-
Bu etik bir olay mıdır ?
Arkadaşlar öncelikle merhaba bir soru sormak istiyorum başımdan geçen olay ile ilgili.
Öncelikle bir alışveriş mağazasına bir borcum bulunuyordu. Elimde olmayan nedenlerden dolayı 3-4 ay gibi bir geçikme yaşadım. Sonrasında beni icraya vermişler. Bana hiç bir yazılı belge falan gelmedi şu zamana kadar süreniz var ödeyin diye. Neyse Cuma günü aradılar arkada telsiz sesleri bir bayan şuan evinize gidiyoruz icradan arıyorum evdemisiniz değilseniz çilingirle kapıyı açıp eşyaları alıcaz dediler. benimde başıma ilk defa böyle birşey geldi ve 3980 TL nakit ödeme yaptım avukata direk hesabına neyse hacizi durdurmuşlar. Bana diyor ki size kağıt gönderdik bende gelmedi diyorum muhtara da bırakmamışlar. Kendilerinden bana kiminle ne zaman gönderildiğine dair evrakları yolların diyorum sürekli oyalıyorlar. Benden bu şekilde para almaları normal mi ? Üstelik alınan para biraz fazla 37. icra falan dedi bende dekonta aynen o şekilde yazıp gönderdim. şimdi ben bu şekilde bunlara dava açsam sonuç ne olur ? Beni korkutarak aniden paramı aldılar hem masraflarıda ekleyip ?
-
Cevap: Bu etik bir olay mıdır ?
Borç sizin borcunuz, sizi neden korkutacaklar. İcra ile öderseniz haliyle masraflarıda olacak. Borcunuzun vadeleri belli değilmiydi.
-
Borcunu ödemeyip, aylarca sürüyüp,polisi icrayı duyunca ödeme yapmak(demek ki bir şekilde borç ödenebiliyormuş) ne kadar etikse yapılan da o kadar etiktir.
Borcunuzu ödemişsiniz.Şu an neyle alakalı ne davasından bahsediyorsunuz anlamadım(silah dayayarak aldılarsa ayrı).Şu an için iş icraya geldiyse masrafları olmasıda gayet normal.Elinizdeki dekont zaten ödeme yapıldığına dair belgedir.
-
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Borç sizin borcunuz, sizi neden korkutacaklar. İcra ile öderseniz haliyle masraflarıda olacak. Borcunuzun vadeleri belli değilmiydi.
Borç benim borcum fakat şuan evinize gidiyoruz icradan arıyorum dediler. evdeki eşyaları alacaklardı bende konu komşuya rezil olmayayım diye borç aldım hemen yatırdım avukatın hesabına parayı dosyayı kapadı. Ama ban hiç bir tebligat gelmedi 37. icra diyor icradan sorgulama şansım yok mu bu şekilde korkutarak neden yapıyorlar ?
@engin ünalmış demek istediğim bana herhangi bir tebligat gelmeden bu şekilde almaları doğrumu henüz hiç bir şey araştırmadan saat 4 de kadar yatırın aksi takdirde evinize girilecek deniliyor. İcra ya sormadım ona sormadım buna sormadım bana tebligat gelmemiş bu şekilde durumla karşılaştım bunu anlatmaya çalışlıyrum
-
Size ödeme emri tebligatı yapılmıştır. Size olmasa bile muhtara verilmiştir. Size bu belgelerle ilgili izahat vermek gibi bir zorunlulukları yok. İcra müdürlüğünden gidip kendiniz bakabilirsiniz. Fakat zaten borcunuzu ödemişsiniz. Araştırsanız ne olacak. Eğer icra işlemi yokda sizden fazla para aldılarsa o ayrı bir durum.
-
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Size ödeme emri tebligatı yapılmıştır. Size olmasa bile muhtara verilmiştir. Size bu belgelerle ilgili izahat vermek gibi bir zorunlulukları yok. İcra müdürlüğünden gidip kendiniz bakabilirsiniz. Fakat zaten borcunuzu ödemişsiniz. Araştırsanız ne olacak. Eğer icra işlemi yokda sizden fazla para aldılarsa o ayrı bir durum.
