-
Otopark yetersizliği ve haksız kullanım
merhaba 36 dairelik bir apt manda oturmaktayım 36 dairenin 2 si benim biri annemlere aittir annemlerin ve kiracımızın aracı yoktur apt manın 14 araclık bir otoparkı vardır ve burası yetersiz gelmektedir buna rağmen bazı kişiler 2 hatta 3 tane araç cekmektedır bazı kısıler aylarca araçlarını dışarı çıkarmamakta hatta apt gorevlısı bıle aracını bu otoparka çekmektedir apt görevlisinin böyle bir hakkı varmı? bu durumu video cekerek görüntüledim gec saatler de eve donduğum ıcın otoparkta yer bulamamaktayım hıc bır sekılde aracımı otoparka koyamamaktayım bu durumu yonetıce bıldırmeme rağmen hıc bır sey yapmadı erken gel aracını koy demektedir ben bır park yapılmaz levhası yaptırarak kendıme bır araçlık yer ayırdım 3 daire için arsa payımızı hesapladığım bıze cok rahat bır araçlık arac yerı dusmektedır .yonetıcı belediyeye gıdıp sıkayetcı olmuş yaptırdığım park yapılmazı kaldırmadığım takdırde beledıyenın gelıp park yapılmazı kaldıracağını bana para cezasını kesecegını kendısınınde sulh hukuk mahkemsıne dava açacağını soyledı.apt manda toplantı yapmadan oylama yapmadan bana bır dava acabılırmı? kat mülkiyeti kanuna göre yönetim planında aksı belırtılmedıgı surece mülk sahıplerının arsa payları kadar kullanım hakkı olacağı belırtılmekte ben burda kendıme bır park yeri ayırayabılırmıyım böyle bır hakkım varsa bunu nasıl savunabılırım
-
Cevap: otopark yetersizliği ve haksız kullanım
Alıntı:
diamore rumuzlu üyeden alıntı
. kat mülkiyeti kanuna göre yönetim planında aksı belırtılmedıgı surece mülk sahıplerının arsa payları kadar kullanım hakkı olacağı belırtılmekte ben burda kendıme bır park yeri ayırayabılırmıyım böyle bır hakkım varsa bunu nasıl savunabılırım
Siz kendiniz böylesine fiili bir durum yaratamazsınız.Doğrudan Yönetici aleyhine dava açmanız hukuka uygun olacaktır.
-
ergün bey defalarca konuştum ama hıc bır sey yapmıyor benım arsa payıma gore bır araçlık yer düşmekte bu hakkımı savunamızmıyım
- - - Updated - - -
erken gel aracını koy demektedir benım erken gelme sansım yok erken gelemiyorum dıye otoparktakı hakkımı kullanamıyacakmıyım
-
Alıntı:
ergün bey defalarca konuştum ama hıc bır sey yapmıyor benım arsa payıma gore bır araçlık yer düşmekte bu hakkımı savunamızmıyım
- - - Updated - - -
erken gel aracını koy demektedir benım erken gelme sansım yok erken gelemiyorum dıye otoparktakı hakkımı kullanamıyacakmıyım
Bakınız "erken gelen yer kapar gibi bir mantık olmaz.Siz ortak alandan arsa payınız oranda faydalanamıyorsunuz.Yöneticiniz söz ile ikna olmuyorsa dava açmanız gerekir.
-
o zaten bana dava açacağını söylüyor bu durumda ne olur benım ayrıca bır dava açmama gerek varmı ayrıca 14 araçlık yer olduğunu bunu 36 daireye nasıl paylaştıracağını daıre basına yarım araçlık bıle yer dusmeyecegını o zaman kımsenın aracını garaja koymaması gerektıgını söylemekte böyle bır konuda bıldıgınız bır mahkeme kararı varmıdır teşekkür edrım
-
Sizin dava açmanız gerektiğini söylemeye çalıştım.
-
mail adresinız teşekkür ederım pekı benım kazanma sansım nedır daıremızın bırının kırada olması dıger daırenın annemlerın ustune olması sıkıntı olurmu bır mahkeme en aaz bır sene sürer bır sene daha otoparksızmı kalayım mahkeme kararını verene kadar park yapılmazım duramızmı
- - - Updated - - -
kanunlar hep haksızdan yanamı
-
yardım edecek kımse yokmu
-
36 dairelik bir binada 14 araçlık otopark varsa daire başına 1 araçlık park yeri düşmeyeceği ortada, yani sizin ben levhalar yaptırarak kendime 1 araçlık park yeri ayırabilme hakkınız da yok diğer daire sahiplerinin olmadığı gibi.
Arsa payı oranını hesaplarken de hata yapıyorsunuz, toplam arsa payı oranına bakarak hesaplamanız hatalı.
Tek daire sahibinin örneğin 0,5 park yeri hakkı varsa, sizin 3 adet ayrı 0,5 park yeri hakkınız olur 3x0,5= 1,5 araçlık park yeri hakkınız olmaz.
