-
Haksız bir gerekçeyle savunmam isteniyor, ne yapmalıyım?
Merhaba. On bir senedir çalıştığım bir sitenin yönetimine bağlı teknik servisindeki işimden mesai saatleri içinde başka işlerde çalıştığım suçlamasıyla, site yönetimi tarafından işten çıkarmak amacıyla savunmam istendi. Aynı sebepten bir arkadaşımı ise işten çıkardılar. Son bir buçuk iki yıldır gelen yeni müdürün fevri uygulamaları ve kendi yakınlarını işe almak amacıyla işten farklı bahanelerle çıkardığı on kişinin arasına katılacağım. Üstelik çıkardığı işçilerin hepsi de yönetimle mahkemelik oldu çünkü kimseye tazminatı ödemiyor. Biraz araştırmayla haklı olduğumu ve yasanın da işverenin gerekçesini ispatlaması gerektiğini öğrenebildim. Fakat bu ispatlama süreci nasıl işliyor? Bir şahit bulmak yetecekse bu site yönetimi için hiç de zor değil iş yerindeki kendi yakınları ve dalkavukları mutlaka yalancı şahitlik edebilirler. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
-
Cevap: Haksız bir gerekçeyle savunmam isteniyor, ne yapmalıyım?
Mesai saatleriniz dışında başka işlerde çalıştınız mı peki?
-
hayır. suçlandığım şey ise site içindeki çöplerden hurda toplamak... mesai saati dışında yapıyordum.
-
İstenen savunmayı verin. Vermemeniz,sessiz kalmanız isnat edilen kusuru kabul ettiğiniz anlamına gelir.
Savunmanızda da açıkça durumu anlatın, yapılan suçlamayı kabul etmediğinizi bildirin.
-
Savunmamda suçlamaları reddettiğimi belirttim. Fakat şimdi de mesai saatleri dışında çalıştırarak, üzerimde baskı kurmaya çalışarak istifa etmeye zorluyorlar. Üstelik site yönetimi başkanı tehdit etmiş arkamızdan. Ne yapmam gerekiyor? Emekliliğime bir buçuk sene kaldı, yaşımın gelmesini bekliyorum. Ve beni de diğer işten çıkardığı arkadaşlarım gibi bir yolunu bulup işten çıkaracağından eminim. Böyle bir durumda ne tür bir dava açabilirim?
-
Site yonetimine bagli calisan sayisi 30 veya uzerinde ise işe iade davasi, 30 un altinda ise kötü niyet tazminati , kidem- ihbar tazminati icin dava acabilirsiniz.
-
Alıntı:
tugay354 rumuzlu üyeden alıntı
Savunmamda suçlamaları reddettiğimi belirttim. Fakat şimdi de mesai saatleri dışında çalıştırarak, üzerimde baskı kurmaya çalışarak istifa etmeye zorluyorlar. Üstelik site yönetimi başkanı tehdit etmiş arkamızdan. Ne yapmam gerekiyor? Emekliliğime bir buçuk sene kaldı, yaşımın gelmesini bekliyorum. Ve beni de diğer işten çıkardığı arkadaşlarım gibi bir yolunu bulup işten çıkaracağından eminim. Böyle bir durumda ne tür bir dava açabilirim?
İşverenin haklı nedenle işten çıkarma nedeni bulmadan kıdem tazminatı alarak ayrılmak istiyorsanız ve 8/9/1999 tarihinden önce işe girdiyseniz ve 15 yıl 3600 günden fazla sigortalı çalışma süreleriniz var ise Sgk dan yazı alıp Noterden ihtarname ile emeklilik yaşımı belkleyeceğimden iş akdimi fesh ediyorum. şeklinde ihtarname çekip kıdem tazminatınızı hak edersiniz. Burada zararınız İşinizden olursunuz ve ihbar tazminatı almamış olursunuz. Bu seçeneği düşünecek olursanız. ihtarname örneğini yazmanızda yardımcı oluruz.
-
10 yıl az süre olmadığından dolayı ZAMAN KAYBETMEDEN ceceli341 by beyan etmiş yolu ivedelikle uygulayın...
