-
Borç İçin Aile Fertlerinin Aranması
Merhaba doğru yere mi konuyu açtım bilemiyorum. Nereye açsam bilemedim.Konu şu ki; sigortalı olarak çalışan 27 yaşında bir vatandaşım. Çalışmadığım dönemde kredi kart borcumu yatıramadım. Bankayla görüştüm yapılandırma yapılmasını istedim. İşlemler devam ederken sigortalı olarak işe başladım. Bankanın yapılandırması yaklaşık 1 ay sürdü. Son gün imza atmaya giderken birlikte yaşamadığım, hiçbir şekilde iletişim bilgisini kimseye vermediğim babama bankadan mesaj geldiğini, kredi borcum olduğunu yazdığını söyledi. Bankayla görüştüğümde "Sizinle iletişim kurulamamıştır irtibat numarası varsa oraya mesaj gönderilmiştir" dendi, yapılandırma için zaten neredeyse her gün görüştüğümüzü ve her aradıklarında bana ulaşabildiklerini, aileme ne hakla mesaj gönderdiklerini, benim borcumdan dolayı zaten onlara yasal yaptırımda bulunamayacaklarını söylediğimde yasal prosedür bu cevabını aldım. Şubeden şikayet doldurup gönderdik ayrıca babamın telefon numarasının sistemde olmadığını hatta o numaranın banka sisteminde kayıtlı olmadığını görevli söyledi. Daha sonra internette araştırırken benzer şeylerin başkalarının da başına geldiğini, hatta TTNET borcu olan yasal takibe düşmüş ama ödeme tarihi veren bir vatandaşın daha ailesine borcu var, dosyası avukata gitti diye mesaj geldiğini öğrendim. Bunun yasal dayanağı var mıdır ya da ne kadar yasaldır bilgisi olan var mı?
-
Cevap: Borç İçin Aile Fertlerinin Aranması
Nereden konuyla ilgili bilgi alabileceğimi bilen var mı peki :)
-
Borçlunun ailesinin çevresinin aranmasının önüne geçilebilecek bir mevzuat henüz olmadığı için tahsilat amaçlı her türlü yolu deniyorlar
-
Yani bana borcu olan birini avukata verirsem avukat da onun yakınlarını arayabilir öyle mi? Vicdansızlık bana göre. Bana borcu olanlar da var ama ailesinin hastalığı vardır kriz geçirse ölse ne olacak? Kimsenin de vebalini istemem. Bana borcu olan farklı aradığım insan farklı. Önüne geçilmesi lazım. Teşekkür ederim bilgilendirme için.
-
Şimdi size borcu olan biri var senedini avukata veriyorsunuz avukat diyorki size tapulu evi olsa da haczedemeyiz evindeki eşyayı haczedemeyiz emekliyse maaşına haciz koyamayız çalışıyorsa asgari ücretten gösteriliyordur dörtte birine koyarız on senede bitmaz eee hapse atamayız arabası varsa haczederiz yakalamak için bin lira yatırırız ama yakalanmazsa satamayız başka hacizler varsa satsak da para alamayız siz de dersiniz ama avukat bey bu vicdansızlıııık avukat derki size ailesini akrabasını arkadaşını hatta çalıştığı yeri patronunu şefini ona selam veren herkesi ararız bıktırır bezdiririz o zaman öder belki siz de dersiniz ooo ne tahsilatçı bi avukat :)
-
İnanın eski kiracım aynı şekilde borç bırakıp gitti, üstünde ne evi var ne arabası, ne maaşı hiçbir şeyi yok. Sadece senet elimde kaldım öyle. Aklımdan geçmedi bir an için. Bende mi sorun bilemedim :) Bu gidişle daha çok borç takarlar bana :)
-
İntikam soğuk yenen bir yemektir :P senetler avukata
-
Vallahi bulayım bir avukat ne yapayım :)
-
Nazlı hanım Bimer e hem siz hem babanız başvursun. Suç burda bence borçluda. Şikayet etmezseniz avukatın yanındaki elemanları arar durur.
bimer kanalıyla baro ya intikal ederse aramaz.
Babanız sizin borcunuz dolayısıyla avukatla muhatap olmak zorunda değilki.
Siz ve sizin gibi borçlular bu konuda ilgili olsa avukatların yanındaki hukukla alakasız kişiler asla aramaz.
Ama hiç şikayet etmezseniz arayıp dururlar. Bir süre sonra bırakırlar ama babanızın canının sıkılması yanına kalır.
-
Tek bir kurum olsa tamam, ilk kez duydum bu saçmalığı. Aramak da değil ki mesajla taciz ediyorlar resmen. Ödeme yapıyorsun tacize devam. Ama dediğiniz doğru en azından ben üzerime düşeni yapacağım. Sanırım http://www.bimer.gov.tr/Forms/pgApplication.aspx bu adresten yapabiliyoruz.
