Merhabalar, babamın doğumunu bilmemekle birlikte 1930 civarı Romanya doğumlu 10 sene orada yaşamış daha sonra Türkiye'ye Göç etmiş fakat vefat etti. Ben çifte vatandaşlık almak istiyorum sizce alabilirmiyim ne yapmam gerekir ?
Printable View
Merhabalar, babamın doğumunu bilmemekle birlikte 1930 civarı Romanya doğumlu 10 sene orada yaşamış daha sonra Türkiye'ye Göç etmiş fakat vefat etti. Ben çifte vatandaşlık almak istiyorum sizce alabilirmiyim ne yapmam gerekir ?
Romanya vatandaşlık hukukunu bilmek gerek. Ayrıca iki ülke arasında çifte vatandaşlık konusunda uluslararası sözleşme olup olmadığını araştırmak gerek. Bildiğim kadarıyla ülkeler arasında böyle bir andlaşma vardı. Yani hem Türkiye hem Romanya vatandaşı olunabiliyor diye biliyorum. Bence internette resmi gazete arşivinde önce anlaşmayı arayın. Varsa orada çifte vatandaşlık şartları yazıyordur.
Genel olarak babanızdan dolayı Romen, doğum yeri olarak da TC vatandaşısınız.
Evet alabiliyorsunuz babaniza aitgoc kayitlarini ankara devlet arsivlerinden dilekce ile isteyim. Romen kayitlari bulabilirsiniz boylelikle sonra Ise konsolosluga gidin Romen evrakla onlar dogum belgesini cikarir. Hem siz hem varsa cocuklariniz rumen vatandasi olur Romen kanunlari boyle der.
ankaradan gelen kagitlar ile romanya baskonsoloslugu islem yapmaz... once dedenin dogum belgesini bulacaksin... daha sonra onu ceviri yaptiracaksin. ankaradan isim denklik belgesi alacaksin...
öncelikle merhaba arkadaşlar. ilk önce ankara nüfus genel müdürülğünden muhacır kaydını dilekçe ile temin edeceksiniz. sonrasında babanızın romanyadaki isim soy isim ve doğum yılı ile birlikte romanya devlet arşivlerinden doğum kağıdını bulacaksınız. oradan aldığınız doğum kağıdı ile birlikte türkiyedeki isim denklik belgesini temin edin gerisi kolay
Gerisi kolay değil bunları yaptık romanya konsoloslugu Romen vatandasi olacak kişi Romence bilmek zorunda dedi olayı bunca masraf stresle bitirdi attı.
- - - Updated - - -
Ufuk bey sonuç ne oldu? Ben aynı durumdayım birde Romence bilmek zorundasınız çıktı. Romanya doğumlu bir babanın çocuğu bunu bilmek zorunda mi. İlk önce al evrakı getir dediler sonra yok oylebirsey Romance de bilmek zorundasın dediler o masraf la ortadayiz.
Ufuk Bey merhaba, acaba durumunuz ne oldu? Benim anneannem Romanya vatandaşı, annem ve ben de vatandaşlık almak istiyoruz fakat bu Romence bilme meselesi aklımı kurcalıyor. Acaba siz vatandaşlığı alabildiniz mi? Şimdiden teşekkürler.
ufuk bey yazmışsınız ama bazı bilgileriniz hatalı herkesin durumu değişiklik gösterir yasa tek değil romanyada ve değişik durumlar söz konusu...
Bununla İlgili 2 Farklı Yasa Var Romanya'da Vatandaşlık 2 Şekilde Alınıyor Ve 4. Kuşağa Kadar Hak Sahibi Olunuyor Bilginize Sayın Yetkili. 1. Yolda Romanya'da Göç Etmiş Kişiler Gelirken Feragatname İmzaladılarsa Tekrardan Vatandaşlığa Geçiş İçin Romanya Adalet Bakanlığına Bir Dilekçe İle Başvuruluyor Ve Bu İşlem Yaklaşık 1.5 Sene Sürüyor Ve Vatandaşlık Otoritesinden Geçtikten Sonra Romence Bilmek Şart. 2. Yol İse Çıkmadılarsa Vatandaşlıktan 4 Ay Sürüyor Almak Ve Romence Bilmeniz Şart Değil.