1500 TL BRÜT MAAŞ ÜZERİNDE KABACA DÜZ HESAP MANTIĞI İLE BİR İNTERNET MARİFETİYLE HESAPLADIM ALACAĞINIZ ;
NET = 15,898.95TL
KOYDUĞUM LİNKTEN SİZ DETAYLI HESAPLAYIN YADA HESAP MANTIĞINI
1 ADET BRÜT MAAŞ X ÇALISMA SÜRESİ = KIDEM ALACAĞI ORTAYA ÇIKIYOR.
Her geçen tam yıl için işverence 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir
http://ynb.datassist.com.tr/Tazminat...odu=null#bolge
-
Ama eğer bu şekilde işten ayrılırsam emekli olana kadar sigortalı bir işte çalışamıyorum diye biliyorum ve bu süre içerisinde emekli aylığı da alamıyorumuşum. Bu şekilde işten ayrılamam, kirada oturuyorum. Bir buçuk sene çalışmadan ailemin geçimini sağlayamam. İş yerinde otuzun üstünde çalışan var ve site içinde benim için şahitlik yapacak site sakini ve iş arkadaşlarım da var. Üstelik işe iade davası açamam çünkü işten atılmadım, istifaya zorlanıyorum sadece. Dün saat beşte paydos etmemize rağmen başka bir işe gönderip servisi kaçırmama sebep oldu peyzaj müdürü ve sonra akşam onda tekrar siteye çağırıp dörde kadar çalıştırdılar. Sabah sekizde de tekrar mesaiye başladım. Dolaylı yoldan, isim belirtmeden tehdit mesajları çekiyorlar çalışanlara. Buna benzer ispatlayabileceğim başka haksız uygulamalar da söz konusu.
-
Fikir verebilecek olan var mı? İhbar tazminatından vazgeçip işten çıkarsam, sigortalı bir işte tekrar çalışabiliyor muyum acaba?
-
-
Tazminattan vazgeçmeyeceksiniz. Tazminatınızı alıp yine sigortalı olarak başka bir işte çalışabilirsiniz. Sizin sigorta başlangıcınız ve gününüz kaç? yazarmısınız?
-
1990 sigorta başlangıcım. 7100 gün primim var. mobbing davası açmak istiyorum, mail yoluyla üçüncü defa savunmam isteniyor. bu konuda da bilgi verebilir misiniz?
-
Neden işleri karmaşık hale getirmek istiyorsunuz?
Tek derdiniz onlar haklı nedenle işten çıkarmadan tazminatınızı alıp işten ayrılmaksa. Yukarıda belirttiğim gibi vakit geçirmeden.
Sgk dan yazı alıp aynı gün Noterden ihtarname çekerek iş akdinizi haklı nedenle fesh ettiğiniz ihtarını çekip işe gitmezsiniz ve bütün bunlardan kurtulursunuz ve tazminata hak kazanırsınız. işveren ödemeyeceğim diyebilir. Bunun için dava açmalısınız ama bu davayı zaten kazanırsınız. Haklı olma durumunuz garanti çünkü.
Mobbing davası kolay isbatlanabilir bir dava olmadığı gibi önünüzde basit bir yöntem var iken işleri dahada zor hala sokar. Saçma bir girişim olur.
ACELE EDİN PAZARTESİ BU İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRİN
İŞTEN AYRILDIKTAN SONRA BAŞKA BİR İŞYERİNDE ÇALIŞMANIZA ENGEL BİR DURUM YOK.
-
emekliliğimin gelmesine az süre kaldı. yeni bir işte dokuz senedir çalıştığım yerdeki gibi bir maaş alamiycam. iki çocuğum var ikisi de okuyor. biri şehir dışında. kiracıyım. asgari ücretle geçinemeyeceğim. üstelik ihbar tazminatından da vazgeçmek istemiyorum senelerdir biriktirdiğim üç kuruşa oradan gelecek tazminatı da ekleyip üstüne bir de kredi ile ev alma planları yapıyordum. ayrıca bu kıdem tazminatı alarak işten ayrılmamın bana attığı hırsızlık suçlamalarını da kabul etmek olarak görüneceğini düşünüyorum. dokuz senedir çalıştığım iş yerinde, site sakinlerinden, iş arkadaşlarımdan bir sürü insan bana destek olacaklarını söylüyorlar. şahitlik edebileceklerini ayrıca. üstelik işverenin bize kendi cebimizden aldırdığı android cihazlara yüklettiği takip uygulamalarıyla yedi yirmi dört nerede olduğumuzu takip ediyor. telefonların faturasını dahi bize ödetiyor. alenen ispatlayabileceğim bazı durumlar var ve şu son süreçteki iftiraları için de suçlamaların dayandırıldığı olayların içinden insanların şahitliği söz konusu. gerçekten çaresiz durumdayım. benim gibi çalışanların hemen hepsine belli aralıklarla aynı süreç yaşatılıyor. sırayla çıkanların yerine de kendi adamlarını aldırıyor. mobbing davası açmak istiyorum.
-
Siz bilirsiniz. Mobbing davasının size ekstradan ne kazandıracağını düşünüyorsunuz? İşveren sizi haklı nedenle işten çıkardımı mobbing falan işe yaramaz.
Öyle yada böyle Mobbing nedeni ile iş akdinizi fesh etmeyecekmisiniz? Bunun akabinde dava açmayacakmısınız? Dava açıp kazandığınızda size sadece kıdem tazminatı verecekler. İhbar tazminatı falan alamayacaksınız.
- - - Updated - - -
Hırsızlık suçlaması nedir?