Park yerinin kullanım hakkının düzenlenmesi için dava açabilirsiniz. Açacağınız davada yönetici muhatabınız olsa da, yönetici kat maliklerinin temsilcisi olduğundan, davanızı kazandığınızda dava masraflarının 36 da 3ü sizin ödemeniz gereken pay olacaktır.
-
Mevcut yer projede otopark alanımı gözükmekte?
-
yönetim planını bilmıyorum fakat bına yapıldıgından bu yana otopark olarak kullanılmakta bırde yonetıcı garajda kendı kafasına gore ıkı bolme yaptırıp bırını kapıcıya tahsıs etmıs bunu yaparken herhangı bır toplantı yapmamıs yapsa bıle ortak olanlarda herhengı bır bolme yapılamaz dıye bılıyorum kapıcı bıle aracını otoparka koymakta ben bız arac yerı bulamıyoruz kapıcı neden buraya aracını cekıyor dedıgımde ben ızın verdım yıllardır calısanımız demektedır yıne yonetıcı apartmanda herhangı bır toplantı yapmadan kendı kafasına gore jenerator almıstır buna hakkı varmıdır dava etsem kazanabılırmıyım bırde kapıcı ıcın 2015 yılı ıcın devletın belırledıgı brut maas :1411.76 tl iken bız apartman olarak 1850 tl odemekteyız muhtemelen kendı kafasına gore zam yapmıs yonetıcı bu durum ıcın bır sey yapabılırmıyım
- - - Updated - - -
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
36 dairelik bir binada 14 araçlık otopark varsa daire başına 1 araçlık park yeri düşmeyeceği ortada, yani sizin ben levhalar yaptırarak kendime 1 araçlık park yeri ayırabilme hakkınız da yok diğer daire sahiplerinin olmadığı gibi.
Arsa payı oranını hesaplarken de hata yapıyorsunuz, toplam arsa payı oranına bakarak hesaplamanız hatalı.
Tek daire sahibinin örneğin 0,5 park yeri hakkı varsa, sizin 3 adet ayrı 0,5 park yeri hakkınız olur 3x0,5= 1,5 araçlık park yeri hakkınız olmaz.
Park yerinin kullanım hakkının düzenlenmesi için dava açabilirsiniz. Açacağınız davada yönetici muhatabınız olsa da, yönetici kat maliklerinin temsilcisi olduğundan, davanızı kazandığınızda dava masraflarının 36 da 3ü sizin ödemeniz gereken pay olacaktır.
merhabalar 14 araclık yerde 6-7 arac sabıt durmakta hıc yerlerınden kıpırdamamakta gerıye kalan yerlerden bırıne kapıcı aracını koymakta kalan yerlerede erken gelenler park etmektedır bır kısı bır daıresı olmasına karsın 3 tane arac cekmekte ben gec saatlerde geldıgım ıcın park yerı bulamamamaktayım 3 arac ceken kısıyı yonetıceye defalarca dememe ragmen herhangı bır yaptırım uygulamadı ama ben bır park yapılmaz koydum dıye hemen beledıyeye sıkayet ettı bu durum yonecı yanlı davrandıgını gostermekte yonetıce karsı bu durumdan dolayı bır dava acabılırmıyım kapıcının aracını koymasına ben ızın verıyorum deme hakkı varmı ortak alan garaja ıkı bolme yaptırıp bırını kapıcıya tahsıs etmıstır buna hakkı varmıdır kendı kafasına gore kapıcıya zam yapabılırmı apartmanda harcamalar yapabılırmı mesala herhangı bır toplantı yapmadan apt jenarator almıs kımsenın haberı yok sonradan ogrendık kapıcının elelktrık su parasını apt man odemektedır oturdugu yer apt aıt herhangı bır kıra odememekte bunlarla ılgılı ne yapabılırım
-
Projeye bakın, yönetim planını inceleyin. söz konusu yer otopark alanı olarak geçmiyor ise, mesela yeşil alan oyun alanı vs gibi bir yer geçiyorsa, kimsenin araç koymasına izin verilmemesini talep edebilirsiniz. Sonuçta çocukların kullanması gereken bir alanı otopark olarak kullanamazsınız.
Yer otopark olarak geçiyor ise ve yeteri kadar otopark alanı yok ise yapacak birşeyin olduğunu düşünmüyorum. Her akşam gelip diğer araçların çıkmasını engelleyecek şekilde aracınızı boş alana koyun.Özel mülkte olduğundan polis gelip çekemiyor. Aracı koyma diyen olursa bende araç koyma hakkımı kullanıyorum dersiniz. Ama böyle bir durumda aracınıza zarar gelebilir.
Yöneticinin bu konularda yapacağı bir şey yok. kolluk kuvveti değilki arabayı çektirsin. yada bekçi, gibi otoparkta bekleyip herkezi engellesin. Sizin arabanız için neden kendisini riske atsın? Bu durum yöneticinin yetkisindede değil, haddine de değildir. Duba koymanıza belediyenin karışacağınıda zannetmiyorum.