@selami Nurol bey detaylara hakimseniz görüşmek isterim. Size nasıl ulaşabilirim
- - - Updated - - -
Selami bey detaylara hakimseniz sizinle görüşmek isterim. Nasıl ulasabilirim
tabikide siz facebook kullanıyorsanız oradan yazdım size sanırım mail adresimi yönetici silmiş
Merhaba, bu bilgiler kesin mi?
evet koraykilic2002
Feragatname verilip verilmediği nasıl öğrenilecek?
Bu Feragatname doğum belgesi araştırması sonucu ortaya çıkan bir durum yada aile büyüklerinin bildiği bir durum
Merhaba Nurol bey ve diğer arkadaşlar;
Ben son yazılardan sonra yakın bir yoldaşımla Romanya vatandaşlığına geçiş süresinde şuan şöyle bir durumdayım ;
Dedem,Büyük dedem ve yine büyük Babaannem e ait Vukatlı nüfus örnekleri, Tabiyet Beyannamelerini, Bakanlar Kurulu kararlarını ( TC Vatandaşlığına kabulü ) buldum hep.
Fakat DOĞUM BELGELERI bir türlü bulunamadı Romanya da. TAM KÖY adını bilemediğimden açıkcası hep tek tük kalan bilgilerle araştırıldı. Merkezi bir sistem de olmadığından Romanya makamları bana TAM TARIH , TAM KOY , TAM ISIM ver demektedir.
Sormak istediğim: Bu Doğum Belgesi çıkmadı diyelim, ama elimde bir çok kanıt belge var. 1. ROMAN YA da MAHKEME yolu ile birşey elde edilebilirmi ? Diyelim RED etti ROMANYA Mahkemesi.
2. OLARAK AVRUPA INSAN HAKLARI Mahkemesinde bir sonuç alınabilir mi ?
Bu konuda bilgisi olan varmıdır ?
- - - Updated - - -
Selami bey, size nasıl ulaşabilirim ?
Selami Bey/
Romanya'da Vatandaşlık Kazanılması göçmenler hakkında tek maddedir.
Madde 10.
Romanya'da vatandaşlık ile ilgili olarak da tek yetkili makam Romanya Vatandaşlık Otoritesidir.
Ayrıca Ailenin feragat verip vermediğine dair bir belge yoktur. O dönem içerisinde 1920*1940 yılına kadar Romanya yani Şimdi ise Bulgaristan ülkesinden insanlar
Köstence Konsolsoluğu ve Türkiye Cumhuriyetinin kurmuş olduğu geçici konsolosluklar tarafından vize verilerek Türkiye Ülkesine göç ettirilmiştir.
Bu techir gibi zorunlu bir göç olmadığından vatandaşlıktan feragat etme durumu olamaz öncelikle bu 1.
Ayrıca diğer hususlara gelince Vatandaşlık göçmen ve aileleri için tek şekilde işler.
Ailesine ait Romanya ülkesine ait bir evrak ve belge ile ispatlama şartı ile yapılan başvurudur.
Bu da Romanya Vatandaşlık Kanunun 10. maddesinde yer almaktadır.
Bu madeye göre gereken evrakalrınızı verirsiniz Vatandaşlık Otoritesi belge üzerinde karar verir.
Durum budur.....
Ufuk DOYMAZ
İsteyen varsa daha fazla öğrenmek facebook'tan ekleyebilir.....
Sizde ekleyebilirsiniz Selami Bey konuyu görüşebiliriz.
Dedemin babası Romanya - Mecidiye doğumlu .
Doğum tarihi : 01/07/1869
Bu bana çifte vatandaşlık hakkı kazandırır mı ?
facebook isminiz nedir?
