Babaanne torununa ev verebilirmi?
Meraba iyi günler. benim sormak istediğim konu ben babaannemle birlikte yaşıyorum. anne babam boşandı ve ben ikisinden de ayrıyım. babaannemin istanbul gaziosmanpaşa'da ve esenyurtta kat mülkiyetli tapusu var. bu iki evin tapusunu bana vermek istiyo. şu an yasal 4 mirasçısı var. babam, halam ve 2 amcam. bunlara hiç bi şey bırakmayıp bu 2 evin tapusunu bana nasıl verebilir? tapu dairesi'ne gidip satış yoluyla bana verebilirmi bu tapuları? yada vasiyetname, miras sözleşmesi gibi şeylerle olabilirmi? tapuları şu ana benim üstüme geçirse babaannem öldükten sonra yasal mirasçıları mahkemede dava filan açabilirlermi tapuları geri almak için? umarım sorunumu anlatabilmişimdir. cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim. hayırlı bayramlar...
Cevap: Babaanne torununa ev verebilirmi?
Alıntı:
gorkemgecgel rumuzlu üyeden alıntı
Meraba iyi günler. benim sormak istediğim konu ben babaannemle birlikte yaşıyorum. anne babam boşandı ve ben ikisinden de ayrıyım. babaannemin istanbul gaziosmanpaşa'da ve esenyurtta kat mülkiyetli tapusu var. bu iki evin tapusunu bana vermek istiyo. şu an yasal 4 mirasçısı var. babam, halam ve 2 amcam. bunlara hiç bi şey bırakmayıp bu 2 evin tapusunu bana nasıl verebilir? tapu dairesi'ne gidip satış yoluyla bana verebilirmi bu tapuları? yada vasiyetname, miras sözleşmesi gibi şeylerle olabilirmi? tapuları şu ana benim üstüme geçirse babaannem öldükten sonra yasal mirasçıları mahkemede dava filan açabilirlermi tapuları geri almak için? umarım sorunumu anlatabilmişimdir. cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim. hayırlı bayramlar...
Babaanneniz sağ iken üzerine kayıtlı malların tamamını dilediği şekilde dilediği kimseye satabilir-bağışlayabilir, buna engel bir durum yok, amaa;
babaannenizin vefatından sonra yasal mirasçısı çocukları saklı payları için dava açıp sizden hakları olan miras paylarının yarısı kadar olan saklı paylarını alırlar, bundan da kurtulma yolunuz mevcut değildir.
Saklı payı olan yarısını aldılar diyelim. diğer yarısı bana ait olucakmı? isteseler satabilirlermi? ben hiç bi şekilde satılmasını istemiyorum. tapunun yarısı onlara ait, diğer yarısı bana ait olunca satmaya hakları varmı? bide şey hiç bi şekilde onlar bu mirastan çıkarılamazmı? mirastan feragat filan yoluyla. onların haberi olmadan babaannem onları mirasçılıktan çıkarabilirmi? yada tapuya şerh koyabilirmiyiz? 2050ye kadar satılamaz diye mesela. o zaman dava açabilirlermi? satabilirlermi bu evi?
Mirastan feragat demek, mirasçının miras hakkından vazgeçmesi demektir, kişi haberi olmadan mirastan feragat edemeyeceğine göre, mirastan feragat sizin aradığınız yol değil.
Herhangi bir ortak sahiplik durumunda, ortaklardan herhangi biri satış yoluyla ortaklığın sona erdirilmesini isteyebilir.
Babaanneniz , çocuklarını mirasçılıktan ÇI KAR TA MAZ.
bide bi şey daha sormak istiyorum. dedim ya 2 tane evi var diye. şimdi bunlardan gaziosmanpaşa'daki evinin tapusunu bana verdi diyelim. diğer evi onda kaldı. vefat ettikten sonra tek mal varlığı o ev olucak. o zaman yasal mirasçıların tapusu bana ait olan ev üzerinde bi hakkı olurmu? kanunen onlara esenyurt'taki ev kalıcak. bu evin tapusu bende olunca dava filan açabilirlermi?