Anlatmak istediğim muhtara verilmemiş bana bir tebligat gelmemiş. Olay icralık mı bunuda bilmiyorum sırf korkudan o parayı yatırdım 2000 liralık borcum 3980 tl olmuş avukat masrafınla beraber olay icraa ya intikal etmemiş ki
-
Öyle olsa bile sizi biraz gerilim vermişler sizde yemişsiniz.Zaten alacaklı olan bir şekilde senet, sepet, icra, malına el koyarım vs. diyerek alacağını alma peşinde başka bir derdi yok.Bir kişinin alacağı olsa, onu almak için karşı tarafı hukuk kaideleri içinde seni mahkemeye vereceğim, evine hacze geleceğim, banka hesabına yarın bloke koyduracağım diye araması suç değil.Siz o riski göze alamayıp borcunuzu ödemişsiniz.Beni kandırdılar(o da belli değil ama) diye savcılığa gitseniz(ki tck da kandırma diye bir suç yok) savcıyı biraz güldürürsünüz en fazla o olur.Borç ödendiyse sıkıntı yok bundan sonra böyle durumlarda daha soğukkanlı olmak(sanıryorum sizi birazda sıkıştrımak için yapılmış) bu sayfayı okuyan herkes için bir tecrübe olmalı diye düşünüyorum.
Yanlız 2000TL lik borcu 3980 TL aldılar ve icra işlemi de yapmadılar ise bu bir suç unsuru olarak savcılık tarafından değerlendirilebilir.
-
Teşekkür ederim. bilgiler için fakat aldıkları fazla para için birşey yapamam mı ? Sonuçta icra ya verilmemişim
2800 TL lik borcum 4000 Tl olmuş 4000 tl olarak ödedim
-
Alıntı:
ArtiEksi rumuzlu üyeden alıntı
Anlatmak istediğim muhtara verilmemiş bana bir tebligat gelmemiş. Olay icralık mı bunuda bilmiyorum sırf korkudan o parayı yatırdım 2000 liralık borcum 3980 tl olmuş avukat masrafınla beraber olay icraa ya intikal etmemiş ki
İcra işlemi vs yok ise alınan meblağ çok yüksek. Avukattan fazla yatırdığınızı belirtip geri talep edebilirsiniz diye düşünüyorum.
-
peki bunu avukattan mı talep edeceğim borçlu olduğum yerle mi iletişime geçeceğim
-
dava mava açılmadan fazladan 1200 TL almak etik midir ?
-
e-devlet şifresiyle hakkınızda açılmış icra takibi var mı öğrenebilirsiniz dosya numarasıyla ilgili daireye gidip dosyanızı çıkarttırıp hesaplatabilirsiniz fazla alınan bir tutar varsa dava açıp geri alabilirsiniz.
-
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
e-devlet şifresiyle hakkınızda açılmış icra takibi var mı öğrenebilirsiniz dosya numarasıyla ilgili daireye gidip dosyanızı çıkarttırıp hesaplatabilirsiniz fazla alınan bir tutar varsa dava açıp geri alabilirsiniz.
e devletten sorgulattım böyle bir dava yok. Dosya numarası verin bana dedim avukata siz 37. icra olarak dekonta not düşün dediler bu kadar.
-
O zaman 37. icraya gidip isminizle sorgulama yaptırın.
-
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
O zaman 37. icraya gidip isminizle sorgulama yaptırın.
peki diyelim icraa ya gittim ve böyle bir dava açılmamış. O zaman ne yapabilirim direk avukata mı söylemem gerekiyor yoksa dava mı açmam gerekiyor. Ve bunların fazladan aldığı 1200 TL normal midir ?
-
Onu o zaman düşünürsünüz hele bi tespit edin bakalım.
-
Biz avukata verdik, icra için işlem başlatmak için kalktık gittik siz hemen ödeyince o işlemler tamamlanmadı, 3 aylık gecikme, avukatlık ücreti ve masraflar da eklenince böyle oldu diyebilirler.Karşınızda bir ticari kurum ve bir hukukçu var.En ufak bir boşluk olsa ki var gibi hiç bir şey yapamazsınız zaten parayı da kendi rızanızla kabul edip ödemişsiniz(başınıza silah dayanmadıysa durum bu).Genede bir sorup soruşturmak lazım tabi.Kolay gelsin.
