Lisanssız Program Kullanımı İddiası
Merhaba, yaklaşık 2 ay önce şirkete bir programın satış görevlisi geldi ama maddi olarak uygun olunmadığı için programı satın almadık. Ve bir kaç gün önce şirket mailine şirketimiz içerisinde lisanssız program kullanıldığı ile alakalı bir mail geldi. Mail bir avukat tarafından gönderilmiş 24 saat içerisinde kendilerine ulaşmamızı istemişler cezalardan bahsetmişler. İletişim kurduktan sonra lisanssız kullanım yapılan bilgisayarın mac adresini verdiler şirketteki 5 adet bilgisayardan hiç biri ile uyuşmuyor. Ki zaten malum program ile alakalı işleri dışardan yaptırıyoruz program maliyetli ve ihtiyacımız az oldugu için.
Kendileri ısrarla iletişim kurmaya çalışıyorlar. 5 adet lisanslı windows office ve mikro kullanılan bir ofis burası. Herhangi bir baskın yakalanma da söz konusu değildir.
Bu şekilde mail ile mac adresi göndererek firmayı suçlama hakkına sahipmidirler? Ki zaten genelde ceza kesilen firmalara baskın yapılmış ve bilirkişi polis aracılığıyla işlem yapılmış okuduğum kadarıyla... Bilgisi olan arkadaşların konu ile ilgili birikimlerini paylaşmasını rica ediyorum.
Cevap: Lisanssız Program Kullanımı İddiası
Lisanssız program, oyun , yazılım ve sair konularda sizin hakkınızda cezai işlemin başlatılabilmesi için öncelikle Savcılık kanalıyla alınacak bir arama kararı ile teknik bir bilirkişinin bulunduğunuz adrese gelerek bilgisayarınızda bir tespit işlemi yapması gerekmektedir. Bu tarz bir işlem yapılmadan size gelen mail ihtar ve sair durumları dikkate almayınız.
Ancak mahkeme kanalı ile bulunduğunuz adrese gelir ve bir tespit işlemi yaparlarsa , bilgisayarınızı harici bir hard disc e kopyalarlar. Bu programları ne zaman kullandığınızı , ne zaman indirdiğinizi , ne zaman sildiğinizi tespit ederler ve bunun hukuki ve cezai yönden oldukça ağır faturaları olabilmektedir.
Size önerebileceğim garanti çözüm , halihazırda kullandığınız bilgisayarınızı tamamen değiştirmek olacaktır. ( kasa değiştirmek, format atmak, işlemleri silmek ve sair durumlar işe yaramayacaktır ) ve bu yeni bilgisayarınıza lisanssız hiç bir şey indirmemek olacaktır.
Alıntı:
av Özge Özşahin rumuzlu üyeden alıntı
Lisanssız program, oyun , yazılım ve sair konularda sizin hakkınızda cezai işlemin başlatılabilmesi için öncelikle Savcılık kanalıyla alınacak bir arama kararı ile teknik bir bilirkişinin bulunduğunuz adrese gelerek bilgisayarınızda bir tespit işlemi yapması gerekmektedir. Bu tarz bir işlem yapılmadan size gelen mail ihtar ve sair durumları dikkate almayınız.
Ancak mahkeme kanalı ile bulunduğunuz adrese gelir ve bir tespit işlemi yaparlarsa , bilgisayarınızı harici bir hard disc e kopyalarlar. Bu programları ne zaman kullandığınızı , ne zaman indirdiğinizi , ne zaman sildiğinizi tespit ederler ve bunun hukuki ve cezai yönden oldukça ağır faturaları olabilmektedir.
Size önerebileceğim garanti çözüm , halihazırda kullandığınız bilgisayarınızı tamamen değiştirmek olacaktır. ( kasa değiştirmek, format atmak, işlemleri silmek ve sair durumlar işe yaramayacaktır ) ve bu yeni bilgisayarınıza lisanssız hiç bir şey indirmemek olacaktır.
Özge hanım çok teşekkür ederim, böyle firmalar insanları korkutarak lisans satmaya çalışıyorlar demekki. Sonuçta kendimden emin olmama rağmen bu konu birkaç gündür çok moralimi bozdu. Bütün bilgisayalarında virüs programlarına kadar lisansa dikkat eden ufak çaplı bir firma olmamıza rağmen avukat ve satıcı firmanın ortaklaşa bir tezgahı sanırım bunlar. Birde sizi ihbar eden firmadan almak zorundasınız fiyatta 2 katı diyorlar.
Merhabalar,
Aynı sorun bizimde başımıza geldi. Ancak tek farkı verilen mac adresinin bizde bulunan bilgisayara uyması.
Acaba sizin durumunuzda nasıl bir sonuca ulaşıldı.
Program olmasa dahi bu bilgisayarı işlem dışı bırakmamız gerekir mi?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.
Alıntı:
nephertiti rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Aynı sorun bizimde başımıza geldi. Ancak tek farkı verilen mac adresinin bizde bulunan bilgisayara uyması.
Acaba sizin durumunuzda nasıl bir sonuca ulaşıldı.
Program olmasa dahi bu bilgisayarı işlem dışı bırakmamız gerekir mi?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.
Geçmiş olsun.
Merhaba,
Cevabınız için çok teşekkürler.
Daha sonra peki programı aldınız mı siz. Çünkü bizim alma düşüncemiz hali hazırda vardı.
Siz o mail e cevap verdinz mi ya da size gelen oldu mu?
