İş Aktimi Tek Tarafılı Fesh Etmek İstiyorum
Merhaba..
öncelikle yanlış yere konuyu açtı isem özür dilerim..
Bir konuda bilgi ve yardımlarınızı rica ediyorum..Kurumsal bir firmada çalışıyorum..Yanlız yöneticim tarafından mobing'e maruz kalıyorum daha önce muhasebe müdürümüze durumu aktardım ve bölüm değiştirmek istediğimi söyledim yanlız pek dikkate almadı.Durum aynen devam etti yaklaşık2 yıldır devam ediyor..En son insan kaynakları ile görüştüm ve durumu aktardım onlarda departman değişikliği için yine muhasebe müdürü ile konuştular ama sanırım yine olmadı.Bu mobingi yapan kişiye neden yaptırımuygulanmıyor diye soracak olursanız halk arasında torpilli dediğimiz tiplerden..herkez herşeyi biliyor ama değişen birşey yok..
Benim yardım istediğim konu tam olarak bu.İş aktimi fesh etmek ve tazminatımı alıp ayrılmak istiyorum..Fesih nedeni olarak mobing geçerli bir neden olarak biliyorum ama bunu kanıtmamak gerekecekmi ve eğer gerekirse nasıl kanıtlayacağım ??
Gerçekten artık psikolojim bozuldu..Yardımcı olabilirmisiniz ??
Şimdiden çok teşekkür ederim..
Cevap: İş Aktimi Tek Tarafılı Fesh Etmek İstiyorum
Mobbing olduğuna kendiniz karar vermişsiniz. İşverenin yada yöneticinizin her yaptığı mobbing değildir. Eğer mobbing var ise evet bunu isbat etmeniz gerekecek. İşyerinde çalışanlardan şahit bulmanızı öneririm.
Mobing olduğuna kendim kara vermedim..yorumun için teşekkürler ama çok komiksiniz..Biri size gerizakalımısın demeye herkezin içinde bilerek ve isteyerek yüksek sesle azarlaması ve sizi küçük düşürmesi ve daha sayamayacağım birçok şey..bunlar mobing değilde nedir..Sanırım sizde yöneticisiniz..
Diğer konuyu inceleyen arkadaşlardan rica ediyorum.Konu ile ilgili bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmisiniz ?
Alıntı:
Joizaza rumuzlu üyeden alıntı
Mobing olduğuna kendim kara vermedim..yorumun için teşekkürler ama çok komiksiniz..Biri size gerizakalımısın demeye herkezin içinde bilerek ve isteyerek yüksek sesle azarlaması ve sizi küçük düşürmesi ve daha sayamayacağım birçok şey..bunlar mobing değilde nedir..Sanırım sizde yöneticisiniz..
Diğer konuyu inceleyen arkadaşlardan rica ediyorum.Konu ile ilgili bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmisiniz ?
Birinin size 1 kez herkesin içinde gerizekalı demesi mobbing değildir, hakarettir.
O kişi size hergün her fırsatta gerizekalı diyor, bunu sürekli tekrarlıyorsa da mobbinge sokmak çok kolay değildir, ancak diğer süreklilik arzeden küçük düşürcü davranışlar elbette mobbing olarak değerlendirilebilir, ıspatlamakta sorun yaşamayacağınıza, şahit bulabileceğinize inanıyorsanız, bu sebeple sözleşmenizi feshedip iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Komik olan sizsiniz, ilk mesajınızda belirtmediğiniz ama sizin bildiğiniz olayları herkesin bilerek yorum yapmasını beklemektir komiklik.
Merhaba sayın yönetici
bizzat yargıtay tarafından mobbing şu şekilde tanımlanıyor "Mobbingin meydana gelebilmesi için bir işçinin hedef alınarak, psikolojik olarak acı veren, tehdit, şiddet, aşağılama, hakaret, ayrımcılık, ağır eleştiri gibi eylem, tutum ve davranışların uygulanması gerekir.""
benim demek istediğim şu açtığım konu ile ilgili olarak bilgisi olan varsa cevap verebilirmi..Ama sadece yorum yapmak için yorum yapılması konuyu dahada işin içinden çıkılmasına neden oluyor maleesef.mobbing'in tanımı .bu konuda daha fazla yardım alabileceğimi sanmıyorum.Konuyu kilitlemenizi ve çöpe göndermenizi rica ediyorum..
