-
3 yillik kiracim kontrati yenilemiyor ( ihtar çekildi telefonlara cevap vermiyor)
2012 ekim ayında yapılan üç yıllık sözleşmemiz 2015 ekim ayında sonlanıyor , noterden bir yıllık yeni kira sözleşmesi ve yeni kira bedeli şu kadar olacağını belirten ihtarname çektim.Kiracı telefona cevap vermiyor , daire iş yeri olarak kullanılıyor stopajlar ve kiralar düzenli olarak ödeniyordu ancak kontrat yenileme ile ilgili tıkantık kaldık başka ne yapabiliriz acaba ?
-
Cevap: 3 yillik kiracim kontrati yenilemiyor ( ihtar çekildi telefonlara cevap vermiyor)
Kiracı sözleşmeyi yenilemek zorunda değil ve çekmiş olduğunuz ihtarın kıymeti harbiyesi YOKTUR.
Ayrıca kira bedeli YILLIK TÜFE ORANINDAN FAZLA ARTIRMAYADA HAKKINIZ OLMADIĞINI belirtiğim.
Daireyi iş yeri olarak kullanması sözleşmeye aykırı ise ihtar çekilir, uyarıya uymadıysa 2ci defa ihtar çekmek suretiyle 2 haklı ihtar nedeniyle tahliye davası açarak evden çıkartılır.
NOT: hukuki olarak haksız ihtar çekmeyiniz, aksi takdirde muhatabın kişilik haklarına saldırı olması nedeniyle manevi tazminat ödemekle mecbur kalabilirsiniz.
-
Cevap: 3 yillik kiracim kontrati yenilemiyor ( ihtar çekildi telefonlara cevap vermiyor)
Alıntı:
ayberk_08 rumuzlu üyeden alıntı
Kiracı sözleşmeyi yenilemek zorunda değil ve çekmiş olduğunuz ihtarın kıymeti harbiyesi YOKTUR.
Ayrıca kira bedeli YILLIK TÜFE ORANINDAN FAZLA ARTIRMAYADA HAKKINIZ OLMADIĞINI belirtiğim.
Daireyi iş yeri olarak kullanması sözleşmeye aykırı ise ihtar çekilir, uyarıya uymadıysa 2ci defa ihtar çekmek suretiyle 2 haklı ihtar nedeniyle tahliye davası açarak evden çıkartılır.
NOT: hukuki olarak haksız ihtar çekmeyiniz, aksi takdirde muhatabın kişilik haklarına saldırı olması nedeniyle manevi tazminat ödemekle mecbur kalabilirsiniz.
Ancak kiracı aynı yerde oturmak istiyor , bizim üç yıllık kontratımızda süre bitiminde oturmaya devam edilecekse yeni bir kontrat yapılacaktır şeklinde bir ibare mevcuttur.Yani eski kontrat üzerine yıllık tüfe oranı zammıyla devam edecektir şeklinde olmayacak.Böyle bir durum olduğu için yeni istediğimiz kira ve yeni kontrat yapılması konusuyla bir ihtarname gönderdik.
not : kiralar 3 sene içerisinde zaten yıllık tüfeye göre arttı ancak kontrat tamamen sonra erdi yeniden yapılacaktır diye madde mevcuttur.Ayrıca şu anki kira bedelleri oldukça artmış bende bu bedel üzerinde beliryerek oturmak istiyorsanız yeni kontrat yapılması gerekmektedir bedeli de şu kadar olacaktır diye bir ihtarname gönderdim
-
Alıntı:
darnglove rumuzlu üyeden alıntı
Ancak kiracı aynı yerde oturmak istiyor , bizim üç yıllık kontratımızda süre bitiminde oturmaya devam edilecekse yeni bir kontrat yapılacaktır şeklinde bir ibare mevcuttur.Yani eski kontrat üzerine yıllık tüfe oranı zammıyla devam edecektir şeklinde olmayacak.Böyle bir durum olduğu için yeni istediğimiz kira ve yeni kontrat yapılması konusuyla bir ihtarname gönderdik.
Kiracı kiralananı bir kira sözleşmesi ile kullanmaya başladıktan sonra, kira sözleşmesi bittiğinde sizin ne istediğinizin bir önemi kalmıyor ki sn.darnglove, eski kira sözleşmesi, süresi bittiğinde aynı şartlarla, yasal kira artış oranıyla yeni kira miktarı ile bir yıl için uzamış olur.
Kiracınıza gönderdiğiniz o ihtarın herhangi bir anlamı yok.
-
iki taraf kabul ederse talepiniz olur.
kanun size sözleşme yenileme konusunda yetki vermiyor, sözleşmede hüküm olsa bile kanun nezdinde yok hükmünde .
