-
Düğünde takılan altınların ve takıların hepsi kadına verilir mi
Düğünde geline bilezikler takılmış, damadın üzerine takılan birşey olmamış ve diğer altınlar gelinliğin kesesine konulmuşsa kesedeki altınlar ve geline takılan takılar geline verilir mi yoksa kesedekiler paylaştırılır mı
-
Cevap: Düğünde takılan altınların ve takıların hepsi kadına verilir mi
Tüm takılar kadının malıdır.Bu yönde yargıtay kararı vardır.
-
Kendisinin avukatı kadına takılan kadının, erkeğe takılan erkeğindir demişti. Fakat damadın üzerine birşey takılmadı, keseye koyuldu tüm altınlar. Onları paylaştırmaz diye umuyorum. Teşekkür ederim.
-
Bazen buna benzer zarf atmalar bu dönemlerde taraflar arasında(getirir kendi verir umuduyla) olabilir.Takılar konusu çok net şekilde belirlenmiştir.
-
Engin Bey peki kesedeki çeyrekler, tam ve yarım altınlar da mı kadınındır? Avukatım onlar aileye hediye verildiği için paylaşılır dedi ve ziynet eşyası olarak geçmiyormuş. Umarım uygulamada kadına veriliyordur. Bir de ben bunların ortak kasadan alındığını ispatlamaya çalışıyorum. Karşı taraf ispatlasınlar şeklinde bir rahatlık içinde. Hakim onlardan delil ve tanık sunmalarını istedi, hiçbirşey sunmadılar, ispatlasınlar dediler. Onların da almadıklarını ispatlamaları gerekmez mi? Biz bankadan kasa hareketlerinin alınmasını istedik. En son kasadan çıkışı eşim yaptı ve bu kayıtlarda var. Bu yeterli bir ispat değil midir?
-
Kasaya ne kadar ne kondu isbatı varmı? Eşinizin ne kadar ne aldı isbatı varmı? Siz gittiğinizde almadığınızın isbatı varmı?
Her ne kadar altınlar kadınındır densede. Bunu erkeğin aldığının yada evlilik birliği içinde kullanıldığının isbatı gerekir. Bunu isbat edemediğiniz taktirde karşı taraftan talep etsenizde birşey alamazsınız.
Kadın veya erkek mallarını saklar ve karşı taraf aldı dediğinde, hemen karşı taraf aldı diye karar verecek bir mahkeme yok.
-
Benim almadığımın ispatı benim hiç kasa hareketim yok. Genelde eşim kullandı kasayı. Evinterkettikten 5 gün sonra da en son kasa hareketini yaptı, ondan sonra kasa boştu. İçinde ne olduğunun ispatı düğünde takılanları bir kağıda yazmıştım, o kağıdın da resmini çekmiştim. Düğün cd leri ve resimleri var. Düğünden sonra takılanları kasaya koyduğumuza dair şahit beyanları var. Ve onlar biz almadık diye cevap bile yazmadılar. Kendilerini savunmadılar. Hakim onlara delil ve tanık listesi için süre verdi, hiçbirşey ibraz etmediler
-
Vaay daha ortada hiçbirşey yokken takıların listesini yapmışsınız. İlginç. Şahit delilinin kabül edilip edilmeyeceğine mahkeme karar verir. Şahitlerin beyanları önemli tabiki.
Şahitler nasıl beyan verdiler? Biz kasaya konduğunu gördük diyemi, yada oraya koyulduğunu duyduk diyemi?
-
İlginç olacak birşey yok. Kasaya koymadan önce ne koyuyoruz diye liste hazırlandı. Kendileri biz almadık diye bir beyan vermediiler, bu ne demek olur?
-
Ziynet konusunda bir sıkıntı yok, kime takildiysa ona aittir, ancak ceyrek altın , para vs birliktelige destek amaciyla yapilan bagislar sonucta.
Eger orf adetlerde, uygulama anlattiginiz sekildeyse, damadin uzerine hic bir sey takilmayip, herkes , her zaman gelinligin kesesine birakiyorsa ziynet disindaki takilari, ortak olur.Ancak paralar damada takiliyor altinlar keseye gidiyorsa, altin kadina para erkege adedi var demektir.
Bu tur paylasimda orf adetlerin dikkate alinmasi gerekir hakim tarafindan.
