-
Adıma kayıtlı telefon hattından oyun indirilmiş.
Benim üzerine olan telefon hatlarımdan bir tanesi 80 yaşında ki anneannem de.Anneannem alt kat komşusuna gider.telefonunu (nokia 1100 ) komşuda unutur.biraz sonra komşunun oğlu telefonu unutmuşsun teyze diye getirir.bakar ki çalışmıyor.Sim kartı takın yazıyor.yan komşusuna gider.şunu bir bakın der.Yan komşusu telefonu açar teyze sim kart yok der.beni arar.bende saf saf çocuk telefonu düşürdü, sim kartı kaybetti,söyleyemedi diye tamam anneanne dedim.hemen gidip avea dan yedek simkart çıkarttırıp anneanneme götürdüm. gün sonra hat açıldı.1 ay sonra 114 tl fatura geldi.avea yı araryı ne diye sordum.o game den 85 liralık oyun indirilmiş.Anneannemi aradım in komşunu bana ver dedim.Adam afedersiniz öküzün teki çıktı anlayıp dinlememden bana sen ne demek istiyorsun benim oğlum 2000 liralık telefon kullanıyor ne yapacak senin anneannenin hattını dedi.adama zar zor oyun indirmiş dedim ama tabi oğluna kondurmadı hatta seni vururum bile dedi.ben bu arada başka şehirdeyim.şimdi ben savcılığa gitsem şikyetci olsam bir sonuç elde edebilir miyim.iş inada bindi. sonuçta bir hırsızlık olayı.10 yıl da sürse bu işin peşini bırakmayacağım. avea ile konuştuğumda hangi telefona indirildiğini savcılık kaydı ile öğrenebileceğimi söylediler.yardımcı olursanız çok sevinirim.ne yapmam lazım.
-
Savcılık dava açar mı
nasıl hareket etmem gerekiyor lütfen yardım
Benim üzerine olan telefon hatlarımdan bir tanesi 80 yaşında ki anneannem de.Anneannem alt kat komşusuna gider.telefonunu (nokia 1100 ) komşuda unutur.biraz sonra komşunun oğlu telefonu unutmuşsun teyze diye getirir.bakar ki çalışmıyor.Sim kartı takın yazıyor.yan komşusuna gider.şunu bir bakın der.Yan komşusu telefonu açar teyze sim kart yok der.beni arar.bende saf saf çocuk telefonu düşürdü, sim kartı kaybetti,söyleyemedi diye tamam anneanne dedim.hemen gidip avea dan yedek simkart çıkarttırıp anneanneme götürdüm. 2 gün sonra hat açıldı.1 ay sonra 114 tl fatura geldi.avea yı araryı ne diye sordum.o game den 85 liralık oyun indirilmiş.Anneannemi aradım in komşunu bana ver dedim.Adam afedersiniz öküzün teki çıktı anlayıp dinlememden bana sen ne demek istiyorsun benim oğlum 2000 liralık telefon kullanıyor ne yapacak senin anneannenin hattını dedi.adama zar zor oyun indirmiş dedim ama tabi oğluna kondurmadı hatta seni vururum bile dedi.ben bu arada başka şehirdeyim.şimdi ben savcılığa gitsem şikyetci olsam bir sonuç elde edebilir miyim.iş inada bindi. sonuçta bir hırsızlık olayı.10 yıl da sürse bu işin peşini bırakmayacağım. avea ile konuştuğumda hangi telefona indirildiğini savcılık kaydı ile öğrenebileceğimi söylediler.yardımcı olursanız çok sevinirim.ne yapmam lazım.
-
Cevap: Savcılık dava açar mı
Ortada bir hırsızlık yok, siz şikayetinizi yapın ancak hırsızlık olarak değil, çünkü adam malzemeyi çalmamış, belkide rica ettim teyze verdi diyecek, tamamen rızaen oldu diyecek bunu bilebilir misiniz.
Ya da tamam ben teyzenin rızasıyla aldım ama114 lira teyzeye ödedim diyecek.
İyi düşünerek şikayetçi olun yoksa olay size patlar.
-
Savcılığın ilgileneceği bir durum yok ortada. Kullanımı kanıtlama imkanı varsa şayet alacak davası açılabilir. Bence faturayla olayı ucuz atlatmış durumdasınız. Ya size ait telefon dolandırıcılıkta, terör faliyetlerinde ya da 3. kişilere tehdit ve hakarette kullanılsaydı? Olayın ne olduğunu anlamadan siz sanık durumunda bulurdunuz kendinizi.
-
Anneniz o çocuğun hırsız olduğunu 85 lira karşılığında öğrendi. Çok büyük bir bedel değil. Bundan sonra o komşudan uzak durur, sevdiklerini de o komşuya ve çocuğuna karşı dikkatli olması hususunda uyarır.