-
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Şimdi size borcu olan biri var senedini avukata veriyorsunuz avukat diyorki size tapulu evi olsa da haczedemeyiz evindeki eşyayı haczedemeyiz emekliyse maaşına haciz koyamayız çalışıyorsa asgari ücretten gösteriliyordur dörtte birine koyarız on senede bitmaz eee hapse atamayız arabası varsa haczederiz yakalamak için bin lira yatırırız ama yakalanmazsa satamayız başka hacizler varsa satsak da para alamayız siz de dersiniz ama avukat bey bu vicdansızlıııık avukat derki size ailesini akrabasını arkadaşını hatta çalıştığı yeri patronunu şefini ona selam veren herkesi ararız bıktırır bezdiririz o zaman öder belki siz de dersiniz ooo ne tahsilatçı bi avukat :)
Engin bey söylediklerinizde haklısınız lakin bu söyledikleriniz ödenebilecek rakamlar için geçerlidir. Peki adamın 50-60-70 bin borcu varsa soruyorum size bu zamanda böyle bir iyilik yapacak akraba kaldı mı ? yada adamın bütün sülalesini de arasanız sonuç alabilir misiniz sizce ? Kimisi gençlikte günah batağına batmış kimi ticaret yapayım derken haramla yüzgöz olmuş Rab le arayı açmış kimisi sırf insanlara iyilik yapmak için kendisine ait olmayan parayla artistlik yapmış, bazıları da gerçekten çekmiş ev almış araba almış vs... Banka bin liralık adama 100 bin liralık destek çıkarken görmüyor mu geri alamayacağını ben burda alandana daha suçlu bu paraları verenler suçludur sizler avukat olarak görevinizi icra ediyosunuz eyvallah size sözüm yok ama bankalar o parayı insanlardan alamazsa bile devlete zarar gösterip işin içinden çıkabiliyor. Ne demiş Mahmut Sultan
- Vermiyorsa Mabut Ne eylesin Mahmut...
-
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Borçlunun ailesinin çevresinin aranmasının önüne geçilebilecek bir mevzuat henüz olmadığı için tahsilat amaçlı her türlü yolu deniyorlar
kardeşim istemediğin mesaji artik senden izin almadan yapamiyorlar git savcılığa sikayet et bu konu hakkında yasa var
-
Alıntı:
by_fatih rumuzlu üyeden alıntı
kardeşim istemediğin mesaji artik senden izin almadan yapamiyorlar git savcılığa sikayet et bu konu hakkında yasa var
Hangi yasa bu? Ben duymamıştım böyle bir şey.
-
Banka suc isliyor.
1- Bankanin sir saklama sorumlulugu vardir. Sizin mali bilgilerinizi ucuncu kisiler ile paylasamazlar. Onlara bilgi veremezler. dogrudan bddk ya dilekce yazarak sikayetci olun sir saklama yukumlulugunun yerine getirmedigini belirterek sikayetci olun. Adres vs bilgileri bddk internet sitesinde var.
2- Siz borclusunuz tamam, karsi tarafta alacakli olarak alacagini takip edecek o da tamam ama sizi kafasina gore arayamaz. Yargitayin da boyle bir karari var. Alacaklinin borclusunu ikiden fazla aramasini TCK md 123 kapsaminda suc saymistir. Bu aramalar ile ilgili de dogrudan savciliga giderek suc duyurusunda bulunabilirsiniz.
-
Alıntı:
nina rumuzlu üyeden alıntı
Banka suc isliyor.
1- Bankanin sir saklama sorumlulugu vardir. Sizin mali bilgilerinizi ucuncu kisiler ile paylasamazlar. Onlara bilgi veremezler. dogrudan bddk ya dilekce yazarak sikayetci olun sir saklama yukumlulugunun yerine getirmedigini belirterek sikayetci olun. Adres vs bilgileri bddk internet sitesinde var.
2- Siz borclusunuz tamam, karsi tarafta alacakli olarak alacagini takip edecek o da tamam ama sizi kafasina gore arayamaz. Yargitayin da boyle bir karari var. Alacaklinin borclusunu ikiden fazla aramasini TCK md 123 kapsaminda suc saymistir. Bu aramalar ile ilgili de dogrudan savciliga giderek suc duyurusunda bulunabilirsiniz.
BDDK bu gibi başvuruları değerlendirmez. Yargıya yönlendirir.