Selam, 1850-1891 arası atalarım KÖSTENCE doğumlu. İşlemlere nereden baslayabilirim. Schengen çizen var direk Romanya'dan işlem baslatabilirmiyim. Bilgisi olanlardan yardım lütfen. Tesekkurler
Merhaba...
1850-1891 yılları arasında doğumlu olanlar genellikle 1926 yılında Türkiye'ye gelenler oluyor... Türkiye Cumhuriyetinde Nüfus Kayıt Sistem olayı 1932 yılından itibaren düzgün tutulmaya başlanmasından dolayı Türkiye de ki kayıtlarınızın bulunması zor... Ben şahsen Büyükbabam ve Babaannem'in kayıtlarını bulamadım ve isim denklik belgesi başvurusunda bulunamadım... İç İşleri Bakanlığı Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Ankara ya gönderdiğim dilekçe sonuçsuz kalmış sadece göçmen olarak geldiklerinde kendilerine verilen arazinin kaydına ulaşılabilinmiş... Önümüzde ki Temmuz ayında İstanbul Konsolosluğu ile görüşücem durum ile ilgili...
1932 yılı sonrası göçmenlerin kayıtları çoğunlukla mevcut olup, yapacağınız işlemler sırası ile şunlar( Bulgaristan ve Romanya Başvuruları için) :
1- Bağlı bulunduğunuz il/ilçe Nüfus Müdürlüğü'ne giderek İsim Denklik Belgesi Başvurusunda bulunmak...(yaklaşık 4 ayda çıkmaktadır yoğunluktan dolayı..)
2- Bulgaristan ya da Romanya doğumlu şahsın Türkiye Cumhuriyeti Kimliğinde ki doğum tarihi sadece yıl ya da 01/01/1943 yazıyor ve Türkiye Cumhuriyetinin 2004 tarihinde ki yasa gereği düzeltilmişse(örn: 01-07-1943) , Bulgaristan ya da Romanya doğumlu kişinin doğduğu ülkede ki il/ilçe/köy giderek Doğum Belgesini almanız gerekli... (Bunun için o ülkeye giderek İsim Denklik Belgesini o ülkede ki tercüme bürolarında, o ülkenin diline çevirtmeniz gerekli)
3- Türkiye Cumhuriyeti'ne dönüp, Bulgarca ya da Romence olan Doğum Belgenizi Tercüme bürosu aracılığı ile tercüme ettirip Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvurarak doğum tarihini düzelttirmeniz gerekli...
4- Düzeltmeden sonra Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınız ve Pasaportunuzda düzeltilmiş doğum tarihi ile Konsolosluk aracılığı ile ya da doğduğunuz ülke İl/İlçe/Köy den başvurunuzu yapacaksınız....
Bundan sonrakileri bu yaz yaşadıkça yazarım... İsim denklik belgemizi aldık Bulgaristan için ve bu yaz annem doğduğu köye giderek doğum belgesini alacak düzeltmeler vb. ile yaz sonu tekrar giderek vatandaşlık belgesi ile oturum izni almayı planlıyoruz 3 ya da 5 yıl onunda tam vatandaşlık hakkı doğuyor...
Bulgaristan çok zor veriyor özellikle 89 öncesi göçmenlere... Belgelerle uğraşan diğer kişiler konsolosluk başvurularının çok uzun sürdüğünden şikayetçi... Bulgaristan Konsolosluğuna Başvurusu 6 ay sürmüş doğum tarihi tutarsızlığı sebebi ile 6 ay içinde düzeltme talebi istenen insanlar gördüm... En önemlisi de Bulgaristan Göçmenleri sadece 1 kuşak vatandaşlık alabiliyor... Anne ve çocuğu ya da baba ve çocuğu, torun alamıyor... Romanya vatandaşlığında ise 2 kuşak alabiliyor ama eşler faydalanamıyor, çünkü kuşaktan kuşağa geçiyor vatandaşlık hakkı... Eşlerde gidilen ülkeye vizesiz gidebiliyor birlikte...