-
Şimdi operatörle görüştüğümde oyunun indirildiği telefonunun belirlenebileceğini söylediler telefonun emeil nosundan.sonuçta ben hemen o gün is kart çıkarttık bunu ispatlayabilirim olay sim kartımın telefonun içinden çalınması ve oyun indirilmesi.karşı taraf insanca yaklaşsa tamam ama Yavuz hırsız misali.savcılık işlem yapmaz mı diyorsunuz yani .
-
Savcılık herkesin şikayetini almak ve bunu araştırmak durumundadır. Olayın vuku bulduğu yerdeki savcılık makamına başvurarak şikayette bulunabilirsiniz. Dava açıp açmamak savcılığın inisiyatifindedir. Benim kişisel görüşüm sonuç alınmaz ancak bu sadece benim görüşüm.
-
Öncelikle cevap veren arkadaşlar çok teşekkür ediyorum diğer mesajda unutmuşum.dikkatli şikayetçi ol demişsiniz size patlayabilir demişsiniz . Biraz daha açar mı sınız.bana Nasıl patlar.ben kimseden şikayetçi olmadan hattımdan kim oyun indirmiş bunu öğrenmek için dilekçe yazamaz mıyım .cevap verenlere şimdiden teşekkürler.
- - - Updated - - -
Ben başka şehirdeyim. Buradaki savcılığa gitsem olmaz mı acaba teşekkür ederim.
-
Değerli Arkadaşlar,
Benim görüşüm sizinkilerden farklı.
Ben somut olayın 5237 TCK 163/2. maddesi kapsamında suç teşkil ettiğini ve yakınanın durumu savcılığa bildirmesi durumunda dava açılacağını düşünüyorum.
Suç duyurusu dilekçesinde savcılıktan ilgili operatörlere yazı yazılarak bu sim kartın hangi tarih ve saatlerde hangi imei nolu telefonlara takıldığının, takılmadan önce ve sonra hangi sim kartların takılı olduğunun ayrıca bunların kimler adına kayıtlı olduğunun tespit edilmesinin istenmesi durumunda olay net bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Bu durum tespit edildiken sonra yakınan üye, karşı taraf hakkında bir dava açarak uğradığı zararın bedelini de ayrıca talep edebilir. Bunun için soruşturma ve kovuşturma sonucunun beklenmesine gerek olmamakla birlikte açılacak ceza davası kesinleştikten sonra hukuk davasının açılması daha uygun olacaktır.
Çocuktur, elbette çocukluğunu yapacak ancak babasının "seni vururum, benim oğlum 2000 TL lik telefon kullanıyor, hırsız mı?" şeklindeki yaklaşımı hiç hoş değil ve olay bana göre de takip edilmesi gereken bir olaydır. Efendi gibi "tamam kardeşim, çocuktur bir çocukluk yapmış zararın neyse vereyim" demesi beklenilen bir kişiden bu sözleri ben de duysam sonuna kadar uğraşırdım.
Sayın alexdesoza,
Söylediğim yolu izlerseniz sonuç alabileceğinizi düşünüyorum. Kolay gelsin. Saygılar..
-
163/2 diyor ki 'sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi'. Rızanın olmadığı nasıl kanıtlanacak?
Bulunduğunuz şehirdeki savcılıktan ifadenizin alınarak şikayet dosyasının yetkili savcılığa gönderilmesini talep edebilirsiniz. Şikayette bulunmak anayasal bir haktır. Şayet iftira gibi bir durum söz konusu değilse şikayette bulunana bir zarar gelmez.
-
Cevap veren herkese çok teşekkür ediyorum. İnanın işin parasal yönünde değilim.ben başka şehirdeyim anneannem başka şehirde.kadıncağız o kadar iyi niyetle gitmiş ki konuşmaya baban duymasın aman oğlum bak böyle böyle yapmışın diye.ama kadını bir dövmedikleri kalmış.benim bu davayı açmaktaki amacım adamın tavırları zaten. İspat etmek ve pişman etmek bana söylediklerine.bu ülkede dürüst insanlarda hırsızlar kadar cesaretli olmalı bence.başka şehirdeyim ama acaba hangi savcılığa gitmeliyim.tekrar çok teşekkür ederim herkese
-
Hakkarili Arzuhalci beye katılıyorum, ben de suç unsuru görüyorum. Bunun yanında sAyrıca tehditte etmiş, tanık varsa tehditten de sevk eder savcılık.
Bu arada ufak bir uyarı. Hangi savcılığa gitmeliyim diye sormuşsunuz, bu sizin ceza usul hukuku eksikliğinizi gösteriyor. Dediğiniz gibi sadece bir dilekçe yazmakla da iş bitmiyor. Karşı taraf da bu süreçte boş durmayacaktır. İşler çorbaya dönmeden eğer hukuki süreç başlatmaya karar verdiyseniz profesyonel hukuki yardım alın.