-
2nci maddede belirttigim suc TCK da geciyor bankacilik mevzuatinda yok. bu nedenle savciliga verilmesinde fayda var. benim bu aralar ugrastigim bu tarz bir olay var. Sonuc cikinca buradan paylasirim.
1nci maddenin bddk ya bildirilmesini tavsiye etmistim. Haklsiniz, banka sirrini aciga cikarmak TCK md.239 kapsaminda suc ve Savciliga verilmesi uygun olacaktir. Ancak ayni zamanda bankacilik mevzuatinda da yer aldigi icin idari inceleme icin bddk ya bildirmekte sakinca gormuyorum. Idari yaptirim uygulamiyorlar cok fazla ancak en azindan dilekceye cevap veriyorlar ve konu ile ilgili bankadan mutlaka bilgi aliyorlar.
-
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Hangi yasa bu? Ben duymamıştım böyle bir şey.
sayın şenol eker son zamanda firmaların bankaların vb. telefon bankacılığı ile yönetmekte oldukları kampanya,hediye,kredi kartı,hayat sigortası vb türden herşey için sizin izniniz olmadan bırak aileyi sizi bile arama ve mesajla iletim sağlama yasaktır...
İşte yeni yasanın tüketiciye sunduğu haklar
1- Tüketicinin önceden onay vermediği hiçbir ticari elektronik ileti kendisine gönderilemeyecek. Onayın yazılı ya da elektronik ortamda alınmış olması gerekiyor. İletiyi gönderen şirket, gerektiği zaman tüketicinin onayını kanıtlamakla mükellef olacak.
2- Tüketicilere onaylarını almak için gönderilen metinlerde izinlerinin istendiğinin açıkça belirtilmesi ve onay bölümünün önceden işaretli olmaması gerekiyor.
3- Tüketici dilediği zaman, hiçbir sebep göstermeksizin, ticari elektronik ileti alımını reddedebilir. Gönderiyi yapan şirket, bu talebin kendisine ulaşmasının ardından, ileti göndermeyi üç iş günü içinde durdurmalı.
4- Tüketicinin ticari elektronik iletilere onay vermesi, telefon numarası, e-posta adresi gibi kişisel bilgilerinin üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmasına izin verdiği anlamına gelmiyor. Yasa, kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden de şirketleri sorumlu tutuyor.
5- Yeni yasa, önceden izin şartı getirse de istisna olarak tanımlayabileceğimiz bir durumu da içeriyor. Eğer ticari iletiyi gönderen şirket ile tüketici arasında daha önceye dayanan bir ticari ilişki varsa, yani tüketici söz konusu şirketin “müşterisi” konumundaysa, izin şartı aranmıyor. Örneğin bir banka, daha önce kendisinden kredi kullanan müşterisine, kredilerle ilgili iletileri onay almaksızın gönderebilecek. Burada dikkat edilmesi gereken, bu iletilerin sadece müşterisi olunan ürün ya da hizmetle ilgili olabileceği. Yani kredi kullanan bir müşteriye, iş ortaklarının sunduğu ürünler ile ilgili iletiler izinsiz olarak gönderilemeyecek.
6- Mesaj ya da iletinin göndericisinin de açıkça belirtilmesi gerekiyor.
-
Alıntı:
by_fatih rumuzlu üyeden alıntı
sayın şenol eker son zamanda firmaların bankaların vb. telefon bankacılığı ile yönetmekte oldukları kampanya,hediye,kredi kartı,hayat sigortası vb türden herşey için sizin izniniz olmadan bırak aileyi sizi bile arama ve mesajla iletim sağlama yasaktır...
Bahsettiğiniz yasanın konu ile ilgisi yok. Bu sadece REKLAM lar ile ilgili. Zaten adı bile "ticari ileti" diye geçer. Bu iletinin "ticari ileti" olarak nitelendirilmesi mümkün değil.
