Departman değişikliği hakkında
Merhaba,
Bugün çalışmakta olduğum şirketin insan kaynakları departmanı tarafından sözlü olarak toplu bir görüşmede departmanın elinde ki aktif projeler sona erene kadar açık kalacağını, aktif işler bitince de kapatılacağı.. bu süre zarfında herhangi bir projesi olmayan çalışanların aynı şirkette başka bir departmana kaydırılacağı iletildi. Yazılı olarak ise bireysel görüşmede X departmanına atandınız yazılı kaşeli ve imzalı bir kağıt elimize tutuşturuldu ve 1 hafta içerisinde karar vermemiz istendi. Sorularıma geçecek olursak eğer;
1-) İşe esas başlangıç tarihim 20 Ocak 2014 tarihi olmasına rağmen 3 ay boyunca başka bir firmadan bodrolandım ve esas çalıştığım yerin kadrosuna 21 Nisan 2014 tarihinde geçtim.( transfer olduğum firma ile aralarında centilmenlik anlaşması olduğunu ileri sürerek bu yönteme gittiler ) işe başlangıç tarihimin 20 Ocak 2014 olduğunu kanıtladığım takdirde bu tarih geçerli olur mu?
2-) 6 iş günü içerisinde şirketin teklifine yazılı bir şekilde cevap vermem gerekiyor. Kabul etmediğim durumda herhangi bir tazminat hakkım doğar mı? 6 gün dolduğunda henüz 1 senem dolmamış oluyor.
3-) 6 iş günü içerisinde bu teklifi kabul edersem eğer 20 Ocak 2014 tarihinden sonra herhangi bir sebep öne sürerek haklı fesih hakkımı elimde tutabilir miyim?
Çok Teşekkürler
Cevap: Departman değişikliği hakkında
Teklifi kabül edip, daha sonra Noterden ihtar çekerek başka firmada çalışmış gibi gösterildiğinizden dolayı bu nedenle iş akdinizi fesh edebilirsiniz. Eğer bunu ispat edebilecekseniz tabiki. İhtarda 3 aylık sigortaların esas şirkette gösterilmesini, izin ücretinizi,kıdem tazminatınızı, maaş ve diğer alacaklarınızıda talep edip verdiğiniz bir hesap nosuna yatırılmasını isteyebilirsiniz.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Teklifi kabül edip, daha sonra Noterden ihtar çekerek başka firmada çalışmış gibi gösterildiğinizden dolayı bu nedenle iş akdinizi fesh edebilirsiniz. Eğer bunu ispat edebilecekseniz tabiki. İhtarda 3 aylık sigortaların esas şirkette gösterilmesini, izin ücretinizi,kıdem tazminatınızı, maaş ve diğer alacaklarınızıda talep edip verdiğiniz bir hesap nosuna yatırılmasını isteyebilirsiniz.
Merhabalar,
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Bu durum için benim tarafımdan yazılı onay alınmasada sözlü olarak işe başlamadan önce bana iletilen ve benimde kabul ettiğim bir durumdu. Fark eder mi?
Teşekkürler
eğer aralarında bir anlaşma varsa, o anlaşmada şu anki şirketinizdeki haklarınızın belirlenmesi konusunda başlangıç tarihi olarak önceki şirkette başlangıç tarihinizin dikkate alınacağı yönünde bir yazılı belge varsa,
yada yoksa ! o durum şu anda yaşamış olduğunuz çalıştığınız bölümün kapatılması nedeniyle başka bir bölümde görevlendirme teklifinde size herhangi bir kazanım sağlamaz. En fazla ola ki sözleşmeniz feshedilirse, veya kıdeme bağlı haklarınızda bir kayba uğratılacak olursanız, ilk firmadaki başlama tarihinin dikkate alınarak hesaplamaların yapılmasını talep edebilir - sağlayabilirsiniz.
6 gün içinde yazılı olarak kabul ettiğinizi bildirmeniz gerekir, eğer bu değişikliği istiyor, onaylıyorsanız.
İstemezseniz herhangi bir bildirimde bulunma zorunluluğunuz da yok, bu kabul etmiyorum demektir, yada yazılı yanıt verirsiniz kabul etmiyorum bu değişikliği diyerek.
