-
Aracımı sattım devri bende paramı alamıyorum
Selâmün aleyküm arkadaşlar bundan 15 gün önce aracımı senet karşılığı birine sattım aramızda sözleşme yaptık toplamda iki senet yaptık ikisini de ödemedi adamı arıyorum bugün yarın diye oyaliyor aracımı kendi borcuna karşılık bir galeriyi vermiş adam aracın kendinde olmadığını iddia ediyor ama Aracin devri bende ben bu durumda kanuni olarak ne yapabilirim yardimcı olursaniz çok sevinirim.
-
Cevap: Aracımı sattım devri bende paramı alamıyorum
Çok sık karşılaşılan bir sorun. Ancak sizinki daha da vahim çünkü aracın parasını da almamışsınız.
Genellikle araç satılıyor parası alınıyor ancak noter satışı yapılmıyor. Bu nedenle de aracı satan, devrini vereceğim diye çabalayıp duruyor. Çünkü vergi, trafik cezaları ve üçüncü şahıslara verilecek zararlardan (kusursuz sorumluluk) ilkesi gereği sorumlu.
Büyük bir hata yapmışsınız. En azından parasını almanız gerekirdi. Neyse olan olmuş artık. Bu aşamada ne yapılabilir ona bakmak lazım.
Sözleşme şartlarınız hakkında ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?
-
siz senetli sözleşme yaptınız ve aracı noterden devrini vermediniz DİYE anladım.
Bu boyutuyla açıklamalarım;
bahsi geçen sözleşmede senetlerle ilgili atıf veya bilgi yoksa, senette nakten ibaresi varsa direk icra takibi yaparak alacağınızı alırsınız.
Siz dilekçeye ruhsatınızı fotokopisini ek yapmak suretiyle C.savcılığına aracım çalındı diye şikayet ediniz. Bu şikayet sonucunda araba yakalanır ve ilgili muhataplar hakkında hapis cezası verilir.
senetlerin ve sözleşmenin fotoğrafını çekerek bu yere özel bilgilerinizi kapatmak kaydıyla koyarsanız daha net cevap alırsınız.
- - - Updated - - -
VEYA
Savcılık makamına şikayet ettikten sonra araba bağladıktan hemen sonra şikayet geri alarak muhatapların ceza almamasını veya cezada büyük bir indirim almasını sağlayarak arabayı geri alırsınız.
- - - Updated - - -
ALACAK TAHSİLİ KONUSUNDA UYARI BİLGİ NOTUM;
sözleşmede senet hakkında bilgi varsa bakınız senet hakkında bilgi varsa ;
Söz konusu senetler ve sözleşme gereğince arabayı devir yapmadığınızdan dolayı HİÇ BİR ALACAK TALEBİNDE BULUNMAYA HAKKINIZ YOKTUR.
Tahiki sözleşmede konuyla ilgili cezai hüküm/madde varsa belli ölcüde alacak talebinde Bulunabilirsiniz.
-
Aracın satışını noterden verip, parasını alamayan birinin herhangi bir şansı var mıdır? Komşum bir galeri tarafından dolandırıldı, galeri toplam 4-5 kişiyi dolandırmış. Satışını almış üzerine, kimseyede para vermemiş. Avukata danışmışlar, avukat "bir bardak soğuk su için" demiş :) Bu tür bir durumda gerçekten hukuksal olarak yapacak birşey yok mudur?
-
Sayın Fixit,
Sizin sorunuz buradaki durumdan biraz daha farklı. Eğer araç noter yoluyla satıldı ve parası alınmadı, satanın elinde de senet, çek vb yazılı bir belge yoksa avukatın dediği gibi yapacak birşey yok.
Buradaki durumda ise araç hala satanın üzerine kayıtlı olduğundan yapacak birşeyler var tabi.
Burada aracı alanın kötü niyetli olduğuna en küçük bir kuşku dahi yok. Malesef bu tür kişiler piyasada çok var ve masum insanları aldatıyorlar.
Olana bakınız;
Alıcı aracı senetle alıyor, arkasından bir başkasına borcu nedeniyle aracı ona vermek zorunda kalıyor. Kimin aracını kime veriyorsun?
Madem aracı vermek zorunda kalacak kadar borcun vardı da araç almak için neye güvenerek senet imzaladın? Burada yakınan hukuki anlamda olmasa bile halk arasındaki tabirle dolandırılmış.
Hukuki olarak neler yapılabileceğini söylemek için sözleşmeyi incelemek lazım. Araç, sahibinin elinden kendi rızası ile çıktığı için hırsızlık suçunun oluştuğunu söylemek de mümkün değil.