- - - Updated - - -
Size kira bedeli az geliyorsa Uyarlama ve Kira Tespit Davası açmak suretiyle yeni kira bedeli belirlenir.
-
Alıntı:
kanun size sözleşme yenileme konusunda yetki vermiyor, sözleşmede hüküm olsa bile kanun nezdinde yok hükmünde .
ama bu durumda ben büyük haksızlığa uğramış oluyorum çünkü 3 sene önce başlayan kontrat için istanbul bağdat caddesi üzerinde 4+1 daire için 3000 tl kira veriyor emsaller 5000 tl civarında etrafta.Kontrat bitti diye 3000 tl üzerin %10 yıllık tüfe hesabıyla 3300 tl yemi vermem mi doğru olan ? Komşularım aynı daireler için 4500-5000 tl kira alırken neden ben haksız oluyorum anlayamadım
- - - Updated - - -
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Kiracı kiralananı bir kira sözleşmesi ile kullanmaya başladıktan sonra, kira sözleşmesi bittiğinde sizin ne istediğinizin bir önemi kalmıyor ki sn.darnglove, eski kira sözleşmesi, süresi bittiğinde aynı şartlarla, yasal kira artış oranıyla yeni kira miktarı ile bir yıl için uzamış olur.
Kiracınıza gönderdiğiniz o ihtarın herhangi bir anlamı yok.
ancak ben emsal yerlere oranla büyük zarara uğruyorum kentsel dönüşüm kapsamında olan bağdat caddesine yan apartmanda kiralar 5000 tl benzer daireler için.3000 tl olan kiramı %10 artışla 3300 tl olarak değiştirmem durumunda ben haksızlığa uğramış olmuyor muyum ? Zaten emsal kiralar bu kadardır isterseniz oturmaya devam edin ve kontrat yapın aksi halde tahliye davası açılacaktır diye belirttim ihtarnamede.
şu aşamada başka yapmam gerken nedir acaba yardımlarınız için çok teşekkür ederim
- - - Updated - - -
Alıntı:
- - - Updated - - -
Size kira bedeli az geliyorsa Uyarlama ve Kira Tespit Davası açmak suretiyle yeni kira bedeli belirlenir.
ne yapmam gerektiğini maalesef tam olarak anlayamadım, şimdi isterlerse yeni kontrat yapmadan ve kirada artış bile yapmadan oturabilecekler mi değer çok daha fazla olan dairede ?
-
Alıntı:
ama bu durumda ben büyük haksızlığa uğramış oluyorum çünkü 3 sene önce başlayan kontrat için istanbul bağdat caddesi üzerinde 4+1 daire için 3000 tl kira veriyor emsaller 5000 tl civarında etrafta.Kontrat bitti diye 3000 tl üzerin %10 yıllık tüfe hesabıyla 3300 tl yemi vermem mi doğru olan ? Komşularım aynı daireler için 4500-5000 tl kira alırken neden ben haksız oluyorum anlayamadım
- - - Updated - - -
ancak ben emsal yerlere oranla büyük zarara uğruyorum kentsel dönüşüm kapsamında olan bağdat caddesine yan apartmanda kiralar 5000 tl benzer daireler için.3000 tl olan kiramı %10 artışla 3300 tl olarak değiştirmem durumunda ben haksızlığa uğramış olmuyor muyum ? Zaten emsal kiralar bu kadardır isterseniz oturmaya devam edin ve kontrat yapın aksi halde tahliye davası açılacaktır diye belirttim ihtarnamede.
şu aşamada başka yapmam gerken nedir acaba yardımlarınız için çok teşekkür ederim
kira hukuk kiracıyı ÇOK koruyor. :(
yapılması gerekeni izah ederek dilekçe koyuyorum :)
SİZ UYARLAMA DAVASI AÇMAKLA MECBURSUNUZ.
KOYDUĞUM DİLEKÇEDE GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPARAK BU DÜZENLEDİĞİniz DİLEKÇEYİ KOYUN BİZ İNCELEME YAPALIM SONRA SİZ DAVAYI AVUKAT İLE AÇINIZ
………………………… MAHKEMESİ’NE
DAVACI : …………………………
VEKİLİ : …………………………
DAVALI : …………………………
KONU : Kira bedelinin değişen yeni koşullara uyarlanması talebimizden ibarettir.
AÇIKLAMALAR
1 – Davalı taraf, müvekkilin davaya konu taşınmazında …./…./20…. tarihinden bu yana kiracı olarak ikamet etmektedir. Mahkemeye sunduğumuz kira sözleşmesinde de görüleceği üzere yıllık kira artış oranı % ………. olarak belirlenmiş ve uygulanagelmiştir.