-
0531 682 5939 bu numara ile beni 14 aralık-2017 persembe günü polis telsizi sesiyle arayıp polis ile evinize gelicez ben icra meymuruyum diyerek kendini tanıttı.saat 11.20de. ve ben saat 15.21 geri aradım 2 kere ve ilk aramaya cevap vermedi ikinci aramamda tekrar polis telsizi sesiyle tanıt verdi. bunun üzerine 15.30 da polis imdatı aradım ve şöyle dedim. bu numara polis telsiz sesiyle beni aradı. kendini polis memuru olarak tanıttı. ve polis memuru şu yanıtı verdi. bunlar dolandırıcı. sakin itimat etmeyin,ben gereken yerlere bildirdim dedi. konuşma bitti. bunun üzerine emek avukatlık birosunu aradım menekşe hanım'la konuştum ve şunları dedim. avukatlarınız beni arayarak eşimin hacizinden dolayı beni ve ailemi sizin avukatlarınız tehdit ediyor. akrabalarımı arayıp benle konustukları halde biz ismail beye ulaşamıyoruz diyerek tehdit ve korku salıyorlar. eşim maaş 4/1 olarak zaten kesintide yasal olarak alınıyor bu para ve sizin avukatlarınız bizi arayarak tehdit,bagırma,hakaret,ve eşini boşa gibi baskılar yapıyorlar dedim. 1.saat sonra menekşe hanım beni aradı özür diledi bunu yapan arkadaşlar için geriği yapılacak dedi. ve bir daha rahatsızlık verilmicek dedi. aile içi huzurumuz bozuldu, piskolojik baskıya magruz kaldık. Yasal olmayan bir şekilde tehdit ve zorlama gördük. kendilerini sahte icra ve polis memuru olarak tanıtıp evinize gelip haciz yapıcaz dediler. Anneme oya ö. bağırıp telefonda hakaret ettiler. Hasta olan halimi arayıp piskolojik zede verdiler. eşimden ayrımamı soylediler. bu nasıl bir avukatlık birosu biz borcu inkar etmedik. ve her ay eşim sebahat ö. den 4/1 kesiyorlar. gereğini yapılmasını arz ederim. bunlar avukat değil dolandırıcı.
Polisi aradım böyle dedim onlar dolandırıcı dedi. Savcılıkda başvuru yaptım durmadan anne babam ben akrabalarımı arayarak rahatsız ediyor lar diye. Sonra avukat aradı özür diledi bir daha aramıcaz bunu yapan arkadaşlar cezalandıralacak dedi. Ve sizi kimse rahatsız edemicek dedi. Konuşmak isterseniz.beni arayın dedi. İçin rahat olsun tüketici haklarını git şikayyetci ol. Aile.düzeni ve piskolojimiz bozdular diye. Avukat maksimum 2 kere arama hakkı var 3. Sü oda suç. Eğer beni bir daha aralarsa gidip mahkemeye verecem. Bu mesajın aynısını bimer bile attım onlar düşünsün artık. Maaş dan her.ay 500 tl kesiliyor yasal olarak.
-
Çok geldi başıma çok hiç bir şeyde yapamadılar.
Sadece arıyorlar üstüne tehdit ediyorlar. Vallahi :)
-
alacaklı tarafından borçlunun ailesi ve hatta kendisinin mesaj yahut telefonla aramak suretiyle taciz edilmesi kanuna aykırıdır .kişilerin huzur ve sukunu bozmak suçu kapsamında birçok Yargıtay emsal kararı mevcuttur ne yazikki bazı hukuk bürosunda görevli mesleği avukatlık olmayan şahıslar borçluyu asariz keseriz hapse attiririz tarzında tacizli mesajlarla borcun tahsilat yöntemini seçmektedirler bununla ilgili şikayetlerinizi BİMER uzerinden gerçekleştirebilirsiniz
-
Hukuk diyen bazı avukatların ve hukuk bürolarının konu komisyon olunca hukuk dışına çıkmaları üzücü olmuş gerçekten.
Borç kişiye özelse kefil olmayan borçla alakası olmayan kişiler neden rahatsız edilir.
borçlu insan zaten bunalmış iyice bunalması cinnet geçirmesi mi amaçlanır.
bu kötü sonuçları beraberinde getirmez mi?
bu taciz olayını da savunanlara ne demek lazım o da ayrı konu...
-
Artık bimer kalmadı tabi CIMER var. borç için başkasının aranması ise KVKK'ya aykırı mıdır?
-
Bankadan kredi cektiniz. gunu geldi sartlar el vermiyorsa odeme yapmaya cok kasilmayin. Gunumuzde her 3kisiden biri avukatin kucaginda. eve tebligatlar ,telefona aramalar msjlar ... taahhut vermeyin ,zorlanacaksaniz da odemeyin.bu avukat alacagi tahsil edemezse dosyayi baska avukata satar. yillar gecdikce en son ana paranin yarisina banka sizinle fit olur. cunki artik ne koparsak kar diyecekler.avukatlar ise bankalarin yalakalaridir.iyi para kazandiklari icin resmen yatak odaniza giremezler ... korkmayin ve bos verin odemeyin. aileyi esi dostu ararlar . sizde aileniz ve etrafinizdakiler karsisinda kucuk dusuruldugunuz, insanlarin size olan guc ve guven duygusunu yerle bir ettikleri vb durumlar icin dava acin. ornek kararlari inceleyin. BUNLARİN TEK AMACİ TACİZ İLE TAHSİLATTİR unutmayin
- - - Updated - - -
ama bu bankalar icin gecerli. avukatlar buna dahilmi ?