-
Araç satış işlemlerin kanunların çizdiği çerçevede şu şekilde gerçekleşir.Araç görüp beğenildiyse notere birlikte gidilir sıra imzaya gelince para alışverişi yapılır(noter görevlisi genellikle alışverişiniz tamam mı diye de zaten sorar ''tamam'' cevabının sonrasında) imza için kağıt önünüze konur ve satış tamamlanır.Siz kanunların yapılması gerektiğini söylediği şeylerin hiç birini yapmamış anahtarı verip 2 tane kağıt(senet karşı tarafın ödeme gücü yoksa bir kağıttan daha fazlası değildir) almışsınız.Şimdi maalesef sizin dinlemediğiniz kanunlar size yardım etmekten çok uzakta.Dolandırıcılık vs. zaten söz konusu değil.Ancak senetle icraya gidip beklersiniz.Bu sırada sizin üzerinize olan aracında tüm cezası vergisi ve suça karışmasından da sorumlu olursunuz.
-
Alıntı:
Engin Ünalmış rumuzlu üyeden alıntı
Araç satış işlemlerin kanunların çizdiği çerçevede şu şekilde gerçekleşir.Araç görüp beğenildiyse notere birlikte gidilir sıra imzaya gelince para alışverişi yapılır(noter görevlisi genellikle alışverişiniz tamam mı diye de zaten sorar ''tamam'' cevabının sonrasında) imza için kağıt önünüze konur ve satış tamamlanır.Siz kanunların yapılması gerektiğini söylediği şeylerin hiç birini yapmamış anahtarı verip 2 tane kağıt(senet karşı tarafın ödeme gücü yoksa bir kağıttan daha fazlası değildir) almışsınız.Şimdi maalesef sizin dinlemediğiniz kanunlar size yardım etmekten çok uzakta.Dolandırıcılık vs. zaten söz konusu değil.Ancak senetle icraya gidip beklersiniz.Bu sırada sizin üzerinize olan aracında tüm cezası vergisi ve suça karışmasından da sorumlu olursunuz.
sayın engin by
söz konusu DEVİR resmiyette devir yapılmadığından dolayı sözleşmede belirtilen SENETLERİ icraya koymanın pek bir anlamı yok çünkü muhatap der ki biz bir Alışveriş yapmaktan son anda vazgeçtiğimiz için bunun mukabilinde alınan sözleşmede bağlı senetlerin hiç bir hükmü yok diye icra mahkemesine itiraz etme hakkı vardır.
Mahkemeye kanıt olarakta arabanın hala satıcının üzerinde olduğu beyan ettiği anda beyanını kanıtlamış olur.
-
Alıntı:
ayberk_08 rumuzlu üyeden alıntı
....Siz dilekçeye ruhsatınızı fotokopisini ek yapmak suretiyle C.savcılığına aracım çalındı diye şikayet ediniz. Bu şikayet sonucunda araba yakalanır ve ilgili muhataplar hakkında hapis cezası verilir....
Araba çalınmadı ki. "Çalındı" derseniz iftira etmiş olursunuz. İftira da ciddi bir suçtur. Başka hiç bir arttırıcı sebep olmasa bile 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile yargılanırsınız.
-
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Araba çalınmadı ki. "Çalındı" derseniz iftira etmiş olursunuz. İftira da ciddi bir suçtur. Başka hiç bir arttırıcı sebep olmasa bile 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile yargılanırsınız.
şenol by doğru diyorsunuz ama muhatap taraf diyor ki ;
arabanın nerde olduğunu bilmiyorum diye beyanlar kuruyor işte bu noktadan sonra arabanın çalındı diye şikayette bulunmak en iyi yol çünkü başka şekilde arabanın nerde olduğunu nasıl tespit edecek ?
bir yol daha var, açıklıyım ;
100 tl senete imza atacak sonra alacaklı görünen taraf madur hakkında icra takibi yaptıktan sonra icra müdürlüğünden arabanın yakalanmasını talep ederse söz konusu araba bu yöntem ile bulunur.
-
Öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim.Sözleşme de yazan falan tarihte şu kadar tutarlı senet falan tarihte de şu kadar tutarlı senedi ödemek suretiyle aracın devri verilecektir diye bir yazı yazdık. Ben araca yakalama çıkartmak istiyorum en kisa ve kolay yoldan nasıl çıkarabilirim bu konuda yardımcı olabilir misiniz
- - - Updated - - -
Arkadaşlar birde şu konu var araç benim fakat kuzenimin üzerine devri fakat adamlarla sözleşme de ve senetlerde benim adım yazıyor kuzenimin adı falan hiçbir şekilde geçmiyor ama araç kuzenimin üzerine adamları arıyoruz telefonları da kapalı ne yapacağımızı bilmiyoruz biz bir şekilde aracı nasıl alacağız adamlardan
-
- - - Updated - - -
Arkadaşlar birde şu konu var araç benim fakat kuzenimin üzerine devri fakat adamlarla sözleşme de ve senetlerde benim adım yazıyor kuzenimin adı falan hiçbir şekilde geçmiyor ama araç kuzenimin üzerine adamları arıyoruz telefonları da kapalı ne yapacağımızı bilmiyoruz biz bir şekilde aracı nasıl alacağız adamlardan[/QUOTE]
hiç bir alacak talebinde bulunmaya kesin beyanımla diyorum;
hakkınız yok çünkü araba devir yapılmadı ve sözleşmeli senetler başka bireyin üzerine olduğundan dolayı çok büyük bir tutarsızlık var :(
ARABAYI GERİ ALIRSINIZ;
araba kimin üzerindeyse 100 tl senete imza atsın siz de o kuzeni icra takibi yaptıktan sonra icra müdürlüğünden borçlunun yani kuzenin arabasının yakalanmasını talep edin. araba yakalandığı vakit alacaklı taraf 100 tl alacağını vazgeçtiği andan itibaren ilgili icra dosyası kapanır , sizde arabayı alırsınız :)
VEYA
arabanın sahibi arabam çalındı diye savcılığa şikayet etmeli.
