Trafik kazasında tazminat
Bu sefer benim bir sorum olacak. Stajımla ilgili, üzerinde çalıştığım ödev niteliğinde bir konum var. Yaralanma ile sonuçlanan bir trafik kazasında, 8/8 kusurlu araç sürücüsüne açılmış, süren bir dava mevcut. Ancak araştırmama ve ihmalkarlık sonucu araç sahibi ve sigorta şirketine herhangi bir dava açılmamış ve ve kazanın üzerinde 2 yıldan fazla zaman geçmiş. Dava açılmış olan sürücü bulunamıyor ve bulunsa da öğrenci olduğu için zararın tazmin edilemeyeceği kanısındayım. Zorunlu mali sorumluluk sigortasının genel şartlarında; tazminat yükümlülerinden birine açılan davanın, sigorta için de zamanaşımını keseceği düzenlenmiş. Ancak araç el değiştirmiş olduğu ve kazanın üzerinden iki yıldan fazla zaman geçmiş olduğu için, sigortanın ödemede ne gibi zorluklar çıkarabileceği konusunda bir fikir yürütemiyorum. Fikir verirseniz sevinirim.
Bunun yanında esas öğrenmek istediğim; sizce, plakası tespit edilemeyen, sigortası olmayan vb. durumlarda tazminat ödemeleri yapan Garanti Fonu'na, "bir şekilde kaza dolayısıyla yaptığı giderleri alamamış (çünkü Emekli Sandığına da dava açılmış ve kaybedilmiş) kusursuz kazazedenin giderlerini öder " şeklinde bir anlam yükleyebilir miyiz? Çünkü sonuçta ortada hiç kusuru olmayan bir kazazede var ve kaza dolayısıyla yaptığı masrafları gerek idari makamlardan, gerekse de araç sürücüsünden alamıyor. Saygılarımla.
Re: Trafik kazasında tazminat
Bu konuyla ilgili bi sorum olacak.25.07.2008 tarihinde babam trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.Kısaca olay şöyle olmuş: Babam Ambulans şöförü ve kazada ambulansla oluyor. Kazada babamı 8/8 kusurlu çıkardılar ama yanında olan Acil tıp teknisyeni babamda herhangi bir suç olmadığını önde giden kamyonu sollarken kamyonun aniden dönüş yaptığını ve babamında kamyona çarpmamak için şerit değiştirdiğini ve kontrolunu kaybederek yol ortasında park halinde duran araça çarptığını söylüyor. (bu arada yolda yol çalışması var ve herhangi bir levhada yok ama kazadan sonra yolu kapattılar ve lavha koydular) Şimdi size sormak istediğim nerelere ne şekilde bir şeyler yazabilirim. (Ambulansın kaskosu ve sigortasıda var) Yardımcı olursanız çok sevinirim. Çok sağolun şimdiden.
Re: Trafik kazasında tazminat
Alıntı:
esrakalyon rumuzlu üyeden alıntı
Bu konuyla ilgili bi sorum olacak.25.07.2008 tarihinde babam trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.Kısaca olay şöyle olmuş: Babam Ambulans şöförü ve kazada ambulansla oluyor. Kazada babamı 8/8 kusurlu çıkardılar ama yanında olan Acil tıp teknisyeni babamda herhangi bir suç olmadığını önde giden kamyonu sollarken kamyonun aniden dönüş yaptığını ve babamında kamyona çarpmamak için şerit değiştirdiğini ve kontrolunu kaybederek yol ortasında park halinde duran araça çarptığını söylüyor. (bu arada yolda yol çalışması var ve herhangi bir levhada yok ama kazadan sonra yolu kapattılar ve lavha koydular) Şimdi size sormak istediğim nerelere ne şekilde bir şeyler yazabilirim. (Ambulansın kaskosu ve sigortasıda var) Yardımcı olursanız çok sevinirim. Çok sağolun şimdiden.
Talebiniz belli değil, ne yapmak istediğiniz belli değil, sorunuz nedir belli değil, nasıl bir cevap bekliyorsunuz?
