-
Katima inmeyen asansorun parasi isteniyor.Payıma düşeni nasıl hesaplarım
Öncelikle böyle bir forumu kesfettigimden dolayı cok mutluyum. Herkese simdiden tesekkur ediyorum. Henuz kimsenin cozemedigi bir durumum var.
12 katli bir apartmanin -2 inci katinda otuyorum. Apartmanimiz yamacta oldugu icin ben -2 yani bahce katindayim. Apartman kapisi 0 da. Yani 2 kat ustumde. Benim katimda yani -2 inci katta (bu arada -2 son kat) 3 daire var benimle beraber. Biri kapici dairesi, biz 2 apartman sakiniyiz. Simdi durum şu : Binamizda asansor var. Fakat bildigim kadari ile ruhsat yok. Emin degilim. Eylul ayinda yapilan toplantida yeni site yonetimi asansorun bakima alinacagini ve tehlikeli oldugunu soyleyerek tadilat yapilmasi karari alindi. Her sey buraya kadar normal. Binamizda 42 daire var bu arada. Ayni sekilde bir firmanin 42.000 liralik yenileme teklifi yönetim tarafından uygun görüldü ve TUM DAIRELERE 1000 er lira odeme cikarildi. Yani en ust kat da 1000 verecek en alt kat da giris kati da. Benim ozel bir durumum var. BENIM KATIMA ASANSOR INMIYOR. Asansor -1 de bitiyor. Ben -2 de oldugum icin merdivenlerden inmek zorundayim. Asansor boslugu, kapisi vs. hic bir sey yok. Itiraz ettim 1000 lirayi 900 e indirdiler. Ortak giderler ile ilgili bir yonetmelik maddesi var. Kimse adam akilli aciklama yapmiyor. Herkes o maddeyi gosteriyor. Ortak gider maddesini ben de biliyorum ama benim durumumla ilgili bir detay yok. Cunku asansor katima inmiyor. Benim evimin degerini arttirmayacak.Nolur birisi yardim etsin bi akil versin. Hemen hemen herkes parayi odedi sadece ben ile yan dairem odemedik. Odemeyenleri icraya verecegini soyledi yonetici. Bu arada ev sahibiyim. Kiraci degilim. Ciddi anlamda yardim bekliyorum. Emsal karar var mi yok mu nedir ne degildir ?
Odemem gerekiyor mu haksizlik yok mu bu iste?
Bu konuda bilgili buyuklerimden yardim istiyorum. Tesekkur ediyorum simdiden.
-
Cevap: Katima inmeyen asansorun parasi isteniyor.
Bahsettiğiniz gidere arsa payı oranında katılmanız gerekir. Sizin kata gelip gelmemesi ile ilgili değil.
Arsa payı konusunda bilginiz yoksa:
Tapunuza bakın, orada bir oran şeklinde göreceksiniz.
Örneğin 110/43200 gibi bir sayı olacak. Bu örneğe göre 42 bin liradan payınıza düşen miktarı 42000 * 110 / 43200 şeklinde hesaplayabilirsiniz.
Muhtemelen buradan da aynı rakam çıkacaktır.
-
Hocam tapuda arsa pay bilgilerim şöyle.
Arsa Pay /Payda : 16/3316
Ada Parsel : 13297 /21
Yanlis hesaplamadiysam 202 tl gibi bir rakam çıkıyor dogru mudur hocam?
Bu bilgilere gore itiraz etsem problem yasar miyim?
-
yasaya göre dairenizin kapısı apartman icine acıldıgı sürece (dükkanda olsanız) giriş kapınız bu apartmana acıldıgı
sürece yani apartmanda bir DAIRE NO'nuz oldugu sürece o paraya degil apartmanda yapılacak TÜM TADİLAT ONARIM
YENILEME her tur odemeye arsa payınız yani m2 cinsinden oranında katılmak zorundasınız yoksa bu parayı yönetim
icra + faizi ile sizden alır.
-
Normalde eğer toplam bedel 42 bin lira ise bu pay oranına göre yaptığınız hesap doğru ancak bu arsa payı biraz garip. Acaba bir site olabilir mi burası? Site ise işler biraz karmaşıklaşıyor.
Ayrıca kimi zaman kat malikleri oybirliği ile bu payların daire başına eşit olacağını kararlaştırabiliyor diye hatırlıyorum.
-
Evet burasi bir site. 3 blok var. Her blogun yönetimi ayri. Bu olaylar sadece bizim blogumuzda oluyor. Odemeyecegim demiyorum miktarin esit bolunmesi ve katima inmemesi beni sıkıntıya düşürüyor. Ben komsuluk hakki diye bir olay biliyorum. Peki benimne yapmam gerekiyor? Nasil bir yol izlemem lazim? Detayli bir yol gosterirseniz cok sevinirim hocam
-
Arsa payına göre tarafıma ne kadar ödeme düşüyor?