TERCİH SİZİNDİR .......
-
Senet sözleşmeden ayrı doldurulmuş ise zaten tek başına borcun kanıtıdır.Elinde senet olan bir kişi birde bu senedin neye istinaden verildiğini sebeplerini vesairesini ikinci defa ispatlamak zorunda değildir.O yüzden bu konudaki yaklaşımınıza katılmıyorum.Ek olarak bu enterasan maceraya birde arabamı çaldılar diye iftira boyutu getirilirse hukuk davası durumunda olan olay ceza davası yönünden de başa işler açabilecek noktaya gelecektir.
Araç başkasının üzerine, yapılan adi sözleşme bir başkasıyla yapılmış(kuzen) senetlerin çok yüksek ihtimal karşı tarafta para veya mal olarak karşılığı yok vs. vs.Bu işten bir sonuç almak eğer karşı taraf minareyi çalan kılıfını hazırlar misali bir noktadaysa yıllar sürecek sonuçta bir türlü bulunamayan, bulunsa da ya yedi eminde çürümüş ya da kiralamalardan onun bunun elinde haşadı çıkmış bir araçla son bulacak gibi geliyor nedense bana.Bakalım belki bir şekilde çözümde olabilir ancak bunun için şansa ihtiyaç olduğu kesin.
-
Ayberk hocam sizinle nasıl irtibata gelebilirim olayı anlatayım bi yardımcı olun
-
Arkadaslar birde karşıdaki kişi ilk senedi ödemediği veya günü geçtiği zaman kendi aramızda Yaptığımz kağıt üzerinde ki sözleşme geçersiz oluyormuş öyle birşey var mı
-
Alıntı:
Emin25 rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaslar birde karşıdaki kişi ilk senedi ödemediği veya günü geçtiği zaman kendi aramızda Yaptığımz kağıt üzerinde ki sözleşme geçersiz oluyormuş öyle birşey var mı
Yazmayacaktım ama yine duramadım. Sizin elinizdeki kağıt Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 36. maddesi (ilk paragraf, son cümle) hükmü çerçevesinde zaten geçersiz.
Şimdi zaten yasal geçerliliği olmayan bir şeye birisi kalkıp da ilk senet ödenmemişse kağıt geçersiz demişse ben ona artık gülerim, bir şey demem. Ne diyeyim ki daha?
Ancak hiç kimse de kağıt hiçbir hukuki anlam ifade etmiyor diyemez. En azından delil başlangıcıdır.
-
Alıntı:
Senet sözleşmeden ayrı doldurulmuş ise zaten tek başına borcun kanıtıdır.Elinde senet olan bir kişi birde bu senedin neye istinaden verildiğini sebeplerini vesairesini ikinci defa ispatlamak zorunda değildir.O yüzden bu konudaki yaklaşımınıza katılmıyorum.Ek olarak bu enterasan maceraya birde arabamı çaldılar diye iftira boyutu getirilirse hukuk davası durumunda olan olay ceza davası yönünden de başa işler açabilecek noktaya gelecektir.
Araç başkasının üzerine, yapılan adi sözleşme bir başkasıyla yapılmış(kuzen) senetlerin çok yüksek ihtimal karşı tarafta para veya mal olarak karşılığı yok vs. vs.Bu işten bir sonuç almak eğer karşı taraf minareyi çalan kılıfını hazırlar misali bir noktadaysa yıllar sürecek sonuçta bir türlü bulunamayan, bulunsa da ya yedi eminde çürümüş ya da kiralamalardan onun bunun elinde haşadı çıkmış bir araçla son bulacak gibi geliyor nedense bana.Bakalım belki bir şekilde çözümde olabilir ancak bunun için şansa ihtiyaç olduğu kesin.
engin by
sözleşmede senetler hakkında bilgi varsa, söz konusu senetler geçerliği sözleşmeye bağlantılıdır. Eğer sözleşmede senetler hakkında bilgi olmasa senetleri icraya koy diye öneride bulunurdum.(bulundum-da) Ayrıca sözleşmeye bağlantılı senetler ancak sözleşmedeki taahhüt gerçekleşmesi durumunda senetler geçerli olur.Çünkü sözleşmede senetler belirttiği için.