-
İnternetteki yargıtay kararlarına baktım bu konuyla ilgili, çeyrekleri vs. Hepsini kadına vermişler genelde.hiç çeyrekleri paylaştıran bir yargıtay kararı görmedim
-
:) Kimbilir bakarsınız sizin davayla bir ilki görürüz hayırlısıyla.
-
Nasıl yani? Benim davamda paylaştırılsın mı istiyorsunuz? Umarım yanlış anlamışımdır, yoksa benimle bir sıkıntınız olduğunu düşüneceğim
-
Düğün esnasında gelinin gelinliğine, damadın damatlığına, yada boyunlarına asılan kurdelalara, açılan kese, sandık, kutu veya benzeri bir toplama aracına takılan / bırakılan / iliştirilen her bir madde TAKI olarak nitelendirilir, bunlar kağıt para,işlenmiş altın, mücevher, külçe altın gibi değeri para ile hemen ölçülebilen şeylerdir.
Ve Yargıtay TAKI lar kadına armağandır. demiştir.
Paralarla çeyrekler yarımlar, reşatlar aileye yardım, geline takılanlar geline, damada takılanlar damada, masaya bırakılanlar kayın valideye yada salon sahibine gibi kategorize edilmezler.
Sonuçta orada takılan veya hediye edilen herşey gelin ve damada evlilik birlikteliklerinde bir soluk aldırmak, maddi ve manevi desteğin göstergesidir.
Ancak yasal olarak TAKI olarak takılan ne varsa geline / kadına armağandır..
-
Bu cevap çok iyi geldi teşekkür ederim Abdullah Bey.
-
Düğünde takılan altınlarla birlikte eşimle tanışmadan önce baba ait olan takılarım da vardı. Eşim kasadan hepsini aldığı için bunlar da gitti. Aile mahkemesinde görülen ziynetler için olan alacak davasının dışında benden izinsiz bunları elinden aldığı için savcılığa cezalandırılması için suç duyrusunda da bulunabilir miyim? Nasıl başvurmam gerekir. Bu yaptıklarınıncezasını çekmesini istiyorumm
-
Alıntı:
Buseulu rumuzlu üyeden alıntı
Nasıl yani? Benim davamda paylaştırılsın mı istiyorsunuz? Umarım yanlış anlamışımdır, yoksa benimle bir sıkıntınız olduğunu düşüneceğim
Bana kalırsa Abdullah Bey sizin Erkek tarafı olduğunuz düşünmüş olabilir. Zira konuyu en baştan okuduğumda şahsen öyle bir izlenime kapıldım.
-
Alıntı:
Abdullah Yaman rumuzlu üyeden alıntı
Düğün esnasında gelinin gelinliğine, damadın damatlığına, yada boyunlarına asılan kurdelalara, açılan kese, sandık, kutu veya benzeri bir toplama aracına takılan / bırakılan / iliştirilen her bir madde TAKI olarak nitelendirilir, bunlar kağıt para,işlenmiş altın, mücevher, külçe altın gibi değeri para ile hemen ölçülebilen şeylerdir.
Ve Yargıtay TAKI lar kadına armağandır. demiştir.
Paralarla çeyrekler yarımlar, reşatlar aileye yardım, geline takılanlar geline, damada takılanlar damada, masaya bırakılanlar kayın valideye yada salon sahibine gibi kategorize edilmezler.
Sonuçta orada takılan veya hediye edilen herşey gelin ve damada evlilik birlikteliklerinde bir soluk aldırmak, maddi ve manevi desteğin göstergesidir.
Ancak yasal olarak TAKI olarak takılan ne varsa geline / kadına armağandır..
Çok iddialı ve genel bir ifade olmuş.
Kadına takılan takıların tamamının kadına ait olduğu konusunda yargıtay kararı olduğu gerçeğini hepimiz biliyoruz , aksini de iddia eden yok zaten. Ancak bahsedilen yargıtay kararlarında dahi belirtilen şekliyle '' kadına takılan takılar kadına aittir'' denmekte. Kullüm hepsi kadına aittir denmiyor hiç bir kararda.
Damada takılan kol saati, damadın koluna takılan künye de kadına aittir diye belirten bir mahkeme kararı bulabilen beri gelsin.
Benzer içerikli yargı kararlarının neredeyse tamamında , takıların tamamının kime ait olduğuna örf ve adetlere göre karar verilmesi gerekir der . O yörenin örf -adetlerinde takıların tamamı geline bırakılıyorsa, öyle olmalıdır der. Aksi için de örf ve adetlere göre karar verilir.
