6 günlük hak düşürücü süre
Merhaba
2014 Mart ayından beri süre gelen bir sorun nihayet sıcak gündeme tasındı.. Bu sure zarfında yönetime ve ilişkili diğer bölümlere çeşitli defalarda bilgiler vermiş ve yardım talebinde bulunmuş olsak da, bu desteği bulamadık.
Sorum su: Hak dusurucu sure ne zaman baslar?
[1*]Konu 3 Aralık da yapılan bir toplantı neticesinde, ciddi bir sorun ve sanki ilk defa duyuluyormuşçasına ust yönetime raporlandı.
[2*]Bunun sonucunda 5 Aralıktarihinde Ic Denetim gerekli incelemeleri yaparak Genel Mudure bir rapor sundu.
[3*]GM'un gordugu hal üzerine benden savunma istendi 8 Aralık
[4*]Savunmamı tum verilerle birlikte Ik'ya ilettim. 11 Aralık
[5*]Hukuk Bolumu henüz bir inceleme yapip, IK'ya, genel mudure ya da tarafıma bir cevap ile dönmedi.
Bu durumda 6 günlük hak dusurucu sure yukarıdaki tarihlerin hangisiyle baslar. Hafta sonlarının sureden sayilmadigini biliyorum. Calistigim 1000 kişilik uluslararası firmada 5 yildir yöneticilik yapmaktayım.
Tesekkur ederim
Cevap: 6 günlük hak düşürücü süre
İşveren işçinin iş akdini fesih yetkisini olayı öğrendiği tarihten itibaren 6 (altı) iş günlük sürede ve herhalde bir yıl geçtikten sonra kullanamaz.
Konu nedir. Olay nedir?
Merhaba,
yukarıda da değindiğim gibi, sirketin bir tedarikçiye olan borçlarının uzun sureden beri ödenememesi ve sirket içerisinden kaynaklanan bazı prosedürler gereği, ödemelerin cok gecikmesi. herhangi bir icra vb gelmedi. ancak yukarida değindiğim tarihlerde konu ele alındi. odemeler yapildi ancak genel mudure bu bilgi 3 aralikta raporlandi. 5 aralikta genel mudure ic denetim tarfindan konunun basindan beri ne olduğunu, nasil olduğunu aciklayan bir rapor sunuldu. bu rapora istinaden 8 aralikta savunma istendi. 11 aralikta savunmaya yanit verildi ancak hala hukuk konu hakkında genel mudure, ya da tarafıma bir yanit / rapor vermedi. ihtar vb de olmadi. tam bir sessizlik var.
25. maddeden cikarmak isterlerse, hak dusurucu sure burada önemli. bu sure ne zaman ya da yukarida belirttiğim hangi olay ya da tarihle devreye girer.
tekrar teşekkürler.
Ödemelerin gecikmesinde sizin dahliniz nedir? Sizmi geciktirdiniz? açıkca anlatsanıza.
hayır gecikmede sahsi bir kastim yok.. sadece ödemelerle ilgili diğer birimler maalesef ic prosedürler sebebiyle, tum uyarilara rağmen herhangi bir odeme metodu geliştiremediler. tamamen sistem kaynakli engeller cikardilar. ic sistemlerin elverişsizliği vb. konunun detaylarina burada cok giremem ancak tarafımdan herhangi bir savsaklama vb olmadi.
Hak düşürücü genel müdürün olayı öğrenmesi ile başlar. Bu süre zaten geçmiş durumda. Fakat 25/2 maddeden dolayı işten çıkarmalarda ihmal tamamen işçinin davranışlarına bağlı ise savunma almasına zaten gerek yok.
Bütün bunlara rağmen işveren sizin tazminatınızı ödeyerek işten çıkarabilir. Hakdüşürücü sürenin aşılması size işe iade davası açma hakkı kazandırır.
