-
İhbar Tazminatimi İnkar Ediyor
Bende 7 aydir calisiyordum. İs yerimde son zamanlarda surekli azarlama ve randevulari dogru yazsam bile yanlis yazdin diyerek azarliyordu. Bende 03.03.2015 sabahi ayni olayi yasayinca tepkimi dile getirdim. Aksam 17:00'da is arkadasim is yerinde yokken beni hic bir odeme yapmadan ve evrak imzalatmadan isten cikardi. Bende alo 170 BİMER'e ihbar tazminati ve sikayette bulundum. 13.03.2015 odeme yapmasi icin ihtar cektim. Ancak bana yasal olarak 15-20 gun sure verdigini ve benden tazminat talep edebilecegini soyluyor. Bana sure verdigini ve feshetme suresine uymadigimi mail yoluyla dile getiriyor. Kisacasi ihbar tazminatimi inkar edip beni suclu cikartmaya calisiyor. Benim kendisine hakaret ettigimi ve bu sebeple avukata verdigini bildirdi. Butun yazisma kayitlari mevcut asla hakaret edecek kadar cahil degilim. İs arkadasimi ise sahit gosteriyor. Ancak sahitligine siginmasi icin ofiste olmasi gerekiyordu. Ne yapmaliyim?
- - - Updated - - -
Ayrica resmi olarak hic bir evrak teblig veya tarafima beyan edilmedi.
-
İhbar Tazminatimi İnkar Ediyor
7 aydir sahis firmasinda sigortali olarak calisiyorum. 03.03.2015 saat 17:00 saatinde is verenim sebep sunmadan, odeme yapmadan ve evrak imzalatmadan isime son verdi. Son 2 aydir surekli itham, suclanma, kucumsenme ve dogru yapmsam bile isimi.yanlis yapmisim gibi soylemlerde bulunarak motivasyonumu dusuruyordu. İs arkadasim bana gore sessiz ve kaderine razi gibiydi. Borcu vardi cunku. Ben eger bana onur kirici tavir alinirsa sessiz kalmazdim. Saygimdada kusur etmezdim. Derken son noktada yine cevap verdim ve is arkadasim ofiste yokken mesai bitiminde isime son verdi is verenim. İsten ciktiktan sonra ertesi gun Alo 170 BİMER ihbar tazminat sikayetinde bulundum ve odeme yapmasinida ayrica mail, yazisma ve telefon yoluyla rica ettim. Son olarak 10 gun gecti ve noterden ihtar cektim. Simdi asil sorun surda; İs verenim, bana 15-20 gun sure verdigini, is arkadasimin buna sahit oldugunu dile getirerek tazminatimi inkar ediyor. Hem maasimi alamadim hemde tazminatimi, beni avukata verdigini ve benden 2015 yasasina gore mazeretsiz sureye uymadigimi ve isciden-is verene tazminat alabilecegini iddia ediyor. Elimde yeterli delilim yok, sadece tedbirlerim var. İs vereniminde yok. Ancak ben sadece 17:00dan once gelen hastamizi sahit gosterebilirim, o da o tarihte ofiste tek calisan oldugumu. Kendisine hakaret ettigimi iddia ediyor. Butun yazisma kayitlari mevcut tek bir hakaret icerikli kelime cumlem yok. Defalarca hakkimi talep etmeme ragmen hala odeme yapacagini haber veriyor ben ofisi arayinca. Ancak simdide avukata vermia beni. Kisacasi ne yapmaliyim?
-
Cevap: İhbar Tazminatimi İnkar Ediyor
İşveren, çalışan ve hasta müşteri, hepsi hakaret etti diyor bir siz etmedim diyorsunuz. Bu durumda olası bir davada haklı çıkan işveren olur. Haklı nedenle işten çıkarılanlara da tazminat ödenmez.
