Cevap: Araçımı elimle verdim.
Eğer sizin kendisine borcunuz var ise burada bir "kendiliğinden hak alma" suçu var. Ancak eski 765 s. TCK'da var olan bu suç tipi yeni 5237 s. TCK'da ayrıca düzenlenmediğinden güveni kötüye kullanma suçu kapsamında değerlendirilecek.
Bu suç düşündüğünüz gibi gasp değildir. Yapılacak olanı yapmışsınız zaten. Polis dosyayı savcılığa görderir ve açılan davayı takip edersiniz. Aracı kimbilir nereye saklamıştır. Kendi isteği ile teslim etmekdikçe bulmanız zordur. Başka başvurulacak bir yer yok. Bu arada borcunuz varsa borcunuzu da ödeyin kendisine.
Borcum yok kendisine. Bir belge bir senet olmadan. Mala el koymak hiç bi kanunda yasal olmamalı bence. SAHısı Polis tutsa bile arabayı bulabilirlermi? Ifade alır yollarlarmı? Cevabınız için teşekürler
Sahsi polis tutsa bike arabayi bulabilirler mi sozunuze karsilik, sahis zaten vermis oldugu ifadelerde aracin kendisinde oldugunu belirtmemis mi? Aracinizi elbette bulacaklardir. Bir cok cevre yolunda ve kavsakta plaka tanima sistemi vardir. Aranan araclar sisteme duser. Ve aracinizla islenen herhangi bir sucta sorumluluk kendisinde olacaktir. Ayrica aracinizi alamasaniz bile o degeri ilamsiz icra yoluyla karsi taraftan tahsil edebilirsiniz.cunku kolluga veya savciliga verdigi ifadede, aracin kendisinde oldugunu belirtmis.
Savcılığa böyle bi ifade verse orda bunu bırakmazlar. Cok avukata vs sordum böyle ifade giç bi savcı izin vermez diyorlar o ifade tutanağını abisi hazırlamıs diye düşünüyorum.
Öcelikle sizin bu kişiye borcunuz var mı yok mu? Eğer yok ise bu kişi durduk yerde neden böyle birşey yapsın? Eğer var ise bu borç neye dayanıyor ve siz neden borcunuzu ödemiyorsunuz?
Bu kişinin abisi avukat olduğuna göre bana öyle geliyor ki, bunlar 4721 s. Yasa'nın 950. maddesindeki haklarını kullanmaya çalışıyorlar. Ancak bu hakkı kullanabilmeleri için öncelikle sizin bu kişiye yasal delil ile ispatlanabilir bir borcunuzun olması ve bu borcun da aracınız ile ilgili olması şart.
Bu nedenledir ki, sizin polise gideceğinizi bildiklerinden daha sizin gitmenizi beklemeden savcıya gidip durum hakkında bilgi vermişler.
Ancak yukarıda belirttiğim şartlar yok ise güveni kötüye kullanma suçu oluşacaktır.
Borcum yok. Kesinlikle yok. Msj atıyor bana arabanın devrini ver vermezsen PKK örgütüne satarım veririm gibisinden majlaşları polise verdim. Adam her yerde bağırıyor araba bende diye ama neden hala ortalıkta geziyor
Evet anlıyorum borcunuz yok. Peki size göre bu arkadaşınız durduk yerde böyle bir şeyi ne sepeple yapmış olabilir? Yani ne tahmin ediyorsunuz? Örneğin bedavadan para kazanmak, arabanın üstüne yatmak vb gibi.
Aracı alıp gittikten sonra görüştüğünüzü söylemişsiniz. Size ne dedi? "Borcunu öde yoksa arabayı vermem" veya "kusura bakma arkadaşım benim belli bir işim gücüm yok, ancak hayatımı da bir şekilde sürdürmek zorundayım, bu nedenle eşin dostun arabasını gasp eder satarım ve böylece geçinir giderim, sıra senin arabadaydı" beni bağışla mı dedi?
Bu arkadaşınızın buna benzer başka davranışları da olmuş mu? Örneğin başkalarının arabalarını da bu şekilde gasp edip noterden devir etmelerini istemiş mi? Veya birilerini dolandırmak vb şekillerde yasa dışı yollardan para kazanarak mı geçimini sürdürüyor? Belli bir işi gücü var mı?
Bu soruların tamamına açık yüreklilikle ve net bir cevap verirseniz olayın sonucu hakkında da net bir tahmin yapabilirim.
Arkadaşın poliste dolandırıcılıktan dolayı dosyası var hatta her pazartesi - cuma imza atıyor karakola. Ona borcum yok görüştüğümüzde arabayı noterde üstüme yap yada araba senin adındayken kötü şeyler olur gibisinden tehdit etti. Bunun yapmasının sebebi gücü yetiyor. Bizim arkadaşımda ailemiz birşeyi miz yok o yüzden Dişi kesiyor arabaya el koysanda en az karakola gidersin ne olur diyor. Belli bi işi yok serseri gibi bi oraya gidiyor bi buraya.
Şükür bugün arabama kavuştum Şahıslar yakalandı arabayla 1000km yapmışlar.
Gözunuz aydın. Bundan sonra adimlarinizi daha saglam atmaniz dilegiyle..
Hoscakaliniz
Yardımlarınız cevaplarınız bilgileriniz için cok teşekür ederim.
Alıntı:
Seda-t rumuzlu üyeden alıntı
Yardımlarınız cevaplarınız bilgileriniz için cok teşekür ederim.
merhaba, geçmiş olsun. nasıl bir şekilde yakalandılar ? ceza aldılar mı aldılarsa hangi suçtan acaba bilgilendirebilir misiniz
Şahıs imza atmaya gidiyor karakola. İsmi polisin dikkatini çekiyor dosyaya bakmak için bekletiyor BAKIYOR bizim dosyayı Görüyor yakalayıp sorguya alıyorlar arabayı mecbur çıkartıyor . Savcıya çıkacaklar diye biliyorum şikayetimizden vazgeçmedik
Seda hanim. 1000 km nin aracinizda uygulattigi deger kaybini maddi tazminat acarak almanin yaninda, aracinizin yoklugunda da manevi olarak hirpalandiginiz icin kucuk bir manevi tazminat davasi acabilirsiniz. Gecmis olsun
Değerli Üyemiz,
Öncellikle geçmiş olsun dileklerimi sunarım, gözünüz aydın olsun.
İlgili arabanızı haksız biçimde kullanmaktan doğan, maddi tazminat talep etmeye hakkınız olduğunu belirtmek isterim. Belirtiğim Hukuki hakkı, Asliye Hukuk Mahkemeleri huzurunda, ceza davasının kararını delil göstermek şartıyla, maddi ve manevi tazminat olmak üzere talep etme hakkınızı; sonuna kadar kullanınız
Böyle bi hakkım varsa sonuna kadar kullanacağım . Yarın ilk işim gerekli yerlere başvurmak olucak. Arabamın içinden istemeyi bide özel eşyalarımı almışlar. Onları ifademde belirtmesinin için bişey yapamıyoruz diyorlar onun için ne yapabilirim ? Bide bunlar için nereye başvurmam lazım
Dvanın açılacağı yetkili mahkeme, haksız fiilin gerçekleştiği yerde bulunan bölge mahkemesidir.