- - - Updated - - -
İşveren haklı nedenle çıkarırsa zaten işe iade davası açamazsınız. ihbar ve kıdemde almazsınız
-
peki sizin dediğiniz şekilde kıdem tazminatımı alıp çıkabiliyorsam bunun kapsamı nedir? ben sigortalı bir işte çalışmamam gerektiğini oturup yaşımın gelmesini beklemek zorunda olduğumu duydum bu yüzden işten çıkmayı reddediyorum üstelik kendi isteğimle çıkarsam da tazminatımı vermeyeceğini biliyorum. bir diğer arkadaşım aldığı kağıdı götürmüş ve işveren taksitle tazminatı ödemek istediğini söylediğinde reddedince tazminatını vermiyorum demiş ve o da aynı şekilde mahkemelik oldu. gerçekten çok bunalıyorum. kafam karışıyor. mobbing davasında manevi tazminat hakkı ve işe devam etme gibi durumlar söz konusu diye biliyorum. ben hırsızlık yapmadım. mesai saati içinde başka bir işle de meşgul olmadım. böyle yaparak o adamın istediğinin olmasını, beni de diğer iş arkadaşlarım gibi sindirebilmesini kabullenmek istemiyorum.
Bir de son olarak kıdem tazminatımı alarak işten ayrılırsam tekrar mobbing davası açabilir miyim? işten ayrılmam mahkemede herhangi bir olumsuz etkiye sebep olmaz mı? ve bugün bu işte sigorta başlangıç tarihime e devlet sitesinden baktım. 2006 yılının sekizinci ayında başlamış sigortam. on yıl değil dokuz yıl oluyor. bu engel olmaz mı kıdem tazminatımı alarak ayrılmama?
-
Ben hırsızlık yaptınız demedim siz yazmışsınız.
Kapsam derken ne kapsamı? Yaş hariç Emeklilik hakkını kazanıp tazminat talebi ile ayrılanlar ayrıldıktan sonra başk bir işte çalışabilirler. Bununla ilgili Yargıtay kararları var. Evet eskiden kötü niyet kabül ediytordu ama artık bu konuda konuyu netleştirdi yaklaşık 2 ay önce.
Ayrıca bu nedenle işten ayrıldıktan sonra başka bir işe başlayıp tazminat hakkı elde ettikten sonra yine aynı sebeple tazminat talebi ile işten ayrılabiliyorsunuz. Ama zaten siz ona gerek kalmadan emekli olmayı düşünüyorsunuz.
Evet mobbing davasını kazanırsanız maddi manevi tazminat hakkınız var.
Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak diye bir tabir var ve siz tam ona doğru gidiyorsunuz.
Siz haklı nedenle fesh edttikten sonra işveren tazminatınızı ödemez ise evet dava açmanız gerekir ancak dava açtığınızda zaten eninde sonunda faiziyle bu paraları alırsınız.
Mobbing nedeni ile fesh ederseniz yine dava açmak zorunda kalacaksınız fakat işverenin her hareketi mobbing olmaz. Bu iddia ile iş akdiniz fesh etmek ve davayı kazanmak çok risklidir. Kazanırsanız maddi manevi tazminat davası açabilirsiniz. Ancak ülkemizde bu tazminat hukuki komik tazminatlar almanıza neden oluyor. Lütfen kaç para
alırım diye sormayın rakam bilmiyorum ama komik olduğunu söyleyebilirim.
Ancak hiçbirşey yapmadan işveren önce davranıp haklı nedenle fesh ederse mobbing iddianız bile havada kalır.
-
İhtarname için yardımcı olabilir misiniz? Danıştığım avukat başka bir işte çalışamayacağımı söyledi. Gerçekten ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. İhbar tazminatından vazgeçebilirim eğer böyle kesin bir yol varsa. Hayır, hırsızlık yapmadım dememin sebebi iftira ile işten çıkmış olursam bunu kabul etmiş gibi görünmek istemediğimi ifade etmek içindi. Gerçekten bilmiyorum. Pazartesi işe gitmek yerine sgk ya gidip bu kağıdı alırsam ve gün içinde ihtarname ile tazminatımı istersem işi bırakma sebebi olarak ne göstermiş olacağım? Bu arada cumartesi ve pazar günleri de tam gün çalışıyorum. Pazar günü için haftada istediğim bir gün izin kullanabiliyorum. Teşekkür ediyorum yardımlarınız için.
-
İsityorsanız çevrenizdekiler ve avukatı dinleyin karar sizin kararınız.
Boşlukları doldurunuz kırmızı renkli boşluğa sigortadan alacağınız belgedeki yıl ve günü yazarsınız .
Sigortadan aldığınız belgenin fotokopisini alarak diğerini ihtarnameye ekleyebilirsiniz. Eklemeseniz bile sigortadan bu nedenle belgeyi alın belge almak demek yarın davada sizin bu nedenle fesih yaptığınızı isbatta delil olacaktır.