-
Herkes demedim, su tarihten itibaren son 10 gun parami isterken yazisma yoluyla ben is verenime hakaret etmisim dedim! Elimde mailler var tek bir suc unsuru olusturacak kelimem yok, kendimden eminim, oyle bir cehalete dusmem. Hastalarla bir ilgisi yok hakaret kisminin. Hastalar 03.03.2015 tarihi ogleden sonra benim o ofiste tek calisan oldugumu, isverenim disinda, is arkadasim olmadigina sahitlik edecekler dedim. ''isten kovuldugum sirada ofiste 3. Kisi yoktu'', hani sahit gosterecek ya, benim istifa ettigimi iddia ediyor!
-
Ceceli bey misal ben haksizim ornegin ama isverenim kidemimi yatirdi 1.3 yillik calisanim ibraneme ile birde is kanunun 18 maddesi ile cikartildim feshi gecerli nedenle gosterdiler ama ay sonu kidemimi yatirdilar sadece kidemi ben bu kidemi aldiimda ihbar icin dava acarsam bana kidem tazminatini geri iade davasi acarlarmi? Veya bu durumda kidem yatirdiklari icin hakli durumami cikmis olurum?
-
Alıntı:
aysegulkrmn rumuzlu üyeden alıntı
Herkes demedim, su tarihten itibaren son 10 gun parami isterken yazisma yoluyla ben is verenime hakaret etmisim dedim! Elimde mailler var tek bir suc unsuru olusturacak kelimem yok, kendimden eminim, oyle bir cehalete dusmem. Hastalarla bir ilgisi yok hakaret kisminin. Hastalar 03.03.2015 tarihi ogleden sonra benim o ofiste tek calisan oldugumu, isverenim disinda, is arkadasim olmadigina sahitlik edecekler dedim. ''isten kovuldugum sirada ofiste 3. Kisi yoktu'', hani sahit gosterecek ya, benim istifa ettigimi iddia ediyor!
Tamam, almak istediğiniz ne işverenden? Çalışmış olduğunuz günlerin ödenmeyen ücretinin ödenmesi mi?
Noterden gönderdiğiniz ihtarda ne talep ettiniz?
-
Maasim + 6ay - 1 bucuk yil arasi ihbar tazminatimi. Sadece hakkimi. Odemiyor ve maasimida odemiyor. Ortada acilmis bir dava yok henuz ancak dun ihtar cektim... Odemezse bir dava acilacak sanirim.
-
3.3.2015 tarihinde işinize sözlü olarak son verildikten sonra bir daha işe gitmemiş , herhangi bir ihtar çekmemiş durumdasınız anladığım. 13.3 tarihinde de , yani 10 gün sonra ihtar göndermişsiniz. Aradaki 10 günlük süreyi işveren devamsızlık olarak bildirip , devamsızlık nedeniyle sözleşmenizin feshedildiğini size noter kanalıyla bildirmişse, ihbar tazminatı alma şansınız yok .
Çalıştığınız süreye ait ücreti elbette her durumda talep edebilirsiniz.
Sözleşmenizi işveren feshettiği için, haklı sebeple bile olsa sizden ihbar tazminatı talep hakkı yoktur.
2015 yasası diye bir yasa da yoktur.
-
Alıntı:
gokhan331 rumuzlu üyeden alıntı
Ceceli bey misal ben haksizim ornegin ama isverenim kidemimi yatirdi 1.3 yillik calisanim ibraneme ile birde is kanunun 18 maddesi ile cikartildim feshi gecerli nedenle gosterdiler ama ay sonu kidemimi yatirdilar sadece kidemi ben bu kidemi aldiimda ihbar icin dava acarsam bana kidem tazminatini geri iade davasi acarlarmi? Veya bu durumda kidem yatirdiklari icin hakli durumami cikmis olurum?
18. maddeye göre çıkardılar ise İhbar tazminatı ödemek durumundalar. Sizi hangi nedenle çıkardığını belirtmiş zaten. Sizden savunma almadılarsa işe iade davası açma hakkınızda var. Elinizde 18. maddeye göre çıkarıldığınıza dair belge varsa işveren bir şey yapamaz. ama yok ise, siz haksız olduğunuzu söylüyorsunuz. Bu sefer işveren o belgeyi yırtar atar. Haklı nedenle fesh ettim der. Ya yanlışlıkla yada iyi niyetle kıdem ödedim diyebilir. Sonuçta hak etmesenizde işverenin size ödemesi yapmasının bir mahsuru yok.