-
Alıntı:
xyxcyp rumuzlu üyeden alıntı
163/2 diyor ki 'sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi'. Rızanın olmadığı nasıl kanıtlanacak?
Bulunduğunuz şehirdeki savcılıktan ifadenizin alınarak şikayet dosyasının yetkili savcılığa gönderilmesini talep edebilirsiniz. Şikayette bulunmak anayasal bir haktır. Şayet iftira gibi bir durum söz konusu değilse şikayette bulunana bir zarar gelmez.
Rızanın olmadığının kanıtlanması şart tabi. Ama bu düşündüğünüz kadar zor değil.
Olayda rızanın olmadığını açık bir şekilde biz konuyu okuyanlar olarak görmekteyiz. Peki bunu savcının da görmesini nasıl sağlayacağız?
1- Hayatın normal bir olağan akışı vardır. Bu akış içerisinde 80 yaşındaki birisinin muhtemelen 13 - 15 yaşındaki bir çocuğa al oğlum şunu da telefonuna 85 TL lik oyun indir diyeceği düşünülemez.
2- Yakınan anneannesi ve onun yan komşusunu dilekçesinde tanık olarak gösterecek. Yan komşusu ifadesinde "telefonu bozuk diye bana getirdi, içinde sim kart olmadığını görerek kendisine bildirdim" diyecek. Anneanne de bu ifadeyi doğrular nitelikte ifade verecek.
3- Yakınan, belgeleriyle birlikte yeni sim kart aldığını ispatlayacak. Gerekirse GSM şirketinden hattın hangi tarihte ne sebeple kapatıldığı ve yeni sim kart alındığı sorulacak. Hiç kimse kendi rızası ile ödünç verdiği bir telefonun sim kartını iptal ettirip yeni simkart çıkartmak zorunda kalmaz.
Eğer bu kadar delilin yeterli olduğunu düşünmüyorsanız ben artık size bir şey diyemem. Deliller dava açılması için fazlasıyla yeterlidir ve yakınan başvurursa dava açılacaktır. Bundan eminim.
Sayın alexdesoza,
Dilekçenizin hitap şekli şu şekilde olmalıdır; (Örnek)
İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
SUNULMAK ÜZERE
ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
Siz tabi ki uygun şehir adlarını yazar, bulunduğunuz yerin savcılığına teslim edersiniz. Onlar olayın olduğu yere göndereceklerdir. Tanıkların ad ve adreslerini yazmayı unutmayınız. Ayrıca sonucunu bilmemize rağmen buradan bildirirseniz sevinirim. Kolay gelsin
-
Fazla kafanızı ağrıtıyorum ama acaba şu şekilde bir soruşturma açılabilir mi.iş biraz tersinden işler mi. Yani ben olayı anlatsam ama kişilerden şikayetçi olmasam Hattımdan oyun indiren kişiden şikayetçi olsam ki sonuçta kesin bunlar ama.elde deliller olduktan sonra şikayetçi olsam diyorum.anlatabildim mi ? Çünkü savcı bunları çağırıp ifade almadan operatörden olay ile ilgili delilleri isteyebilir mi.sebebi anneannemin o evde yalnız kalması ve soruşturma eğer önce ifade sonra delil toplama şeklinde giderse kesin suçlu olduğu ortaya çıkmadan anneannemi rahatsız edebilirler.bunu da istemiyorum.ama savcı çağırdığında önüne pat diye imeil nosunu koysun ve suçluluğu kanıtlansın istiyorum.Yorumlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim çok yardımı oluyor olayları gelişme oldukça payaşaşacağım.ayrıca avukat tutmam gerekli mi sizce.
-
Cevap: nasıl hareket etmem gerekiyor lütfen yardım
Kaç yaşında çocuk dediğiniz?
-
Şikayetçi olmadan olmaz. Siz çocuğa telefonu izinsiz kullanma, babaya da tehdit suçlaması (delil varsa) içeren dilekçenizi savcılığa gönderiniz gerisi çorap söküğü bigi gelir.
Anneannenizle komşuluk ilişkileri zaten bitmiş ama bir zarar verebileceklerini sanmıyorum.
Öte yandan savcılık soruşturmasındaki işleyiş belli olmaz. GSM şirketinden yazı geldikten sonra ifade alınabilir, tersi de olabilir. Önemli olan dosyada tüm bilgi ve belgelerin toplanması.
Şikayetçi olacaksanız olay gününden itibaren 6 aylık süreyi geçirmeyin.
-
Hakkarili arzuhalci hocam çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için bir kaç gün içinde şikayetçi olacağım bakalım durumu burdan aktarırım sizlere.hepinize iyi çalışmalar.