Ancak yazılı olarak kabul ettiyseniz, bu noktadan sonra bu değişiklikle ilgili herhangi bir itiraz veya vazgeçip haklarımı alma gibi bir durum malesef sözkonusu alamaz.
Onaylamazsanız, işveren sözleşmenizi feshetmek durumunda kalacaktır.
Elbette sözleşmenizde işverenin belirleyeceği , bilgi ve beceriniz dahilinde olan işlerde çalışmayı kabul ettiğinize dair bir madde varsa , kabul etmemeniz sözleşmeyi sizin feshetmeniz anlamına gelecektir.
Alıntı:
xude rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Bu durum için benim tarafımdan yazılı onay alınmasada sözlü olarak işe başlamadan önce bana iletilen ve benimde kabul ettiğim bir durumdu. Fark eder mi?
Teşekkürler
AYrıldığınız şirket ile işe başladığınız şirket arasında centilmenlik anlaşması olduğundan ,ayrıldığınız şirketten diğer şirkete geçmeden başka bir şirkette çalışıyor gösterildiniz diye anlıyorum. SGK fiili olarak olmayan bu durumu kabül etmez. Bu durumu öğrenen işçinin iş akdini fesh etme hakkı vardır. Her ne kadar bu hakkınız olsa dahi kabül ettiğiniz bu durumu işverene karşı kullanmak sadece etik olmaz. Etik yada değil bu durumu lehte kullanmak istiyorum derseniz. Önce görevi kabül edip kıdeminiz 1 yılı dolduktan sonra başka yerde sigorta gösterilmeyi bahane edip ayrılmalısınız.
Neden sn.ceceli??
A firmasında çalışırken B firmasına tüm haklarıyla devir gayet yasal bir durum.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Neden sn.ceceli??
A firmasında çalışırken B firmasına tüm haklarıyla devir gayet yasal bir durum.
Sn kırcalı
Söylediğiniz şekli ile yasal, Benim bahsettiğim fiili olarak çalışma. A şirketinde çalışırken başka bir şirkette sigoortalı olarak gösterilmesi yasal bir durum değil.
Alıntı:
AYrıldığınız şirket ile işe başladığınız şirket arasında centilmenlik anlaşması olduğundan ,ayrıldığınız şirketten diğer şirkete geçmeden başka bir şirkette çalışıyor gösterildiniz diye anlıyorum. SGK fiili olarak olmayan bu durumu kabül etmez. Bu durumu öğrenen işçinin iş akdini fesh etme hakkı vardır. Her ne kadar bu hakkınız olsa dahi kabül ettiğiniz bu durumu işverene karşı kullanmak sadece etik olmaz. Etik yada değil bu durumu lehte kullanmak istiyorum derseniz. Önce görevi kabül edip kıdeminiz 1 yılı dolduktan sonra başka yerde sigorta gösterilmeyi bahane edip ayrılmalısınız.
Tam olarak durumum bu. aracı olan firmadan esas olan firmaya geçişim sırasında tüm haklarım ile devir söz konusu değil. IK departmanının verdiği bilgi bize geçişin ne zaman ise senen o zaman dolar. bende hayır ben size bahsettiğiniz tarihten 3 ay önce başladım diye itiraz ediyorum.
Aracı firma dediğiniz,
örneğin x insan kaynakları firması kadrosunda y firmasında çalışmaya başladınız, ücretinizi x şirketinden aldınız ve x insan kaynakları firması üzerinden de sgk primleriniz ödendi, 3 ay sonra da zaten çalışmakta olduğunuz Y firması kadrosuna geçtini öyle değil mi?
İşgücü kiraması yapan bir firma oldu yani ilk aracı dediğiniz firma??
- - - Updated - - -
Yapılan resmi giriş tarihine göre IK departmanınızın söylediği doğru,
sizin söylediğiniz de doğru, sonuçta ilk günden itibaren şu anki işyerinde , o işyeri için çalışmaya devam etmektesiniz.