Re: Trafik kazasında rücu davası
merhaba vereceğiniz cevap için şimdidenh teşekkürler
benim derdim araç sahibi olarak zarar görmem bir arkadaşa arabamı verdim kaza yaptı yaralamalı trafik kazasından ötürü karşı tarafın ayağı kesildi 12 sene dava devam etti en son yargıtay aracı kullanana ve araç sahibine müteselsil olarak 80000 ytl maddi manevi ceza kesti ben araç sahibi olarak zarar görenle anlaşarak 80000 ytl lik icra dosyasını kaldırdım. bu şahıs ayrıca çalışmış olduğu işyerine de dava açmış 32000 ytllik 12 yıllık faizsiz para kazanmış benim öğrenmek istediğim 1 benim aracımı kullanan şahısa rücü edebilirmiyim üzerine birşeyi yoksa babasından miras kalırsa alabilirmiyim.sararımı nasıl karşılarım teşekürler
Re: Trafik kazasında rücu davası
Alıntı:
turanX rumuzlu üyeden alıntı
merhaba vereceğiniz cevap için şimdidenh teşekkürler
benim derdim araç sahibi olarak zarar görmem bir arkadaşa arabamı verdim kaza yaptı yaralamalı trafik kazasından ötürü karşı tarafın ayağı kesildi 12 sene dava devam etti en son yargıtay aracı kullanana ve araç sahibine müteselsil olarak 80000 ytl maddi manevi ceza kesti ben araç sahibi olarak zarar görenle anlaşarak 80000 ytl lik icra dosyasını kaldırdım. bu şahıs ayrıca çalışmış olduğu işyerine de dava açmış 32000 ytllik 12 yıllık faizsiz para kazanmış benim öğrenmek istediğim 1 benim aracımı kullanan şahısa rücü edebilirmiyim üzerine birşeyi yoksa babasından miras kalırsa alabilirmiyim.sararımı nasıl karşılarım teşekürler
tüm bu dertleri trafik sigortası sona erdiriyor. bugun olsaydı olay, hepsini senin trafik sigortası hallederdi.
o dönemki kasko, bu masrafın poliçe değerini ödeyebilir.
sen bu borcu sürücüye rucu edersin, önce sen ödersin, sonra sürücüden tahsil etmek için dava açarsın. veya yaralı ile anlaşırsın, o senin yerine sürücüye haciz gönderir.
Cevap: Re: Trafik kazasında rücu davası
Arkadaşlar ayrıca açtığım bir konuyu baştan sona buraya aktarıyorum çünkü kafamda hem dava hem sigortayla ilgili birçok soru işareti var yardımınızı rica ederim.
Merhaba, 03.01.2010 tarihinde bir yayaya çarptım. Trafik ışıklarında bekledim yeşil ışıkla hareket ettim ve kırmızıda yaya geçidinden geçen bir yayaya çarptım. Yağmur yağıyordu ve adam suyun içine düşmüştü bende onu alıp SSK hastanesine götürdüm. kaza tutanağı falan tutulmadı, yayada kontroller yapıldıktan sonra taburcu edildi ve birlikte karakola gidip ifade verdik. Hastanede "Kusura bakma seninde başına iş açtım" diye benden özür dileyen adam karakolda benden şikayetçi olmuş. 1 hafta sonrada arayıp 200 TL para verirsen şikayetimden vazgeçerim dedi. Hatta SSK hastanesinin masraflarını bile talep etti. Bende onu reddettim. Karakolda iki tarafta uzlaşmak istediğini belirtmişti. Karakolda uzlaşmanın şartları nedir dediğimde polis "Merak etme senden para istemicez" demişti.
Şimdi ortada kaza tutanağı falan, yok sadece ifadeler var ben arabamın hasarının fotoğraflarınıda çektim. Yanımda eşimde vardı bana şahit olabilir mi? Karşı tarafta benim şahitlerim var diyor ama nerden nasıl buldu bilmiyorum. Savcılıktan kağıt gelmiş ve ifade için çağırıyorlar. Yarın sigortacıma gidip ihbarda bulunacağım. Ama ben devlete para cezası veririm bu adama para vermem. Nasıl bir yol izlemeliyim. Bu şahısın şantajına boyun eğmek istemiyorum. Ölçümde alkol falanda çıkmadı bende, durum onun ifadesine karşı benim ifadem onun şahitlerine karşı benim eşimin şahitliği. Nasıl yaparımda bu kişiye para yedirmem? Şimdiden teşekkür ederim.
Zorunlu trafik sigortamdan kaza dosyası açtırdım şahısın belgelendirdiği harcamaları talebi halinde karşılayacaklar.
Merhaba ben bugün savcıya gittim. Davacı olan şahısta oradaydı. Önce o ifade verdi daha sonrada benim ifadem alındı. Uzlaşmak istemediğimi söyledim. Zaten savcıda şahısın niyetini anladı ve aynen "para sızdırmak" kelimelerini kullanarak amacın bu olmadığını söyledi ve gerçek bir mağduru örnek gösterdi.
Şimdi bana otomatikman dava mı açılacak? Yoksa şahıs ayrıca beni dava mı edecek? Henüz kaskomu devreye sokmadım ama dava açıldığında kasko şirketime bilgi verip hukuksal korumayı devreye sokabilir miyim? Daha önce ön cam değişimi için tutanakların fotokopilerini falan kaskonun anlaşmalı cam şirketi almıştı.