-
16-17 yaşında.çocuk sim kartı çalmış bir de anneanneme akıl vermiş. aveadan 12 liraya çıkarlıyor teyze git çıkar diye.Ben yeni kartı çıkartıp o da açılana kadar mesaj ile oyun yüklemiş.
-
Rica ederim. Bir nebze olsun yardımcı olabildiysem kendimi mutlu addederim. Kolay gelsin.
-
Hakkarili Arzuhalci by
beyan etmiş olduğu bilgilere/yönlendirmelere tümüyle katıldığım gibi olayın sonucunu ve savcılıkta yapılan her hukuki işlem HAKKINDA BU YERE BİLGİ VERMENİZİ RİCA EDERİM.
Söz konusu olayda kimin telefonundan kullanılarak ÜCRET ödemesi yapıldığı KESİNDİR....
Ceza mahkemesinde ilgili kişi(ler) HÜKÜM aldıktan sonra sebepsiz zenginleşme davasI AÇTIKTAN SONRA ceza davasının sonucunu kanıt sunmak suretiyle alacağınıza faizde eklenerek size ödenmesini talep etme hakkınız vardır.
-
ayberk_08 hocam.Anlattıklarınızdan benim bir avukat tutmam gerektiği kanısına verdim.Açıkcası benim amacım 85 lira değil.Benim amacım çocuğun babasının bana ve anneanneme karşı yaptığı saygısızlığının cezasını çekmesi ve oğlunun suçluluğunu anlaması.İnanın adam biraz yapıcı olsa ya durumumuz yok yada ne bileyim yapmış bir cahillik affet dese tamam der geçerim. Ama hakaretler , tehditler bağarmalar...Yavuz hırsız bu sefer inşallah cezasını çekecek.Bilgisi olan varsa avukat masrafım en üst limit olarak ne kadar olur.Teşekkür ederim....
-
Alıntı:
alexdesoza rumuzlu üyeden alıntı
ayberk_08 hocam.Anlattıklarınızdan benim bir avukat tutmam gerektiği kanısına verdim.Açıkcası benim amacım 85 lira değil.Benim amacım çocuğun babasının bana ve anneanneme karşı yaptığı saygısızlığının cezasını çekmesi ve oğlunun suçluluğunu anlaması.İnanın adam biraz yapıcı olsa ya durumumuz yok yada ne bileyim yapmış bir cahillik affet dese tamam der geçerim. Ama hakaretler , tehditler bağarmalar...Yavuz hırsız bu sefer inşallah cezasını çekecek.Bilgisi olan varsa avukat masrafım en üst limit olarak ne kadar olur.Teşekkür ederim....
Bulunduğunuz bölgeye göre avukatlık ücretleri çok değişir.
Örneğin bizim ilçede avukatlar baronun belirlediği asgari ücretlerden %25 veya %10 fazlası talep edilmektedir...
SİZ önce savcılık makamına güzel bir dilekçe ,kanıtlarında ek yaparak ve ifadelerinizi düzgün vermek suretiyle gerekli müracaatı yapınız.
ÖNERİM;
sağlam/iyi bir avukata vekalet (yani avukatı tutarak) vererek rahatınıza bakmanızı öneririm.
Tabiki avukattan hukuki işlemler hakkında bilgi alınız ve bu yere paylaşmanızıda tekrardan rica ederim.
-
kesinlikle paylaşacağım bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.
-
Teşekkürler Ayberk Bey,
Umarım yakınan üye sonuç hakkında bizi de bilgilendirir. Pekçok yeni üyemiz buradan bilgi edindikten sonra bir daha uğramamaktadır. Umarım tersi olur bu sefer.:)
Olaya en uygun madde 163/2 gibi görünmekte ise de somut olayın oluş şekline göre başka maddelerin de birlikte uygulanabilmesi mümkündür.
Örneğin anneanneye çocuk rica etti ve bir arkadaşı ile birkaç dakika konuşmak için izin istedi. Anneanne de kendi rızası ile telefonu verdi. Ancak çocuk bu konuşma ile yetinmeyerek çok masraflı işler yaptı. Bu durumda 155. maddede tanımlanan suç oluşur.
Bir başka örnek;
Anneanne telefonu ortalıkta bıraktı, çocuk ta farkettirmeden aldı oyunu yükledi. Sonra evine gidip teslim etti. Bu durumda 163/2 ile birlikte 146. maddede tanımlanan suçlar birlikte oluşacaktır.
Son bir örnek;
Anneanne komsusuna gitti telefonu orada unuttu. Çocuk okuldan eve geldiğinde evde yabancı bir telefon gördü aldı ve oyunu yükledi. Bu durumun da 160. ve 163/2. maddede tanımlanan suç tiplerine uyduğunu düşünmekteyim.
-
Savcılığa verebilirsiniz o halde.