2- Mevcut kira bedeli aylık ………. TL’dir. Ancak aradan geçen yıllar, enflasyon artışı ve değişen ekonomik koşullar neticesinde ………. TL kira bedeli, cüz’i bir meblağa dönüşmüştür.
3- Ayrıca davaya konu taşınmaz için ödenmekte olan ………. TL kira bedeli, bölgede uygulanan emsal kira bedelleri karşısında da oldukça düşük kalmaktadır. Müvekkilin bu büyüklükteki ve oldukça merkezi bir yerde bulunan dairesi için ödenen kira bedelinin arttırılması için taraflar uzlaşma sağlayamadığından, dava açmak zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ DELİLLER : Kira sözleşmesi, tanık, bilirkişi, keşif, yemin.
SONUÇ VE İSTEM : Talebimizin kabulü ile;
1- Ödenmekte olan ………. TL kira bedelinin dava tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ………. TL olarak belirlenmesine;
2- Dava süresince oluşacak aradaki farkın müvekkile ödenmesine;
3- Yargılama harç ve giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yüklenmesine karar verilmesini Sayın Mahkemeniz’den saygılarımızla arz ve talep ederiz.
…./…./20…
Davacı Vekili
-
detaylı bilgilendirme için çok teşekkür ederim , peki ben bu kiracıyı çıkartmak istersem bunu yapabilir miyim nasıl bir yol izlemeliyim gönderdiğiniz dilekçe dışında yapmamı tavsiye ettiğiniz birşey var mıdır çünkü telefonlara cevap alamıyorum iletişim kuramıyorum ne düşündükleri hakkında fikrim yok tek bildiğim halen oturmak istedikleri ve 3000 tl olan mevcut kira üzerinde çok cuzi bir miktar zamla oturmaya devam etmek.Ancak emsal daireler 4500 tl civarında
- - - Updated - - -
Alıntı:
kira hukuk kiracıyı ÇOK koruyor. :(
yapılması gerekeni izah ederek dilekçe koyuyorum :)
SİZ UYARLAMA DAVASI AÇMAKLA MECBURSUNUZ.
KOYDUĞUM DİLEKÇEDE GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPARAK BU DÜZENLEDİĞİniz DİLEKÇEYİ KOYUN BİZ İNCELEME YAPALIM SONRA SİZ DAVAYI AVUKAT İLE AÇINIZ
detaylı bilgilendirme için çok teşekkür ederim , peki ben bu kiracıyı çıkartmak istersem bunu yapabilir miyim nasıl bir yol izlemeliyim gönderdiğiniz dilekçe dışında yapmamı tavsiye ettiğiniz birşey var mıdır çünkü telefonlara cevap alamıyorum iletişim kuramıyorum ne düşündükleri hakkında fikrim yok tek bildiğim halen oturmak istedikleri ve 3000 tl olan mevcut kira üzerinde çok cuzi bir miktar zamla oturmaya devam etmek.Ancak emsal daireler 4500 tl civarında
-
kiracıyı kolay kolay çıkartmazsınız.
sadece kanunda yazılan sartlar olması kaydıyla çıkarmaya hakkınız vardır.
- - - Updated - - -
http://www.birlesmismarkalar.org.tr/...eri_Sunumu.pdf
bu linke tıklayın ve detaylı bir biçimde haklarınızı ve yapmadığınız hukuki işlemleri öğrenin.:ok:ok
- - - Updated - - -
baktınız mı ??
-
Mevcut kiracınızdan ,emsal dairelerle aynı seviyede kira ödemesini alabilmeniz için emsal kira tesbit davası açmanız gerekir. Bu dava ile bilirkişinin tesbiti sonucu belirlenen kira , eğer davayı yeni kira dönemi başladığı tarihten 30 gün içinde açarsanız o dönem için geçerli olur, 30 günü kaçırırsanız yeni kira dönemi için o kira miktarı geçerli olur ( ÜFE oranında artış yansıtılabilir belirlenen kira bedeline gelecek kira dönemi için)
Kiracınızın sadece sizin çıkarınıza uygun( yüksek kira bedelli) kontratı imzalama zorunluluğu yok, süre bittiğinde 1 yıl için daha uzamış olur, ÜFE oranında zam da yeterlidir oturmaya devam edebilmesi için.
Bildiğim kadarıyla kira sözleşmesi biter bitmez de emsal kira bedeli tesbiti isteyemiyorsunuz, 3 kez kendiliğinden yenilenme sonrasında rayiç -emsal kira bedeli tesbiti isteyebiliyorsunuz.