Benden bu kadar, Romanya Konsolosluğu ile görüştükten sonra da yazarım, Bulgaristan'da karşılaştıklarımızı da :) :)
Bu arada annem Bulgaristan doğumlu 1952 yılında 7 yaşında gelmiş, Babam Türkiye ama babası Romanya Sokol doğumlu :) namıdeğer Atmaca Köyü :) :)
Merhaba
benim Bir arkadasim sizin gibi Anneannesi Romanya dogumlu.
Kendisi de Romanyada , Romen ile evli ve 2 cocuk sahibi..Vatandaslik basvurusu icin
bu isler ile ugrasan bir Romen avukat tuttu..Romen makamlari cok uzun bir basvuru ardindan,Kisinin Anneannesinin
Tam kayitlarini bulamamislardi.
yani.Romen vatandasligi isi imkansiz degil, Fakat uzun ve Burokrasisi cok olan bir surec..sonucu da belli degil
her itimalde de bir Romanyada mahkemeye gidip Vatandaslik hakki icin dava acmak gerekiyor. bu da elbette uzunca bir surec,
sozkonusu arkadasim artik 2 yildan sonra bu isten yoruldu ve bir kenara birakti bu basvuru isini..halen muallakta..tabi avukatin devamli kaz gibi yolmasi da cabasi.
Vatandaslik hakki talep etmek icin elinizde son derece Saglam deliller olmasi gerekiyorki,,su ana kadar ben bu sekilde Romanyada vatandaslik kazanan duymadim..yani ispati cok zor..eski arsivler pek kayit altina alinmiyor..
yinede ugrasmak isterseniz kolayliklar dilerim
Merhaba,
Benim annem köstence 1940 doğumlu gözüküyor T.C nüfus cüzdanında.Annem köstencede doğduktan sonra 40 günlük iken rahmetli dedem ve ananemle Türkiyeye göç etmişler.Benim çifte vatandaşlık için hangi yolu izlemem gerekiyor.Yardımlarınız için şimdiden tşkler.
Merhaba yukarıda bir bir madde madde yazdım... Aynı işlemleri uygulayabilirsiniz... Annenizin ve dedelerinizin isim denklik belgesini almanız gerekiyor... Büyük ihtimalle anneniz, anneanne ve dedeniz üzerinde gözüküyor... İsim denklik belgesi çıkınca size belge ile birlikte passeport d'emigration verecekler, dedeniz ve onunla göç eden herkesin resminin olduğu bir belge, bunu alın gerisi yukarıda anlattığım gibi....
Öncelikle teşekkür ederim cevap verdiğiniz için evet az çok araştırdım birde ben vukuatlı nüfus kayıt örneği çıkartıp ankaraya devlet arşivine muhacir kağıdı çıkması için talepte bulundum.Şimdi sizin dediğiniz isim denk belgesi için anneminde gelmesi gereklimi? Zaten dedemle ananem rahmetli oldular bir annem sağ .Ben İstanbul Maltepedeyim.Herhalde maltepe ilçe nüfus müdürlüğüne başvuracağım değilmi?
Merhaba arkadaşlar, benim de bir sorum olacaktı yorumu olabicek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Rahmetli Ananem ve dedem Bulgar nüfusuna kayıtlı iken 1951 zoraki göçle Türkiye'ye gelmişler, annem sağ annem üzerinden bizimde (ve çocuklar) başvuru hakkı ve şansı varmıdır? Annem sağ, yalnız onun ve bizim bupgarcamiz yok. Süreler ve maliyeti gibi detaylarida paylaşabilirsiniz müteşekkir olurum.
Yok mu arkadaşlar bu konuda fikri olan?
Merhaba; İyi ama,
1933 doğumlu nüfusda doğum yeri Romanya yazan ve halen hayatta olan babannemin ANKARA devlet arşivinden göçmen kayıt belgesini aldım. 2018 yılında İzmir konsolosluğu ise Romanya'da ki doğum belgesine ulaşılmalı diyor. Şartları bu yönde.. o tarihlerde de Romanya ülkesi bile olsa zor zannedersem bunun bulunması.. Zaten ser sefil, zulümle geçmiş tüm göçmenlerin oradaki hayatları..
