-
Çetrefilli Tapu Sorusu
Merhaba;
Babaannemizden kalan 1 arsa kat karşılığı müteahhite verildi. Babaannem 2 sene önce vefaat etti. İnşaat bitmek üzere yalnız müteahitin yaklaşık 40 dairesi babaannemin 4 çoçuğunun üzerinde hisse paylı gözüküyor. Bunlar 1 hala , 2 amca ve babamdır. Babam ise 1 ay önce vefaat etti. Müteahit dairelerini istiyor. Bizim bu konuda ne yapmamız lazım ?
1 hala , 2 amca müteahite 40 dairede ki hisse paylarını satış yapabiliyor ama babam vefaat ettiği için babamın malı ortada kalıyor.
Not : Babamın kendi şahsi malları veraset beyannamesine eklenerek vergisi verilecektir ama bu 40 dairede ki hisse ne olacak ?
Not 2 : 1 hala , 2 amca ve babamın bu 40 daire haricinde kendileri üzerine 15'er daireleri mevcut ( Tam tapulu ) projede, yalnız müteahitin olan 40 daire niye hala, amca ve babam üzerine hisse paylı bilmiyorum.
-
Cevap: Çetrefilli Tapu Sorusu
Babanızın mirascıları olarak babanızdan intikal eden malları sizde satış yapabilirsiniz.
-
Babaannenizin vefatındn sonra mirasçıları olan babanız ve kardeşleri tarafından kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle müteaahide verilmiş herhalde.
3 kardeş x 15 +40 dire müteahhit= 85 daire, sıkı rakam. Muhtemelen inşaatın eksiksiz tamamlanmasını garantilemek üzere müteahhidin payı olan dairelerde de pay sahibi olmak istediler, kendilerine düşen daireler söz verildiği şekilde tamamlanmadana satışını önlemek için.
Sn.ceceli nin de belirttiği gibi babanızın mirasçısı olarak artık o devri sizler yapabilirsiniz sadece. Elbette bunun için diğer mirasçılarla birlikte hareket etmeniz gerekiyor. Aynı zamanda aynı ortamda bulunmak istemediğinizi müteahhidinize söyleyerek bu devri gerçekleştirebilirsiniz veya birine ( mutlaka mirasçılardn biri olması gerekmiyor) vekalet vererek bu işlemin gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.
Vekaleti sadece o işe özel yetkilendirmek için verebileceğiniz gibi her konuda tam yetkilendirme yapacak şekilde de verme hakkınız var.
-
O zaman benim anladığım şu ;
1- Müteahite verilmesi gereken 40 dairede babamın hisse payını biz babamın diğer malları ile veraset beyannamesine yazacağız.
2- Veraset beyannamesinde vergi borcunu ödediğimiz 40 daireyi babamın mirasçıları olarak kendimize hisse paylı tapu ettireceğiz.
3- Daha sonra babamın mirasçıları olarak biz müteahite satış yapacağız.
4- Kısacası müteahitin olan 40 dairede ki babamın hisse payının veraset vergisini ödemeden ve kendi üzerimize hisse paylı kaydetmeden müteahite geri veremeyiz.
Doğrumudur ?
-
Alıntı:
kolvon00 rumuzlu üyeden alıntı
O zaman benim anladığım şu ;
1- Müteahite verilmesi gereken 40 dairede babamın hisse payını biz babamın diğer malları ile veraset beyannamesine yazacağız.
2- Veraset beyannamesinde vergi borcunu ödediğimiz 40 daireyi babamın mirasçıları olarak kendimize hisse paylı tapu ettireceğiz.
3- Daha sonra babamın mirasçıları olarak biz müteahite satış yapacağız.
4- Kısacası müteahitin olan 40 dairede ki babamın hisse payının veraset vergisini ödemeden ve kendi üzerimize hisse paylı kaydetmeden müteahite geri veremeyiz.
Doğrumudur ?
Bilmem, ben hiç veraset beyannamesinden, vergisinden bahsetmedim, görülen o ki bu konuda benden daha fazla bilgiye sahipsiniz veya veraset intikal vergisine takıldınız kaldınız.
Devir için gidecek olduğunuz kurumda yapılması gerekenleri size bildireceklerdir.
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Bilmem, ben hiç veraset beyannamesinden, vergisinden bahsetmedim, görülen o ki bu konuda benden daha fazla bilgiye sahipsiniz veya veraset intikal vergisine takıldınız kaldınız.
Devir için gidecek olduğunuz kurumda yapılması gerekenleri size bildireceklerdir.
Devir için gideceğim kurum 1100 km ötede olduğu için net bilgi alarak oraya gitmek istiyorum. Boşu boşuna oraya gidip bir daha geri dönmeyelim.
- - - Updated - - -
Babam üzerinde ki 40 hisseli daireyi müteahite nasıl satacağız ? İşlem basamaklarını bilsek, biri bişe dediği zaman adamın yüzüne bön bön bakmasak diye yazıyorum.