Yanıtınız için cok teşekkür ederim. Gercekten de sanirim artik 25 maddeden değil de, farkli bir sebepten tazminat vb vererek cikarma yoluna gidebilirler. 6 günlük sure de geçtiği için ve tamamen bana ait bir ihmal olmadigindan için rahat etti. bir suredn beri devam eden bezdirmenin başka bir metoduydu sanirim. sabir...:)
3 aralıkta genel müdürün bilgisi olmuş ve 8 aralıkta bir işlem başlamış( savunma alınması) ,
bence 6 günlük sürede sorun yok.
Asagidaki konu ve akisa bagli olarak, dun itibariyle gelinen noktada (savunma 11 Aralikta verilmisti), yapilan yonetim kurulunda firmanin bir baska departmaninda benim icin uygun olduklarini dusundukleri bir poisyona transfer olmam isteniyor.
Mevcut poszisyonumda 5 yildir calisiyorum, simdi ise bana bagli olan ve derece olarak benden daha dusuk bir seviyede olan kendi vatandaslari birini (firma derecesi), bolumun basina getirdiler ve beni de kendisine raporlamami istediler.
bu durum tabii ki ne yonetim, ne de benim icin dogru bir durum. Ama politik bir karar oldugunu ve kanitlanamyacak baska sebeplere dayandigini biliyoruz.
Simdi bu durumda yeni bolum ile anlasirsam (bir gorusme yapilacak), mutabik kalirsak, oraya transfer olacagim..
yazili olarak bildireceklerdir diye dusunuyorum. 6 gun icerisinde kabul etme ya da itiraz etme hakkimin oldugunu biliyorum (madde 22) is kosullarinda maas vb herhangi bir degisiklik olmayacak.
Kabul etmezsem: bir sebep ileri surerek beni cikaracaklar.. bu sebebp hangi maddelerle sinirli olabilir. Yani dilerlerse madde 25'i bile bahane edebilirler mi?
Yoksa usulen, ikale yapabilecegim bir sekilde en azindan tazminatlarimi alarak cikabilecegim bir durumla mi cikarmayi dusunurler
Tesekkürler
Alıntı:
Bzturk rumuzlu üyeden alıntı
Kabul etmezsem: bir sebep ileri surerek beni cikaracaklar.. bu sebebp hangi maddelerle sinirli olabilir. Yani dilerlerse madde 25'i bile bahane edebilirler mi?
Yoksa usulen, ikale yapabilecegim bir sekilde en azindan tazminatlarimi alarak cikabilecegim bir durumla mi cikarmayi dusunurler
Tesekkürler
Sn.Bzturk,
işvereninizin devamında ne yapmayı düşünebileceğinin bir sınırı yok ki, kim bilebilir bunu ?
Hepsi olabilir sonuçta.
Ancak yeni bir görevlendirme çözümünden yola çıkılırsa,
sanki sizin kendi isteğinizle bırakıp gitmenizi istiyorlar .
Alıntı:
Bzturk rumuzlu üyeden alıntı
Asagidaki konu ve akisa bagli olarak, dun itibariyle gelinen noktada (savunma 11 Aralikta verilmisti), yapilan yonetim kurulunda firmanin bir baska departmaninda benim icin uygun olduklarini dusundukleri bir poisyona transfer olmam isteniyor.
Mevcut poszisyonumda 5 yildir calisiyorum, simdi ise bana bagli olan ve derece olarak benden daha dusuk bir seviyede olan kendi vatandaslari birini (firma derecesi), bolumun basina getirdiler ve beni de kendisine raporlamami istediler.
bu durum tabii ki ne yonetim, ne de benim icin dogru bir durum. Ama politik bir karar oldugunu ve kanitlanamyacak baska sebeplere dayandigini biliyoruz.
Simdi bu durumda yeni bolum ile anlasirsam (bir gorusme yapilacak), mutabik kalirsak, oraya transfer olacagim..
yazili olarak bildireceklerdir diye dusunuyorum. 6 gun icerisinde kabul etme ya da itiraz etme hakkimin oldugunu biliyorum (madde 22) is kosullarinda maas vb herhangi bir degisiklik olmayacak.