İhtarı çektikten sonra işe gitmeyin. işveren sizi çağırıp birşeyler imzalatmak isterse imzalamayın. Hiç kimse haklı yada haksız olarak fesih edils,n öenmli değil. İŞTEN ÇIKIŞLARDA BİR EVRAK İMZALAMAK ZORUNDA DEĞİL. İŞVERENİ İBRA ETMEK GİBİ BİR ZORUNLULUĞUNUZ YOK.
İHTARNAME
KEŞİDE EDEN (İŞÇİ) :
ADRES :
MUHATAP (İŞVEREN) :
ADRESİ :
KONU : İş akdimin Haklı nedenle fesih bildirimi ile Kıdem tazminatı, maaş alacaklarım, fazla mesai ücreti alacaklarım, yıllık izin ücreti alacacaklarım, sosyal haklardan doğan alacaklarım, dini ve resmi tatil ücreti alacaklarımın tarafıma ödenmesi talebidir.
AÇIKLAMALAR :
iŞYERİNİZDE ..................tarihinden bu yana ............ TC Kimlik numarası ile 4/A kapsamında sigortalı olarak çalışmaktayım. 1475 sayılı iş kanunun 14.maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi gereği 14/09/2015 tarihi itibariyle , ..... yıl sigortalılık süresi ve ..... gün pim ödeme süresini tamamladım. Yaşlılık aylığı almak için işyerinden ayrılıp yaş şartını tamamlamayı bekleyeceğim. Bu nedenle işyerinde iş sözleşmesini sona erdirerek ayrılıyorum.
1475 sayılı iş Kanunun 14.maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi gereği tarafıma kıdem tazminatımın, maaş alacağı, fazla mesai ücreti alacağı, yıllık izin ücreti alacağı, sosyal haklardan doğan alacağım, dini ve resmi tatil ücreti alacağının 7 gün içinde ……………….Bankası …………………. şubesindeki ……………… iban nolu hesabıma yatırılmasını aksi halde ise alacaklarımın tahsili için yasal yollara başvuracağımı, mahkeme masrafları ve vekalet ücretinin tarafınıza yükleneceğini ihtar ederim.
Keşideci (işçi)
Sayın Noter ;
Üç nüshadan ibaret iş bu ihbarnamenin bir nüshasının muhataplara APS olarak tebliğini, bir nüshasının dairenizde saklanmasını, tebliğ şerhine havi bir nüshasının tarafımıza iadesini talep ederim.Saygılarımla
-
Çok teşekkür ederim. Avukatın neden böyle söylediğini anlıyorum.Bu konuda net bir ifade de kullanmadı. Suçlamaları kabul ediyor gibi görünürsün gibi şeyler söyledi. Danışma ücreti almadığı için bu avukata danışmıştım ve dava için de onunla anlaşmayı düşünüyordum. Fakat söyledikleriniz çok daha mantıklı ve avukatın beni maniple ettiğini düşünüyorum. Diğer türlü iş zaten işkenceye dönmüş durumda benim için. Çok sağolun tekrar. Böyle durumlarda insan gerçekten ne yapması gerektiğini şaşırıyor. Her türlü işten atılacağım ortadayken tazminatımı alıp başka bir işte çalışabiliyorsam tabi ki de bunu tercih edeceğim. Fakat alo 170 i arayıp mobbing şikayetinde bulundum. Bu pazartesi günü yapacağım işlemler için herhangi bir engel oluşturmaz değil mi?
-
Hayır engel oluşturmaz. İsterseniz 170 i tekrar arayıp İş akdinizi Mobbing haricinde başka bir haklı bir nedenle fesh ettiğinizi bildirebilirsiniz.
-
Tekrar teşekkür ediyorum. Çok sağolun.
-
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Pazartesi gideceğim zaten sgk'ya. Fakat beni kaygılandıran şu anda benden savunmamı istiyor olmaları. Şimdi bu savunmama konu olan suçlamalar ile benim bu hakkı kötüye kullandığımı iddia ederek tazminatı ödememeleri gibi bir ihtimal olur mu? Ve ben pazartesi savunmamı vermeden önce mi işyerine ihtar çekmeliyim yoksa savunmamı yarın götürüp verdikten sonra? Bu önemli mi?
-
Savunma vermemişmiydiniz? Bu savunma ne hakkında?
-
Bir iki hafta önce bir savunma istediler. Bu savunma iş arkadaşımı işten çıkarmak için kullandıkları belgenin aynısıydı. özensizce hazırlanmış. özel arabam yok arkadaşımın özel arabası var. Fakat sözde siteden topladığım hurdaları kendi özel arabamla taşıyormuşum gibi sorular vardı. Kısacası işten atılan arkadaşıma yapılan suçlamaların metniyle beni de suçlamışlardı. Ben de kısaca bütün suçlamaları reddettiğimi söyledim. Site başkanı savunmamı okuyunca buna biri akıl vermiş görür o günü diyip tehdit mail i atmış bütün çalışanlara ve işten atılan arkadaşıma. İsim vermeden hakaretler tehditler içeren bu mail'den sonra da benden tekrar mail ile daha düzgünce hazırlanmış bir metin ile savunmamı istediler. Bugün site yönetimine gidip mail ile olan yasal değil bana bunun yazılı, imzalı ve mühürlü kopyasını vermeniz gerekiyor diyip o kağıdı aldım. Bu da o metin,
Sayın .....