- - - Updated - - -
Aynı zamanda tapu dairesini aradığımda telefon açılmıyor, muhtemelen yoğundur.
-
-
-
Hangi konuda yardım?
Müteahhit ne diyor ne şekilde yapılması gerektiği konusunda?
-
Müteahhit ile konuşma fırsatı bulamadım ama konuştuğum bir avukat babam üzerinde hisse paylı daireleri veraset beyannamesine kaydettirmeye gerek olmadan vekalet ile müteahhide satabileceğimizi söyledi. Noter huzurunda yapılan " Gayrimenkul Satış Vaadi Ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi'ne " istinaden ;
Dolayısıyla babamın mirasçılarına yani bize mal intikal etmeden vekalet ile satış yapılıyormuş. Doğrumudur ?
http://i67.tinypic.com/213rwb6.jpg
-
-
Alıntı:
Tam olarak öyle değil,
halihazırda mal sizin adınıza kayıtlı değil. Size ait olmayan bir şeyi de satabilme şansınız yok. Vekaleten intikali ve satışı yaptırabilirsiniz.
-
Alıntı:
Tam olarak öyle değil,
halihazırda mal sizin adınıza kayıtlı değil. Size ait olmayan bir şeyi de satabilme şansınız yok. Vekaleten intikali ve satışı yaptırabilirsiniz.
Babamın asli mallarını veraset beyannamesine yazıp kendi üzerimize intikal ettiriyoruz, bunları niye veraset beyannamesine yazmıyoruz ? Aradaki farkı anlamadım. Veraset vergisini vermediğimiz bir malı nasıl üzerimize vekaleten intikal ettirip satabiliyoruz ?
- - - Updated - - -
Bana diğer mirasçılar vekalet verse ;
Müteahhite verilecek daireleri üzerimize hisse paylı intikal ettirip daha sonra satışına yapacağız. Tapu veraset beyannamesine yazmadınız bunları demez mi ?
-
Öncelikle,
elinizdeki bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi.
Alıntıda gösterdiğiniz kısmı tekrar incelerseniz '' tapu takriri'' deniyor. Yani Müteaahide kalan kısım üzerine , yukarıda belirlenen şartlara göre bir ipotek konulmuş / şerh düşülmüş. Yani babanıza veya diğer mirasçılara ait olan kısımdan değil, müteaahide olan kısımdan bahsediliyor. Mal zaten ona müteahhide ait sözleşmeye göre, sadece sözleşme şartlarının yerine getirilmesinin garantiye alınabilmesi için kısıtlayıcı şartlar konmuş. müteahhit te sözleşme şartlarına göre yerine getirdiği aşamalara karşılık olan kısmın serbest bırakılmasını istiyor doğal olarak.
Diğer hak sahipleri mi size vekalet verir, siz mi bir başkasına vekalet verirsiniz farketmez ama babanız ve kardeşleri ile birlikte babanızın hissesi için siz ve diğer miras ortaklarınız bir araya gelerek veya gelmeyerek vekalet yoluyla , sözleşmede belirtilen şartları sağlamışsa, müteaahite bu hakkını teslim edilmesini sağlayabilirsiniz.
Bahse konu kısım zaten size ait olan veya babanıza ait olup ta size kalmış olan kısmı değil, yapılan anlaşma gereği müteaahhite ait olduğundan , üzerine alabileceğiniz bir varlık ta sözkonusu değil. Babanızın hissesine düşen kısım için , evet haklısınız, intikal öncesinde veya sonrasında doğacak olan vergileri ödemek zorundasınız.
-
Alıntı:
Öncelikle,
elinizdeki bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi.
Alıntıda gösterdiğiniz kısmı tekrar incelerseniz '' tapu takriri'' deniyor. Yani Müteaahide kalan kısım üzerine , yukarıda belirlenen şartlara göre bir ipotek konulmuş / şerh düşülmüş. Yani babanıza veya diğer mirasçılara ait olan kısımdan değil, müteaahide olan kısımdan bahsediliyor. Mal zaten ona müteahhide ait sözleşmeye göre, sadece sözleşme şartlarının yerine getirilmesinin garantiye alınabilmesi için kısıtlayıcı şartlar konmuş. müteahhit te sözleşme şartlarına göre yerine getirdiği aşamalara karşılık olan kısmın serbest bırakılmasını istiyor doğal olarak.
Diğer hak sahipleri mi size vekalet verir, siz mi bir başkasına vekalet verirsiniz farketmez ama babanız ve kardeşleri ile birlikte babanızın hissesi için siz ve diğer miras ortaklarınız bir araya gelerek veya gelmeyerek vekalet yoluyla , sözleşmede belirtilen şartları sağlamışsa, müteaahite bu hakkını teslim edilmesini sağlayabilirsiniz.
