Öğretmenim birine yardımcı olayım derken hırsızlık suçundan yargılanıyorum
Öncelikle merhabalar, 2010 yılında daha öğrenciyken çok dalgın olduğum bir günde hiçte üstüme vazife olmayan bir durumda birisine yardım ettim. Kimliğimi kullandırarak bir telefon satışına aracı oldum. Telefon çalıntı çıktı. 657 devlet memurluğu yasasını okuduğumda memuriyetimin son olacağını anlıyorum. Yapabileceğim hiç birşey yok mu, Ne hırsızlık yapılan yere gitmişliğim var nede hırsızlıkla alakam. Mahkeme 19 ocakta avukat tutmalımıyım sizce ?
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
Dava açılırsa arkadaşınızı şahit gösterin.
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
ceceli bey merhabalar, olayı biraz daha uzun anlatayım. Öğrenciyken fuar tanıtım işlerinde çalışıyordum aynı zamanda da eleman buluyordum. Yine bir dağıtım işi almıştık ama okulun sınav dönemine geldiği için üniversiteden eleman bulmakta zorlandığım bir dönemdi. bursa da bu işleri yaptığımız ekipler vardı yine bana eleman ayarlayan bir aracı arkadaşım vardı. Onunla beraber kahvede oturuyorduk (Muhammet ile) eleman arıyorduk işin bitmesine 4 gün vardı ve elimizdeki işin çoğu kalmıştı o bakımdan sağa sola saldırıyordum. Kahvede otururken bu bana eleman ayarlayan çocuğa bi çocuk selam verdi (Adı Hakan)2-3 dk muhabbet ettiler işten bahsetti çocukta nişanlısı ile kavga ettiğini acil İstanbul'a dönmesi gerektiğini falan söyledi yanında 50-100 tl var mı diye sordu Muhammet. Muhammet yok dedi sonra hakan bu sefer bana sordu bende tanımadığım için yok dedim. Aradan yarım saat geçti bu hakan tekrar geldi biraz telaşlı bir şekilde üfleyerek püfleyerek sıkıntısını falan anlatmaya gerçekten paraya çok ihtiyacı olduğunu anlattı. o sırada Muhammet telefonla konuşuyordu hakan da bana dedi ki güvenmiyorsan al telefonu vereyim sana döndüğümde paranı öder telefonu geri alırım dedi bende yok kardeşim bende ne para var nede telefonunu alırım dedim o zaman abi bi iyilik yap üstümde kimliğim yok telefonu da satamıyorum bi yardımcı olsan dedi o an nasıl bi dalgınlığa geldiğime şuan bile inanamıyorum belki işin stresi belki başımdan gitsin diye kahveden çıkıp yandaki telefoncuya kimliğimi vermemle satmamız bir oldu. Aradan zaman geçti 2 hafta önce mahkeme kağıdı geldi telefon Balıkesir gönende "çanta yada cepten hırsızlık" suçlaması ile dava açılmış. Aynı bu şekilde buradaki hakime olayı anlattım şahidim var Muhammet olaylara şahittir hakanı tanımam etmem dedim. Muhammedin ifadesini 29 aralıkta alacaklarmış gönendeki mahkeme ise ocak 19 da. çok zor bir zamandan geçiyorum maddi manevi işimle alakalı bir sorunu daha kaldıramam. sizce avukat falan tutmalı mıyım ? memuriyetime etkisi olur mu. bildiklerin tavsiyelerin nedir?
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
Avukat tutmanızda fayda var.
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
Hocam öğrenciler sizin yerinize imamlara gitseler olur mu? Veya okula ne gerek var, evde biz öğretiriz dese veliler?
Burada durumunuz ne kötü ne iyi. Ama profesyonel yardım almalısınız. Bunun yolu da avukat tutmak. Bizlerin buradan verebileceği bir taktik yok. Bunun için orada bir avukat bulun kendinize. Belki de karşı tarafla bir uzlaşma zemini bile yaratabilir avukatınız.
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
ifadeniz alınırken avukat istiyor musunuz diye sormuş olmaları gerekir. davada şüpheli konumundaysanız barodan avukat talep edebilirsiniz. Kimse neden bundan bahsetmemiş anlayamadım.
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
Alıntı:
Lemur rumuzlu üyeden alıntı
ifadeniz alınırken avukat istiyor musunuz diye sormuş olmaları gerekir. davada şüpheli konumundaysanız barodan avukat talep edebilirsiniz. Kimse neden bundan bahsetmemiş anlayamadım.
İfadesini verdiğini ve avukatının olmadığını bu aşamada avukat tutmasının gerekli olup olmadığını sorduğu için bahsetmemiş olabilirmiyiz acaba.
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
Baro avukatı davalara bile gelmiyor ki. 1 kez gelip izleyip bir diyecegim yok deyip gitti bir dahada gelmedi.
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
Baro avukatları daha çok ifadenin baskı altında alınıp alınmadığı ile ilgilenirler. Müvekkilleri ile uzunuzadıya suçun öncesini sonrasını konuşmazlar. Benim herkese ilk tavsiyem kendilerinin avukat bulması. Ama hiç avukat tutacak ekonomik güç yoksa, hiç yoktan iyidir misali barodan avukat istenebilir. Bu arada duruşmada da barodan avukat istenebilir. Sadece sorguya özgü değil barodan av. istemek...