Merhabalar,
Bu konunun ayrıntılarını "katıma inmeyen asansörün parası isteniyor" adı altında paylaşmıştım. Şimdi farklı bir sorun çıktı.
3 Bloktan oluşan bir sitede 42 Daireden oluşan kendi bloğumuzda -2 'inci kattayım. Giriş Zemin kattan oluyor. Asansör var ve yenilenecek.Ruhsatı var mı bilmiyorum.Benim katıma asansör inmiyor. -1 de bitiyor. Asansör boşluğu da yok.
Toplam 42.000 TL'lik teklif almışlar ve daire başına 1000'er TL pay kestiler. En üst kat ve ben yani katıma inmeyen -2 'inci kat sakini aynı ödeyeceğiz.
Kat Mülkiyeti 20.maddesine göre arsa payımız kadar katılmak zorundayız bunu biliyorum.
Ama yasaya göre ödemem gereken miktarı bilmiyorum. Tapu bilgilerimi paylaşıyorum ve bu konuda bilgisi olan değerli büyüklerimden bilgi istiyorum.
TAPU BİLGİLERİ
Ada:13297
Parsel: 21
Cilt: 5
Sayfa: 442
Yüzölçümü(m2) : 6143
Niteliği : Mesken
Kat: 2.Bodrum
Bağımsız Bölüm : 2
Arsa Pay/ Payda : 16/3316
Bu bilgilere göre ödemem gereken miktar nedir?
Hesaplama yöntemi nasıldır? Bunu yönetime nasıl açıklayabilirim?
Şimdiden teşekkür ediyorum yardımcı olacak büyüklerime.
-
Cevap: Arsa payına göre tarafıma ne kadar ödeme düşüyor?
42000/3316*16=202,65 Tl
Yöneticiye Aşağıdaki maddeyi gösterin. Giderlerin eşit paylaşımıile ilgili daha önce bir karar almadıysanız veya Yönetim planında bu yönde bir madde yok ise aşağıdaki madde uygulanır.
Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :
Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü
anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile
yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı
oranında; (1)
-
Cevap: Arsa payına göre tarafıma ne kadar ödeme düşüyor?
3 blok varmış. Blokların arsa paylarını bilmiyoruz.
Ama yine de 16 payın ortalamanın altında olduğunu düşünüyorum.
-
Apartman asansör yenileme ücreti ödeme oranı
Merhabalar,
Bu mevzu hakkinda cok konu actim ancak birkac gelisme yasandi. Ozetle asansor yenilenecek ve tum dairelere 1000 er lira esit olarak borc cikardilar.bize ise 900. Benim katima asansor inmiyor bodrum kattayim. Odemekten kacinamayacagimi da biliyorum odeyecegim ancak yasal olarak ne kadar dusuyorsa.
Yoneticinin hesaplama yontemi olarak soyle demis yan komsuma. (Bodrum katta 2 daireyiz bu arada) 42 bin tl toplam borc var asansor firmasına. Sizin daireler 90 m2 bizimkiler 100 m2. Bu da % 10 luk bi fark yapar. O yüzden siz 100 tl az odeyeceksiniz. Ancak 20 madde geregi arsa payinin dikkate alinmasi gerek diye biliyorum. Ona gore hesapladigimizda ise 202 tl çıkıyor. Simdi yonetici odemezseniz icraya verecegim diyor. Verirse mahkeme m2 hesabimi yapar yoksa tapuda yazan arsa payina gore mi karar verir? Mahkeme sonucu nolur? Lutfen yardimci olun.
TOPLAM ASANSOR BORCU 42.000 TL
Arsa pay /payda : 16/3316
-
Cevap: Apartman asansör yenileme ücreti ödeme oranı
Asansör yenileme masrafı demirbaş olduğundan şayet "yönetim planında başkaca hüküm yoksa" kat maliklerinin hissesi oranında ödenir. Yaptığım hesaplamaya göre 202 TL ödemeniz gerekli. Ancak apartmanda kaç daire, kaç dükkan var? Bana da çok az geldi bu rakam...
-
Sagolun ilgilendiginiz icin. 42 daire var blokta. Sadece bizim blogun almis oldugu bir karar bu. Icraya verirse sikint iyasar miyim? Tapuda arsa pay/payda 16/3316 yazıyor. Yan komsumun da ayni.
-
Elinizde bina yönetim planı var mı? (Tapu sicil müdürlüğünde bulunur) Orada başka bir kural bulunuyor olabilir.