SENET BİLDİĞİMİZ ÜZERE KAYITSIZ ŞARTSIZ ÖDEME TAAHHÜT İÇEREN KIYMETLİ BİR EVRAKTIR.
SÖZ KONUSU SENETLER BORÇLU LEHİNE VEYA OLAYIN BOYUTUNA GÖRE BİR SINIRLAMA AMACIYLA HERHANGİ SÖZLEŞMEDE TARİFİ YAPILIRSA SÖZLEŞMELERDE TARİF EDİLEN HÜKÜMLER GEÇERLİ OLMADAN SENET İCRAYA KONU YAPILAMAZ.
TUTARSIZLIK NOKTASI-DA VAR ;
arabanın sahibi alacaklı taraf olarak senet ve sözleşmede adı bile geçmiyor, arabanın sahibi olmayan öteki kuzenin adı geçiyor.
Bu durumda evrak üzerinde tutarsızlık olduğuna belirteyim.
araba çalındı diye şikayet etmesini önermemin en büyük gerekçem ŞUNLARDIR;
arabayı alan şahısa araba nerde diye sorusuna cevap olarak bilmiyorum beyanı kunlandığından dolayı şüpheli belirtmeden çalındı
şikayettinde bulunmasını önerdim.
Eğer arabayı alan kişi araba nerede olduğunu beyan etseydi bu öneride bulunmazdım.
NOT: tahbiki BU imzalı evraklar başlı başına delil niteliği taşımaktadır.
-
Alıntı:
engin by
sözleşmede senetler hakkında bilgi varsa, söz konusu senetler geçerliği sözleşmeye bağlantılıdır. Eğer sözleşmede senetler hakkında bilgi olmasa senetleri icraya koy diye öneride bulunurdum.(bulundum-da) Ayrıca sözleşmeye bağlantılı senetler ancak sözleşmedeki taahhüt gerçekleşmesi durumunda senetler geçerli olur.Çünkü sözleşmede senetler belirttiği için.
SENET BİLDİĞİMİZ ÜZERE KAYITSIZ ŞARTSIZ ÖDEME TAAHHÜT İÇEREN KIYMETLİ BİR EVRAKTIR.
SÖZ KONUSU SENETLER BORÇLU LEHİNE VEYA OLAYIN BOYUTUNA GÖRE BİR SINIRLAMA AMACIYLA HERHANGİ SÖZLEŞMEDE TARİFİ YAPILIRSA SÖZLEŞMELERDE TARİF EDİLEN HÜKÜMLER GEÇERLİ OLMADAN SENET İCRAYA KONU YAPILAMAZ.
TUTARSIZLIK NOKTASI-DA VAR ;
arabanın sahibi alacaklı taraf olarak senet ve sözleşmede adı bile geçmiyor, arabanın sahibi olmayan öteki kuzenin adı geçiyor.
Bu durumda evrak üzerinde tutarsızlık olduğuna belirteyim.
araba çalındı diye şikayet etmesini önermemin en büyük gerekçem ŞUNLARDIR;
arabayı alan şahısa araba nerde diye sorusuna cevap olarak bilmiyorum beyanı kunlandığından dolayı şüpheli belirtmeden çalındı
şikayettinde bulunmasını önerdim.
Eğer arabayı alan kişi araba nerede olduğunu beyan etseydi bu öneride bulunmazdım.
NOT: tahbiki BU imzalı evraklar başlı başına delil niteliği taşımaktadır.
eger savciliga sikayette bulunursaniz iftira sucu olusur. bu yolu denemeyin. benim bir davamda ayni durumda karsi tarafa iftiradan dolayi hapis cezasi aldirmistik.Ortada hukuki bir ihtilaf varken suc isnadinda bulunmamak lazim.
-
Alıntı:
Av.Abdullah Murat Koruk rumuzlu üyeden alıntı
eger savciliga sikayette bulunursaniz iftira sucu olusur. bu yolu denemeyin. benik bir davamda ayni durumda karsi tarafa iftiradan dolayi hapis cezasi aldirmistik.
o zaman avukat by araba nasıl tespit edilecek ??
Ayrıca şikayet dilekçesinde şüpheli olarak herhangi cümle kurmadan şikayet edecek
arabanın tespit edilmesini talep ederim şeklinde...
bu boyutuyla yine iftira suçu teşkil eder mi ?
-
alacak davasi acilip aracin kaydina tedbir talep edilip daha sonra alinacak olan mahkeme ilamini icraya koyarak yakalama talep edilmesi gerekir.