Damada 5 tane künye takılmış, bunlar takıdır, takılar kadına aittir....
Kusura bakmayın ama yok öyle bir şey.
-
Erdogan bey, buradaki yorumlarinizi sevinerek okuyordum fakat bu yorumlarinizi okuyinca kendi suren davam icin hayal kirikligina ugradim.ne olur gercek neyse onu soyleyin, mahkemede damatin avukatiymis gibi savunma yapmayin.hadi av.lar gercegi bilir ama yinede mahkemede hakimin taktiridiri belki lehimize karar cikar diye soylemlerde bulunurlarya...o bakimdan.
yazdigimi okuyunca kelimlerim yanlis anlasilicak gibi ama samimi olarak yazdigimi belirtmek isterim.
burada laf kalabaligi yapip, sayfayi doldurmakta istemiyor ama nacizane fikrim.yada nacizane dilegim.
-
Alıntı:
gozded rumuzlu üyeden alıntı
Erdogan bey, buradaki yorumlarinizi sevinerek okuyordum fakat bu yorumlarinizi okuyinca kendi suren davam icin hayal kirikligina ugradim.ne olur gercek neyse onu soyleyin, mahkemede damatin avukatiymis gibi savunma yapmayin.hadi av.lar gercegi bilir ama yinede mahkemede hakimin taktiridiri belki lehimize karar cikar diye soylemlerde bulunurlarya...o bakimdan.
yazdigimi okuyunca kelimlerim yanlis anlasilicak gibi ama samimi olarak yazdigimi belirtmek isterim.
burada laf kalabaligi yapip, sayfayi doldurmakta istemiyor ama nacizane fikrim.yada nacizane dilegim.
Düğünde takılan takılar kimindir diye arama yaparsanız ve doğru analiz ederseniz. Bu konuda bir çok makale ve yargı kararları görürsünüz.
-
Hayal kirikligina ugratacak bir sey soylemedim sn.gozded, bir tarafa yakin olmadigimdan, kadinin yada erkegin avukatligina kalktigim yonundeki dusuncenize katilmiyorum, sadece olani soyledim.
Takilar konusunda yargi kararlarinda, kadina takilan taki kadina aittir denmekte, ben de iyi ki de o kadar net olarak belittilmekte diye dysunuyorum.
Kadina takilan kadina ait olmali bence de.
Peki erkege takilan?
Orada da kararlarin tumunde orf ve adetlerde nasil olduguna gore karar verulmelidir diyor. Bunu soyledim sadece.
Abdullah beyin belirttigi gibi, kayitsiz sartsiz hepsi kadina aittir durumu olmadigini,
Kimin taktiginin degil kime takildiginin onemli oldugunu soyledim
-
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 1995/10121
K. 1995/11061
T. 26.10.1995
• KOCAYA TAKILAN ZİYNETLERİN MÜLKİYETİ
• MÜLKİYET KARİNESİ
• ÖRF VE ADET GEREĞİNCE HÜKÜM ( Kocaya takılan ziynetler )
• HUKUKİ HAMİL
• HUKUKİ ZİLYET
743/m.1,898
ÖZET: Tarafların oturdukları bölgede,düğünde kim tarafından takılmış olursa olun, takılan ziynet eşyalarının geline ait olduğunu kabule elverişli, istisnasız herkes tarafından uyulan, istikrar kazanmış, örf ve adet varsa, kadını hukuki hamil kabul etmek gerekir.
Eksik tahkikatla, kocanın üzerine takılan eşyanın kocaya ait kabulü ile kadından istirdadına karar vermek isabetsizdir.
DAVA VE KARAR : Yukarıda tarihi, numarası, konusu ve tarafları gösterilen hükmün: Dairenin 25.5.1995 gün ve 5220/6296 sayılı ilamiyle onanmasına karar verilmişti. Adı geçen Dairemiz kararının düzeltilmesi istenilmekle, evrak okundu, gereği görüşülüp düşünüldü.
YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ KARARI:
Taraflar karı kocadır. Davacı bir kısım eşyasının davalıda kaldığını iddia etmiştir. Davalı da karşı dava dilekçesinde düğünde takılan bazı ziynet eşyasının kendisine takıldığını, karısında kaldığını ileri sürüp istirdadını istemişlerdir.