1- Devlet kapıcıya x miktar ücret ödenir şeklinde bir belirleme yapamaz. Minumum verilecek ücret Asgari ücrettir.Bunun üzerinde ne maaş verileceği kat malikleri kurulunda karar verilebilir. Kapıcı dairesinde yada apartmana ait bir dairede ücretsiz kalması, su ve elektrik faturalarının apartman tarafından karşılanması gibi süreklilik kazanmış ayni yardımlarla ilgilili Çalışana verilen haklar geri alınamaz.
2- Projeye uygun olmayan ve imar planına uygun olmayan yapılar yapılamaz. Binanın kapalı olan bir bölümünde bir bölme yapılmış ise apartmanın malzemeleri vs için, kiler, eşya koyma alanları vs yapılabilir. Bu tür yerlerden herkes arsa payı oranında faydalanır.
3- Yönetici kendi kafasına göre jenaratör aldı ise bu fazla pahalı olmayan bir makina olsa gerek.Eğer işletme projesinde demirbaş alımı ile igili bir madde var ise, Yada elektrik malzeme giderleri olarak bir fasıl var ise alabilir. Yoksa alamaz.
-
merhabalar goruslerınız teşekkür ederım fakat bu tur davlara bakmış elınde mahkeme yada Yargıtay kararları olan arkadaşlar varsa onlardan da yardım beklıyorum
-
Benzer bir sitede oturuyorum ve tamamen haksız olduğunuzu düşünüyorum. Bende 3 araç koyuyorum, söylenenler oldu ve ruhsatlarını gösterdim. Araçlar tek bir dairede yaşayanlara ait olduğu sürece (misal ana baba oğul gibi) kimse karışamaz kaç araç konulduğuna. (getirip şirket araçlarını koymadıkları sürece tabi) Yönetim plaka ve daire usulü yer ayırma yapmadıysa, kafanıza göre kendinize yer ayıramazsınız tabiki. Hukuki yanını bilmiyorum ama etik olarak yanlış bir davranış. Kendiniz söylüyorsunuz 36 daire var 14 araçlık yer var diye. İlk gelip kendine telle yer çevirenin toprak sahibi olması gibi yaptığınız. Anahtar bırakacak güvenlik ve görevli yoksa, başka araçların çıkışını engelleyecek şekilde araç bırakmanızıda önermem. Hastası olan olabilir, acil işi olan olabilir. Sitemizde anahtar bırakmayarak aracımın çıkışını engelleyen bir daire yüzünden, kendisinin aracını çekmesini beklemeden, taksi ile gittim hava limanına, güvenliğide söyledim. Taksi parasını yönetimden aldım, yönetimde o şahıştan alacaktı ama uğraştıklarını sanmıyorum, ben o kişiyi baya bir kalayladım zaten sonradan. Son olarak güvenlik yada görevliye anahtar bırakma durumlarında da, aracın başına birşey geldiğinde kasko problem olacağı unutulmamalı. En güzeli, kimsenin çıkışını kapatacak şekilde park etmemek.
-
benım ıcıın kanunu tarafı onemlı kanunda her malık arsa payı kadar ortak alanları kullanabılır dıyor. sızı soyledıgınız hıc mantıklı degıl bırak kanunları toplu yasam kurallarına bıle aykırı ıyıı o zaman 5 dairede 3 aracı olan ınsanlar olsun bu 5 aıle aracını bu garaja erken geldıklerı ıcın araçlarını koysun gerıye kalan 31 daıre burayı hıc kullanamasın böyle bır sey olabılırmı elınızı vıcdanıza koyun sızde 3 araç cektıgınız bu ınsanları haklı buluyorsunuz yukarda av. arkadaşlar zaten yazdı herkes arsa kullanım payı kadar kullanabılır dıye okusaydınız böyle yazmazdınız erken gelır aracını koyar dıye mantık kanunda yok dedıler ben tavsıye düşünceden cok bu tur davalara bakmış tecrubesı olan elınde mahkeme yada Yargıtay kararları olan arkadaşlardan yardım beklıyorum
-
Alıntı:
benım ıcıın kanunu tarafı onemlı
Kanuni tarafında , en başta bahsettiğiniz gibi, benim şu kadar arsa payım var, o kadar paya karşılık gelen park yeri bana aittir, orasını tuğla ile çevirebilir ve park yapılamaz levhası yapıştırabilirim şeklinde bir hakkınız YOK.
Yöneticinin de tek başına , sen oraya park et, sen buraya park edemezsin deme hak ve yetkisi yok.
Otopark sorununun çözümü için toplantı talep edin ve dile getirin sıkıntınızı, sonrasında çözüm bulamıyorsanız dava açarak çözüm arayın .