- - - Updated - - -
Erdoğan bey çok çok teşekkür ederim size. çok yardımcı oldunuz bana. Allah razı olsun sizden. hayırlı bayramlar :)
2 evin değeri ne eder , örneğin 1.000.000tl,
örneğin gaziosmanpaşadaki evin değeri 800.000tl de , esenyırttaki evin değeri 200.000tl.
Siz zaten yasal mirasçısı değilsiniz babaannenizin, yani baba-hnız.ala ve amcalarınızın yasal miras hakkı 1.000.000/4= 250.000 tl kişi başı. Saklı payları ise yarısı olan 125.000 tl.
Esenyurttaki 200.000 tl değerindeki evden paylarına düşecek 50.000 er tl, ama en az 125.000 er tl haklarının verilmesi gerekirdi. Ne olacak? Kalan 75.000 er tl için size dava açma haklarını kullanırlarsa, her dava açana , saklı payına kadar olan kısmı tamamlamak zorunda kalırsınız.
Erdoğan bey son kez bi şey sorucam akşam akşam başınızı ağrıttım kusura bakmayın ama tapuya babaannem şerh koydurabiliyomu peki? 2050 yılına kadar satılamaz diye. 2 evin tapusuda onda kalsın. bana vermedi diyelim. tapu müdürlüğü'ne gidip 2 tapusuna da şerh koydursa (2050 yılına kadar satılamaz, devredilemez) diye yazdırsa o zaman 4 mirasçısı satamaz dimi? mahkemede dava açıp şerhi bozdurabilirler mi?
Babaanneniz vefat ettiği anda , o şerhin hiç bir etkisi olmaz. Vefat ettiğinde ( allah uzun ömür versin) artık ona ait mal kalmamış, mirasçılarına geçen mallar vardır.
son bi şey daha sormak istiyorum. babaannemin mal varlığına gelicek olursak; gaziosmanpaşa'daki evi 400.000 tl, esenyurt'taki evi 120.000 tl, bide şu an inşaat halinde olan bi yer var. ordan bi dublex alıcak. onun değeride 400.000 diyelim. şimdi toplam 920.000 tl ediyo bugünün parasıyla. gaziosmanpaşa'daki 400.000 tl lik evi tapuda bana satış yoluyla verse, yasal mirasçılarına 520.000 liralık 2 ev kalır. o zaman bu gop'taki ev üzerinde onlar bi hak iddia edebilirlermi?
bide babaannem beni yasal mirasçı olarak atayabilirmi? yani 4 çocuğu hayırsız. babaannem öldüğü gün bu evleri satıp yemenin peşindeler. onların satmaması için ben 5. yasal mirasçı olabilirmiyim? yada bi başkası? sizin başınızı bu kadar ağrıtmamın sebebi onlar bu evleri satmasınlar diye. bu evlerin hepsi benim olsa ölene kadar satmam. üstüne yeni gayrimenkulde eklerim. ama bunlar hemen satarlar. onların satmaması için neler yapmak gerekiyo? hukuken yapabileceğimiz neler var?
Alıntı:
Erdoğan bey son kez bi şey sorucam akşam akşam başınızı ağrıttım kusura bakmayın ama tapuya babaannem şerh koydurabiliyomu peki? 2050 yılına kadar satılamaz diye. 2 evin tapusuda onda kalsın. bana vermedi diyelim. tapu müdürlüğü'ne gidip 2 tapusuna da şerh koydursa (2050 yılına kadar satılamaz, devredilemez) diye yazdırsa o zaman 4 mirasçısı satamaz dimi? mahkemede dava açıp şerhi bozdurabilirler mi?