İhtilaf düğünde takılan bazı ziynet eşyasının taraflardan hangisine ait olduğu noktasında düğümlenmektedir.
"Menkul bir şeyin zilyeti onun maliki addolunur" ( M.K. 898 ). Taraflar bu karinenin aksini her türlü delil ile ispatlayabilirler.
Mahkeme söz konusu ziynet eşyasının kocaya takıldığını belirleyip isteği kabul etmiş, ancak yargılama sırasında kadın örf ve adet gereği tüm ziynet eşyasının kim tarafından hediye edilirse edilsin geline ait olacağını savunmuştur.
Medeni Kanunun 1. maddesi gereği Hakim Kanunda hüküm bulunmayan hallerde örf ve adet gereğince karar verme yetkisıne sahiptir. Taraflar zilyetlik karinesinin aksint her türlü delil ile ıspatlıyabileceklerine göre.burada örf ve adetin tesbiti önem taşımaktadır. Tarafların oturdukları bölgede, düğünde kim tarafından hediye edilmiş olursa olsun, takılan ziynet eşyasının geline ait olduğunu kabule elverişli istisnasız herkes tarafından uyulan, istikrar kazanmış örf ve adet varsa, kadını hukuki hamil kabul etmek gerekir. Bu yön gözetilmeden örf ve adet araştırılmadan, eksik tahkikatle düğün sırasında kocanın üzerine takılan eşyanın kocaya ait kabulü ile kadından istirdada karar verilmesi doğru değildir.
Bu ıtibarla hükmün bozulması gerekirken temyiz incelenıesi sırasında bu yön gözden kaçmış ve hüküm onanmış olmakla onama kararına kaldırılması ve hükmün bozulması uygun düşmüştür.
SONUÇ : Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun 440 ve 442 maddeleri gereğince karar düzeltme isteğinin kabulüne onama kararının kaldırılmasına ve hükmün gösterilen sebeple ( BOZULMASINA ) oyçokluğuyla karar verildi.
MUHALEFET ŞERHİ:
Temyiz ilamında yer alan açıklamalara göre Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun 440. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uygun olmayan karar düzeltme isteği yersizdir. Bu itibarla sayın çoğunluğun bozma görüşlerine katılmıyorum.
Üye
Ferman Kıbrıscıklı
Üye
Özcan Aksoy
-
Teşekkürler Abdullah bey,
dediğimden farklı bir karar çıkmadı. Örf ve adetlere göre ....
-
Abi hata bende bir önceki mesajımda sanki net bir kararmış gibi yazdım.. tamamen hakimin hakkaniyetle ilgili kanaatına ve takdirine göre değerlendiriliyor.
-
Peki kimin örf adetine göre karar veriliyor? Ben Yozgatlıyım düğün Ankarada yapıldı. Örf adeti ben bilmiyorum, bilirkişiye mi soruyorlar, nasıl öğreniyorlar.
-
Sizin değil düğünün yapıldığı yörenin örf ve adetlerine göre..
Ancak Yozgat ile Ankara düğünleri arasında çekilen halay, oynanan oyun haricinde ciddi bir değişiklik yoktur. O nedenle kendi bölgeniz gibi de değerlendirebilrisiniz..
-
Ben o yöredeki örf adeti bilmiyorum. Siz biliyorsanız paylaşır mısınız? Ankarada takılar kimindir? Kesedeki çeyrek vs. Gibi altınlar kimindir?
-
Ankara gibi her dil din ve ırktan insanın olduğu bir yerde genel bir örften bahsedilebilirmi sizce? ilçesine köyüne göre bile değişir örf ve adetler
-
Alıntı:
Buseulu rumuzlu üyeden alıntı
Peki kimin örf adetine göre karar veriliyor? Ben Yozgatlıyım düğün Ankarada yapıldı. Örf adeti ben bilmiyorum, bilirkişiye mi soruyorlar, nasıl öğreniyorlar.
Sizin isteğiniz, keseye konulan diğer takıların da tamamının kadına ait olması mı?
-
Benim isteğimin ne olduğu önemli değil, ben haklarımı öğrenmeye çalışıyorum.
-
Takı, kime takıldıysa ona aittir, genel kural bu şekilde.
Erkeğin üzerine takıldıysa erkeğe ait, kadının üzerine takılan kadına ait kabul ediliyor, eğer örf ve adetlerde farklı bir uygulama yoksa, izlenen yol bu şekilde.