İhlas Marmara Evleri Site Yönetimi bünyesinde teknik servis personeli olarak çalışırken, bu görevinizin verdiği avantajlı konumu suiistimal ederek ve amirlerinizin izin ve onayı olmadan “hurdacılık”la iştigal ettiğiniz ve bunu mesainizi aksatma pahasına çalışma saatleri içinde yaptığınız yönündeki tespitlere istinaden savunmanız talep edilmiştir. Verdiğiniz cevapta bu meyanda her türlü iddiayı reddettiğiniz ve hiçbir suretle hurdacılık yapmadığınızı öne sürdüğünüz cihetle konu etraflıca araştırılmış ve yapılan tespitler çerçevesinde aşağıdaki soruların da sorulması lüzumlu görülmüştür.
Lütfen herhangi bir eksik veya yanıltıcı bilgi içermeyecek surette aşağıdaki 10 soruyu cevaplandırınız:
Soru 1:
İhlas Marmara Evleri Site Yönetimine ait araçlarla, mesai saatleri içinde ve gün içinde birden fazla kere çeşitli eşyaları taşırken görüldünüz. Teknik servis şefi ve çalışma arkadaşlarınız tarafından çeşitli zamanlarda yaptığınızın doğru olmadığı yönünde ikaz edilmiş olmanıza rağmen taşımayı sürdürdüğünüz görülmüştür. Bu eşya ve malzemelerin tür ve evsafını ve taşıma gerekçenizi anlatınız.
Soru 2:
Soru 1 ile bağlantılı olarak, sizi ikaz eden arkadaşlarınızdan sadece birisi olan F.Ö. tarafından “bu hurdacılık işini bırak kendi işimizi yapalım başka işler ile uğraşmayalım” diye ikaz edilmenize mukabil aranızın açıldığı ve tartıştığınız iddialarını açıklayınız.
Soru 3:
Soru 1 ile bağlantılı olarak, teknik servis şefi ...... tarafından özellikle mesai saatleri içinde hurdacılık yapmama konusunda defalarca ikaz edilmenize rağmen mesainizin büyük bir kısmını kendi işinizi yapmak yerine yasak olduğu belirtilen işleri yapmaya niçin ayırdığınızı açıklayınız.
Soru 4:
24 Ağustos 2015 tarihinde, Site Yönetimine ait ve teknik servisin kullanımına tahsisli kasalı motorsiklet ile 7-8 seferde site içindeki piknik alanında yer alan trafonun yanındaki hurdalığa taşıdığınız malzemeler nelerdir? Taşıma gerekçeniz nedir? Bu yönde size verilmiş bir talimat var mıdır? Piknik alanı görevlisi tarafından da görülen malzemeleri nereden aldınız ve neden buraya getirdiniz? Bu malzemeler şuan nerededir?
Soru 5:
Geçtiğimiz kış döneminde, fırtına sebebiyle devrilen yaklaşık 100 ağacı Site Yönetimine ait ağaç kesmeye yarar aletler ile neredeyse sobaya girecek şekilde en küçük parçalara ayırarak yine Site Yönetimine ait araçlarla bunları site dışına taşıdığınız ve ticari amaçlarla değerlendirdiğiniz yönündeki iddialar hakkında görüşünüz nedir? Eviniz soba ile mi doğalgaz ile mi ısınmaktadır? Eviniz soba ile ısınıyorsa, bahse konu malzemenin miktarı göz önüne alındığında kaç evde ikamet etmektesiniz? Bu malzemeleri evinizde kendiniz mi kullanıyorsunuz yoksa satıyor musunuz?
Soru 6:
Soru 5 ile bağlantılı olarak, bu ağaçlardan bir kısmının parçalanmasını tamamlayamadığınız, buna odunların bulunduğu yeri yaklaşık bir senedir şahsî deponuzmuş gibi kullandığınız ve odunlar size ait olduğu için hiçbir çalışma arkadaşınızın o odunlardan alamayacağını ifade ettiğiniz doğru mudur?
Soru 7:
Hurda işi yaparken “bu işi site adına mı yapıyorsun” diye soran arkadaşlarınıza “site benim …….’imi alsın” dediğiniz doğrumu?
Soru 8:
Site yönetimine ait araç ile ne tür eşyalar taşıdınız?
Soru 9:
23-24 Nisan 2015 tarihleri arasında teknik serviste nöbetçi olduğunuz halde mesai saatleri içinde A6 Blokta ücret karşılığı şahsî boya işi yaptınız mı? Bu hadisenin birçok örnekten birisi olduğu hususunda ne diyorsunuz?
