kadar istiyor?