Babaanneniz Tapuya şerh koydurarak. Dairelerin üst kullanım hakkını 2050 yılına size devredebilir. Babaannenize siz bakıyorsanız yada bakacaksanız ölünceye kadar bakım sözleşmesi ile dairelerin ikisinide size bırakabilir. Dairelerin değerleri çok yüksek ise
Birini bakım sözleşmesi ile bırakır. Diğerini vasiyet yolu ile. Vasiyet yolu ile bırakılandan diğer mirascılar yasal haklarını alsalar dahi satılırsa bu daire satılır. Diğer daireye dokunamazlar. Fakat bakım sözleşmesinin gereklerini yerine getirmezseniz mirascıların sizin bakım sözleşmesinin gereklerini yerine getirmediğinizi iddia etmeleride mümkün.
- - - Updated - - -
Alıntı:
son bi şey daha sormak istiyorum. babaannemin mal varlığına gelicek olursak; gaziosmanpaşa'daki evi 400.000 tl, esenyurt'taki evi 120.000 tl, bide şu an inşaat halinde olan bi yer var. ordan bi dublex alıcak. onun değeride 400.000 diyelim. şimdi toplam 920.000 tl ediyo bugünün parasıyla. gaziosmanpaşa'daki 400.000 tl lik evi tapuda bana satış yoluyla verse, yasal mirasçılarına 520.000 liralık 2 ev kalır. o zaman bu gop'taki ev üzerinde onlar bi hak iddia edebilirlermi?
bide babaannem beni yasal mirasçı olarak atayabilirmi? yani 4 çocuğu hayırsız. babaannem öldüğü gün bu evleri satıp yemenin peşindeler. onların satmaması için ben 5. yasal mirasçı olabilirmiyim? yada bi başkası? sizin başınızı bu kadar ağrıtmamın sebebi onlar bu evleri satmasınlar diye. bu evlerin hepsi benim olsa ölene kadar satmam. üstüne yeni gayrimenkulde eklerim. ama bunlar hemen satarlar. onların satmaması için neler yapmak gerekiyo? hukuken yapabileceğimiz neler var?
Babaanne yasal olarak bütün mal varlığını size bırakıp tek mirascıda yapabilir. Diğer yasal mirascılar Saklı paylarını almak için dava açarlarsa miras paylarının yarısını alacaklarından geri kalan zaten size kalır.
Babaanne öldükten sonra mirascıların mallarını satması size ne? İster yerler ister yemezler. Babaannenin bütün mallarına şimdiden göz dikmişsiniz. Ne güzel dünya, Şimdi diğer mirascıları hayırsız sizi hayırlımı ilan etmek lazım?
Alıntı:
Toplam varlığı için ( size vasiyet veya bağış yoluyla bıraktığı verdiği de dahil) hayırsız evlat dediğiniz BABANIZ-2 amcanız ve halanızın en az tüm varlıkların değerinin 1/4 i kadar saklı , yani yasalarla korunan miras hakkı vardır. Her ne yaparsanız yapın, babaanneniz onlara saklı payları kadar miras bırakmayıp size 1tl vasiyet-hediye bağış yapsa bile ,UZAYA DA ÇIKSANIZ , o mirası olan 1 tl nin 1/4 ü olan 25 kuruşun yarısını hr bir hayırsız evladı dava açarak sizden alabilirler,
hayır erdoğan bey. ben hayırsız filan değilim. ben babaannemle gaziosmanpaşa'daki evde oturuyorum. benim babaannem bugün ölse onlar bu evlerin hepsini satıcak, beni sokakta bırakıcaklar. benim hiçbi yasal güvencem yok. kalıcak yerim yok. onların hepsinin evi var. dedem öldü. neyi var, neyi yoksa satıp yediler. geride hiç bi şey bırakmadılar. evini, işyerini, bankadaki parasını, her şeyini bitirdiler. gözlerini bu eve diktiler. şimdi onların bu evi