Alıntı:
Evet, Eski bir yönetici eskisiyim. Komiğimdirde. Ama yazdıklarımda ciddi idim. Yazdığımı anlamamışsınız. Ama ben size bütün Türkiye nin önünde gerizekalımısınız demicem. Mobbing e anlam olarak sistemli bezdiri diyebiliriz. Gerizekalımısn Joizaza , Haha çok komiksin Gerizekalımısn Joizaza Haha çok komiksin Gerizekalımısn Joizaza Gerizekalımısn Joizaza Gerizekalımısn Joizaza Gerizekalımısn Joizaza Gerizekalımısn Joizaza Gerizekalımısn Haha çok komiksin Joizaza Gerizekalımısn Joizaza Gerizekalımısn Joizaza Gerizekalımısn Haha çok komiksin Joizaza Gerizekalımısn Joizaza Gerizekalımısn Joizaza. Bu kadar ve daha fazla sayıda örnek olursa mobbing oluyor.
Sayin joizaza tepkiniz tahmin ediyorumki bu konuya sizin soylenmesini istediginiz seylerin yazilmamasindandir.
Fakat mobbing cok hassas bir konudur. Size tavsiyem belirli bir sure kanit toplamaya calisin. Gunluk tutun, oraya herseyi yazin. Olay oldugu anda yaninizda kimler var neler yasandi gibi.
Sonra bunlari bir avukatla degerlendirin.
Pardon sizin yaş kaç..ben gayet mesafeli durup yorum yapıyorum..Yönetici olduğunu yazmasan pardon yalakası olduğun kesin..siz ve sizin gibiler yüzünden sadece ben değil birçok kişi iş yerlerinde sürünüyor.Bilmediğiniz işlere burnunuzu sokmayın..daha önce dediğim gibi konu çöpe gönderilsin lütfen..forumda çoluk çocuk dolaşıyor..açıkcası buraya üye olurken düzgün seviyeli ve kafamdaki soru işaretlerini gidermeye yardımcı olacak insanlar olduğunu sanıyordum yanılmışım..Ve dikkat ettimde her konuyu en az bir yorumunuz var siz insanlar hakkını aramasın diye konuları bulandıran tiplerdensiniz sanırım..
- - - Updated - - -
Alıntı:
stormaxi rumuzlu üyeden alıntı
Sayin joizaza tepkiniz tahmin ediyorumki bu konuya sizin soylenmesini istediginiz seylerin yazilmamasindandir.
Fakat mobbing cok hassas bir konudur. Size tavsiyem belirli bir sure kanit toplamaya calisin. Gunluk tutun, oraya herseyi yazin. Olay oldugu anda yaninizda kimler var neler yasandi gibi.
Sonra bunlari bir avukatla degerlendirin.
Çok teşekkür ederim ilginize...ama delil işi çok zor.ve ne delil sayılır ondanda pek bilgim yok...en iyisi dediğiniz gibi bir avukata başvurmak sanırım..
Alıntı:
Pardon sizin yaş kaç..ben gayet mesafeli durup yorum yapıyorum..Yönetici olduğunu yazmasan pardon yalakası olduğun kesin..siz ve sizin gibiler yüzünden sadece ben değil birçok kişi iş yerlerinde sürünüyor.Bilmediğiniz işlere burnunuzu sokmayın..daha önce dediğim gibi konu çöpe gönderilsin lütfen..forumda çoluk çocuk dolaşıyor..açıkcası buraya üye olurken düzgün seviyeli ve kafamdaki soru işaretlerini gidermeye yardımcı olacak insanlar olduğunu sanıyordum yanılmışım..Ve dikkat ettimde her konuyu en az bir yorumunuz var siz insanlar hakkını aramasın diye konuları bulandıran tiplerdensiniz sanırım..
- - - Updated - - -
.
Foruma kaydolurken açılan konuların silinmeyeceği hakkında bilgi veriliyor diye hatırlıyorum. Forumun amacıda forumun çeşitli yerlerindede yazıyor. "Yorumun için teşekkürler ama çok komiksiniz" diyerek mesafeyi siz bozdunuz.
Önce basit ve yalın bir şekilde size ileti yazdım. Sonra anlamanız için örnek vererek anlatmaya çalıştım.
Ben çalışan sizde yöneticim olsaydınız. Yukarıdan aşağıya doğru yazdıklarımı ve cevaplarınızı okursanız bana mobbing uygulamaya başladığınızı söyleyebilirim. Daha nasıl anlatayım?
- - - Updated - - -
- - - Updated - - -
Not: Ayrıca teknik olarak alt çalışanlar üst yöneticilerinede mobbing uygulayabilir.