-
sizin dediğiniz gibi olsun..
-
Supheli ismi verilmediginde de bu suc olusabilir.
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan
MADDE 206 – (1) Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
-
Alıntı:
alacak davasi acilip aracin kaydina tedbir talep edilip daha sonra alinacak olan mahkeme ilamini icraya koyarak yakalama talep edilmesi gerekir.
arabayı alan taraf NOTERDEN ÜZERİNE GEÇİRMEDİ bu boyutuyla alacak talebinde bulunmak doğru olur mu ?
- - - Updated - - -
Alıntı:
Supheli ismi verilmediginde de bu suc olusabilir.
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan
MADDE 206 – (1) Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
teknik detayları avukat olarak siz biliyorsunuz.
bu yüzden beyanınız benim için kesindir.
-
sebepsiz zenginlesme soz konusu. para verilmis ancak devri yapilmadigindan ortada sebepsiz zenginlesme nedeniyle alacak davasi acilmasi durumu mevcuttur.
-
para verilmedi sadece sonradan verilecek diye sözleşme tarif edilen senetler imzaladı.(araba resmi yoldan muhatap devir olması kaydıyla )
arabayı muhatap alıp gitti...(devir yapmadan )
SAYGILARIMI SUNARIM
-
icra hukukunun kullanilmasi daha guvenilir bir yol olur. Baska birisinin araci satana haciz yapip icra dairesinden yakalama talep etmesi. ancak kisinin anlatiminda bir celiski var zira hicbir galeri bir araci noter devri yapmadan almaz. resmi kaitta da hala malik olarak o gorundugunden devir gerceklestirilmez.
-
Alıntı:
icra hukukunun kullanilmasi daha guvenilir bir yol olur. Baska birisinin araci satana haciz yapip icra dairesinden yakalama talep etmesi. ancak kisinin anlatiminda bir celiski var zira hicbir galeri bir araci noter devri yapmadan almaz. resmi kaitta da hala malik olarak o gorundugunden devir gerceklestirilmez.
ORTADA tutarsızlık olduğunu daha önceki cevap yazımda beyan ettim.
arabanın sahibi olana icra takibi yapmak(göstermelik ) arabayı bu yol ile yakalaması detaylı daha önceki cevap yazımda izah ettim.
-
ben sadece ceza hukukunun bu amaclarla kullanilmasinin sakincalarina dikkat cekmek istedim. icra konusunda yazdiklarinizi gormustum. tasdik etmek amacli yazdim tekrar.
-
Alıntı:
ben sadece ceza hukukunun bu amaclarla kullanilmasinin sakincalarina dikkat cekmek istedim. icra konusunda yazdiklarinizi gormustum. tasdik etmek amacli yazdim tekrar.
ceza hukuk boyutuyla iftira olacağı için uyarız ve icra konusunda tarafımı onaylayan yazılar için teşekkür ederim.
- - - Updated - - -
İCRA HUKUK İLE ARABAYI ALMAK DAHA SAĞLAM, MANTIKLIDIR.
arabayı alanla hiç bir şekilde muhatap olmadan arabanızı rahatlıkla alırsınız.
arabanın devrini üzerinde bulunduran bireye güvendiği bir tanıdığı 200 veya 350 tl icra takibi yapar ve sonra devrini üzerinde bulunduran bireyin arabasına haciz koyulması talep ettiği vakit araba yakalandıktan sonra alacaklı görünen birey alacağından vazgeçerek arabanıza kavuşursunuz .
HEMDE ARABAYI ALAN TARAFLA HİÇ BİR BİÇİMDE MUHATAP OLMADAN :)
NOT:bu yöntemle herhangi bir hukuki risk yoktur.
-
Araba satisi ancak noterden yapilir yasal olarak, aksi durumda hersey muallakta kaliyir buradxa oldugu gibi. Ceza hukukuna giren hiçbir husus yok denildigi gibi hersey borçlar kanununa tabi. Ben senetlerin icraya konulabilir olduğunu düşünüyorum dolayisiyla velev ki arac bir sekilde karsi taraftan alindi, o zaman karsi tarafin da bir alacak davası acma hakki dogabilir neticede henuz ödenmemiste olsa ortada senet var ve faiz işliyor.
-
Sn. ayberk_08 öncelikle forumumuza son zamanlarda yaptığınız katılımlardan dolayı memnuniyetimi dile getirerek sözlerime başlayım.Ancak dikkat ettiğim bir şey var ve sizi acizane uyarmak istedim.Yazdıklarınız ve yönlendirmeleriniz genelde teorikte kalan hukuki paylaşımlar.
