-
Ayıplı Otomobil
0 km olarak satın aldığım aracımı akşam el feneriyle incelerken aracın iki parçasında yama gibi boya farklılığı olduğunu tespit ettim. Çıplak gözle ancak karanlıkta el feneri tutarak görülürken fotoğraf çekildiğinde çok net şekilde ortaya çıkmakta. Bu kusuru, aracı teslim aldıktan 8-9 gün sonra tespit ettim ve ertesi sabah hemen bayiye gittim. Servis kısmında incelediler, kendilerinin bir şey diyemeyeceklerini söyleyip fotoğrafları çektiler ve üretici firmaya yollayacaklarını belirttiler. Şikayetlerimi beyan ettiğim ve inceleme yapıldığına dair bir servis fişi de aldım. Araçla ilgili hem servis hem de çağrı merkezi aracılığıyla ben şikayetlerimizi üretici firmaya ilettik. 18 gün sonra dönüş oldu ve üretici firmadan ürün kalite sorumlusu arayıp aracı incelemek üzere fabrikadan teknik personel yollayacaklarını söyledi. Araç ayıplı çıkarsa ne gibi bir çözüm üreteceklerini sordum. Hukuk birimimizden görüş alırız, teknik personel inceledikten sonra hakedişiniz ne ise karşılarız şeklinde beyanda bulundu.
Sorularım şöyle:
1) Benim ayıbı tespit edip servise bildirmem ile teknik personelin geleceği tarih arasında 30 günden fazla süre var. İleride yargıya başvurmam durumunda herhangi bir hak kaybı yaşamamak için 30 günlük süre dolmadan ihtarname yollamam gerekir mi?
2) Ürün kalite uzmanının söyleminde geçen "hakediş" tabirinden anladığım kadarıyla ayıp oranında bedel iadesi yapmak isteyecekler. Oysa ben aracın ayıpsız yenisi ile değiştirilmesini isteyeceğim. Teknik personel incelemesinde uyuşma sağlayamazsak sonra talebimi ihtarname ile mi iletmem gerekir?
3) Uyuşma sağlamayıp dava açmak durumunda kalırsam sözleşmeden dönme hakkımı kullanıp araç bedelini yasal faizi ile talep etmek istiyorum. Bu durumda, aracı kullandığım için araç bedelinde kesinti olur mu?
4) Firma biraz ağırdan alıyor süreci. Ayıbın telafisi konusunda muhtemelen anlaşma sağlayamayacağız. Şu an için fabrikadan uzmanın gelip karar vermesini bekliyorum. Hukuki haklarımın kaybolmaması için yapmam gereken herhangi bir şey var mı?
5) Dava açarsam takribi ne kadar sürede sonuç alırız?
NOT: Araç kredili alındı.
-
Cevap: Ayıplı Otomobil
Önce bedel iadesi mi yoksa aracın ayıpsız misli ile değiştirilmesini istediğinize bir karar verin ve ardından derhal bu konuda bir ihtarname çekin. Süreyi geçirtmeye çalıştıkları apaçık ortada.
Aracı elbette kullanacaktınız. Bu nedenle bir bedel indirimi söz konusu olmaz.
Tüketici mahkemesinde veya onun sıfatı ile asliye hukuk mahkemesinde açmanız gereken bu dava yaklaşık bir yıla yakın sürebilir.
Marka ismi belirtebilir misiniz? Araç sattığımızda boyasızdı kendisi kaza yapmış boyatmış deme ihtimalleri olduğunu da akıldan çıkarmamak gerekir. Geçmiş olsun.
-
Aracı teslim almamın üstünden 30 günden fazla süre geçti. Ancak ayıbı öğrenip servise ve çağrı merkezine başvurmamın üstünden 20 gün geçti. Gizli ayıp olduğu için 30 günlük zamanaşımı olmayacağını düşünmüştüm, yanılmış mıyım yani? İkamet adresimle aracı aldığım bayinin şehri farklı. Yargı yeri neresi olur? Ona göre bir avukatla anlaşacağım.