Ankarada yozgatta çorumda veya izmirde şu şekildedir deme şansı yok kimsenin.
Dikine kurulmuş mahallelerde ( apartman) , farklı yörelerden gelmiş, örf adetlerine göre yaşayan , geleneklerini devam ettiren insanlarız hepimiz.
Düğünde damada bilezik takıldığını da gördüm, ne geline ne damada hiç bir şey takılmayıp yan tarafta hazır bekleyenlerin elinde açık tutulan poşete-keseye bırakılıp, düğün sonunda o kese-poşeti gelinin annesinin elinde uzaklaşırken de gördüm, damadın annesinin alıp gittiğini de gördüm giyinme odasına doğru.
Anlayacağınız iş örf adete kaldığında her şey değişebiliyor.
Kasaya konan takıları, o takılar içindeki kendinize ait önceden var olan takıları, takıların o kasadan eşiniz tarafından alındığını, düğün görüntüleri, banka kayıtları ile ıspatlama şansınız var.
En kötü haliyle, size takılan tüm takıları ( görüntülerle varlığını ıspatlamanız durumunda) ve diğer keseye bırakılanların yarısını alma şansınız oldukça yüksek diye düşünüyorum.
-
"Ancak yasal olarak TAKI olarak takılan ne varsa geline / kadına armağandır.." Umarım Abdullah Beyin dediği gibi dir durum
-
10 kişi toplanıp hadi bütün takıları kadına verelim deyince hukuki normlara uygun bir kararmı olacak. Düğünde takılan takıların en az yarısı genelde bozdurulur. Ya başka yatırım için kullanılır. Yada aile ekonomisinde kullanılır. Yada evlenirken sözüm ona yuva kurarken yapılan masraflarda kullanılır. Evin geçimini sağlamak erkeğin görevidir. Bu nedenle bu altınları yediniz içtinizse erkeğin bunları kadına ödemesi gerekir diye yargıtay kararı gördüm. Erkeğin evi geçindirme görevi kadınında genel olarak çalışmaya girmesi ile artık tarih oldu.
Kadına miras payı olarak birşey kalsa satıp yeseniz içseniz kimse bunu sormuyor. Ama takı ayrı. Çünkü yargıtayın saçma sapan kararları var.
Bu kadar karmaşık olmak zorundamı. Ayrılma esnasında 2 tane müttefik şahit ile erkeğin ödeyemeyeceği bir yüke sokmak şartmıdır? Bu takıları hep erkekmi alır yer?
Kadına takılanlar kadınındır. Ama erkeğe takılanlar için örf adete bakılır gibi bir hukuk yapısı bizde var herhalde. Kadına takılanlar kadının, Erkeğe takılanlar erkeğin. Kişisel malıdır. Sepete keseye, kasaya konanlarda ortaktır. Şeklinde basit bir tanım yapılamazmı. Hatta belirli bir süreden sonra talep hakkı kalmaz diye bir ibare yapılamazmı?
-
Düğünde kadına takılan takıların ve paranın kadına ait olması çok normal. Erkeğe takılan takıların yahut paranın geleneklere göre değerlendirilerek pay edilmesi, kadının anında edindiği hakka erkeğin sahip olmaması ise açıkça anayasanın 10. maddesinde düzenlenen "kanun önünde eşitlik" ilkesine aykırı. Şayet yargıtay bile kararları değerlendirmede anayasa ihlali yapıyorsa ve dahi hukuki ortamda bu normalleşmişse sanırım söyleyecek çok da bir şey kalmıyor.
-
Salpyilmaz abi merhaba öncelikle.
Ben bu yıl veteriner hekimliği bitiriyorum. Ve senin gibi Almanya da yaşamak istiyorum. Bunun için kafama takılan çok soru var. Lütfen beni bulabilir misin. Facebook kullanıcı adım ............. nolu telefondan whatsap veya başka bir uygulamadan da görüşebiliriz. Yardımına ihtiyacım var abi. Saygılar..
- - - Updated - - -
Salpyilmaz abi merhaba öncelikle.
Ben bu yıl veteriner hekimliği bitiriyorum. Ve senin gibi Almanya da yaşamak istiyorum. Bunun için kafama takılan çok soru var. Lütfen beni bulabilir misin. Facebook kullanıcı adım ............. nolu telefondan whatsap veya başka bir uygulamadan da görüşebiliriz. Yardımına ihtiyacım var abi. Saygılar..