Soru 10:
Özellikle teknik servis bölümündeki personel istirahat yerinde ve yemekhanesinde birçok kez Site Yönetimi hakkında herkesin içinde ağıza alınmayacak şeyleri söylediğiniz doğru mudur?
Şimdi öncelikle 24 ağustos günü izindeydim. Mesai saatleri içinde asla çalışmadım. Dokuz senedir burada çalışıyorum ve bundan önceki site yönetim başkanı işe girdiğim tarihlerde site içerisindeki odunları toplayıp götürmemi söylemişti. Dokuz senedir yaptığım bir şey ve soba ile ısınıyorum asla ticari bir amaç için kullanmadım. Depom gibi kullanmadım çünkü bu odunlar zaten bahsedilen yerde toplanıp atılıyor. Bundan önceki başkan bana götür yak dediği için bunları parayla tuttuğum kamyonla site dışındaki evime taşıyıp her sene yakacak ihtiyacımı gideriyorum. Gizli saklı yapılan bir iş asla değildi ve olamaz da. Bütün bunları F.ö nün şahitliğine dayandırılıyorlar ve bu adam da benim çok uzun süredir beraber tamiratlara gittiğim kişi. İşten kaçmaya çalıştığını ve kendi evlerine gelmesine istemeyen site sakinleri var bana, lehimde şahitlik edeceğini söyleyen. Site yönetimi hakkında konuşmak kısmına gelirsek bizi işten atmak için her türlü yolu deneyen sırayla komplolarla, yalancı şahitlerle oyuna getirip attırdıktan sonra da yerimize kendi adamlarını alan bu adam hakkında iyi şeyler söylemedim elbette. Fakat bunları da ispatlayabileceğini sanmıyorum.Ayrıca piknik alanına taşıdığım bir kaç hurdayı site sakinlerinden(gene şahitlik edeceklerini söyleyen kişiler) gelen istek üzerine evlerinin önünde kalabalık yaptığı için hurdalığa taşıdım. Bu hurdalıktan da hurdaları site yönetimi satmış. Şimdi hesabını ise benden soruyorlar. Kamera kayıtları var ve satın alan hurdacı yönetimin yaptığını söylüyor. Bütün bunların yaşanmasında tek sebep beni işten çıkarmak.Şimdi bu durumda pazartesi sgk ya gitmem kötü niyet kapsamına girer mi yine de? yoksa savunma yazdıktan sonra mı bu işlemi yapmalıyım?
-
Bu savunmayı istemek zaten sizi çıkarmak için neden aranıyor anlamına gelir ve her halükarda site sizi işten atacak anladığım kadarıyla.
Sitenin bu iddalardan tümünü değil bir kaçını bile isbat etse sizi haklı nedenle işten atabilir.
Siz neden yasal ve usule uygun olmasını istediniz ve kendi aleyhinize delil oluşturdunuz. anlamadım. Bırakın usulüne uygun olmayan şekilde savunmanızı alsalardı. Yeni yazıyı aldığınıza dair bir imza atmadıysanız siz bunu elden hiç almadım demenizi öneririm.
Derhal fesih hakkını kullanma süresi
Madde 26 - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya
işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın
öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz.
Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.
Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer
taraftan tazminat hakları saklıdır.
Madde 26 ya göre işveren bütün bunları 24 Ağustosta öğrenmiş görünüyor. ve 6 günlük derhal fesih hakkını kullanmamış.
Bence siz fesih bildirimini yapın.
-
Pazartesi günü belgenizi alıp noter kanalıyla sözleşmenizi ilgili yazıya istinaden feshedip, sonrasında gelip savunmanızı teslim edebilirsiniz.
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Pazartesi günü belgenizi alıp noter kanalıyla sözleşmenizi ilgili yazıya istinaden feshedip, sonrasında gelip savunmanızı teslim edebilirsiniz.
Savunmasını zaten vermiş. işveren işlem yapmamış Bence savunma vermesin. Fesih bildirimi yapsın.
-
Ben yukaridaki 10 sorulu savunma istegi yeni iletildi diye anladim.
-
evet bu yeni iletildi. Bunu site yönetiminden alırken imza atmadım. Onlar imzalayıp, mühürlediler. Sonuç olarak bu savunma perşembe günü inceleniyor bildiğim kadarıyla. Altı iş günü geçsin diye bi kaç gün bekleyebilirim ama bu sürede atabilirler de. Pazartesi gideyim mi sgk'ya ben? mobbing şikayetimi de geri çekmedim bununla ilgili de benim bilgilerimin gizli tutulacağı söylendi 170'i aradığımda. Evet bu on sorulu savunma isteği perşembe günü mail ile gönderildi. cumartesi günü de yazılı kopyasını ben istedim. ama o mail de duruyor ayrıca. mail ile mi savunmamı yapmamı önerirsiniz? yazılı olarak aldığımı sadece site yönetimindeki memurlar biliyor. bunun neden aleyhime delil olduğunu anlayamadım. savunmamı yazılı mı yoksa mail ile mi vereyim? diğer savunma da usulsüz aslında çünkü başka biri adına yazılmış bir kağıtla istediler. yalnızca ismimi o kağıdın üstüne atarak.