Bahse konu kısım zaten size ait olan veya babanıza ait olup ta size kalmış olan kısmı değil, yapılan anlaşma gereği müteaahhite ait olduğundan , üzerine alabileceğiniz bir varlık ta sözkonusu değil. Babanızın hissesine düşen kısım için , evet haklısınız, intikal öncesinde veya sonrasında doğacak olan vergileri ödemek zorundasınız.
Peki müteahhit projeyi zamanında teslim edemedi ve sözleşmede kira bedeli ve cezai yaptırımlardan bahsediliyor. Muhtemelen inşaat 1 sene gecikecektir. Biz müteahhitten kira bedelimi istemeliyiz, yoksa üzerimizde olan dairelerden 1 tane eksikmi müteahhite vermeliyiz ?
Sizce müteahhit ile nasıl anlaşabiliriz ?
-
Alıntı:
Peki müteahhit projeyi zamanında teslim edemedi ve sözleşmede kira bedeli ve cezai yaptırımlardan bahsediliyor. Muhtemelen inşaat 1 sene gecikecektir. Biz müteahhitten kira bedelimi istemeliyiz, yoksa üzerimizde olan dairelerden 1 tane eksikmi müteahhite vermeliyiz ?
Sizce müteahhit ile nasıl anlaşabiliriz ?
Müteaahitle karşılıklı kabul ettiğiniz her şekilde anlaşabilirsiniz, nasıl anlaştığınıza sizler dışında kimsenin bir şey deme hakkı yok sonuçta, neden öyle yaptınız diye hesap sormaz kimse.
Dilerseniz cezai yaptırımları gündeme getirirsiniz, dilerseniz istemiş olduğu serbest bırakmayı gerçekleştirmezsiniz.
-
Şimdi ben bu konuyu tam net anlamak için tekrar soruyorum mazur görün.
Müteahhite verilmesi gereken tapular babam ve halalarım üzerinde hisse paylı ama bunlar üzerinde müteahhitin şerhi bulunuyor doğrumudur ?
-
Henuz bir tapu yok, tek bir tapu var, o tapudaki inşaattaki bağımsız birimlerin anlaşmaya göre müteaahide ait olan kısmı üzerinde babanız ve kardeşlerinin şerhi var.
-
Birde bu daireler tapuda belli mi, şerhli olarak gözükür değil mi ? Şimdi yanlışlıkla müteahhite yanlış daire vermeyelim ?
-
Elinizdeki sözleşmede belli olması gerek.
-
Elimizde ki sözleşmede bloklardaki dairelerin tek tek arsa sahibine ve müteahhite payları gözükmektedir. Arsa sahipleri üzerinde ki tam tapuları geççiyorum. Geri kalanlar zaten müteahhitin biz vekalet ile şerh kaldırdıktan sonra o bağımsız bölümlere tapu çıkaracak anladığım kadarı ile.....
- - - Updated - - -
Bu arada yaptırdığım tapu sorgusunda bu şerhli bağımsız bölümler çıkar değil mi ?
-
https://www.hukuki.net/showthread.php...zlesmesi-serhi
Mevzu anladığım kadarı ile şuna dayanıyor. Doğrumudur ?
Yalnız böyle bir şey varsa bende bu şerh sözleşmesi bulunmamaktadır. Bunu müteahitten istemelimiyim ?
-
Müteahhitten isteme ihtiyacı duyuyormusunuz?
-
Bende bir sözleşme var. ( Gayrimenkul Satış Vaadi Ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi )
http://i67.tinypic.com/213rwb6.jpg
Bunun haricinde dairelerin nasıl devir yapılacağına dair bir şerh sözleşmesi yapılmışmıdır ?
-
Diğer 2 amca ve halanız da aynı sözleşmenin tarafları, onlarla da mı görüşmüyorsunuz?
-
2 halamın dünyadan haberi yok, amcam konuyu bilir, ama onun ilede babam çok problemli idi. Aynı zamanda da mahkemelikler, dolayısıyla onlara sorma imkanımız yoktur. Müteahhit ise tanımadığı numarayı açmıyor. Benim kardeşlerim ile aram iyi değil, gerçi onlarında dünyadan haberi yok. İnşaat firmasını aradığımda direk müteahhite yönlendiriyorlar. Tapu 1200 km ötede, buradan kayıt çıkartacağız 2 hafta süre veriyor.
-
Geldiğimiz noktada artık site için bir fayda sağlama imkanı kalmadığından ve olay bireysel danışmanlık hizmeti noktasına kaçmaya başladığından, devam etmenin bir anlamı kalmıyor.
Fazlası için ilgili kurum-kuruluş ve avukatınızdan destek alarak devam etmenizi öneririm.
https://www.hukuki.net/showthread.php...orum-Kurallari
-
Anlıyorum, peki ilginiz için teşekkür ederim.