Olası , başlangıç tarihinizle ilgili bir ihtilaf durumunda dava açarak ilk başlangıç gününüzün aracı firma kadrosunda olarak orada başladığınız tarih olarak kabul edilmesini sağlayabilirsiniz. Ancak şu anda veya ileride bu durumu sözleşme feshedebilmek için haklı neden olarak kullanamazsınız,
Alıntı:
Aracı firma dediğiniz,
örneğin x insan kaynakları firması kadrosunda y firmasında çalışmaya başladınız, ücretinizi x şirketinden aldınız ve x insan kaynakları firması üzerinden de sgk primleriniz ödendi, 3 ay sonra da zaten çalışmakta olduğunuz Y firması kadrosuna geçtini öyle değil mi?
- - - Updated - - -
sizin söylediğiniz de doğru, sonuçta ilk günden itibaren şu anki işyerinde , o işyeri için çalışmaya devam etmektesiniz.
Olası , başlangıç tarihinizle ilgili bir ihtilaf durumunda dava açarak ilk başlangıç gününüzün aracı firma kadrosunda olarak orada başladığınız tarih olarak kabul edilmesini sağlayabilirsiniz. Ancak şu anda veya ileride bu durumu sözleşme feshedebilmek için haklı neden olarak kullanamazsınız,
Evet Erdoğan Bey durum bu ama bu iş gücü kiralamasımıdır bunu siz daha iyi bilirsiniz.
Özel istihdam burosu çalışanı olarak görev yaptığınız firma kadrosuna geçmişsiniz,
kıdeme bağlı kazanılan haklarınız konusunda ilk şirket kadrosunda başladığınız ilk tarih dikkate alınması gerekir, ancak sorun çıkarsa dava açarak ilk tarihe göre hesaplama yapılmasını sağlamanız mümkün.
Gene dediğim gibi, bu farklı bir olay, mevcut yeni görevlendirme durumuyla ilgili bir bağ kuramazsınız, yeni görevlendirmeyi kabul edip 1 yılı doldurduktan sonra özel istihdam firması aracılığıyla işe başlatmıştınız beni diyerek sözleşmeyi feshedip tazminat alabilme şansınız bence hiç yok.
Alıntı:
Aracı firma dediğiniz,
- - - Updated - - -
İşverenin kabül etmediği bir ihtilafı dava yolu ile elde edebiliyorsak, Bu aynı zamanda işçiye haklı nedenle fesih hakkı verir.
Burada kiralama söz konusu değil zaten. Bir başka işyerinde sigorta gösterilme durumu var.
- - - Updated - - -
GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ
İşveren, devir sırasında yazılı rızasını almak suretiyle bir işçiyi; holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde veya yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması koşuluyla başka bir işverene iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devrettiğinde geçici iş ilişkisi gerçekleşmiş olur. Bu halde iş sözleşmesi devam etmekle beraber, işçi bu sözleşmeye göre üstlendiği işin görülmesini, iş sözleşmesine geçici iş ilişkisi kurulan işverene karşı yerine getirmekle yükümlü olur. (Değişik son cümle: 6331 - 20.6.2012 / m.32/a) “Geçici iş ilişkisi kurulan işveren işçiye talimat verme hakkına sahiptir"
Geçici iş ilişkisi altı ayı geçmemek üzere yazılı olarak yapılır, gerektiğinde en fazla iki defa yenilenebilir.
İşverenin, ücreti ödeme yükümlülüğü devam eder. Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, işçinin kendisinde çalıştığı sürede ödenmeyen ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden işveren ile birlikte sorumludur.
İşçi, işyerine ve işe ilişkin olup kusuru ile sebep olduğu zarardan geçici iş ilişkisi kurulan işverene karşı sorumludur. İşçinin geçici sözleşmesinden aksi anlaşılmıyorsa, işçinin diğer hak ve yükümlülüklerine ilişkin bu Kanundaki düzenlemeler geçici iş ilişkisi kurulan işverenle olan ilişkisine de uygulanır.
İşçiyi geçici olarak devralan işveren grev ve lokavt aşamasına gelen bir toplu iş uyuşmazlığının tarafı ise, işçi grev ve lokavtın uygulanması sırasında çalıştırılamaz. Ancak, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununun 39 uncu maddesi hükümleri saklıdır. İşveren, işçisini grev ve lokavt süresince kendi işyerinde çalıştırmak zorundadır.