- - - Updated - - -
Ve ayrıca bu suçlamalardan hiçbirini ispatlayamayacağını düşünüyorum. Site sakinleri hurdacılık yapmadığımı söylüyorlar. site yönetimine karşı da öfkeli oldukları için bana şahitlik edeceklerini de söylüyorlar. odunları kısım amirleri zaten biliyorlardı. gizli saklı yapabileceğim bir şey değil. yüz ağaç falan zaten yalan. bunlar site içindeki budanan ağaçların çöpe atılan odunları. bunları toplayıp yakmamı bundan önceki yedi sekiz yıllık yönetim başkanının sözüyle topluyordum zaten. ve mesai saati içinde dediğim gibi özel iş asla yapmadım. şimdi sgk'ya gittiğimde bunun haklı sebeple olması ve kötü niyet kapsamına alınmaması için kaç gün geçmesi gerekiyor?
-
Bugün savunmamda aleyhimde şahit ettiği söylenen ve bu olaydan önce izne ayrılan f. isimli iş arkadaşım arayıp ben böyle bir şey söylemedim dönünce de izinden yalanlayacağım dedi beni arayıp. Gidip kıdem tazminatı için sgk dan kağıt alsam mı yoksa işten atmasını bekleyip işe iade davası açarak mı daha avantajlı olurum acaba? savunma yazmalı mıyım? savunmamda onların benden mail ile savunma istemelerinin hatalı olduğunu da söyleyebilir miyim? ayrıca 3600 gün ile kıdem tazminatı hakkımı kullandığımda tazminatımı vermedikleri zaman avukat davayı kazanırsa ücreti benim kıdem tazminatımdan mı ödemem gerekiyor yoksa karşı taraf mı ödüyor? ve tavsiye edebileceğiniz bir avukat var mı? yardımcı olabilir misiniz?
-
Alıntı:
evet bu yeni iletildi. Bunu site yönetiminden alırken imza atmadım. Onlar imzalayıp, mühürlediler. Sonuç olarak bu savunma perşembe günü inceleniyor bildiğim kadarıyla. Altı iş günü geçsin diye bi kaç gün bekleyebilirim ama bu sürede atabilirler de. Pazartesi gideyim mi sgk'ya ben? mobbing şikayetimi de geri çekmedim bununla ilgili de benim bilgilerimin gizli tutulacağı söylendi 170'i aradığımda. Evet bu on sorulu savunma isteği perşembe günü mail ile gönderildi. cumartesi günü de yazılı kopyasını ben istedim. ama o mail de duruyor ayrıca. mail ile mi savunmamı yapmamı önerirsiniz? yazılı olarak aldığımı sadece site yönetimindeki memurlar biliyor. bunun neden aleyhime delil olduğunu anlayamadım. savunmamı yazılı mı yoksa mail ile mi vereyim? diğer savunma da usulsüz aslında çünkü başka biri adına yazılmış bir kağıtla istediler. yalnızca ismimi o kağıdın üstüne atarak.
- - - Updated - - -
Ve ayrıca bu suçlamalardan hiçbirini ispatlayamayacağını düşünüyorum. Site sakinleri hurdacılık yapmadığımı söylüyorlar. site yönetimine karşı da öfkeli oldukları için bana şahitlik edeceklerini de söylüyorlar. odunları kısım amirleri zaten biliyorlardı. gizli saklı yapabileceğim bir şey değil. yüz ağaç falan zaten yalan. bunlar site içindeki budanan ağaçların çöpe atılan odunları. bunları toplayıp yakmamı bundan önceki yedi sekiz yıllık yönetim başkanının sözüyle topluyordum zaten. ve mesai saati içinde dediğim gibi özel iş asla yapmadım. şimdi sgk'ya gittiğimde bunun haklı sebeple olması ve kötü niyet kapsamına alınmaması için kaç gün geçmesi gerekiyor?
Hiçbir tarih belirtmediğiniz için sizden daha önceden mail ile istenen ve sizin mail ile verdiğiniz savunmadan bu yana 6 günden fazla oldu diye düşündüğümüz için tekrar savunma vermeyin dedik. 6 gün meselesi şöyle işveren haklı nedenle fesihi 6 gün içersinde yapması gerekir. 6 gün geçtikten sonra bu hakkı kullanamaz. Onedenle daha önceden savunma verdiyseniz bir daha vermeyin demek istedim Bu 6 günlük süreyi tekrar işletmeyin diye.
İsbat edebilirmi edemezmi bilemeyiz. Bir tanesini isbat etmesi yeterli.