-
Alıntı:
benım ıcıın kanunu tarafı onemlı kanunda her malık arsa payı kadar ortak alanları kullanabılır dıyor. sızı soyledıgınız hıc mantıklı degıl bırak kanunları toplu yasam kurallarına bıle aykırı ıyıı o zaman 5 dairede 3 aracı olan ınsanlar olsun bu 5 aıle aracını bu garaja erken geldıklerı ıcın araçlarını koysun gerıye kalan 31 daıre burayı hıc kullanamasın böyle bır sey olabılırmı elınızı vıcdanıza koyun sızde 3 araç cektıgınız bu ınsanları haklı buluyorsunuz yukarda av. arkadaşlar zaten yazdı herkes arsa kullanım payı kadar kullanabılır dıye okusaydınız böyle yazmazdınız erken gelır aracını koyar dıye mantık kanunda yok dedıler ben tavsıye düşünceden cok bu tur davalara bakmış tecrubesı olan elınde mahkeme yada Yargıtay kararları olan arkadaşlardan yardım beklıyorum
Birşey mantıksız gözükebilir, hatta mantıksız olabilir ama illa hukukun mantıkla ve etikle her zaman birebir uyuşması gerekmez. Bir davranış etik olup, hukuken suç olabilir yada tersi etik olmayıp, hukuken uygun olabilir. Sizin durumunuzda olan şeyi yazmışsınız zaten; kim erken gelirse o koyar aracını. Zaman zaman arkadaşıma gidiyorum, sokağa girmeden telefon açıyorum yer var mı diye, yoksa, sokağa girmeden yukarda bırakıyorum. Saat çok geçse ordada yer olmayacağından arabayla değil taksi ile gidiyorum. Maalesef İstanbulda durum bu, yapacak birşey yok. Bizim sitedede çok daire var, hemen herkesin aracı var ve birden fazla aracı olan çok kişi var. Geç gelen yer bulamıyor, dışarı koyuyor. Hemde araç başına güvenlik için ek ücret verildiği halde. Çok araba, az yer varsa yapacak ne gibi birşey olabilirki zaten? Yer açmak mümkün değilse, kim erken gelirse o park eder :)
-
12 daire ve 1 dükkandan oluşan bir apartmanda yöneticiyim. Mütehahit dükkanı kurumsal bir firmaya kiraya verdikten sonra sattı. Alan kişi de belediyeye gitmiş. iş yerinin her 30 m 2 lik alanı için 1 otopark her 3 daire için 1 otopark hakkı olduğunu buna göre 12 dairenin toplamda 4 otopark hakkı olduğunu geriye kalan tüm otoparkların iş yerine ait olduğunu ve buraları bize kullandırmayacağını söylüyor. daireler 200 m 2 iş yeri 500 m 2. iş yeri önünde apartman arkasında ve bodrum katta ortak alanlarımız ve otoparklarımız var. biz iş yerinin önünü kendi kullanımına tahsis ettik.diğer yerler de bize kalsın dedik.
şimdi benim sorum şu
1. kat mülkiyeti kanununa göre ortak alanlardan herkes arsa payı oranında faydalanamaz mı
bu durumda ne yapmamız lazım.
şimdiden teşekkür ederim.
-
Ortak alan, ortak alandır. Makul ölçüler dahilinde bütün ortaklar ortak olarak yararlanır. Bu alanı "senin payın şu kadar, benim payım bu kadar" diye ayrıştırmaya kalkarsanız işin içinden çıkamazsınız. Birisi de gelip apartmanınızın arkasındaki otopark bölümüne giden yolu burası benim payıma düşüyor diye kapatır, söyleyecek lafınız olmaz. Kır kültüründen şehir kültürüne, gecekondu mantığından apartman mantığına geçememiş birtakım yaratıkların emir buyurdukları gibi hiç kimsenin kullanımına tahsis edilemez. Yani, bütün kat malikleri kabul etmediği takdirde, matematiksel olarak hakça bir paylaşım yapılmaya kalkışılırsa, bu dahi geçersizdir. Ama biz ortaklık ahlakına sahip olmadığımız için hiç bir şeyi paylaşmaya razı olamayız, ille etrafını çevirip kendi alanımızı kendi idrarımızla işaretlemek isteriz.
Bu üstün zekâlı dükkan sahibi, 30 m2=1 park yeri, 3 daire=1 park yeri saçmalığını nereden duymuş olabilir ki? Belediye bu işlere karışmaz. Belediyedeki bir aklıevvelin lafıyla da bu işler yürümez. Dükkanın yaya girişini engellememek şartıyla hepiniz arabalarınızı dükkanın önündeki alana yerleştirin, gitsin hakkını mahkemede arasın!
-
Alıntı:
drzkaragoz rumuzlu üyeden alıntı
12 daire ve 1 dükkandan oluşan bir apartmanda yöneticiyim. Mütehahit dükkanı kurumsal bir firmaya kiraya verdikten sonra sattı. Alan kişi de belediyeye gitmiş. iş yerinin her 30 m 2 lik alanı için 1 otopark her 3 daire için 1 otopark hakkı olduğunu buna göre 12 dairenin toplamda 4 otopark hakkı olduğunu geriye kalan tüm otoparkların iş yerine ait olduğunu ve buraları bize kullandırmayacağını söylüyor. daireler 200 m 2 iş yeri 500 m 2. iş yeri önünde apartman arkasında ve bodrum katta ortak alanlarımız ve otoparklarımız var. biz iş yerinin önünü kendi kullanımına tahsis ettik.diğer yerler de bize kalsın dedik.