Bir defa sözleşme yapılan kişi ayrı aracın sahibi ayrı.Özel bir ibare yoksa gene bir kaç üyenin de dediği gibi buz gibi bu senetler icraya konu olabilir.Teorik olarak yaklaşırsak senetler araç satışına binayen alındı araç noter satışı yapılmadı o zaman senetler geçersizdir mantığınızı gene geçerli bulmam.Ayrıca olayın tamamen burada anlatılan gibi harfi harfine gerçekleştiğini de elbette bilemeyiz ki bu da bizi benzer durumlarda mantık süzgecinden geçirerek yorum yapmaya iter.
Bir de benzer durumlara şahit oldunuz mu bilmiyorum ancak ''arabayı alanla hiç bir şekilde muhatap olmadan arabanızı rahatlıkla alırsınız'' olayı da bana olacak gibi gelmiyor.Şu anda ülkede ciddi suçlardan 200bin kişi aranıyor ve bazıları yıllardır.Gene onbinlerce araç hele hele küçük şehirlerdeyse yıllarca yakalamalı dolanıp(gene suça karıştığı, çalındığı, haciz geldiği, kayıp olduğu vs. için) durabiliyor.Böyle basit bir size göre hacze bile gidilemeyecek bir alacaktan aracın fellik fellik aranıp yakalanması yakın zamanda söz konusu değil.Birilerinin bu aracı aramaya başlaması bile ihtimal 1 seneye yakın sürecek.Bu yüzden aracı kolayca alıverirsiniz demek bana rasyonel gelmiyor.
Bununla beraber heyecanlı ve paylaşımcı tavrınız forumumuz da daima görmek istediğimiz yaklaşımlardan.Zaten burada farklı fikirler daima olacak ve olmalı.İyi forumlar..
-
Alıntı:
....arabanın devrini üzerinde bulunduran bireye güvendiği bir tanıdığı 200 veya 350 tl icra takibi yapar ve sonra devrini üzerinde bulunduran bireyin arabasına haciz koyulması talep ettiği vakit araba yakalandıktan sonra alacaklı görünen birey alacağından vazgeçerek arabanıza kavuşursunuz .
HEMDE ARABAYI ALAN TARAFLA HİÇ BİR BİÇİMDE MUHATAP OLMADAN :)
NOT:bu yöntemle herhangi bir hukuki risk yoktur.
Sayın ayberk_08, ne yazık ki bu yöntemde de hukuki risk var.
Her hukuki olayda aynı şeyi düşünün:
Eğer siz haksızlığa uğradı iseniz, bu haksızlığınızı kanıtlayabiliyorsanız, kanun sizi korur.
Ama siz kanun sizi koruduğu halde kendiniz ceza kesip infaz ederseniz siz suçlu olursunuz.
Evinize giren hırsızı döverseniz suçlu olursunuz. Halbuki dövmezseniz hırsız zaten ceza alacaktır.
Cezayı devlet verir. Mağdur değil.
Hukuku kendi isteğine göre manüple etmek de suçluyu cezalandırmanın başka bir yoludur.
İster "çalındı" diyerek yalan söylensin, ister olmayan düzmece borç senetleri yapılsın, bunlar suçtur.
Gerçekten paylaşımlarınız durumunuza göre muhteşem. Büyük bir takdirle izliyorum.
Ancak zekanızı hukuku manüple edip suçluyu cezalandırma yolları bulmak yerine, haksızlığıa uğrandığı nasıl ifade edilir üzerinde yoğunlaştırırsanız harikulade sonuçlara ulaşacağınıza eminim.
Hukukçu, ikinciyi yapar. Şimdi altına yazdığımız bu konuda bir haksızlık olduğu aşikar. Üstelik ispat konusunda da ciddi bir sıkıntı yok. O halde "nasıl yapıp da mağduriyetimizi çok net bir şekilde ortaya koyacak bir şey yaparız" sorusunun cevabını bulmaya çalışmalısın.
-
Alıntı:
Sn. ayberk_08 öncelikle forumumuza son zamanlarda yaptığınız katılımlardan dolayı memnuniyetimi dile getirerek sözlerime başlayım.Ancak dikkat ettiğim bir şey var ve sizi acizane uyarmak istedim.Yazdıklarınız ve yönlendirmeleriniz genelde teorikte kalan hukuki paylaşımlar.
Bir defa sözleşme yapılan kişi ayrı aracın sahibi ayrı.Özel bir ibare yoksa gene bir kaç üyenin de dediği gibi buz gibi bu senetler icraya konu olabilir.Teorik olarak yaklaşırsak senetler araç satışına binayen alındı araç noter satışı yapılmadı o zaman senetler geçersizdir mantığınızı gene geçerli bulmam.Ayrıca olayın tamamen burada anlatılan gibi harfi harfine gerçekleştiğini de elbette bilemeyiz ki bu da bizi benzer durumlarda mantık süzgecinden geçirerek yorum yapmaya iter.