Toplu işçi çıkarmaya gidilen işyerlerinde çıkarma tarihinden itibaren altı ay içinde toplu işçi çıkarmanın konusu olan işlerde geçici iş ilişkisi gerçekleşmez.
Soruyu soranın olayında yukarıdaki yasa konusuna benzer ne vardır?
Orada bir başka yerde sigortalı gösterilem durumu yok sn.ceceli,
orada olan net olarak özel istihdam firmasından hizmet almak ve bir süre sonra o kişiyi kendi firmasına transfer etmek var.
Call center de taşeron firmada çalışırken , taşeron firma çalışanını kendi kadrosuna almak.
Alıntı:
Orada bir başka yerde sigortalı gösterilem durumu yok sn.ceceli,
orada olan net olarak özel istihdam firmasından hizmet almak ve bir süre sonra o kişiyi kendi firmasına transfer etmek var.
Call center de taşeron firmada çalışırken , taşeron firma çalışanını kendi kadrosuna almak.
Sn xude işverenle aranızda bu şekilde iş ilişkisimi vardır. Başka işyerinden kiralandınız ve kiralayan şirket sizi kendi bünyesindemi çalıştırmaya başladı. ve siz nasıl bir iş yapıyorsunuz?
- - - Updated - - -
Yoksa arada hiçbir bağınız ve fiiliyatta çalışmadığınız bir işyerinde sigortalımı gösterildiniz. Yani ik şirket arasında sizi bağlayan bir sözleşme vs varmıdır?
Detaylı olarak açıklıyım.
Ben Endüstri Mühendisiyim.
Eski iş yerim: E firması
Aracı İK firması: A firması
Yeni İş yerim : Y firması olsun :)
E firmasından ayrılıp Y firmasına başlamak üzereyken; Y firmasının yöneticileri aynen şu ifadeyi kullandı. Biz Y firması olarak daha önceden E firması ile bir proje yaptık. bu proje şartlarından birtanesi de birbirimizden eleman almamaktır dedi. Bu sebepten dolayı sözleşme süresi bitene kadar seni ( E firmasının Y firmasına dava açmasını engellemek için ) A firmasında çalışıyormuş gibi göstereceğiz. Sözleşme süreside bitince seni Y firmasının bünyesine alacağız. Tabi ki bu durumda A firması yapmış olduğu bu aracılıktan bir gelir talebi etmiştir ve Y firmasına bu hizmetini faturalamıştır. Fakat bu faturanın ne adına kesildiği hakkında bir bilgim yok.
Not: Ben A firmasının ne yerini bilirim ne orda çalışanları tanırım. Kargo ile işe giriş evraklarımı yolladım ve yine kargo ile sözleşme yaptım.
Burada Ik firmasının sadece size iş bulma ilişkisi var ise bundan dolayı ücret almış ise arada gecici iş ilişkisi, taşeronluk, kiralama vs ilişki yok ise, Yani her iki firma ile çalışmanızı bağlayan bir durum yok ise. Burada bana göre başka işyerinde sigortalı gösterilme durumu vardır. Bunun adı Sahte sigorta bildirimidir. İşçi ve işveren hakkında sonuçları vardır ve kanunsuz bir durumdur. Gerçekten çalıştığınız firmada ise sigortasız kaçak işçi çalıştırılma durumu söz konusudur. Bu durum yukarıdada belirttiğim gibi size haklı fesih hakkı verir düşüncesindeyim.
Sn Kırcalının belirttiği durum söz konusu ise durum yine farklı bir hal alır.
Alıntı:
Burada Ik firmasının sadece size iş bulma ilişkisi var ise bundan dolayı ücret almış ise arada gecici iş ilişkisi, taşeronluk, kiralama vs ilişki yok ise, Yani her iki firma ile çalışmanızı bağlayan bir durum yok ise. Burada bana göre başka işyerinde sigortalı gösterilme durumu vardır. Bunun adı Sahte sigorta bildirimidir. İşçi ve işveren hakkında sonuçları vardır ve kanunsuz bir durumdur. Gerçekten çalıştığınız firmada ise sigortasız kaçak işçi çalıştırılma durumu söz konusudur. Bu durum yukarıdada belirttiğim gibi size haklı fesih hakkı verir düşüncesindeyim.