- - - Updated - - -
Ufuk Bey merhaba,
Üzerinden hayli zaman geçmiş ama... Bende devlet arşivinden göçmen kaydına ulaştım. Doğumkayıt belgesi için hangi yolu denemeliyiz? 1933 doğumlu babannem halen hayatta onun üzerinden vatandaşlık talebi yapmak istiyoruz. Teşekkğürler.
Ufuk bey. Bahsi geçen kanunda bir de 11. madde var. Burada doğum ile edinilmiş ve daha sonra isteği dışında alınan vatandaşlık hakkının 3. derece altsoyuna kadar geri verilebileceği yazıyor. İngilizce çevirisini de paylaşıyorum;Türkçe çeviride anlam bozuluyor. Şu şekilde yazıyor:
Article 11
(1) Persons who have acquired Romanian citizenship by birth or by adoption and who have lost it for reasons not imputable to them or that citizenship has been lifted without their consent, and their descendants up to the third degree, upon request, may regain or can be granted Romanian citizenship, with the possibility of preserving foreign citizenship and establishing their domicile in the country or keeping it abroad if they meet the conditions provided by art. 8 par. (1) lit. b), c) and e).
(2) The provisions of art. 10 par. (2) and (3) shall apply accordingly.
ART. 10
(1) Cetăţenia română se poate acorda şi persoanelor care au pierdut această cetăţenie, precum şi descendenţilor acestora până la gradul II inclusiv şi care cer redobândirea ei, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc în mod corespunzător condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) - e).
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi apatrizilor foşti cetăţeni români şi descendenţilor acestora până la gradul II inclusiv.
(3) Redobândirea cetăţeniei de către unul dintre soţi nu are nicio consecinţă asupra cetăţeniei celuilalt soţ. Soţul cetăţean străin sau fără cetăţenie al persoanei care redobândeşte cetăţenia română poate cere acordarea cetăţeniei române în condiţiile prezentei legi.
ART. 11
(1) Persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e).
(2) Dispoziţiile art. 10 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător.
MADDE 10
(1) Romanya vatandaşlığı, bu vatandaşlığı kaybetmiş olan kişilere ve onların ikinci dereceye kadar olan torunlarına, yabancı vatandaşlıklarını koruyarak ve ülkede ikamet ederek veya yurtdışında ikamet ederek Romanya vatandaşlığını yeniden kazanmak için başvuran kişilere de, Madde 8 paragrafında belirtilen koşulları usulüne uygun olarak yerine getirmeleri halinde verilebilir. (1) (b) ila (e).
(2) Paragraf hükümleri (1) vatansız eski Romanya vatandaşları ve onların ikinci dereceye kadar olan altsoyları için de geçerlidir.
(3) Eşlerden birinin vatandaşlığını yeniden kazanması, diğer eşin vatandaşlığı için hiçbir sonuç doğurmaz. Romanya vatandaşlığını yeniden kazanan kişinin yabancı vatandaşı veya vatandaş olmayan eşi, bu Kanunun koşulları altında Romanya vatandaşlığına başvurabilir.
MADDE 11
(1) Doğum veya evlat edinme yoluyla Romanya vatandaşlığını kazanan ve kendilerinden kaynaklanmayan nedenlerle bu vatandaşlığı kaybeden veya bu vatandaşlık iradeleri dışında ellerinden alınan kişiler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, talep etmeleri halinde, Madde 8 paragrafında öngörülen koşulları karşılamaları halinde, yabancı vatandaşlığı muhafaza etme ve ülkede ikamet etme veya yurtdışında muhafaza etme imkanı ile birlikte, Romanya vatandaşlığını yeniden kazanabilir veya kendilerine Romanya vatandaşlığı verilebilir. (1) (b), (c) ve (e).
(2) 10. maddenin 2. ve 3. fıkraları hükümleri (2) ve (3) buna göre uygulanacaktır.