-
Hocam sanirim apartmanin yonetim plani yok. Cunku toplantida yok diye konuşuldu diye hatirliyorum. Peki yonetim planinda yazmıyorsa hocam boyle bir sey? Yani tapuda yazan bilgiler gecersiz mi mahkemede
-
Yönetim planının yazılı nüshası genelde şahıslarda olmaz Tapudan ücreti karşılığında çıkartabiliyorsunuz. 40-50 Tl civarında. Siz 202 Tl yi ödeyin. Yönetici icra işlemi başlatırım derse bırakın başlatsın. İcra işlemindeki borca itiraz edersiniz. Alma ısrarları sürerse dava açmaları gerekir. Yönetici sizden ikna yolu ile bu parayı almaya çalışacaktır. Basit bir araştırma yaptığında arsa pay oranında para alması gerektiğini anlıyacaktır.Hatta KMK daki maddenin bir fotokopisini kendisine verin. Hatta apartmandaki herkese dağıtın.
Ayrıca yönetim planında bulunduğunuz kata asansör inmediğinden dolayı asansör giderlerinden muaf bile tutulmuş olabilirsiniz.
-
Bir şeyi gözden kaçırıyor olabilir misiniz?
Sitede üç blok var diyorsunuz. 220 lira hesabında sanırım SİTEDEKİ arsa payı hesap ediliyor. Sitedeki değil, BLOKTAKİ arsa payı hesap edilmeli. Bunun için bloktaki tüm dairelerin arsa paylarını toplayarak ilgili paydayı belirlemeniz gerek. Bu şekilde hesapladığınızda çok kabaca şimdiki hesapladığınızın hesapladığınızın 3 katı kadar yani 700 lira kadar olması gerek.
-
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Bir şeyi gözden kaçırıyor olabilir misiniz?
Sitede üç blok var diyorsunuz. 220 lira hesabında sanırım SİTEDEKİ arsa payı hesap ediliyor. Sitedeki değil, BLOKTAKİ arsa payı hesap edilmeli. Bunun için bloktaki tüm dairelerin arsa paylarını toplayarak ilgili paydayı belirlemeniz gerek. Bu şekilde hesapladığınızda çok kabaca şimdiki hesapladığınızın hesapladığınızın 3 katı kadar yani 700 lira kadar olması gerek.
Hayır tapudaki arsa payı oranı kullanılmalı. Arsa payının neden bu kadar düşük olduğuda ayrı bir konu. Zeminden 2 kat aşağıda olması arsa payının bu kadar düşmesine neden olurmu bilemiyorum.
Kabaca soruyu soranın bağımsız bölümü ile yukarıdaki bağımsız bölümlerin rayiç bedelleri karşılaştırılarak arsa payının düşük olup olmadığına karar verilebilir ve gerçekten düşük ise dava ile bu yükseltilebilir. Arsa payını arttrımak demek giderlere daha fazla oranda katılmak demek
-
42 daireli apartmanda (dükkan vs. yok ise) 90 metrekarelik dairelere 16 hisse veriliyorsa, 100 m2 dairelere hisse oranı 20 olsa, 20*42=840 eder. Oysa toplam arsa 3316..
-
Alıntı:
admin rumuzlu üyeden alıntı
42 daireli apartmanda (dükkan vs. yok ise) 90 metrekarelik dairelere 16 hisse veriliyorsa, 100 m2 dairelere hisse oranı 20 olsa, 20*42=840 eder. Oysa toplam arsa 3316..
Arsa payının belirlenmesinde m2 bağımsız bölümüne etki eden nedenlerden biridir. Zeminden 2 kat aşağıda bir yer sözkonusu. Değeride diğer dairelerden çok düşük olacaktır. Ama yinede arsa payı orantısız belirlenmiş olabilir. Değiştirilmediği müddetçe pay 16 dır.
Oturduğum apartmanda yukarıdaki daireler benim dairemden 12 m2 daha fazla ama arsa paylarımız aynı.
-
Ancak 3 blok (ben nedense göremedim blok sayısını) olduğuna göre her bloğun hissesi de hesaplanmalı. Arsa tapusu tek gibi görünüyor. Binanın toplam arsa payı hesaplanmalı, toplam hisse olan 3316 ya oranlanmalı. Bu durumda şenol beyin hesaplamasına yakın bir pay düşmeli.
-
Sayın üye aynı soruyu daha önce de sormuştu ve site olup olmadığını sormam üzerine 3 bloklu bir site olduğunu söylemişti:
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Normalde eğer toplam bedel 42 bin lira ise bu pay oranına göre yaptığınız hesap doğru ancak bu arsa payı biraz garip. Acaba bir site olabilir mi burası? Site ise işler biraz karmaşıklaşıyor.
Ayrıca kimi zaman kat malikleri oybirliği ile bu payların daire başına eşit olacağını kararlaştırabiliyor diye hatırlıyorum.