Salt sizin isteğinize uygun kira kontratını imzalamyı kabul etmediği ve istediğiniz oranda zam yapmadığı için kiracınızı çıkarma hakkınız yok ne yazık ki.
Ancak koşullar mevcutsa, örneğin ödemede gecikmeler oluyorsa, yada kendi kullanımınız için ihtiyacınız varsa gibi durumlar için uygun süreler içinde tahliyesi için dava açma hakkınız vardır.
-
Alıntı:
kiracıyı kolay kolay çıkartmazsınız.
sadece kanunda yazılan sartlar olması kaydıyla çıkarmaya hakkınız vardır.
- - - Updated - - -
http://www.birlesmismarkalar.org.tr/...eri_Sunumu.pdf
bu linke tıklayın ve detaylı bir biçimde haklarınızı ve yapmadığınız hukuki işlemleri öğrenin.:ok:ok
- - - Updated - - -
baktınız mı ??
tekrar teşekkür ederim gönderdiğiniz metinde 31. sayfada (İŞYERLERİNDE KİRA ARTIŞI 01.07.2020’YE KADAR SERBEST !
) yazısını gördüm.Benim dairem iş yeri olarak kullanılıyor resmi olarak ve stopajı ödeniyor bu durumda KONUT KİRALARI ÜFE İLE SINIRLI! bölümüne mi yoksa işyerinde kira artışı 2020ye kadar serbest bölümüne mi dahil oluyorum ?
-
3 yıllık düzenlediğiniz ilk dönem için örneğin, ilk yıl için l kira bedeli 3000tl dir, 2. yıl için %25 artış olacaktır,3.yıl için %15,5 olacaktır şeklinde SERBESTÇE belirleyebilirsiniz demek oluyor. Ancak sözleşme bitiminden sonra artış oranının serbestliği her iki taraf için de geçerli olduğundan size %50 zam uygulamayı düşünme serbestliği sağlayabilen o kanun kiracınız için de %5 zam oranı uygulayabilme serbestliği sağlayabilecektir. Bu nedenle kira kontratınızın sona ermesinden sonraki dönem için eğer yeni bir sözleşme ile artış oranında bir anlaşma sağlayamıyorsanız, siz üfenin üzerinde kiracınız üfe nin altında zam yapamaz demek oluyor.
-
Alıntı:
3 yıllık düzenlediğiniz ilk dönem için örneğin, ilk yıl için l kira bedeli 3000tl dir, 2. yıl için %25 artış olacaktır,3.yıl için %15,5 olacaktır şeklinde SERBESTÇE belirleyebilirsiniz demek oluyor. Ancak sözleşme bitiminden sonra artış oranının serbestliği her iki taraf için de geçerli olduğundan size %50 zam uygulamayı düşünme serbestliği sağlayabilen o kanun kiracınız için de %5 zam oranı uygulayabilme serbestliği sağlayabilecektir. Bu nedenle kira kontratınızın sona ermesinden sonraki dönem için eğer yeni bir sözleşme ile artış oranında bir anlaşma sağlayamıyorsanız, siz üfenin üzerinde kiracınız üfe nin altında zam yapamaz demek oluyor.
Bu durumda benim tek hakkım kira tespiti yaptırtmak , onda da okuduğum kadarıyla en fazla yıllık tüfe oranında karar veriyormuş hakim. (BU DURUMDA, HAKİM KİRA BEDELİNİ ÜFE DEKİ ARTIŞ ORANINI GEÇMEMEK
KOŞULU İLE KİRALANANIN DURUMUNU GÖZ ÖNÜNE ALARAK
HAKKANİYETE GÖRE TESPİT EDECEKTİR.) Yani bu durumda şu anda 3000 tl olan kira , davadan sonra tüfeye göre en fazla %10 hesapla 3300 tl olacak dava açmaya değer mi sonuçta kiracı zaten 3000 tl den 3750 tl vermeyi kabul eder diye düşünüyorum.
-
Neye değip neye değmeyeceğine karar verecek olan sizsiniz .
Örneğin ben kiracınız olsam, 3000tl kira verirken, üfeden tek kuruş fazla zam yapmayı kabul etmeme hakkım varsa ( ki var) , 3750 yi kabul etmem :)
-
Alıntı:
Neye değip neye değmeyeceğine karar verecek olan sizsiniz .