satıp yemesi hakmı sizce? bırakın yememeyi, cenaze günü evi satılığa çıkarırlar. ailemi tanımadığınız için böyle konuşuyosunuz. sizi anlayışla karşılıyorum. şimdi ben bakım sözleşmesi yapıyım babaannemle. ondan sonrada gaziosmanpaşa'daki 400.000 lik evi 2050 yılına kadar satılamaz şerhi koydurarak kendi üstüme yapıyım. onlarada esenyurt'taki 120.000 lik evle, eyüp'teki şu an inşaat halinde olan 400.000 lik ev kalsın. bu durumda onlar benim gop'taki evime karışamazlar dimi? yada onların o iki evi satmasının önüne geçebilirmiyiz? tapu onların üstüne olsun ama satmasınlar benim tek isteğim bu. 5 -10 sene içinde onlar geberip gitse çocuklarına bırakıcak mirasları bile yok. nasıl hayırsız olduklarını bilmiyosunuz
Ben sizin hayırlı - hayırsız olmanızla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadım . :)
Dediğim gibi hesap çok basit;
en az saklı payları kadar mirası almalarına engel olabilecek tek yol, babaannenizin tüm mülklerini satıp, parasını da yemesidir. Miras olarak hiç bir şey kalmazsa, hiç bir şey alamazlar. ( tabii siz de ) :)
Bugünkü değerler üzerinden konuşuyoruz, hak baki olduğu gün değerler çok daha farklı olabilir.
400+400+120 = 920.000 tl toplam mal var.
900.000/4 = 225.000 yasal pay, 225.000 /2 = 112.500 tl saklı pay !
sizin hesabınıza göre,
400.000 lik ev size vasiyet olursa, onlar da 400.000+120.000= 520.000 lik evlerle idare ediversinler olursa;
525.000 / 4 =131.250tl kalmış olur kişi başına, bu da saklı paylarının üzerinde olduğundan , size bırakılan o 400.000 tl lik ev üzerinde herhangi br hak iddia edemezler. ( bugünkü değerler üzerinden konuşuyoruz, paylaşım günü geldiğind esize kalan evin değeri örneğin 600.000 e çıksa her şey değişir.)
Bakım sözleşmesi - size devir vs yapılacaksa, babaannenizin akıl sağlığının yerinde olduğuna dair rapor almayı ihmal etmeyin, bakım sözleşmesi yapacaksanız da , bakımın kağıt üzerinde kalmamasına özen gösterin.
O iki evi satmalarının önüne geçemezsiniz.
Erdoğan bey ben bu bakım sözleşmesini netten araştırdım ama çok fazla bi şey anlamadım. karşıma çok fazla hukuksal terim çıktı :) şimdi ben babaannemle tapu müdürlüğü'ne gitsem orda bu gop'taki evin örnek veriyorum 100.000 tl karşılığında satışını bana göstersem olurmu? bakım sözleşmesi filan şartmı illa? tapu dairesinde normal bi satış işlemi gibi, binanın rayiç bedelinin üstünde göstersekde olurmu yani? yada babaannem sahip olduğu 3 tane evi bi komşusuna yada örnek veriyorum size sattı. o zaman yasal mirasçısı olan 4 çocuğu mahkeme açabilirmi? kendisi 73 yaşında şu an.
ayrıca paylaşım gününde gop'taki evin değeri 400.000 in üstüne çıkıcak tabiki. ama diğer evlerinde değeri illaki yükselicek. biri örnek veriyorum 150.000 olur. diğeri 500.000e yaklaşır. çünkü 140 m2 dublex orası. sizin başınızı çok fazla şişirdiğime eminim. ama bilmiyorum bu konuları açıkçası. ve kendi geleceğimi sağlama almak içinde uğraşmalıyım. babaannem 2 sene önce esenyurt'tan ev aldığı zaman sağlık raporu istememişlerdi. şimdi kesin şartmı diyosunuz?