-
Süre ayıbı öğrendikten sonra başlayavağından sorun yok. Dava yeri her ikisi de olabilir.
-
Bugün üretici firma tarafından arandım. 4-5 gün içinde aracı incelemek üzere fabrikadan eleman geleceği konusunda sözleştik. Açıkçası araç incelendikten sonra mutabakat sağlayamazsak hukukî haklarımı kullanmak istiyorum. Boyada çıplak gözle görülmeyen kusur, gizli ayıp olup zaman aşımına bağlı değil diye düşünüyorum. Ayıbı fark ettikten sonra 30 gün içinde illa ki ihtar çekmek durumunda mıyım? Çünkü aracın incelenmesi için sözleştiğimiz tarihten 1-2 gün sonra, ayıbı fark edip servise başvurmamın 30. günü doluyor.
-
-
Bursa'da üretilen bir araç
-
Vakit kaybetmeden tüketici mahkemesine gidip davanızı açın.
-
İlgili firmanın çözüm üretmeyeceğini bildiğiniz için mi böyle dediniz? Ayrıca dava açmam için önce ihtar çekmem şart mı?
-
Bahsedilen konu için ayıbın tespitinden itibaren 30 gün içinde ihtar çekmemek, ileride dava açmamı engeller mi?
-
Size 03.06.2016 saat 22:00 de derhal ihtar çekin demişiz. Siz ertesi gün ihtarı çekmemişseniz bu siteden beklentiniz nedir?
-
Siz de haklısınız ama bu cumartesi araç incelenecek, ondan sonra hukuki işlere girişirim diye düşünmüştüm.
-
Ayıbı farkettiğiniz tarih en geç firmaya ilk başvurduğunuz tarih olarak kabul edilir. Muhtemelen süreyi geçirtmeye çalışıyorlar. Noterden çekmenizi tavsiye ederim. İadeli taahhütlü mektup ile az bir ihtimal de olsa "zarfın içi boş çıktı" riskine karşı önlem almış olursunuz.
-
Yarın ihtar çekeceğim. Ancak bedel iadesi mi, yoksa ayıpsız misliyle değişimini mi talep edeceğime tam karar veremedim. Aracım 2015 model, ayıpsız misliyle değişimini talep etmem durumunda mahkeme en az 1 yıl süreceği için karar çıktığında "2015 model kalmadı, 2016 var, o yüzden ayıpsız misli yok. Ayıplı aracın ikinci el bedeli belirlenip ona göre bir ücret iadesi yapılır" gibi bir sonuçla karşılaşma ihtimalim var mı? Hukuk forumlarını okurken buna benzer bir şey gördüm. Normalde ayıpsız misliyle değişimini talep etmeyi planlıyorum, yalnız davayı kazanınca sürprizle karşılaşmak istemiyorum. Kazanmam durumunda aynı araçtan sıfır km verecekler mi?
Bir sorum daha var: Dava, Tüketici Mahkemesinde mi, yoksa Asliye Hukuk'ta mı daha çabuk sonuçlanır? Yargı yerini ona göre tercih edebilirim.
-
Aracın ayıpsız misli demek o günkü ayıpsız misli ne ise odur diye düşünüyorum. Kişisel tecrübeme göre tüketici mahkemeleri daha çabuk sonuçlanıyor. Belki duruşmaya gitmenize bile gerek kalmayabilir ancak duruşmalı yapılır herhalde. Önemli bir dava çünkü. Buna hakim karar verecek.
- - - Updated - - -
Kar Oto'dan mı aldınız Birmot'tan mı?
-
-
15 gün içinde aracın ayıpsız yenisiyle değiştirilmesi talebini içeren ihtarı bugün çektim.