Örneğin ben kiracınız olsam, 3000tl kira verirken, üfeden tek kuruş fazla zam yapmayı kabul etmeme hakkım varsa ( ki var) , 3750 yi kabul etmem :)
Anladım o zaman bana tek seçenek kira tespit davası olarak gözüküyor çünkü kesinlikle 3000+ yıllık tüfeyle birlikte en fazla 3300 tl olacak , normalde diğer dairelerle kıyaslarsam daha fazla edeceğinden eminim .Peki bilir kişi oradaki kira verilerini nereden alıyor rastgele bizden veya diğer komşu kiracılardan mı talep ediyor yoksa kendi verilerinde mevcut mudur ?
-
Civardaki kira bedellerini araştırarak fikir veriyor.
-
Alıntı:
Civardaki kira bedellerini araştırarak fikir veriyor.
Yani benden veya kiracımdan herhangi bir emsal kontrat istemiyorlar fikir sahibi olmak için bütün bedelleri kendi verileriyle elde ediyorlar ve kira bedelini belirliyorlar
-
Adı üstünde "bilir" kişi. Kiralama işlerini yapan emlakçılar v.s. olmalı bu konudaki bilirkişiler muhtemelen.
-
Alıntı:
tekrar teşekkür ederim gönderdiğiniz metinde 31. sayfada (İŞYERLERİNDE KİRA ARTIŞI 01.07.2020’YE KADAR SERBEST !
) yazısını gördüm.Benim dairem iş yeri olarak kullanılıyor resmi olarak ve stopajı ödeniyor bu durumda KONUT KİRALARI ÜFE İLE SINIRLI! bölümüne mi yoksa işyerinde kira artışı 2020ye kadar serbest bölümüne mi dahil oluyorum ?
sizin mülk iş yeri olarak görünüyorsa sözleşmede belirlenen bütün kaydeler geçerlidir.
kaldı ki işyeri ilgili bazı hükümler 2020 yılına kadar ertelendi.
-
Alıntı:
sizin mülk iş yeri olarak görünüyorsa sözleşmede belirlenen bütün kaydeler geçerlidir.
kaldı ki işyeri ilgili bazı hükümler 2020 yılına kadar ertelendi.
o zaman benim yapmam gereken nedir benim istediğim gibi kiracı kontratı tamamen yenilemek zorunda mıdır yıllık tüfe oranına bakılmaksızın ,biraz açıklar mısınız belirttiğim gibi apartman dairesi ancak işyeri olarak çalışmaktadır
-
uygulanan sözleşme ve yeni talep ettiğiniz kira sözleşmesi vede noterden çekmiş olduğunuz ihtarlarının fotoğraflarını özel bilgilerinizi kapatmak kaydıyla koyunuz.
NOT: Doktor bile sizin hastalığınızı sadece sizin beyanınızı esas alarak karar vermez.
ilgili doktor beyanınızda birlikte size çok yönlü tahlili yapmak suretiyle tedavi uygular.
-
Kiracınızın sizin istediğiniz yönde yeniden bir yazılı sözleşmeyi kabul etmeme hakkı vardır, bu sizin istediğiniz yönde hazırlanmış olan sözleşmeyi imzalamadığı için sizin de kiracınızı tahliye etme hakkınız da yoktur, çevredeki diğer binaların yeni kiraya verildiğinde belirlenen kiralara eşdeğer duruma getirmek için dilediğiniz kadar zam yapabilme hakkınız da yoktur.
-
Alıntı:
Kiracınızın sizin istediğiniz yönde yeniden bir yazılı sözleşmeyi kabul etmeme hakkı vardır, bu sizin istediğiniz yönde hazırlanmış olan sözleşmeyi imzalamadığı için sizin de kiracınızı tahliye etme hakkınız da yoktur, çevredeki diğer binaların yeni kiraya verildiğinde belirlenen kiralara eşdeğer duruma getirmek için dilediğiniz kadar zam yapabilme hakkınız da yoktur.
Dediklerinizden anladığım kadarıyla benim hiçbirşey yapmaya hakkım yok gibi kiracımla ve kendi dairem ile ilgili....ne çıkış yolu önerirsiniz peki ? ayberk_08 isim kullanıcı iki üst mesajda daire işyeri gözüktüğü için ve işyerleri 2020 ye kadar yasadan etkilenmediği için , sözleşmenin arkasında yazan 3 yıllık sözleşme bittikten sonra devam etme durumunda yeni bedel üzerinde yeni bir sözleşme yapılacaktır diye yazan ibarenin de geçerli olduğunu belirtmekte.Kanun bir adet değil mi hangisi doğrudur acaba kusura bakmayın bilmediğimden ve merakımdan soruyorum yoksa çok ama çok yardımcı oluyorsunuz
-
Alıntı:
uygulanan sözleşme ve yeni talep ettiğiniz kira sözleşmesi vede noterden çekmiş olduğunuz ihtarlarının fotoğraflarını özel bilgilerinizi kapatmak kaydıyla koyunuz.