-
İhtari 10 gun gec cektim. Ancak isten ciktigimin ertesi gunu Alo 170 BİMER'e sikayet ettim. Sikayetim Sisli/İST sgk bolge mudurlugunde isleme alindi. ilk gunden harekete gectim yani, on gun odeme alamayinca ihtar cekmek zorunda kaldim. İs veren bana resmi hic bir yazismada bulunmadi henuz, ihtar cekmedi.
- - - Updated - - -
2015 yilinda yeni yasaya gore iscide ayni kosullarda is verene ihbar tazimanati odemekle yukumlu birakiliyor.
-
[QUOTE=
2015 yilinda yeni yasaya gore iscide ayni kosullarda is verene ihbar tazimanati odemekle yukumlu birakiliyor.[/QUOTE]
Kaç yaşındasınız bilmiyorum ama bu yasa muhtemelen siz doğmadan öncede vardı.
-
Alıntı:
İhtari 10 gun gec cektim. Ancak isten ciktigimin ertesi gunu Alo 170 BİMER'e sikayet ettim. Sikayetim Sisli/İST sgk bolge mudurlugunde isleme alindi. ilk gunden harekete gectim yani, on gun odeme alamayinca ihtar cekmek zorunda kaldim. İs veren bana resmi hic bir yazismada bulunmadi henuz, ihtar cekmedi.
- - - Updated - - -
2015 yilinda yeni yasaya gore iscide ayni kosullarda is verene ihbar tazimanati odemekle yukumlu birakiliyor.
1971 yılında kabul edilip günümüzdeki 4857 sayılı kanuna yerini bırakan eski (1475 sayılı ) iş kanununda da aynı şey vardı, yeni bir durum değil yani bu.
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
1971 yılında kabul edilip günümüzdeki 4857 sayılı kanuna yerini bırakan eski (1475 sayılı ) iş kanununda da aynı şey vardı, yeni bir durum değil yani bu.
1936 yılında kabül edilen 3008 sayılı kanundada varmış.
-
Vallahi bilmiyorum, internetten okudum ve mali musavirlerde bu sekilde bilgi verdi. Pazartesiyi bekliyorum. İhtari almasini bekliyorum. Maasimida alamadim elim kolum bagli kaldi. İnsallah odeme yapar. İs bulamadim. Magduriyetim hat safada.
-
ceceli bey , evıme kagıt geldı noter den sırketın avukatı yollamıs fesıh kagıdı heralde orda 18. maddeden cıkarıldıgım yazıyor benden savunma almıslardı 1 gun ıse gıtmemıstım sadece haber vermemıstım bu nedenle cıkartmıslardı kıdemını odıcez dedıler zaten gelen kagıtta ay sonu ıhbar ve kıdem tazmınatınız yatırılacaktır dıo ama sordugumda ısverene sadece kıdem yatıracaz dedı karsılıklı fesıh yapmıstk yanı ıbraneme ımzalatmıslardı bana tum alacaklarımı vs aldım dıe yanı demek ıstedıgım bu maddeden cıkarıldm savunma almıslardı 1 gun gıtmedım dıye ısverenede haber vermemıstm olay bu yanı
-
1 gün gitmediniz diye değil de, o devamsızlık için savunma istediğinizde gerçek sebebi belirtmek istemediğinizden savunmanızda başka bir sebep belirttikten sonra, işvernee '' ben ayrılmak istiyorum'' demenizi işverenin de kabul etmesiyle ayrıldınız ve kıdem tazminatınız ödendi diye hatırlıyorum. Yani talep sizden geldi, işveren kabul etti, karşılıklı anlaşma ile sözleşmenizi birlikte feshettiniz.