Alıntı:
Yönetici olduğunu yazmasan pardon yalakası olduğun kesin..Bilmediğiniz işlere burnunuzu sokmayın
En sevmediğim insan tiplerinden biri sürekli beğendiği şeyler duymak isteyen ve duyamadığı zaman karşı tarafa saldırıp, sarmaya kalkmayı alışkanlık haline getiren insandır.Toplumu en çok yoranlar bunlar.
Siz bunları aşıp, karşılık beklemeden paylaşım yapanlara hakaret etmekten dahi geri durmuyorsunuz.
Sn. ceceli341 tecrübesine dayanarak mobbing olup olmayacağına kendi kendine karar veremeyeceğini söylemiş.Şahit bulmanın öneminin altını çizmiş.Bu kafayı iş yerinde devam ettirdiğini tahmin etmekte zor değil.Bende sana gider ayak gene hoşuna gitmeyecek ama aslında dost acı söyler mantığında ve kullanabilirsen işine yarayacak bir şeyler söyleyim.Bu şekilde davrandığın sürece iş arkadaşlarından ve üstlerinden hoşuna gitmeyecek ve seni yoracak davranışlar görme ihtimalin yüksek.Her anlaşmazlık ve didişme mobbing değildir ve bu kavramın kanıtı için tarafsız 3 şahit, yazışmalar, tutanaklar, mailler(onlarda da açıkça görülecek) vs. gerekir.Bunlar elinde yok sanıyorum.O zaman sistemin kabul ettiği bir mobbing de yoktur demektir.
kanıt şartı yok , eğer gerçekten mobing tanımına uyan durumlar ile karşılaşıyorsan mahkeme süresince para alamamayı göze alabilirsen dava aç , ben mobbing nediyle sözleşmemi fesih ettim işsizlik maaşı tazminat falan bekleme ilk etapta ona göre davran ilk duruşma 4 ay sonraya verildi muhtemelen en az 1 yıl sürecek vs iyi düşünmek lazım.
Alıntı:
lasvegas rumuzlu üyeden alıntı
kanıt şartı yok , eğer gerçekten mobing tanımına uyan durumlar ile karşılaşıyorsan mahkeme süresince para alamamayı göze alabilirsen dava aç , ben mobbing nediyle sözleşmemi fesih ettim işsizlik maaşı tazminat falan bekleme ilk etapta ona göre davran ilk duruşma 4 ay sonraya verildi muhtemelen en az 1 yıl sürecek vs iyi düşünmek lazım.
Nasıl kanıt şartı yok? Herkes gidip bana mobing yapıldı diye dava açıp kazanacak öylemi? Açtığınız davayı bu şekilde kazanacağınızı zannediyorsanız yanılıyorsunuz.
Dava açmak için, evet kanıt şartı yok.Ancak davayı kazanabilmek için kanıt şartı var.Sadece, ben mobbinge maruz kaldım diyerek hiç bir kanıt göstermeden dava kazanabileceğini düşünmek, ucundan kıyısından hukuki bilgisi olan biri için beklenebilir bir durum değildir.
Sanirim lasvegas asagidaki yargitay kararrina gore bu yorumu yapti.
Somut olayda davacının işyerindemobbinge maruz kaldığı için hastalandığı, rahatsızlığı sebebiyle sevk edildiği hastanede davacıya Sağlık Kurulu Raporu ile anksiyete bozukluğu teşhisi konulduğu ve dinlenmesi gerektiği için rapor verildiği, davacının hastalanmakta ve rapor kullanmakta herhangi bir kusurunun bulunmadığı, dolayısıyla anılan madde hükmü gereğince işverenin iş sözleşmesini haklı sebeple feshetmesinin hukuka uygun olarak değerlendirilemeyeceği açıktır.