Not: Doktor bile sizin hastalığınızı sadece sizin beyanınızı esas alarak karar vermez.
Ilgili doktor beyanınızda birlikte size çok yönlü tahlili yapmak suretiyle tedavi uygular.
resimleri yüklüyorum
KİRA KONTRATI
http://i.ressim.net/resim/2015/09/15...8_74604362.jpg
http://i5.ressim.net/resim/2015/09/1...7_45318343.jpg
http://i5.ressim.net/resim/2015/09/1...5_94901084.jpg
http://i.ressim.net/resim/2015/09/15...8_18198587.jpg
BU DA NOTERDEN ÇEKTİĞİMİZ İHTAR
http://i5.ressim.net/resim/2015/09/1...6_48670275.jpg
-
Alıntı:
Dediklerinizden anladığım kadarıyla benim hiçbirşey yapmaya hakkım yok gibi kiracımla ve kendi dairem ile ilgili....ne çıkış yolu önerirsiniz peki ? ayberk_08 isim kullanıcı iki üst mesajda daire işyeri gözüktüğü için ve işyerleri 2020 ye kadar yasadan etkilenmediği için , sözleşmenin arkasında yazan 3 yıllık sözleşme bittikten sonra devam etme durumunda yeni bedel üzerinde yeni bir sözleşme yapılacaktır diye yazan ibarenin de geçerli olduğunu belirtmekte.Kanun bir adet değil mi hangisi doğrudur acaba kusura bakmayın bilmediğimden ve merakımdan soruyorum yoksa çok ama çok yardımcı oluyorsunuz
Bahsettiğiniz 2020 ye kadar işyeri kiraları artışını kapsam dışı bırakan kanun Borçlar Kanunu dur.
Borçlar kanununda da ;
- Eski borçlar kanununda kira artışı konusunda bir üst limit yoktu, yeni borçlar kanununda bu üst limit getirildi.
- İşyerleri için 2020 tarihine kadar mevcut sözleşmedeki artış oranlarının geçerli olduğu belirtilmektedir yeni borçlar kanununda.
-- Sizin sözleşmenizde belirtilen zam oranı %10 !
- Borçlar kanununa göre yeni kira tesbitini mahkemeden talep edebilirsiniz, ancak hakim yeni kira bedeli tesbitinde üfe ile sınırlıdır, üfe üstünde bir kira bedeli belirleyemez yasaya göre.
- Buna rağmen 5 yıllık süre sonunda emsal kira tesbiti davası açma hakkınız var ve bu davada hakim üfe oranına bağlı kalmak zorunda değildir.
Netice olarak, daire sizin, içine kiracıyı koyduğunuz anda artık onun , kabaca durum bu.
O isterse daha yüksek oranda zam yapabilir elbette, o isterse istediğiniz kira miktarı fazla geldiği için istediğiniz tarihte veya sözleşme bitim tarihinde tahliye edebilir.
O istemezse, kirayı istediğiniz kadar yükseltmedi diye siz tahliyesini isteyemezsini,
o istemezse, siz kendi dairenizi , daha yüksek bedelle bir başkasına kiralamak için tahliyesini isteyemezsiniz,
daha doğrusu isteyebilirsiniz elbette de, o isteklerinizi elde etmenize imkan tanıyacak bir yasal dayanak bulamazsınız.
-
SİZİN BİR YOLUNUZ VARDIR;
1-uyarlama davası açarsınız, hakim emsal kiralara ve tüfe - üfe bakar kararını vermek suretiyle gerekeni yapar.
- - - Updated - - -
KİRACI ortak gider bedelini geç öderse siz ev sahibi olarak ihtar çekersiniz , söz konusu ihtar haklı ihtar olarak geçer.
kiracı komsuları ile iyi geçinemiyorsa siz ev sahibi olarak bir kez daha ihtar çekersiniz.(bu ihtarda komsu ile birlikte çekmek daha iyi olur)
veya
kira bedelini 1 gün geç öderse siz buna dayanarak ihtar çekseniz kanunu haklı ihtara giriyor.
kanun sayılan 2 haklı ihtar nedeniyle kiracınız mahkeme kararı ile tahliye etme hakkınız olur.
-
Alıntı:
Bahsettiğiniz 2020 ye kadar işyeri kiraları artışını kapsam dışı bırakan kanun Borçlar Kanunu dur.
Borçlar kanununda da ;
- Eski borçlar kanununda kira artışı konusunda bir üst limit yoktu, yeni borçlar kanununda bu üst limit getirildi.
- İşyerleri için 2020 tarihine kadar mevcut sözleşmedeki artış oranlarının geçerli olduğu belirtilmektedir yeni borçlar kanununda.