Ek olarak: Öncelikle öğretmen olmanız, sabıkanızın olmaması, yaşınız, medeni haliniz de mahkemeyi hırsızlık yapmayacağınız konusunda pozitif etkileyebilir. Bir avukatın yardımı ile hükmün açıklamasının geri bırakılması (HAGB) kararı dahi alsanız bu işinize yarayacaktır. Devlet memurluğunuza halel gelmemeli.
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
Ben ceza davasında avukat istedim, hakim olmaz dedi, olur vermesi gerekiyormuş. 2. kez istedim bu kez olur aldım,avukat 1 kez mahkemeye geldi diyecegim bir şey yok dedi bir daha da gelmedi.
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
İnsanların, hayatlarını ilgilendiren ceza davalarında işin profesyoneli olana değil de, ekonomik yönden ucuz olana yönelmesi en çok yapılan hatalardan. Baro avukatları hiçbir şey yapmıyor demek doğru olmasa da kendi şartlarınız ile tuttuğunuz avukatın başarı oranı çok daha fazla olacaktır. Yoksa baro avukatları da normal avukat.
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
Alıntı:
anatolium rumuzlu üyeden alıntı
Ben ceza davasında avukat istedim, hakim olmaz dedi, olur vermesi gerekiyormuş. 2. kez istedim bu kez olur aldım,avukat 1 kez mahkemeye geldi diyecegim bir şey yok dedi bir daha da gelmedi.
tabiki avukat ancak ilgilenmedikleri bir gerçek. Ben öğrenciyim bırakın avukat tutmayı zor geçiniyorum 2009 yılında yaptıgım bir hatadan dolayı halen sürünüyorum. Bende bu sene mezun olacagım eğitim fakültesinden ve kafayı yiyecegim yeter artık bırakın beni.
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
Basri bey haklısınız tabiiki de işi profesyonellere bırakmak gerekir. Şuan Ardahandan Balıkesir gönene nasıl gideceğimi maddi olarak düşünmekteyim. Ya avukat tutucam yada kendim dava günü Balıkesir Gönen'e gidicem. sizce bu dava için ortalama avukatlık masrafları ne olur. Birde diyelim ki olumsuz bir sonuç çıktı memuriyetime engel olacak bunu bir üst mahkemeye yada temyiz gibi karşı dava açabilme hakkım var mı?
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
Öncelikle bu kadar paniklemeyiniz. Benim telefonumda çalındı duruşmaya gittiğimde hakim neredeyse beni suçlu buldu! "Niye telefonuna mukayyet olmuyorsun!" dedi iyimi :) Netice senin gibi birisini kandırmışlar yine! Davacı olmadım. Senin durumunda olan birisi için en iyi çare ta Ardahan'dan Balıkesir'e gidip dünya masraf edeceğine telefonu çalınan şahısı bul, durumu anlat, telefonunun parasını öde (umuyorum telefonu çok pahalı değildir) ve şikayetçi olmamasını sağla.En kestirme çare budur. Şahısın buna itiraz edeceğini sanmıyorum çünkü o da duruşmayla falan uğraşmak derdinde değildir.
Yok ille davacıyım derse, duruşmaya şahidini götür ve masumiyetini kanıtlamaya çalış ve davayı asıl suçluya yönlendirmeye uğraş. Eğer daha önce herhangi bir sabıka kaydın yoksa muhtemelen ya beraat alırsın ya da dava en kötü ihtimal HABG ile sonuçlanır ve denetim süresinde kasten başkaca bir suç işlemezsen sonuç hiç dava açılmamış gibi olur. Velhasıl memuriyetine kolay kolay birşey olacağını düşünmüyorum.
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
sayın çobanoğlu dava zaten açılmış dava konusu profesyonel hırsızlık"çanta yada cepten"diye geçiyor. hem polise hemde görev yaptığım yerde mahkemeye ifademi verdim. artık kamu davası şeklinde bir durum var davacının şikayetini geri alması gibi bir durum yok. şimdi olaya şahit olan arkadaşımın da davası var ifadesini alacaklar. benim gerçekten öğrenmek istediğim olası kötü bir sonuçta bu mahkemenin kararını bozdurtabilme yada karşı dava açabilme hakkım var mı? 31 yaşındayım bugüne kadar bir tane trafik cezam bile yok annem noterde babam adliyede memurdu kafamıza vura vura büyüttüler bizi böyle bir şeyden memuriyete zarar gelmesi benim kadar onları da çok üzer yüzlerine bakamam. hiç tanıdığım avukat olmadığı için buradan cvplar bulmaya ona göre hareket etmeye çalışıyorum.
Cevap: Öğretmenim 2 haftadır uyuyamıyorum.
sn. ogokdogan, eğer telefonu çalınan şahıs ilk duruşmada şikayetçi değilim derse, zaten şahidiniz de varmış bu nedenle kamu davası da olsa hakim kuvvetle muhtemel beraatinize karar verir diyorum. Umarım dava sonucunu da buraya yazarsınız.