Bir de benzer durumlara şahit oldunuz mu bilmiyorum ancak ''arabayı alanla hiç bir şekilde muhatap olmadan arabanızı rahatlıkla alırsınız'' olayı da bana olacak gibi gelmiyor.Şu anda ülkede ciddi suçlardan 200bin kişi aranıyor ve bazıları yıllardır.Gene onbinlerce araç hele hele küçük şehirlerdeyse yıllarca yakalamalı dolanıp(gene suça karıştığı, çalındığı, haciz geldiği, kayıp olduğu vs. için) durabiliyor.Böyle basit bir size göre hacze bile gidilemeyecek bir alacaktan aracın fellik fellik aranıp yakalanması yakın zamanda söz konusu değil.Birilerinin bu aracı aramaya başlaması bile ihtimal 1 seneye yakın sürecek.Bu yüzden aracı kolayca alıverirsiniz demek bana rasyonel gelmiyor.
Bununla beraber heyecanlı ve paylaşımcı tavrınız forumumuz da daima görmek istediğimiz yaklaşımlardan.Zaten burada farklı fikirler daima olacak ve olmalı.İyi forumlar..
Değerli Engin by
SENETLE İLGİLİ AÇIKLAMALARIM;
Öncellikle herkesin konuyu her boyutuyla idrak etmesi amacıyla tartışmaya açtığınızdan dolay teşekkürlerimi sunarım.
Senetler(BONO)genel itibariyle ödeme taahhüt içeren kıymetli evraklardır. Söz konusu senetler sözleşmeye bağlantılı veya senettin arkasına belli şartlar koyulması durumunda senetler bono kambiyo senedi olma vasfını kaybederek normal adi senette veya sözleşmenin eki niteliğinde bir evraka döner.
İŞTE bu senetti siz icraya konu edebilirsiniz ama borçlu taraf sözleşmeye bağlantılı esasların (kayıtların) aldığı için senettin bono özelliğini kaybettiği gibi senetteki ŞARTLAR YERİNE GELMEDİĞİNDEN DOLAYI İCRA MAHKEMESİ İCRAYI İPTAL EDER.
KONUYLA İLGİLİ YARGITAY KARARI.
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2005/16816
K. 2005/20641
T. 24.10.2005
• İKİNCİ BİR VADE YAZILI BONO ( Kambiyo Senedi Vasfında Olmadığı )
• KAMBİYO SENETLERİNE MAHSUS TAKİP ( Bonoda İkinci Bir Vade Yazılı Olması Halinde Senedin Bu Vasıfta Olmadığı - Kambiyo Senetlerine Mahsus Yolla Takip Yapılamayacağı )
• ŞARTA BAĞLI ÖDEME ( Bononun Arka Yüzünde "... Vade Tarihinde Emekli Olamadığı Takdirde Ödemenin Haziran/2005'te Yapılacağı" Yazılması - İkinci Bir Vade Yazılı Bononun Kambiyo Senedi Vasfında Olmadığı )
2004/m. 170
6762/m. 615
ÖZET : Takip dayanağı bononun arka yüzünde "... vade tarihinde emekli olamadığı takdirde ödemenin Haziran/2005'te yapılacağı..." yazılmıştır. Bu şekilde ikinci bir vade kararlaştırılmıştır. İkinci bir vade yazılan bono kambiyo senedi vasfında değildir. Bu nedenle anılan belgeye dayanılarak kambiyo senetlerine mahsus yolla takip yapılamaz.
DAVA : Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Alacaklının takibe dayanak yaptığı 15.02.2005 vade tarihli bononun arka yüzünde; ( ...vade tarihinde emekli olamadığı takdirde ödemenin Haziran/2005'te yapılacağı... ) hususunun yazılı bulunduğu görülmüş, böylece, ikinci bir vade kararlaştırıldığı tespit edilmiştir. Bu durum, TTK'nun 615/son maddesine aykırı olup, alacaklının anılan belge nedeniyle kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip yapması mümkün bulunmamaktadır.
Mahkemece de yukarıda açıklanan nedenlere karar gerekçesinde yer verildiği görülmektedir. Bu durumda, takibin iptaliyle yetinilmesi gerekirken, kararda iki ayrı ve birbiriyle çelişik hüküm kurulduğu tespit edilmiş, HUMK'nun 388. maddesine aykırılık oluştuğu için kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve H.U.M.K.'nun 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 24.10.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.
ARABAYI İCRA KANALI İLE YAKALAMASI İLGİLİ CEVAPLARIM ;
SAYIN Engin by
Arabayı devir almadan götüren şahısa icra takibi yapmıyoruz.