Tesekkürler
Bu tür kurumsal şirketlerde görev değişikliği olur. Ortada problem var ve problemi çözmek için, görev değişikliği yapmanın daha uygun olacağını düşünmüş olabilirler. Yada sizin bu bölümde yıprandığınızı, Yada daha alt birini bölüm başına getirdikleri için sizin onun altında çalışmanızı etik olarak uygun bulmamış olabilirler vs. Görev değişikliğini neden kabül etmiyorsunuz?
Bastan beri aslinda yönetime güvenimi yitirsiğimi mobbing de dahil bazi nahoş durumlara maruz kaldigimi, alınan savunma vb ile gercekten iyi niyetliler mi bilemedeiğim, bı yeni görevde basarili olaöazsam bıgune dek eliödeki haklılıklaeımı kaynedecegimi düşünüyorum.
Madde 22 ile en azından bildiigim emek verdiğim işim için kararlı oşduğumu görürler. Buna karsin yine de hayır git derlerse ikaleye ya da en azından yasal haklarımı alabilirim. Burada gecerli sebeple işe iade zor olabilir ama yine de deneyebilirim.
Madde 25 e gidecekleri bir durum kalmamiş olsa da, yine de korkum ondan.
Tesekkürler
Yönetime daha önceden mobbing vs gibi şikayetlerde bulunduysanız sizin yerinizi değiştirmekte haklı değillermi. Problemin sziden kaynaklanmadığını fakat size karşı olan tutumlardan kaynaklandığını bu sorunuda sizin yerinizi değiştirmekte görmüş olabileceklerini düşündünüzmü? Bu şikayetleriniz var ise neden aynı departmanda kalmak istiyorsunuzki? Bence yönetimin teklifi iyi niyetli olma ihtimali olmama ihtimalinden daha fazla.
Var olduğunu düşündüğünüz haklılıklarınız nelerdir?
Bana göre ilk başta anlattığınız konuya göre hiç bir haklı tarafınız yok.
Merhaba,
Ben hukukcu degilim. bastan beri anlattigim gibi uzun bir suredir devam eden bazi sorunlari dilim dondugunce anlatmaya ve sizlerden uzman olarak fikirlerinizi almaya calistim. burada mobbing kelimesini ilk kez andim. ne savunmamda ne de surec boyunca bir kez bile mobbing yapıldıgına dair resmi bir sikayetim olmadi.
benim surecle ilgili nasil yol izlemem gerektigine dair goruslerinize ihtiyacim var.
1-once savunmaya giden sureci anlattim daha sonra da savunmama herhangi bir yanit (ihtar, yorum vb) gelmeden, bana teklif edilen yeni bir pozisyon var. su anda herhangi bir resmi bildirim yapılmadi.
2-yarin yeni bolumun yabanci yoneticiyle gorusme yapmam gerekecek. bu bir mulakat olacak. mulakattan sonra sanirim yasal olarak bana bir yazili talep gelmesi gerekli ki bunu kabul edeyım ya da etmeyeyim.. Madde 22 ye gore bunu kabul etmeme hakkım var.
3-eger etmezsem, savunmami aldiklari konularla ilgili bana geri donus yapıp, beni cikarabilirler mi? en kotusu ne olabilir.
4-madde 25/2 icin 6 gunluk hak dusurucu sure gecti sanirim. dogru mu?
5-madde 25/2 olmaz dersek, yeni pozisyonu da kabul etmezsem, baska bir maddeden is akdimi fesih ederler mi?
6-bu bana ise iade hakkı verir mi?
7-Iyi niyetle yeni pozisyonu teklif etmis olmalarina ragmen!!!, kabul etmezsem gecerli fesih yaparlarsa, ise iade davası acma hakkım olur mu? olursa sansim ne olur?
Haklılıklarım bana kalsın dilerseniz. Bu platformda aciklayamayacagim ama gercekte var olan ve davada kullanıldıgında ciddi gorulecek belge ve bilgilerim var.