Bilmiyorum, bir şeyler yazıyordu, ibraname imzalattı dediğiniz, imzaladığınız o belgelerde tam olarak ne yazdığı önemli .
-
Alıntı:
gokhan331 rumuzlu üyeden alıntı
ceceli bey , evıme kagıt geldı noter den sırketın avukatı yollamıs fesıh kagıdı heralde orda 18. maddeden cıkarıldıgım yazıyor benden savunma almıslardı 1 gun ıse gıtmemıstım sadece haber vermemıstım bu nedenle cıkartmıslardı kıdemını odıcez dedıler zaten gelen kagıtta ay sonu ıhbar ve kıdem tazmınatınız yatırılacaktır dıo ama sordugumda ısverene sadece kıdem yatıracaz dedı karsılıklı fesıh yapmıstk yanı ıbraneme ımzalatmıslardı bana tum alacaklarımı vs aldım dıe yanı demek ıstedıgım bu maddeden cıkarıldm savunma almıslardı 1 gun gıtmedım dıye ısverenede haber vermemıstm olay bu yanı
Konuya sorduğunuz sorudan devam edin. Ordan burdan yarım yamalak sorularla ve verdiğiniz eksik bilgiler ile sizi yanıltabiliriz. Bende Sn kırcalının iletisi ile daha önce sorduğunuz sorunun farkına vardım.
18. maddeden çıkarıldığınız kesinmi? İşveren ile fesih sözleşmesi yaptınızmı? Siz istifa ettinizde işveren size iyi niyetli olarakmı tazminat ödedi?
Ayrıca işveren sizi sgk çıkış kodu olarak ne belirtti?
-
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Konuya sorduğunuz sorudan devam edin. Ordan burdan yarım yamalak sorularla ve verdiğiniz eksik bilgiler ile sizi yanıltabiliriz. Bende Sn kırcalının iletisi ile daha önce sorduğunuz sorunun farkına vardım.
18. maddeden çıkarıldığınız kesinmi? İşveren ile fesih sözleşmesi yaptınızmı? Siz istifa ettinizde işveren size iyi niyetli olarakmı tazminat ödedi?
Ayrıca işveren sizi sgk çıkış kodu olarak ne belirtti?
evet eve gelen kagıtta kanunnun iş kanunun 18. maddesınden yetersılık nedenı fılan yazıodu yanı 18. maddeden cıkarıldıgım kesın , fesıh sozlesmesı yapmadım sadece 1 tane a4 kagıdı vardı bılgısayar cıktısı olan ıbraname yazıodu ama istifa ıbranamesı deıl normal fesih ıbranamesı sozlesme deıldı yanı tutar fılanda yazmıodu hem ben ıbraneme ye ımza attıgım tarıhı de yazdm ısım soy ısım attıgım tarıh 03.03.2015 ama fesıh tarıhım 04.03 yanı cıkarıldıgım tarıh 04.03 , valla iyi niyetmı deılmı bilemiyecegım ama her ne olursa olsun cokta ahlak kurallarına aykırı bı davranısım deıldı bana gore soncuta 1 gun gıtmemısım haber vermedım bıde , sgk da cıkıs kodu nu bılmıyorum nasıl yaptıklarını ama gelen kagıtta noter onaylı 18. madde yazıodu ,, bırde sırket avukatının yolladıgı kagıtta noter aracılıgyla gonderdıgı yanı en alt kısmı dıkkatım ıcektı kıdem ve ıhbar tazmınatınız ay sonunda maasınıza yatıralacaktır yazıyor , ama ısveren sadece kıdem yatıracagız dıyor ?
-
Başkaca bir evrak yok ise size gelen yazıya göre ay sonunda ihbarınızda yatar. Yatmazsa ne yapacağınızı daha önceki konuda anlatmıştım.