Sn Kırcalının belirttiği durum söz konusu ise durum yine farklı bir hal alır.
Merhaba Sn. Ceceli;
Hayır kesinlikle bana işi bulan firma A firması değildir. Ben işi sosyal platform sayesinde buldum. yukarıda izah ettiğim gibi sadece E firması Y firmasına benden eleman aldın diye dava açmasını engellemek için yapıldı.
ilginiz ve alakanız için her ikinizede çok teşekkür ederim.
Dava açılmasın diye yapılmış ama, başka davalık bir olay olmuş. Sizin olayla birlikte centilmenlik anlaşmasıda bozulmuştur. Anlaşma bozulan firmada artık potansiyel işyeriniz.
Siz evrakları kargoyla A firmasına mı gönderdiniz asıl çalıştığınız işyerine mi?
Kargo ile gelen sözleşme A firmasından mı geldi, B firmasından mı?
Sözleşme A firması ile çalışma sözleşmesimiydi, sözleşmede A firmasının göstereceği işyerinde çalışacağınız yazıyormuydu?
Alıntı:
Siz evrakları kargoyla A firmasına mı gönderdiniz asıl çalıştığınız işyerine mi?
Kargo ile gelen sözleşme A firmasından mı geldi, B firmasından mı?
Sözleşme A firması ile çalışma sözleşmesimiydi, sözleşmede A firmasının göstereceği işyerinde çalışacağınız yazıyormuydu?
1.sorunuz: A firmasına
2.sorunuz: A firmasına
3.sorunuz: net hatırlamamak la beraber.. a firması y firmasına beni iş gücü olarak kiralıyor olabilir. en azından bu şekilde y firmasına fatura kesiyor olabilir.
Alıntı:
3.sorunuz: net hatırlamamak la beraber.. a firması y firmasına beni iş gücü olarak kiralıyor olabilir. en azından bu şekilde y firmasına fatura kesiyor olabilir.
Bu durumda kiralansanızda Fiili olarak çalışmadığınız bir yerde 3 ay sigortanız gözüktü. Eğer sigortalı olarak gözüktüğünüz yer A firmasının kendisi değil ise. Fiili olarak çalıştığınız Y firmasında sigortanız gözükmedi. Üstelik delil olarak Y firmasından kiralama faturası olma olasılığı var. Yukarıda da yazdığım sonuçları doğurur.
Alıntı:
Asıl sorunuz departmanınızın kapatılacak olması nedeniyle yeni bir departmanda teklif edilen işi kabul edip etmemek idi,
çabanızdan anlaşılan 1 yılı doldurmuş değilsiniz, yeni görevi kabul etmemeniz durumunda işverenin sözleşmenizi feshetmekten başka şansı kalmıyor. İhbar süresi sonunda sözleşmenizi feshedebilir.
Eğer sözleşmenizde işverenin belirteceği diğer işlerde çalışacağınızı kabul ettiğinize dair bir madde varsa, zaten gelen bildirimi kabul etmemeniz sözleşmeyi sizin feshetmeniz anlamına gelecektir. Bu durumda Yeni göreve başlamazsanız, bildirimsiz olarak fesih hakkı doüğar işverenin.
Bahsettiğiniz diğer A firmasında sigortam yapıldı ama B firmasında çalıştım konusunun , en başından beri söylediğim üzere bu konuda size hiç bir faydası olmaz-olamaz-olmayacak.
Her ne kadar sn. ceceli durumu sigortasız çalıştırma olarak değerlendirmiş olsa da, sigortasız çalıştırılmış değilsiniz.
Gelen teklifi kabul ettikten sonra, 1 yılı doldurup tazminat alarak ayrılmak için ( yukarıda belirttiğiniz sebep dışında ) haklı bir sebebiniz olursa , elbette sözleşmenizi feshedip kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.
Haklı sebep olmaksızın feshedecek olursanız, ihbarv süresine uymanız gerekir, uymazsanız işverenin ihbar tazminatı talep hakkı doğar.
Ya da herhangi bir fesih bildiriminde bulunmadan bir gün işe gitmemeye başlarsınız, işverenden gelen davet-savunma isteklerine yanıt vermezsiniz, işveren devamsızlık nedeniyle sözleşmenizi fesheder.