Ben 5 yıldır ozveriyle calistigim bolumumu, eskiden bana bagli calisan ve maalesef yabanci oldugundan lokal pek cok bilgiye de sahip olmayan, yonetici vasiflari bulunmayan, sadece kisisel yakınlıgını kullanarak bu duruma kendini getirtmis bir kisiye isimi kaptirmamak icin ugras vermekteyim. Yeni teklif edilen gorev, benim yapabilecegim ancak bugune dek tecrubelerimin icinde spesifik olarak bulunmayan, ciddi efor sarf etmem gerekecek olan bir gorev. yarin bir gun, yapamadin ver savunmani, al cikisini denmesindense simdiki olaylarla el sıkısmayı tercih ediyorum.
Degerli vaktiniz ve gorusleriniz icin tekrar tesekkur ederim
Saygilarimla
Devamlı aynı şeyleri konuşuyoruz. Bütün bu anlattıklarınızdan kendinize güveninizin kalmadığını görüyorum. İşten atılacağım korkusu sarmış heryerinizi. Bu psikoloji ile yarın mülakat sizin için hayırlı geçmeyebilir. Gidip uyuyun yarın güzel bir gün olabilir sizin için. Yeni pozisyonu kabül etmeyecekseniz eğer boşuna girmeyin mülakata, İşverenin nasıl hamle yapacağını bekleyin. İşveren size yeni görevi resmi olarak bildirirse gereğini yaparsınız. Belki mülakata girmeseniz dahi görevi kabül edebilirsiniz.
Başarılı ve sorunsuz olarak bir başka şirkete girmek var. Sorunlu olarak gitmek var. Yeni görevin size size ilerki kariyerinizde fayda sağlayıp sağlamayacağını düşünün
İyi Geceler size.
Haklılıklarım dediğiniz konuları bilmeden haklısınız sizi 25/II den çıkartamazlar , çıkartılırsanız işe iade davası açma hakkınız olur, davayı kazanırsınız vb gibi veya tam tersi yanıtlar verebilmek , takdir edersiniz ki pek mümkün değil.
Ancak şu kadarını söyleyebilirim,
Haklı sebeple çıkartılmak, geçerli sebeple çıkartılmak veya haklı veya geçerli sebep olmaksızın çıkartılmak başınıza gelebilecek ihtimaller.
Eğer kendi çalışma düzeninize karar verebilecek, personel işe alım veya sözleşmesini feshetme yetkilerinde bir yoneticiyseniz, işe iade hakkınız olmayacaktır.
Onun dışında her halde işe iade davası açma hakkınız var, dava sonucu ise sizin bildiğiniz ve burada anlatmayıp davada anlatacağınız sizce haklı sebeplere göre değişecektir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Haklılıklarım dediğiniz konuları bilmeden haklısınız sizi 25/II den çıkartamazlar , çıkartılırsanız işe iade davası açma hakkınız olur, davayı kazanırsınız vb gibi veya tam tersi yanıtlar verebilmek , takdir edersiniz ki pek mümkün değil.
Ancak şu kadarını söyleyebilirim,
Haklı sebeple çıkartılmak, geçerli sebeple çıkartılmak veya haklı veya geçerli sebep olmaksızın çıkartılmak başınıza gelebilecek ihtimaller.
Eğer kendi çalışma düzeninize karar verebilecek, personel işe alım veya sözleşmesini feshetme yetkilerinde bir yoneticiyseniz, işe iade hakkınız olmayacaktır.
Onun dışında her halde işe iade davası açma hakkınız var, dava sonucu ise sizin bildiğiniz ve burada anlatmayıp davada anlatacağınız sizce haklı sebeplere göre değişecektir.
Sayın Ceceli, Sayın Kırcalı
Vakit ayırdıgınız için çok teşekkur ediyorum.
Mülakatı yaptık. Bana ve yöneticiye göre verimli geçti. Bütçe konusu (maaş) onlar için biraz yüksek kalabilir.
Bunun haricinde resmi bir talep/bildirim olmadı henuz.
Bakalım görelim.
Tekrar çok teşekkür ederim.