Mahkemece, davacının, davalı işyerinde, işveren tarafından sürekli ve sistematik bir biçimde aşağılandığı, kişiliğinin ve saygınlığının zedelendiği, kötü muameleye maruz kaldığı ve mobbinge uğradığı şüpheden uzak bir şekilde ispat edilemediği gerekçesiyle hüküm kurulmuş ise de iddia, birbirini doğrulayan ve tamamlayan davacı ve davalı şahit anlatımları, davacının aynı mahiyette olan ve aynı bulgulara işaret eden birbiriyle ve anlatılanlarla uyumlu birden fazla doktor raporu gözönüne alındığında, mobbing olgusunun açık bir şekilde ispat edildiği; Kaldı ki, hukuk yargılamasında ve özellikle de mobbinge dayanan iddialarda yüzde yüzlük bir ispatın aranmadığı, şüpheden uzak delil aramanın ceza yargılamasına ait olduğu da kararda vurgulandı. Kararda ayrıca, “özel hukuk ve iş hukuku yargılamasında vicdani kanaatin oluşmasına yetecek kadar bir ispatın yeterli olduğu, taraflarca ileri sürülen delillerin sıhhat ve kuvvetinde tereddüt edilmesi halinde işçi lehine yorum ilkesinin uygulanması gerektiği,mobbing gibi diğer dava türlerine göre ispatı nispeten daha zor olan bir konuda kesin ve mutlak bir ispatın aranmayacağı, bu konuda işçi lehine ispat kolaylığı göstermenin hakkaniyet ve adalete daha uygun olacağı kanaat ve sonucuna varılmıştır” denildi.
Tabiki her dava bu sekilde sonuclanacak diye bir durumda soz konusu olamaz
Alıntı:
stormaxi rumuzlu üyeden alıntı
Sanirim lasvegas asagidaki yargitay kararrina gore bu yorumu yapti.
Somut olayda davacının işyerindemobbinge maruz kaldığı için hastalandığı, rahatsızlığı sebebiyle sevk edildiği hastanede davacıya Sağlık Kurulu Raporu ile anksiyete bozukluğu teşhisi konulduğu ve dinlenmesi gerektiği için rapor verildiği, davacının hastalanmakta ve rapor kullanmakta herhangi bir kusurunun bulunmadığı, dolayısıyla anılan madde hükmü gereğince işverenin iş sözleşmesini haklı sebeple feshetmesinin hukuka uygun olarak değerlendirilemeyeceği açıktır.
Mahkemece, davacının, davalı işyerinde, işveren tarafından sürekli ve sistematik bir biçimde aşağılandığı, kişiliğinin ve saygınlığının zedelendiği, kötü muameleye maruz kaldığı ve mobbinge uğradığı şüpheden uzak bir şekilde ispat edilemediği gerekçesiyle hüküm kurulmuş ise de iddia, birbirini doğrulayan ve tamamlayan davacı ve davalı şahit anlatımları, davacının aynı mahiyette olan ve aynı bulgulara işaret eden birbiriyle ve anlatılanlarla uyumlu birden fazla doktor raporu gözönüne alındığında, mobbing olgusunun açık bir şekilde ispat edildiği; Kaldı ki, hukuk yargılamasında ve özellikle de mobbinge dayanan iddialarda yüzde yüzlük bir ispatın aranmadığı, şüpheden uzak delil aramanın ceza yargılamasına ait olduğu da kararda vurgulandı. Kararda ayrıca, “özel hukuk ve iş hukuku yargılamasında vicdani kanaatin oluşmasına yetecek kadar bir ispatın yeterli olduğu, taraflarca ileri sürülen delillerin sıhhat ve kuvvetinde tereddüt edilmesi halinde işçi lehine yorum ilkesinin uygulanması gerektiği,mobbing gibi diğer dava türlerine göre ispatı nispeten daha zor olan bir konuda kesin ve mutlak bir ispatın aranmayacağı, bu konuda işçi lehine ispat kolaylığı göstermenin hakkaniyet ve adalete daha uygun olacağı kanaat ve sonucuna varılmıştır” denildi.
Tabiki her dava bu sekilde sonuclanacak diye bir durumda soz konusu olamaz
Buradaki kararda delillerin varlığından bahsediliyor. Hem yazılı hemde şahit delili.
Bir dava açacaksınız sayfalarca nasıl mobbing yaptığını anlatacaksınız, ama ortada iddiadan başka delil olmayacak. Karşı taraf savunmasında, davacı tarafın bahsettiği olayların dahi hiçbiri yaşanmamıştır. Kaldıki mobbing olsun. İddialara tamamen hayal ürünüdür diye savunma yapar.
Minareyi çalan kılıfını hazırlar diye bir söz vardır. Davayı açarken iddiaları nasıl isbatlayacağınızıda düşünmek lazım.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Nasıl kanıt şartı yok? Herkes gidip bana mobing yapıldı diye dava açıp kazanacak öylemi? Açtığınız davayı bu şekilde kazanacağınızı zannediyorsanız yanılıyorsunuz.
ben açtım davamı bekleyip görecegiz kazanıp kazanamayacağımı