-- Sizin sözleşmenizde belirtilen zam oranı %10 !
- Borçlar kanununa göre yeni kira tesbitini mahkemeden talep edebilirsiniz, ancak hakim yeni kira bedeli tesbitinde üfe ile sınırlıdır, üfe üstünde bir kira bedeli belirleyemez yasaya göre.
- Buna rağmen 5 yıllık süre sonunda emsal kira tesbiti davası açma hakkınız var ve bu davada hakim üfe oranına bağlı kalmak zorunda değildir.
Netice olarak, daire sizin, içine kiracıyı koyduğunuz anda artık onun , kabaca durum bu.
O isterse daha yüksek oranda zam yapabilir elbette, o isterse istediğiniz kira miktarı fazla geldiği için istediğiniz tarihte veya sözleşme bitim tarihinde tahliye edebilir.
O istemezse, kirayı istediğiniz kadar yükseltmedi diye siz tahliyesini isteyemezsini,
o istemezse, siz kendi dairenizi , daha yüksek bedelle bir başkasına kiralamak için tahliyesini isteyemezsiniz,
daha doğrusu isteyebilirsiniz elbette de, o isteklerinizi elde etmenize imkan tanıyacak bir yasal dayanak bulamazsınız.
Alıntı:
SİZİN BİR YOLUNUZ VARDIR;
1-uyarlama davası açarsınız, hakim emsal kiralara ve tüfe - üfe bakar kararını vermek suretiyle gerekeni yapar.
- - - Updated - - -
KİRACI ortak gider bedelini geç öderse siz ev sahibi olarak ihtar çekersiniz , söz konusu ihtar haklı ihtar olarak geçer.
kiracı komsuları ile iyi geçinemiyorsa siz ev sahibi olarak bir kez daha ihtar çekersiniz.(bu ihtarda komsu ile birlikte çekmek daha iyi olur)
veya
kira bedelini 1 gün geç öderse siz buna dayanarak ihtar çekseniz kanunu haklı ihtara giriyor.
kanun sayılan 2 haklı ihtar nedeniyle kiracınız mahkeme kararı ile tahliye etme hakkınız olur.
En sondan bir önceki resimde 6. maddede 3 yıl sonra yeni kontrat yapılacaktır ve yeni tutar belirlenecektir şeklinde olan yazını bir anlam ve önemli kalmıyor o halde iş yeri olsa bile.
Bugün oradaki büyük kurumsal emlakçılarla konuştum ikisine de değer söylemedim , bana daire için 4250-4500 tl arasında olur sizin eşdeğerinizde kiralar dediler.Bu durumda kira tespit davası açmam benim yararıma olur düşüncesindeyim.Zaten benim itirazım yıllık tüfe zammına değil , kira bedelinin çok düşük kalmasına.4000 tl alıyor olsaydım yıllık tüfe ile zaten %10 yapardım en fazla 4400 tl olurdu.Ancak kiralar zamana yenik düştüğü için 3000 tl çok altında oluyor maalesef çıkış yolum bu gibi gözüküyor sanırım
-
-
Alıntı:
2 yıl sonra için , evet.
kusura bakmayın iki yıl sonra neye evet dediğinizi anlayamadım
-
3 gerçek var;
- 3 yıllık kiracınız var
- borçlar kanunundaki düzenlemeye göre ,şu an açabileceğiniz kira tesbit davasında hakim en fazla ÜFE oranında artışa karar verebilir, Temmuz ayı için ÜFE 6,75 civarında! 6,75 in üzerinde bir artışa karar veremez!
- 5 yıl aşıldığında dava açabilirsiniz emsal kira tesbiti için, 5 - 3yıllık geçmiş: 2yıl
Beklediğiniz yönde bir sonuç alabileceğiniz dava için 2 yıl daha beklemek durumundasınız.
-
Alıntı:
3 gerçek var;
- 3 yıllık kiracınız var
- borçlar kanunundaki düzenlemeye göre ,şu an açabileceğiniz kira tesbit davasında hakim en fazla ÜFE oranında artışa karar verebilir, Temmuz ayı için ÜFE 6,75 civarında! 6,75 in üzerinde bir artışa karar veremez!
- 5 yıl aşıldığında dava açabilirsiniz emsal kira tesbiti için, 5 - 3yıllık geçmiş: 2yıl
Beklediğiniz yönde bir sonuç alabileceğiniz dava için 2 yıl daha beklemek durumundasınız.
benimde sonuç olarak çıkaramadığım birkaç şey var şöyle ki ;
1 - Beş yıl olmadan önce emsal kira tespit yani uyarlama davası açamıyor muyum ?