şimdi benim sorum şu
1. kat mülkiyeti kanununa göre ortak alanlardan herkes arsa payı oranında faydalanamaz mı
bu durumda ne yapmamız lazım.
şimdiden teşekkür ederim.
merhabalar bende benzer sorun yasıyorum yaptığım araştırmadan anladığım kadarıyle yapmanız gereken sey once tapu daıresıne gıdın apartmanızın yönetim planını isteyın boylelıkle yasal süreç başlamadan apartmanızın bolumlerı hakkında bılgı sahıbı olursunuz neresı otoparkdır neresı depodur neresı komurluktur neresı bahcedır ogrenırsınız yonetım planında dukkana ayrıca 3 adet yerı verılmısse vermek zorundasınız dukkanın onundekı bu alan planda verılmısse vermek zorundasınız aksı takdırde hıc yer benım dıyemez dükkânının onu bahçe gecıyorsa o dusunssun burası benım diyemez sızde kafanıza gore ona tahsıs edemezsınız bunun ıcın toplantı yapıp oybırlıgıyle(malıkllerının hepsının ıznı gerekır bır kışı bıle ıstemeseorayı ona tahsıs edemezsınız) karar almalısınız dukkanın onunu dukkan sahıbıne kıralayabılırsınız aptmana yangelır elede edebılırsınız yanısızden ızınsız cıvı bıle cakamaz .beledıyede kımle konuştuğunu ısmını ısteyın muhtemelen veremez cunku saçmalamış artak olanlarda herkes arsa payı ile orantılı kullanım hakkına sahıptır sızden arsa payı kadar kullanım hakkını talep edebılır sızde yer göstererek bu sorunu cozebılırsınız bunların hıcbırıne yanaşmazsa bır avukat la gorusun ve dava acın
-
bu konuda kanunı bılgısı olan elınde mahmeye yada Yargıtay kararları avukat arkadaşlar yardımlarınızı beklıyorum
-
Alıntı:
bu konuda kanunı bılgısı olan elınde mahmeye yada Yargıtay kararları avukat arkadaşlar yardımlarınızı beklıyorum
Hangi konuda yargıtay kararı arıyorsunuz , ortak kullanım alanlarında kat sahibinin kendine özel alan yaratması ve diğer kat sahiplerinin kullanımını engelleyebilme hakkı olup olmadığı konusunda mı? Öyle bir karar bulabilmeniz mümkün değil elbette. Konu ile ilgili Kat Mülkiyet Kanununda ortak alanlar kısmını inceleyebilirsiniz.
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Hangi konuda yargıtay kararı arıyorsunuz , ortak kullanım alanlarında kat sahibinin kendine özel alan yaratması ve diğer kat sahiplerinin kullanımını engelleyebilme hakkı olup olmadığı konusunda mı? Öyle bir karar bulabilmeniz mümkün değil elbette. Konu ile ilgili Kat Mülkiyet Kanununda ortak alanlar kısmını inceleyebilirsiniz.
merhabalar erdogan bey benım derdım kendıme ozel alan yaratmam degııl garajı kullanamamam dun yıne yonetıcıyle konuştuk adam yıne aynı seylerı soyluyor erken gelen aracını koyar gec gelıyosan bızım sorunumuz degıl dıyor 2-3 araç koyan arkadaşlara herhangı bır yaptırım uygulamıyor kapıcı dahı aracını bu garaja koyabılıyor ama ben 3 daırem olmasına karsın bır aracımı koyamıyorum kat mülkıyetı kanununda malıkler arsa paylarını oranıncakullanım hakkına sahıptır dıyor ama ben hıc bır sekılde bu alanı kullanamıyorum benım derdım budur ben park yapılmaz levhamı hemen sokerım yonetıcıcozum yolu bulmak ıstemıyor cunku kendı emeklı aracı sureklı garajda duruyor ben bır kac onerı sundum hıc bırıne yanaşmıyor dedımkı 6 ay ilk 18 daıre aracını koysun sonrakı 6 ayda son 18 daıre koysun böyle oluyorsa sıkıntı olmuyor cunku aracı olmayan yada lplı araç kullananlar var bunlar kapalı garaja araçlarını koymuyor yada dedımkı 4 er surey 12 ser daire koysun dedım buna yanaşmıyorlar cunku kapalı garaja araç koyanlar emeklı yada memur ınsanlar erken saatte geldıklerı ıcın garajda yer buluyorlar benım gıbı gec gelenler dısarda kalıyor kısacası ben ortak kullanım alanındakı hakkımı kullanmak ıstıyorum ve bu benım kanuni hakkım arsa payım kadar kullanmak ıstıyorum bununla ılgılı mahkeme kararı yada Yargıtay kararı arıyorum ben park yapılmazı sökmeye hazırım
-
Galiba bunun tek çözümü sizin iş değiştirip erkenden eve gelebileceğiniz bir iş bulmanız. Veya bir araba daha alıp, uygun bir zamanda onu boş yerlerden birine park etmeniz. Böylece amacınıza ulaşmış olursunuz.
