İşverenim haksız biçimde maaş kesintisi yapmak istiyor
Merhaba değerli büyüklerim
Deneme sürecinde sigortasız çalıştırılırken gelen bir işi tasarlattırdılar.
bu iş başka kişilerin düzenlemesindende geçti. iş geri döndü yani müşteri istemedi. bunun zararını bana kesmeye çalışıyor böyle bir hakkı varmı.
işin altında imzam ve benim yaptığıma dair bir belge yok maaşımda bir kesinti yapmaya kalkarsa ne yapmalıyım.değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: İşverenim haksız biçimde maaş kesintisi yapmak istiyor
Alıntı:
mergunn rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba değerli büyüklerim
Deneme sürecinde sigortasız çalıştırılırken gelen bir işi tasarlattırdılar.
bu iş başka kişilerin düzenlemesindende geçti. iş geri döndü yani müşteri istemedi. bunun zararını bana kesmeye çalışıyor böyle bir hakkı varmı.
işin altında imzam ve benim yaptığıma dair bir belge yok maaşımda bir kesinti yapmaya kalkarsa ne yapmalıyım.değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
1-) Yaptığınız iş nedir ? öncelikle biraz daha konuyu açarmısınız size daha iyi bilgi verebilelim.
2-)Siz ne kadar maaş alıyorsunuz ve bu konudan dolayı ne kadar kesinti yapacağını belirtti ?
3-)Ayrıca maaşdan kesintiyi iş kanunun kaçıncı maddesine dayanarak kesiyormuş yada sizin iş sözleşmenizde böyle bir madde varmı ''Müşteri beğenmesse zararımı maaşınızdan kesilecektir yazıyormu...?
Grafik Tasarımcıyım asgari ücret alıyorum. hiç bir kanun belirtmiyor ve daha önce başka çalışanlarına böyle birşey yapmış. zarar 1500 tl zarar varmış ona göre
Alıntı:
Grafik Tasarımcıyım asgari ücret alıyorum. hiç bir kanun belirtmiyor ve daha önce başka çalışanlarına böyle birşey yapmış. zarar 1500 tl zarar varmış ona göre
işe girerken sözleşmenizde böyle bir husus yazıyormuydu ?
Ayrıca maaşınız bankayamı yatıyor ?
iş sözleşmenizden emin olmamız gerekli eğer böyle bir durum yazmıyor ise maaşınızdan kesildiği takdirde birşeyler yapabiliriz. aksi takdirde diyelimki siz haklısınız ancak iş sözleşmenizde böyle bir husus yazıyor ise siz hem işsiz kalırsınız hemde tazminat talebinde bulunulabilir iş vereniniz.
böyle bir husus yazmıyor ve maaşım bankaya yatıyor
Alıntı:
böyle bir husus yazmıyor ve maaşım bankaya yatıyor
sayin mergunn bey ,
not : Bakin tekrarliyorum iş sözleşmenizden emin olmadan söyleyeceğim konuyu uygulamayin aksi takdirde davayi kaybedebilirsiniz.
Şimdi yapacağınız tek şey şu bekleyin maaş gününüzü ve maaşınıza bakın herhangi bir kesinti olucakmı diye eğer kesinti olursa işverenize ne hakla kesinti yaptığını sorunuz ve yazılı belge isteyiniz kestiğine dair normal şartlarda maaşınıza dokunamaz.!!!
eğerki kesinti yapar ise notere giderek iş yerinize ihtarname çekiniz ve 1 hafta süre veriniz maaşınız ödenmesi hakkında ve eğer ödeme yapmassanız tek taraflı fesih olucağı ve iş mahkemesine dava açılacağını belirtiniz.
Bunun sonrasında işinize son verebilirler bunuda işe iade davası açarak tekrardan çalışmaya devam edebilirsiniz...
Alıntı:
by_fatih rumuzlu üyeden alıntı
sayin mergunn bey ,
not : Bakin tekrarliyorum iş sözleşmenizden emin olmadan söyleyeceğim konuyu uygulamayin aksi takdirde davayi kaybedebilirsiniz.
Şimdi yapacağınız tek şey şu bekleyin maaş gününüzü ve maaşınıza bakın herhangi bir kesinti olucakmı diye eğer kesinti olursa işverenize ne hakla kesinti yaptığını sorunuz ve yazılı belge isteyiniz kestiğine dair normal şartlarda maaşınıza dokunamaz.!!!
eğerki kesinti yapar ise notere giderek iş yerinize ihtarname çekiniz ve 1 hafta süre veriniz maaşınız ödenmesi hakkında ve eğer ödeme yapmassanız tek taraflı fesih olucağı ve iş mahkemesine dava açılacağını belirtiniz.
Bunun sonrasında işinize son verebilirler bunuda işe iade davası açarak tekrardan çalışmaya devam edebilirsiniz...
İşe iade davası açılabilmesi için o işyerinde 30'dan fazla çalışan olması gerek.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
İşe iade davası açılabilmesi için o işyerinde 30'dan fazla çalışan olması gerek.
sayın şenol eker bey ,
Hatırlatma yaptığınız için teşekkürler ben kaç kişi çalıştığını sormamıştım teşekürler tekardan :)
yorumlarınız için teşekkür ederim özlük dosyamdaki sözleşmeyi tekrar incelicem ama olduğunu sanmıyorum olsa bile işin altında imzam olmadan ve işi ben yapmadan tam anlamıyla kanıtlayabilirmi kamera kaydı gösterse tarih olarak sigortasız çalıştığım zamanda yapıldı iş.
Yapılan kesintiyi kesinlikle kabül etmeyin. Size verilen işi yapmışsınız ve yöneticilerin düzenlemesinden ve dolayısıyla onayından geçmiş. Siz size verilen işi yapmakla görevlisiniz, Ürünü satmak görevinizde değil. Müşteri yapılan işi beğenmez ise nedenli yada keyfi, bu sizin sorununuz değil. Asgari ücretin altında bir ücret ile çalıştırılamazsınız. İşveren size Asgari ücret+ Yapılan işin satılması halinde prim veya yüzdelik gibi bir ücret ile anlaşmış olsaydınız işin satılmaması, bu prim yada yüzdeleri almanıza engel olurdu.
Ayrıca işveren deneme süresi içersinde de olsa girdiğiniz günden itibaren sizi sigortalı yapması gerekirdi. İşverene bunu para kesmeye kalkması halinde hatırlatırsınız.
size bir sorum olucak ben burada 2 aydan beri çalışıyorum bu olayla ilgili işveren tarafından hem tehdit aldım hakaret yedim bu durumda tek taraflı fesh halinde maaşımı alabiliyormuyum