-
Araç bugün fabrikadan gelen uzman tarafından incelendi. Genel Müdürlüğe rapor sunacağını ve gerekli açıklamaların genel müdürlük tarafından yapılacağını söyledi. Şirketin bu hafta içinde bana dönüş yapacağını düşünüyorum. Şirketin tavrı, mutabakat sağlayamayacağımızı işaret ediyor. Muhtemelen ayıpsız yenisi ile değiştirmek için dava açacağım. Dava açarken özellikle dikkat etmem gereken husulara dair söyleyebileceğiniz bir şeyler var mı? Bayiinin olduğu şehirde Tüketici Mahkemesi, ikâmet ettiğim şehirde ise Asliye Hukuk var. Ben ikâmet ettiğim yerde davayı açmayı planlıyorum. Mahkeme tercihim uygun mu? Bir celsede bilirkişi ataması yapılması, diğer celsede de bilirkişi raporuna göre karar verilmesi olur diye düşündüm, yanılıyor muyum? Yani çok uzun sürer mi?
Aklımda takılan bir konu daha var. İhtarnameyi, aracı satan bayiinin genel müdürlüğüne çektim. Bu, genel müdürlüğü İstanbul'da olan bir şirket ve aracı aldığım şehirde de şubesi var. Üretici firmaya ihtar çekmedim. Bu konu, bir sorun teşkil eder mi?
-
Tüektici mahkemesi olarak sizin ikamet ettiğiniz yerin mahkemesi yetkilidir. Yetkisiz mahkemeye başvurmak size zaman kaybettirebilir.
-
Muhtemelen Zincirlikuyu'ya ihtar çektiniz. Doğru yapmışsınız. Bulunduğunuz yerde asliye hukuk mahkemesinde açabilirsiniz. Tüketici mahkemesi sıfatı ile bakacaktır.
Dava, düşündüğünüz gibi iki celsede bitmeyebilir. Duruma göre üç, dört celse de sürebilir ancak bir yılı aşacağını pek sanmam.
Fabrikadan geldiğini söyleyen uzmanın raporu doğrultusunda olabilecekler konusundaki tahminime gelince;
"İncelemeler neticesinde firmamızın aracı sattığı sırada böyle bir ayıbının olmadığı sonucuna varılmıştır." cevabı çok sürpriz değil.
Bununla birlikte aracın ayıplı olduğunun kabul edilmesi ihtimali daha yüksek. Ancak burada da yüksek bir ihtimalle şöyle olacağını tanmin ediyorum. Örneğin aracın ayıpsız değeri atıyorum 70.000 TL olsun. Bu ayıp nedeni ile de aracın GERÇEK piyasa değeri %10 ekliği ile 63.000 TL olduğunu varsayalım. Yani 7000 TL bir zararınız olduğunu düşünelim.
Bunlar size aracın gerçek değer kaybı olan 7 bin TL yerine 2, 3 bin TL gibi bir ayıp oranında indirim önerebilirler. Yüksek bir ihtimalle zararınız tam olarak karşılanmamış olacağından mahkeme kaçınımaz gibi görünüyor.
Kaldı ki ayıp oranında indirim seçeneğini kabul etmek zorunda da değilsiniz. Ayıpsız misli ile değişim veya para iadesi isteme keyfiyeti sizindir.
NOT: Ben bu adamların ruhunu bilirim.
-
Faturayı düzenleyen Birmot'un bağlı olduğu Otokoç A. Ş. nin Küçükyalı adresine ihtar çektim. Zincirlikuyu'da üretici firma var, oraya mı çekmeliydim yoksa?
İhtarda ayıpsız yenisini talep ettim ama davada diğer tercihli haklardan birini talep edebilir miyim?
-
Üretici firmadan dönüş yapıldı. Firma, boya kalınlığında sorun olmadığı ve gün düz çıplak gözle boya kusuru fark edilemediği için aracın kendileri açısından ayıpsız olduğunu belirtti.