Bir tanıdığım daha yeni dava açtı avukat ile anlaşması dava bitiminde alacağı paranın %15 ini alırım 750 tl dava masrafı için para ödedi. Genelde avukatlar 15 ini talep ediyorlar. Karşı taraftan alınan sizemi kalır avukatam, avukat ile yapacağınız anlaşmaya bakar. Hukukken karşı taraf vekalet ücretide avukata aittir. Bulabilirseniz karşı taraftan alınacak vekalet ücretinede anlaşabilirsiniz.
Buradan avukat tavsiye edemeyiz. Siteden avukat aramakta yasak. İşten çıkarılan arkadaşlarınızın çalıştığı bir avukat ile çalışabilirsiniz.
Biz size tazminatınızı alarak bu işten az zararla nasıl çıkarsınız bunu tavsiye ediyoruz.
İşveren işten çıkarır, siz işe iade davası açar ve kazanırsanız Bu işten daha karlı çıkarsınız tabikide. Ama bu dava sizin emekli olacağınız tarihi çok geçer ve garantisi yok.
Aşğıdaki linkte Alev79 adlı üyenin çaycıyı iteklediği için nasıl işe iade davasını kaybettiği ile ilgili yazışmalar var inceleyin. Üstelik bu üyenin kocasıda avukattı.
Siz isbat edemez diyorsunuz ama Bunu yaptı deyen 2 şahit yapmadı diyen 5 şahitten daha ağır basar bazen.
Sizin olaylarda hepsi gerçek ama sizin anlatımınz ile siz haklısınız. İşverenin 2 şahidi herşeyi değiştirir özellikle çalışanlardan kendisine yakın insanşar varken.
Size bu konuda bir daha şunu yapın demicem yeterince tavsiyede bulunduk. Karar sizin.
https://www.hukuki.net/showthread.php...it-islem/page2
-
Pazartesi günü sgk dan kağıdı alıp bi gün sonra noterden ihtar çektim. fakat sonra işveren perşembe günü kağıdı alıp sigortaya çıkışımı geriye dönük olarak bildirmiş. 28 inde çıkışımı bildiren bi kağıt verdiler işkurdan. danıştığım avukatlar yüzde yirmi beşten aşağı istemiyor, haliyle alacağım para eğer kazanırsam düşük bi miktar oluyor. tazminat davası da işe iade davası da açabiliyormuşum bu durum için. işe iade davası açıp, kazanırsam tekrardan haklı nedenle sgk dan kağıt alarak kıdem tazminatımı alabilir miyim? tekrar yardımlarınıza ihityacım var. ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. olası kaybedeceğim bi davada masrafları ödeyebilecek durumum da yok üstelik... lanet olsun bu düzene..
-
Alıntı:
Pazartesi günü sgk dan kağıdı alıp bi gün sonra noterden ihtar çektim. fakat sonra işveren perşembe günü kağıdı alıp sigortaya çıkışımı geriye dönük olarak bildirmiş. 28 inde çıkışımı bildiren bi kağıt verdiler işkurdan. danıştığım avukatlar yüzde yirmi beşten aşağı istemiyor, haliyle alacağım para eğer kazanırsam düşük bi miktar oluyor. tazminat davası da işe iade davası da açabiliyormuşum bu durum için. işe iade davası açıp, kazanırsam tekrardan haklı nedenle sgk dan kağıt alarak kıdem tazminatımı alabilir miyim? tekrar yardımlarınıza ihityacım var. ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. olası kaybedeceğim bi davada masrafları ödeyebilecek durumum da yok üstelik... lanet olsun bu düzene..
14.09 da noterden gönderdiğiniz fesih bildirimini işveren 17.09 da alıp, geriye dönük olrak 28.08 tarihli çıkış mı bildirmiş?
Çıkış sebebi olark ne bildirmiş peki?
-
özür diliyorum. on dördünde sgk dan kağıdı aldım. on beşinde ihtar çektirip sonra işyerine gidip ikinci savunmamı verdim. on yedisinde ellerine ulaşmış. on beşine kötü niyet işte tazminat vermemelerini sağlayacak olan sebeple(yirmi altıncı maddeydi sanırım) çıkışımı vermişler. nasıl yapabiliyorlar ya da yaptılar bilmiyorum. ama iki gün öncesine çıkışımı vermişler. bunu işkura bugün gittiğimde öğrendim ki zaten yazılı bildirim yapılmamasını geçtim sgk o haklı fesih yapabilir kağıdını veremeyeceklerini söylemişlerdi eğer çıkışım yapılmış olsaydı. şimdi tazminat davası mı açmalıyım, işe iade davası mı bilmiyorum. işe iade davası açtığımda, kazanırsam tekrar sgk dan aldığım kağıtla kıdem tazminatımı alıp çıkabilir miyim? sonuçta mahkeme aklamış olacak beni. ve işa iade davası, tazminat davasından çok daha kısa sürede sonuçlanır diye düşünüyorum.