-
Öncelikle, o kendinize ayırdığınız kısmı eski haline getirin, levhayı kaldırın, varsa tuğla vs ile yaptığınız kısmı kaldırın, siz kusurlu durumda olmaktan çıkın.
Sonra bina yönetim planını inceleyin, otopark tahsisi ile ilgili bir düzenleme var mı kontrol edin. Herhangi bir özel düzenleme yoksa,
yönetici ve tüm kat maliklerine noter kanalıyla bir ihtar gönderip talebinizi iletin,
çözüm bulunmazsa, (nasıl bir karar çıkabilir, yaptırımı ne olabilir bilemiyorum ama ) asliye hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz.
-
Araç toplamından daha az yere sahip otopark konusunda nasıl bir çözüm olabilir ki? Üst üste mi konacak araçlar, matruşka gibi iç içe mi? Benim 3 dairem var, senin 1 dairen var işi olmaz. O zaman benim dairem 4+1, 2+1ler de var sitede, onlar sedan araba koymasın, Hatchback araç koysun :) Çözüm basit; ya erken gelen park edecek, yada aranızda kim hangi saatte işe gidiyor, kim o gün çıkıcak, çıkmayacak bilip, araçları birbirlerinin önünü kapatacak şekilde koymak. Veya kapıcıya ek para mı verirsiniz naparsınız, araçların önünü kapatarak park edenler, anahtar bırakacak kapıcıya, o ayarlayacak gelen giden olursa. Bu seferde hem başka araçların önüne park edip, hemde "anahtar bırakmam, basın zile inip çekiyim" diyen 1-2 cins mutlaka çıkacak, siniriniz bozulacak.
-
36 kişinin otopark hakkı için dava açtığını düşünürsek, nasıl bir paylaşım olurdu? Bence çözüm olmazdı. Her bağımsız bölüm sahibi tek otopark hakkı ile ilk gelen park eder kuralı bizim apartmanımızdada uygulanıyor.Üstelik sokakta park sorunuda var.
-
ozaman sızın mantığınızla hareket edersek katmülkiyetinin 16. maddesini ortak alanlarda kat malikleri arsa payı kadar kullanım hakkına sahıptır cumlesını kaldırıp erken gelen yada yada once davranan ortak olanları kullanır yazmak daha mantıklılı
- - - Updated - - -
çözüm istenirse bulunur sıze bır cozum yolu hemde de kımsenın hakkını yemeyen bır cozum yolu 12 ser daire 4 er ay süreyle ortak alanı kulllanırsa herkes esıt olarak kullanır ama bu sızın erken gelen ortak alanları kullanır mantığına ters cunku yasadıgım apt manda bu cozum yolu bırılerının ısını gelmiyor cunku onlar 12 ay bız kullanalım dıyorlar nede olsa emeklı yada memurlar saat 5 gıbı hepsı garajda yerlerını buluyorlar vardıya usulü çalışıyorsanız yada esnafsanız bu garajda yer bulamazsınız ama butun gıderlerıne ortak ederler otomatık garaj yapılır ver efendım parasını garajın tabanına düzenleme yapılır ortak alan vereceksın parasını garajda elektrık yanar vereceksınız parası kullanmaya gelınce gec gelıyorsan kullanma sımdı hak adalet bunun neresınde
-
Sizin yaptığınız gibi tuğla -duvar park yapılmaz levhası vs. çözümlerinden çok daha mantıklı bir uygulama aslında 3 gün erken gelebilseniz, veya geç çıksanız sorun yön değiştirecek ve bu kez 12 ay kullanmak isteyenler aynı sorunu gündeme getirip çözüm arayışına girecekler. Ben olsam binadaki en forslu kişinin park ettiği alandan başlardım buna
-
On beş gündür bu forumda haklılığınızı kahramanca savunuyor, bu işin doğrusunu göstermeye çalışan yorumları başarıyla savuşturuyorsunuz. Bu forumda size bir şeyler anlatmaya çalışan insanları değil, park yerinden yararlanmanızı engellediğini düşündüğünüz insanları ikna etmeye çalışmanız daha yararlı olur bence.
Alternatif olarak, olayı fazla gecikmeden mahkemeye taşıyabilirsiniz. Park alanı herkesin arsa payı oranında parçalara bölünür, hatta her bölümün etrafına dikenli tel çevrilir, apartman sahipleri de arabalarını sığdıramıyorlarsa satıp bisiklet mi, motosiklet mi, kaykay mı, her ne isterlerse alıp kendilerine ayrılan bölmeye park ederler. Böylece size ve apartmana huzur gelir.
Ortak yaşam kuralları herkesin her ihtiyacını her daim karşılamaz. Arada bazı uygulamalar sizin veya bir başkasının işine gelmeyebilir. Kişiye yönelik çözüm uygulaması yapacak kadar gelişmiş bir toplum olmadığımızı tekrarlamaya gerek var mı?