Alıntı:
eyupkundak rumuzlu üyeden alıntı
Evet burasi bir site. 3 blok var. Her blogun yönetimi ayri. Bu olaylar sadece bizim blogumuzda oluyor. Odemeyecegim demiyorum miktarin esit bolunmesi ve katima inmemesi beni sıkıntıya düşürüyor. Ben komsuluk hakki diye bir olay biliyorum. Peki benimne yapmam gerekiyor? Nasil bir yol izlemem lazim? Detayli bir yol gosterirseniz cok sevinirim hocam
-
Soruyu soranın diğer iletilerine baktığımda şahsın bağımsız bölümü 12 katlı apartmanın -2. katı 3 blok var ama bu asansör meselesi sadece kendi blokları için. Diğer blokların yönetimi ayrı ve sadece bu blokta 42 bağımsız bölüm mevcut. ve 3 blok var ise ve diğer bloklarda aynı ise 126 civarında toplam bağımsız bölüm olabilir Her bloğun yönetimi ve giderleri ayrı ayrı. Bu durumda sayın admin ve sayın Şenoleker in dediği gibi olacak. Blok yönetimleri ayrı olmasa idi ve bütün bloklardaki bağımsız bölümler masrafa katılsa idi 3316/16 arsa payı oranı ile hesaplama yapılması gerekecekti.
Bu durumda blok yönetimleri ayrı olduğundan ve diğer bloktakilerin masrafalara katılmadığından, tapudaki arsa pay oranına göre giderlere katılmanız büyük haksızlık olacaktır.
Yöneticiden Buna göre bir hesaplama yapmasını talep edin ve mutlaka yönetim planını temin edin. Yönetim planında bloklar ayrıldı ise giderler içinde ayrı bir madde konulmuş olabilir. 16/3316 oranında ödemekte ısrar etmeyin. Tahminen çıkacak rakam 600-700 tl civarında olacak.
-
Cok tesekkur ederim oonu ile derinlemesine ilgilendiginiz icin. Yani simdi sonuc olarak benim yapmam gereken nedir? Hesaplama yontemini yoneticinin de bildigini sanmiyorum ilk defa yoneticilik yapiyor simdi? Bu aksam oturup konusacaz. Kisacasi adim adım nasil bir yol izlememiz gerekiyor? Ve bir de ust daireleron arsa payi 16/3316 degilse yani daha yuksekse ne olacak? Nasil hesaplanacak?
Bu arada bu kadar cok soru soruyorum kusura bakmayin lutfen. 26 yasindayim ve canla basla varimi yogumu ortaya koyarak bu evi aldım ve hala borc oduyorum. O yuzden kandirilmak istemiyorum veyahut kimsenin kafasina gore hesap yapmasini istemiyorum. Bu yüzden gorusleriniz cokcok degerli benim icin
-
Bloğunuzdaki tüm dairelerin arsa payı hisselerini toplayacaksınız ve bu oranda arsa paylarınıza göre bölüşeceksiniz. Eğer tüm dairelerin arsa payları x/3316 şeklinde ise, tüm dairelerin paylarını toplayıp bu toplamı hisselerin paydası olarak alırsanız, Örnek vereyim:
16/3316
15/3316
17/3316
şeklinde 3 daire olsaydı (siz bloktaki tüm daireleri toplayacaksınız) 16+15+17=48 olduğundan
16/48
15/48
17/48
şeklinde gideri paylaşacaktınız.
-
Tekrar Merhabalar,
Verdiğiniz bilgiler sayesinde olumlu bir sonuç ile karşınıza çıkıyorum :)
Yönetime çıktım ve burada verdiğiniz tüm değerli bilgileri paylaştım.
Apartmanın yönetim planı yok, asansör ruhsatı yok,hiçbir şeyi yok.
Dava açabilirsiniz ancak bu koşullarda kimin haklı çıkacağını siz de tahmin edebilirsiniz dedim ve araştırmaya başladık.
Benim arsa payım 16, -1.ci kat 18, zemin 20 ve üst katlar 27 çıktı. Dolayısı ile hesabın yanlış yapıldığı da ortaya çıktı.
Sonuç olarak üst katlar arsa payına göre daha fazla, alt katlar daha az ödeyecek. Toplanan paraların iadesine ve yeniden hesaplanıp toplanmasına karar verildi. Benim payıma ise 950 TL yerine 600 TL düştü.
Sonuç olarak değerli görüş ve bilgileriniz ile başarıya ulaştım.
Konuyla ilgilenen tüm büyüklerime sonsuz teşekkürler, tabi hukuki.net ekibine de ayrı bir teşekkürü borç bilirim.
Adaletin peşini bırakmamak gerekiyor :)
-
Geri dönüp bilgi verdiğiniz için teşekkürler