2 - artış %6,75 olsun önemli değil benim artışa itiarzım yok kiranın kendisi emsallere göre az hakim sadece tüfe zammına mı bakıyor bunu anlayamadım komşumun kiracısı 4000 tl alıyor tüfe zammıyla %7 ekleyerek 4280 tl alacak yeni dönemde ama benimki 3000 + %7 ile 3210 tl de kalıyor bu hakkaniyet mi onu anlayamadım.Hakim bunu göz önünde bulundurmuyor mu ?
-
Hakkaniyet tek taraflı değildir sn.darngrove,
Hakimin hakkaniyeti hem size hem kiracınıza karşı yasal düzenlemeler çerçevesinde olur.
Anlayabilmeniz için Borçlar Kanunu nun 339. maddesinden itibaren (özellikle 344.maddede ) sorununuza yanıtı yani haklarınızı bulabilirsiniz.
-
Alıntı:
benimde sonuç olarak çıkaramadığım birkaç şey var şöyle ki ;
1 - Beş yıl olmadan önce emsal kira tespit yani uyarlama davası açamıyor muyum ?
2 - artış %6,75 olsun önemli değil benim artışa itiarzım yok kiranın kendisi emsallere göre az hakim sadece tüfe zammına mı bakıyor bunu anlayamadım komşumun kiracısı 4000 tl alıyor tüfe zammıyla %7 ekleyerek 4280 tl alacak yeni dönemde ama benimki 3000 + %7 ile 3210 tl de kalıyor bu hakkaniyet mi onu anlayamadım.Hakim bunu göz önünde bulundurmuyor mu ?
Sizi çok yordum ama oldukça bilgi edindim teşekkür ederim , ayrıca bilgi veren herkese teşekkür ederim...
Erdoğan Bey sizinde bana son tavsiyeniz kira tespit davası mı olur onu öğrnebilir miyim yukarıda 5 yıldan önce kira tespit davası açılamaz demişsiniz o yüzden biraz kafam karıştı ?
-
Ben olsam;
3 yıl geçti %10 zam yaparak,
bu yıl ve gelecek yıl için aynı şartlarla %10 zam olacak şekilde yeni bir sözleşmeyle karşısına çıkarım kiracımın ve %10 u kabul etmesi durumunda yasal olarak hakkıma kavuşmuş olurum.
2 yıl geçtikten sonra yani 2017 ekiminde ihtar gönderip yeni kira bedelinin çevredeki emsallerinin seviyesine çekilmesi gerektiğini, bu durumda da yeni kira bedeli o tarihte her ne ise o rakamı belirterek 2017 ekim tarihinden sonraki geçerli kira bedeli bu olacaktır şeklinde ihtar ederim.
Sonrasında da 2017 ekimde emsal kira tesbit davası açarım.
-
Alıntı:
Ben olsam;
3 yıl geçti %10 zam yaparak,
bu yıl ve gelecek yıl için aynı şartlarla %10 zam olacak şekilde yeni bir sözleşmeyle karşısına çıkarım kiracımın ve %10 u kabul etmesi durumunda yasal olarak hakkıma kavuşmuş olurum.
2 yıl geçtikten sonra yani 2017 ekiminde ihtar gönderip yeni kira bedelinin çevredeki emsallerinin seviyesine çekilmesi gerektiğini, bu durumda da yeni kira bedeli o tarihte her ne ise o rakamı belirterek 2017 ekim tarihinden sonraki geçerli kira bedeli bu olacaktır şeklinde ihtar ederim.
Sonrasında da 2017 ekimde emsal kira tesbit davası açarım.
yani şu anda kira tespit davası açma hakkım yok mu benim çünkü şu anda değerin zaten çok düşük olduğundan eminim sadece kira tespit davası açma hakkım var mı yok mu onu öğrenmek istiyorum
-
Alıntı:
yani şu anda kira tespit davası açma hakkım yok mu benim çünkü şu anda değerin zaten çok düşük olduğundan eminim sadece kira tespit davası açma hakkım var mı yok mu onu öğrenmek istiyorum
Yani kısmını ne yazarsak yazalım ikna edebilme şansım olduğunu sanmadığımdan,
borçlar kanunu madde 344 ten itibaren incelemenizi önermiştim oys.
Sorunuzun yanıtı:
Y O K
-
Alıntı:
Yani kısmını ne yazarsak yazalım ikna edebilme şansım olduğunu sanmadığımdan,
borçlar kanunu madde 344 ten itibaren incelemenizi önermiştim oys.
Sorunuzun yanıtı:
Y O K
çok teşekkür ederim bilgiler için