Sadece arabanın malik olan taraf bazı güvendiği bireylere 500-200 gibi senetler vermek suretiyle arabanın malikine icra takibi yapılıyor,
(senet vermeden icra takibi yapılabilir)
takip kesinleştirdikten sonra alacaklı görünen birey borçlunun arabası haciz koyularak arabanın yakalanmasını talep ettiği vakit , araba yakalanır.
işte bu yöntemde 3 kişi olan tarafla hiç şekilde muhatap olmadan çözülüyor.
alacaklı- borçu taraflar birbiriyle sıkı bir şekilde bu yöntemi uygularsa herhangi hukuki sorun göremiyor. Ayrıca Arabayı alan taraf hangi sıfatla haciz işlemi veya alacaklının yaptığı takibe karışma gibi bir durumu olacak ? 3 kişi icranın gerçek olmadığı nedeniyle (arabayı devir almadan giden birey )icraya itiraz etse bile bunu kanıtlaması gerekir, ispatlaması yok denecek kadar bir orana sahip olduğundan dolayı itirazı ret edilir.
NOT: Bu olayda teşke araba noterden devir yapılırken veya yapılacağı vakit vadeli bir satım işlemi işe ilgili noterlik marifetiyle alıcı hakkında araba REHİN göstermek suretiyle noterden düzenleme şekiline göre SENET alınsaydı her boyutla zere kadar hak kaybınız olmazdı.
Bir-daha araba satmak nasip olursa notumunda izah ettiğim gibi hukuki işlem yapınız. :ok:ok
- - - Updated - - -
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Sayın ayberk_08, ne yazık ki bu yöntemde de hukuki risk var.
Her hukuki olayda aynı şeyi düşünün:
Eğer siz haksızlığa uğradı iseniz, bu haksızlığınızı kanıtlayabiliyorsanız, kanun sizi korur.
Ama siz kanun sizi koruduğu halde kendiniz ceza kesip infaz ederseniz siz suçlu olursunuz.
Evinize giren hırsızı döverseniz suçlu olursunuz. Halbuki dövmezseniz hırsız zaten ceza alacaktır.
Cezayı devlet verir. Mağdur değil.
Hukuku kendi isteğine göre manüple etmek de suçluyu cezalandırmanın başka bir yoludur.
İster "çalındı" diyerek yalan söylensin, ister olmayan düzmece borç senetleri yapılsın, bunlar suçtur.
Gerçekten paylaşımlarınız durumunuza göre muhteşem. Büyük bir takdirle izliyorum.
Ancak zekanızı hukuku manüple edip suçluyu cezalandırma yolları bulmak yerine, haksızlığıa uğrandığı nasıl ifade edilir üzerinde yoğunlaştırırsanız harikulade sonuçlara ulaşacağınıza eminim.
Hukukçu, ikinciyi yapar. Şimdi altına yazdığımız bu konuda bir haksızlık olduğu aşikar. Üstelik ispat konusunda da ciddi bir sıkıntı yok. O halde "nasıl yapıp da mağduriyetimizi çok net bir şekilde ortaya koyacak bir şey yaparız" sorusunun cevabını bulmaya çalışmalısın.
şenol by
ben olayı muhatabın çok aşırı derecede kötü niyetli işlemler yapacağını düşünerek cevaplar yazıyorum.
(cevapların etkili olması amacıyla )
Tabiki kanun nezdinde durumları kanıtlamamız kaydıyla kanunlar bizi korur. Ama biz hiç bir şekilde olayı kanıtlayacak kozlarımız yoksa muhatap kabul yani ikrar etmesini mi bekleyeceğiniz ?
hukuk manüple edip suçluyu cezaladırmaktan başka yöntem OLARAK savcılığa gidip olayı durumu derin bir şekilde izah etmek gerekir ama bu durumda muhatap durumu kabul etmese ve iftira suçlamasıyla soru soranı suçlarsa iftira yargılanır ve hüküm giyer.
DURUMU İFADE ETMEK KOLAY AMA BU BEYANI KANITLAYAMADIĞIMIZ İÇİN SONUÇ ALMAK ZOR :(
BİR DE DURUMU KANITLAMADA NASIL SIKINTI YOK ?
araba devir yapılmadı ve sözleşmelerde arabanın devir yapılmasına endeksli olduğundan dolayı alacak talebinde bulunmak söz konu değildir.
Ayrıca arabının malikinin adı mevzu-bahis sözleşmlerde adı bile geçmiyor !
eğer muhatap çok uyanıksa arabay ilgili devir yapılmadığından dolayı alacak taleplerini ret edeceği gibi arabanın üzerinde yakalama, tedbir kararı olmadığından dolayı arabayla rahat rahat gezer ve trafik cezalarıda arabanın sahibine gider.
KANUNA UYGUN ÖNERİ ;
arabayı alan tarafa noterden arabayı 15 gün içinde geri vermesi İHTAR EDİLİR.
Eğer ihtara uymasa asliye hukuk mahkemesinde ARABAYI GERİ davası olarak EDA DAVASI AÇILIR !
HERKESE SAYGILARIMI VE SEVGİLERİMİ SUNARIM .... :)