-
bu işin doğrusunu gösteren yorumlar sızınkı olsa gerek ben yaptıklarım doğru demedım yaptıklarımıda savunmadım yazdıklarımı okumadan cevapladıgınız bellı ben yukarda gayet adaletlı bır paylaşımdan bahsettım ilk 12 daire 4ay kullanır sonrakı 12 daire sonrakı 4ayda ve sonrakıde bır sonrakı dört ayda kullanır bu benım fıkrım ve gayette adaletlı ayrıca ben apt mandakı kısılere sızlerde duşunun yenı fıkırler bulalım konuşalım dedım ama hepsı sızın zıhnıyetınızde olduğu ıcın hıc bır fıkır ıslerıne gelmiyor cunku araçları bır sure dısarda kalıyor ve buda ıslerıne gelmiyor onların araçları kıymetlı bızımkıler kıymetsız evet mahkemeye gıdecem o yüzden de araştırmasını yapıyorum burda daha önce böyle bır durumla karsılasmıs avukat arkadaş varmı ona bakıyorum sız kendınızı bır tartışma sıtesınde sanıyorsunuz sanırım burası ınsanların sorunlarına hukuksal anlamda cozum aradıkları bır sıte yasadıgım yerde bır kac avukat arkadaşla konuştum ama hıc bırı sızın dedıgınız onerılerde bulunmadı yapacak bır sey yok ortak yasama kuralları herkesın ıhtıyacını karşılamaz demedıler aksıne kurallar herkes ıcındır oyle erken gelen aracını koyar dıye mantık hukukta olmaz dedıler zaten konunun basına bakarsanız avukat bır arkadaş da yazmıştı erken gelen aracını koyar dıye bır sey olamaz demıstı fıkırlerınızı kendınıze saklar benımle paylaşmazsanız sevınırım
-
O zaman bir adet ucuz scooter motor alın, park yerine tek arabalık yer kaplıycak şekilde koyarsınız, akşam gelince onu çıkarır, aracınızı koyar, onuda aracınızın arkasına koyarsınız. Maksimum 1000 liraya patlar. Koyduğunuz Park yapılmaz levhasınıda kaldırın. Hayret komşularınız ilginçmiş, ben olsam alıp hurdacıya verirdim :) Birde mesajlarınızda özellikle belirttiniz, dikkatimi çekti; kapıcıyla alıp veremediğiniz nedir? Sitemizdeki bizim blokta 3 ayrı kapıcı var. Bunların bazılarının kendi, bazılarının oğullarının arabası var. Sitenin otoparkından yararlanıyorlar. Hatta araç başına aidata ek para veriyoruz, kapıcılardan büyük ihtimal almıyorlardır. En azından ben yönetici olsam almazdım.
-
Alıntı:
bu işin doğrusunu gösteren yorumlar sızınkı olsa gerek ben yaptıklarım doğru demedım yaptıklarımıda savunmadım yazdıklarımı okumadan cevapladıgınız bellı ben yukarda gayet adaletlı bır paylaşımdan bahsettım ilk 12 daire 4ay kullanır sonrakı 12 daire sonrakı 4ayda ve sonrakıde bır sonrakı dört ayda kullanır bu benım fıkrım ve gayette adaletlı ayrıca ben apt mandakı kısılere sızlerde duşunun yenı fıkırler bulalım konuşalım dedım ama hepsı sızın zıhnıyetınızde olduğu ıcın hıc bır fıkır ıslerıne gelmiyor cunku araçları bır sure dısarda kalıyor ve buda ıslerıne gelmiyor onların araçları kıymetlı bızımkıler kıymetsız evet mahkemeye gıdecem o yüzden de araştırmasını yapıyorum burda daha önce böyle bır durumla karsılasmıs avukat arkadaş varmı ona bakıyorum sız kendınızı bır tartışma sıtesınde sanıyorsunuz sanırım burası ınsanların sorunlarına hukuksal anlamda cozum aradıkları bır sıte yasadıgım yerde bır kac avukat arkadaşla konuştum ama hıc bırı sızın dedıgınız onerılerde bulunmadı yapacak bır sey yok ortak yasama kuralları herkesın ıhtıyacını karşılamaz demedıler aksıne kurallar herkes ıcındır oyle erken gelen aracını koyar dıye mantık hukukta olmaz dedıler zaten konunun basına bakarsanız avukat bır arkadaş da yazmıştı erken gelen aracını koyar dıye bır sey olamaz demıstı fıkırlerınızı kendınıze saklar benımle paylaşmazsanız sevınırım
Size tavsiye veren Avukatlar sizin durumunuzda olanların mahkemelerde çözümü olan bir karar göstersinler bizde bundan sonra değerlendirmelerimizi ona göre yapalım. Yada hemen çözümünüzü içeren bir dava açın. kazanırsanız bizde sizin davanızı örnek gösterelim. Konuştuğunuz avukatların verdiği cevaplar ile tatmin olsaydınız burada hala nasıl çözerizi aramazdınız. Fikirlerimizi siz istesenizde istemesenizde paylaşırız. Konu artık herkezin konusu.