-
İhtarname maas ve tazminatimi 1 hafta icinde odemeniz gerekmektedir, aksi halde tum dava ve avukat masraflariyla beraber tarafiniza yuklenecektir. Simdi; isveren tazminati aldi ve odeme yapmazsa ne olur cunku.ihtar cekmisim. 2. Hakli sebepleri olsa bile bir hafta icinde ihtara cevap vermezse mahkeme kararini etkiler mi? 3. Ben isten kovuldugumun ertesi gunu SGK ya bildirimde bulundum ise devamsizlik iddia edebilir mi? 4. İsten kovuldugum/ayrildigim.gunden beri hic bir resmi yazisma.ve bildirim.gelmedi ki buda yaklasik 15 gun oldu. 5 is arkadasimin isi benim.biraktigima sahitlik.etmesi durumu ne kadar etkiler? 6. Ben kovuldum ancak hala ses seda yok ne yapmaliyim, ihtarda cektim sgkyada bildidim. Dava acmalimiyim yoksa SGKyi mi beklemeliyim?
-
Alıntı:
İhtarname maas ve tazminatimi 1 hafta icinde odemeniz gerekmektedir, aksi halde tum dava ve avukat masraflariyla beraber tarafiniza yuklenecektir. Simdi; isveren tazminati aldi ve odeme yapmazsa ne olur cunku.ihtar cekmisim. 2. Hakli sebepleri olsa bile bir hafta icinde ihtara cevap vermezse mahkeme kararini etkiler mi? 3. Ben isten kovuldugumun ertesi gunu SGK ya bildirimde bulundum ise devamsizlik iddia edebilir mi? 4. İsten kovuldugum/ayrildigim.gunden beri hic bir resmi yazisma.ve bildirim.gelmedi ki buda yaklasik 15 gun oldu. 5 is arkadasimin isi benim.biraktigima sahitlik.etmesi durumu ne kadar etkiler? 6. Ben kovuldum ancak hala ses seda yok ne yapmaliyim, ihtarda cektim sgkyada bildidim. Dava acmalimiyim yoksa SGKyi mi beklemeliyim?
İŞverenin önceki tutumlarından ihbarınızı ödemeyeceği izlenimi var. Bu aşamada sgk nın yapabileceği bir şey yok. Sizin kovulduğunuza dair ve iş arkadaşınızın iş yerinde olmadığına dair müşteriniz şahitlik yaparsa davanın lehinize sonuçlanması muhtemeldir. Müşteri şahitlik yapmaz ise, diğer personel aleyhinizde şahitlik yapar ise, bu defa davayı muhtemelen kaybedersiniz.
Sadece sgk ya ihbarınızın baz alınacağı demek, bundan sonra herkes keyfiyeten işten ayrılacağında o gün sgk ya telefon açar. Alo ben kovuldum der ve işe gitmez. Bu size mantıklı geliyormu?
Dava açmak istiyorsanız açabilirsiniz. Yada bir süre daha beklersiniz. Ama bu dava ortlama 1 yıl sürebilir.
İşveren büyük ihtimalle, şu anda sizin işten bildirimsiz ayrıldığınızı, sizin ona ihbar ödemeniz gerektiğini bu nedenlede maaşınızıda ödemediğini iddia etmeyi düşünüyor.
-
Cok guzel, peki bunun icin bana neden hala resmi yazisma gondermedi, harekete gecmedi? Madem hatali olan benim diyelim ne sekilde onlem alir?
-
Neden göndermediğini açın telefonu kendisine sorun. benmiyim işvereniniz. İşveren ya işe gelmedi, yada kendisine hakaret ettiğinizi bu nedenle haklı nedenle sözleşmeyi fesh ettiğini iddia edebilir.
Sizde ihbar öneli kullandırmadan sebepsiz olarak işten kovulduğunuzu iddia ederek, maaş alacağınız+ihbar+kötü niyet tazminatı(bildirim süresinin 3 katı) talepli dava açabilirsiniz.
Siz çalışma arkadaşınızı işveren lehine tanıklık yapmaması hakkında ikna etmeye çalışın.
-
Derhal İş Yasasından kaynaklanan hak ve alacaklarınız için davanızı açınız.