-
Artık sıfır araç alırken bile ekspertiz yaptıracağız anlaşılan. Gündüz belli olmasa bile yarın aracı satarken alacak olan kişi ekspertiz yaptırınca durum meydana çıkacak ve aracınız değer kaybedecek. Bu durumda zarar vardır ve tüketici mahkemesi tek çözüm yoludur.
Ayrıca satış temsilcilerine asla güvenmem. Çoğu güvenilmezdir. Hatta bazıları "kravatlı eşkıyadır". Gündüz çıplak gözle eşkıya oldukları görülmez. Kravatlı, efendi insan görünümündedirler. Gece ultraviyole ışık altında bakınca sakalları, ellerinde mavzer, ğögüslerinde çaprazlama bağlanmış mermi kılıfları, sağ ve sol yanlarında sarkan iki el bombasını rahatlıkla görebilirsiniz.
-
Konuyla ilgili yeni gelişmeler olduğu için yeniden yazma gereği duydum. Üretici firmadan olumsuz yanıt geldikten sonra konuyu, üretici firmanın bağlı olduğu holdinge ilettim. Bunun üzerine üretici firma, aşamalı olarak birkaç teklif sundu. Ama teklifler benim mağduriyetimi giderici nitelikte değildi. Benim talebim soruldu. Ben de aracın ayıpsızı ile değiştirilmesini istediğimi, aksi durumda bedel iadesi için dava açacağımı ve konuyu medyaya aksettireceğimi belirttim. Birkaç saat sonra üretici firmadan tekrar dönüş oldu ve araç değişim talebimle ilgili incelemelerin yapılması için önümüzdeki hafta ortasına kadar süre verip veremeyeceğim soruldu. Ben de süre verebileceğimi belirttim.
Şimdi sormak istediğim bazı hususlar var:
1) Aracı satan şirket de aracı üreten şirket de aynı holding bünyesinde. Ben bugüne kadar hep üretici ile irtibat halinde oldum. Çünkü satıcı şirketin servisi, konunun üretici tarafından çözülebileceğini belirtti. Aracın değişim talebini içeren ihtarnameyi satıcı şirketin genel müdürlüğüne çektim ve ihtarname geçtiğimiz hafta içinde tebliğ edildi. Üretici firma ile yaptığım telefon görüşmesinde de talebimi ihtarname ile satıcı şirkete ilettiğimi belirttim. Üretici firmanın benden istediği süre, ihtarnamenin tebliğinin 1. haftasının dolacağı güne denk geliyor. İhtarnamede talebimin yerine getirilmesi için 15 gün süre tanımıştım. Dava açabilmem açısından zamanaşımına dikkat etmem gereken tarihler nelerdir?
2) İhtarname tebliğ edilmiş olmasına rağmen satıcı şirketten herhangi bir dönüş olmadı. Satıcı şirket, cevabını herhangi bir şekilde iletebilir mi, yoksa noter vasıtasıyla iletmek durumunda mıdır?
3) Diyelim ki araç değişimi konusunda mutabakat sağlandı, bundan sonraki süreç nasıl işler? Araç; yine aynı holdinge bağlı 3. bir şirket tarafından sağlanan kredi ile alındı ve şu an kredi sağlayan şirket tarafından rehinli. Rehin nasıl kaldırılır? Araç benden satın mı alınır, yoksa trafik tescilden düşürülür mü? Önce ayıplı aracı teslim edip bir süre sonra yeni aracı mı teslim alırım, yoksa her ikisinin işlemleri eş zamanlı olarak yürütülebilir mi? Bu konuda hiçbir bilgi sahibi değilim.
Katkılarınız için teşekkür ederim.
-
Yoğun çabalarım sonucunda firma, aracımı değiştirdi. Katkı sağlayanlara teşekkür ederim.
-
Hayırlı olsun. Ayrıca buraya dönüp sonucu bildirdiğiniz, böylece bu konuyu okuyacak misafirlerin bilgi sahibi olmasını sağladığınız için teşekkürler.