-
Alıntı:
Fixit rumuzlu üyeden alıntı
O zaman bir adet ucuz scooter motor alın, park yerine tek arabalık yer kaplıycak şekilde koyarsınız, akşam gelince onu çıkarır, aracınızı koyar, onuda aracınızın arkasına koyarsınız. Maksimum 1000 liraya patlar. Koyduğunuz Park yapılmaz levhasınıda kaldırın. Hayret komşularınız ilginçmiş, ben olsam alıp hurdacıya verirdim :) Birde mesajlarınızda özellikle belirttiniz, dikkatimi çekti; kapıcıyla alıp veremediğiniz nedir? Sitemizdeki bizim blokta 3 ayrı kapıcı var. Bunların bazılarının kendi, bazılarının oğullarının arabası var. Sitenin otoparkından yararlanıyorlar. Hatta araç başına aidata ek para veriyoruz, kapıcılardan büyük ihtimal almıyorlardır. En azından ben yönetici olsam almazdım.
bende benzer bır fıkır düşünüyorum kapıcıyla bır alıp veremedıgım yok aslında ben aracımı koyamazken onun koyması bana pek mantıklı gelmiyor dusunsenıze bır ıs yerınız var onunda bellı bır park yerı var sız ıse geliyorsunuz çalışanlarınızın araçları park yerınde sız yer bulamıyorsunuz sız olsanız ne yapardınız?neyı hurdacıya varırdınız onu anlamadım.bır kac avukat arkadaşla görüşüyorum herbırı farklı onerılerde bulundu ama hepsının tek konuda hemfıkır yapılanlar hukuka aykırı oyle erken gelen aracını koyar dıye bır mantık olamaz dedıler
-
diamore genel olarak haklı olduğunuzu düşünüyorum. Özellikle burada bazı üyelerin, maliklerden aldığı ücretle çalışanların sanki gayrimenkul üzerinde hak sahibilermiş gibi maliklerin yararlanması gereken yerlerden istifade etmelerini normal karşılamaları inanılmaz.
Ama bizim uyguladığımız pratik bir çözümü burada belirteyim.
24 daireli apartmanın önünde gayrimenkulün arsa payına dahil 8 araçlık otopark var. Önceleri başıboş bir kullanım vardı.Hatta hariçten kişilerin de araça bıraktığı oluyordu. Toplanıp karar aldık ve 8 araçlık park yerini bölümledik. Önüne kilitli direkler diktik. Kura yöntemiyle gün tespit ettik.
Buna göre her hafta 8 daire bir tane araç bırakıyor ve kilitlerin anahtarları sırası gelen daire sahiplerinde oluyor. Bu şekilde rotasyonla her daire sahibin 1 hafta otoparkı kullanıyor, 2 hafta aracını sokakta bırakıyor. Birden fazla aracı olan sıra kendine geldiğinde istediği aracını parka koyuyor. Diğer araçları zaten sokakta kalıyor.
Sıra çizelgesini yönetici düzenleyip apartman girişine asıyor. Pratik bir çözüm ve sorunsuz devam ediyor.
-
Alıntı:
ealkor rumuzlu üyeden alıntı
diamore genel olarak haklı olduğunuzu düşünüyorum. Özellikle burada bazı üyelerin, maliklerden aldığı ücretle çalışanların sanki gayrimenkul üzerinde hak sahibilermiş gibi maliklerin yararlanması gereken yerlerden istifade etmelerini normal karşılamaları inanılmaz.
Ama bizim uyguladığımız pratik bir çözümü burada belirteyim.
24 daireli apartmanın önünde gayrimenkulün arsa payına dahil 8 araçlık otopark var. Önceleri başıboş bir kullanım vardı.Hatta hariçten kişilerin de araça bıraktığı oluyordu. Toplanıp karar aldık ve 8 araçlık park yerini bölümledik. Önüne kilitli direkler diktik. Kura yöntemiyle gün tespit ettik.
Buna göre her hafta 8 daire bir tane araç bırakıyor ve kilitlerin anahtarları sırası gelen daire sahiplerinde oluyor. Bu şekilde rotasyonla her daire sahibin 1 hafta otoparkı kullanıyor, 2 hafta aracını sokakta bırakıyor. Birden fazla aracı olan sıra kendine geldiğinde istediği aracını parka koyuyor. Diğer araçları zaten sokakta kalıyor.
Sıra çizelgesini yönetici düzenleyip apartman girişine asıyor. Pratik bir çözüm ve sorunsuz devam ediyor.
Bizim kapıcıların apartmanda kapıcı daireleri var. Kendilerine ait değil, daire demeye bin şahit lazım zaten. Bari parktan yararlansınlar değil mi?
-
Alıntı:
Fixit rumuzlu üyeden alıntı
Bizim kapıcıların apartmanda kapıcı daireleri var. Kendilerine ait değil, daire demeye bin şahit lazım zaten. Bari parktan yararlansınlar değil mi?
Mal sahibi yani esas hak sahibi araç koyacak koyacak yer bulamıyorsa izin verilmemesi gerekir. Mal sahibi ve kira ödeyerek gayrimenkulden yararlanan kişilerin araçları konduktan sonra yer kalıyorsa elbette görevliler de yararlandırılabilir.