-
Kendi rizamla verdim evet ama borcuma faiz bindi icra dosyasi vs diye dusundum salak gibi verdim. Bana hugun ibraname yollamislar paraui yatirdi diye avukatlik burosuna helin seneti alin diyorlar bende arastirmak istiyorum durdik yere 1200 lira fazla verdim demek istedigim ortada icra falan yok sadece blof yapmislar ama bu fazla para bunlarin hakki mi nasil geri alirim
-
Avukatıydı, 3 ay beklemesiydi(ki ticaretle uğraşanlar için para çok önemlidir ve bu onlar için çok ciddi bir süre), araması sorması, gitmesi gelmesi haliyle faizi çok büyük bir miktar değil.2.800 TL, 4.000 TL olmasada 200-300 lira azı olurdu diye düşünüyorum.Şu an bu herkse açık, özgür forumumuza yazmak zahmetsiz ve ücretsiz olsa da dava açmaya kalkarsanız harcı, vekalet ücreti, bilirkişisi derken bir borcunuz kadar daha masraf etmeniz ihtimal dahilinde.Şu şekilde bir mücadeleye girişecekseniz mutlaka elinizdeki evraklarla bir avukata gitmeli ve adım adım gerekli girişimlerde bulunmalısınız.
-
İcra dairesine gittim adıma açılan bir icra davası yok.. elime ulaşan bir tebligat yok ve bugün tahsilat yapan avukatı aradım bana verdikleri cevap
biz size icra takip başlattık onlar dosyayı kapamıştır ondan göremiyorsunuz dedi. Kaldı ki icra açılmasa bile bu bedeli ödemek zorundaydınız hiçbirşey yapamazsınız dedi tahsilat yapıldı ayrıca dedi bizde 1 bardak su içtik..
-
Soruyu sormadan önceki durumdasınız yani. Avukat hemencecik sizi ikna etti.
-
Alıntı:
İcra dairesine gittim adıma açılan bir icra davası yok.. elime ulaşan bir tebligat yok ve bugün tahsilat yapan avukatı aradım bana verdikleri cevap
biz size icra takip başlattık onlar dosyayı kapamıştır ondan göremiyorsunuz dedi. Kaldı ki icra açılmasa bile bu bedeli ödemek zorundaydınız hiçbirşey yapamazsınız dedi tahsilat yapıldı ayrıca dedi bizde 1 bardak su içtik..
Yani dava veya mava açılmadan alınması etikmiymiş??
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Yani dava veya mava açılmadan alınması etikmiymiş??
Etikmiş :) avukat masrafı vs dedi bende lanet gitsin dedim kapadım.. yapıcak birşey yok yani suyumuzu içtik sıkıntı yok :) Herkese cevapları için teşekkür ederim
-
Temerrüt, Erken Ödeme ve Kıymetli Evrak Düzenlenmesi
Tüketicinin temerrüdü
MADDE 9 – (1) Taksitle satış sözleşmelerinde tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda, satıcı veya sağlayıcı, kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa bu hak ancak satıcı veya sağlayıcının bütün edimlerini ifa etmiş olması şartıyla;
a) Tüketicinin kalan borcun en az onda birini oluşturan ve birbirini izleyen en az iki taksidi veya
b) Kalan borcun en az dörtte birini oluşturan bir taksiti ödemede temerrüde düşmesi halinde
kullanılabilir.
(2) Satıcı veya sağlayıcının bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek yazılı olarak muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur.
(3) Muaccel kılınan taksitlerin hesaplanmasında faiz, komisyon ve benzeri masraflar dikkate alınmaz.
Erken ödeme
MADDE 10 – (1) Tüketici, borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir. Her iki durumda da satıcı veya sağlayıcı, faiz veya komisyon aldığı durumlarda ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve komisyon indirimini yapmakla yükümlüdür.
Kıymetli evrak düzenlenmesi
MADDE 11 – (1) Tüketicinin yapmış olduğu işlemler nedeniyle kıymetli evrak niteliğinde sadece nama yazılı ve her bir taksit ödemesi için taksit tutarını aşmayacak ve ayrı ayrı olacak şekilde senet düzenlenir. Bu madde hükümlerine aykırı olarak düzenlenen senetler tüketici yönünden geçersizdir.
-
Ben sözlemyi okuyamadım henüz fakat avukatın dediğine göre sözleşmede eğer taksitler ödenmemesi durumunda borcun % bilmem kaçı kadar faiz işlenerek ilgili kuruma ödenir diyor yarın gidip sözleşmeyide alıcam avukatla birebir konuşayım bakalımnasıl bir sonuca varacağım..
-
Alıntı:
Ben sözlemyi okuyamadım henüz fakat avukatın dediğine göre sözleşmede eğer taksitler ödenmemesi durumunda borcun % bilmem kaçı kadar faiz işlenerek ilgili kuruma ödenir diyor yarın gidip sözleşmeyide alıcam avukatla birebir konuşayım bakalımnasıl bir sonuca varacağım..
Sade suya etik olmadı anlaşılan :)