Alıntı:
nephertiti rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Cevabınız için çok teşekkürler.
Daha sonra peki programı aldınız mı siz. Çünkü bizim alma düşüncemiz hali hazırda vardı.
Siz o mail e cevap verdinz mi ya da size gelen oldu mu?
O programı değil ama başka CAD programı aldık.
Gelen giden soran olmadı. Burda öyle bir mac numarası yok dedik çünkü..
Alıntı:
senoglu rumuzlu üyeden alıntı
O programı değil ama başka CAD programı aldık.
Gelen giden soran olmadı. Burda öyle bir mac numarası yok dedik çünkü.. Yok öyle bir MAC adresi deyin. Polisle baskın yapıp yuklu olan bilgisayarı görüp zabıt tutmadan hiç bişey yapamazlar.
O programı size şimdi hiç bir satıcı normal fiyattan satmayacak avukatlık olmuşsunuz diye. 2 katı fiyattan alıcaksınız dicek bütün bayiler. Aralarında bi dolandırıcılık sistemi kurmuşlar resmen.
Kaygılanmanıza gerek yok PC yi kaldırın, avukat satıcı vs umursamayın. Yok öyle bir mac adresi deyin. Hiç birşey yapamazlar. Amaçları zaten avukat ile korkutup iki katı fiyatına satıp avukatla parayı bölüşmek...
İşinizi görecek başka CAD programı satın alın alacaksanız. Devlet zaten işletmelere her türlü yükü yüklüyor birde bu çakallar var. İnanmayın kardeşim. Benide çok strese soktular ama sıkmayın canınızı. Konuya cevap veren avukat Özge hanımla ben bizzat görüştüm.
Avukata mail olarak dönüş yapmamıza gerek var mı?
Bir daha biz bu programı ucuza alamayız diyorsunuz son olarak değil mi?
Ben avukata öyle bir mac adresi yok bizde dedim. Bir daha aramadı zaten.
Evet şimdi siz güya kara listedesiniz. Avukata başvurup onla halledeceksiniz derler. Avukat da 2 katı fiyat verir dava açmamak için. Ama dava açabilmesi için gelip baskın yapıp o mac adresine ait bilgisayarı bulması gerek önce.
Alıntı:
Buraya öyle her detayı açıkça yazma dostum. Özel mesaj atamadım sana üyeliğim yeni diye.
Ben avukata öyle bir mac adresi yok bizde dedim. Bir daha aramadı zaten.
Evet şimdi siz güya kara listedesiniz. Avukata başvurup onla halledeceksiniz derler. Avukat da 2 katı fiyat verir dava açmamak için. Ama dava açabilmesi için gelip baskın yapıp o mac adresine ait bilgisayarı bulması gerek önce.
Teşekkürler.
Böyle bir konu benim çalıştığım firmada da oldu. Söz konusu program Solidworks'tür. Ticari kazanç sağlayarak kaçak kullanım olayı vardı.
2 Adet Solidworks Prof. Lisanlı + 2 Adet Solidcam 2.5 Eksen + 3. Eksen Lisanlı firma bünyesinde vardı.
Sadece 1 Adet Solidworks Premium kaçaktı, mail ile avukat dönüş yaptı. Firmada 4-5 adet lisansız Solidworks kullanıldığını iddaa etti ve mac adresi tespiti yapıldı. Mac adreslerinde uyuşma vardı.
Velhasıl kaçak kullandığımızın parasını vererek 1 adet lisans aldık.
Benim'de ikinci el aldığım (Faturasız) bilgisayarda yüklü gelen hiç kullanmadığım bir yazılım yüzünden mac adresi ve ip tespitiyle başım belaya girdi. Şimdi o bilgisayar bende değil tekrar sattım birine ama adamlar ısrarla programın parasını +10.500tl ceza istiyorlar. İşim hassas sırf zırt pırt aranmamak için programı alırım dedim ama inatla ceza'da ödememi istiyorlar. Sadece ip ve mac adres loglarıyla beni mahkemeye verebilirmi? Faturalı kayıtlı bilgisayarımda lisanssız hiç bir yazılım yok tek kanıt bana ait bir lokal internet hattından tuttukları mac adres ve ip logları. Programın içindeki crack yada lisans sistemi sanırım bilgisayar her açıldığında bilgi gönderiyormuş...
Merhabala meslektaşlarım, lisanssız yazılım kullanmakla alakalı olarak tespit yaptığımız bir noktada lisanssız yazılım SET-UP (kurulum aşamasında) halinde ve bira kaç uzantı(açılmayan) tespit edildi. Buna dair yargıtay kararı aradım fakat bir sonuç elde edemedim. Uzantılı dosyalar yazılım kurulumu olmadığı için açılamıyor. Fakat kullanıp sildikleri açık. Bununla ilgili mahkemede ispat açısından kanuni bir dayanak var mıdır? Yardımcı olursanız sevinirim. İyi Çalışmalar.
- - - Güncellendi - - -
Alıntı:
Merhaba, yaklaşık 2 ay önce şirkete bir programın satış görevlisi geldi ama maddi olarak uygun olunmadığı için programı satın almadık. Ve bir kaç gün önce şirket mailine şirketimiz içerisinde lisanssız program kullanıldığı ile alakalı bir mail geldi. Mail bir avukat tarafından gönderilmiş 24 saat içerisinde kendilerine ulaşmamızı istemişler cezalardan bahsetmişler. İletişim kurduktan sonra lisanssız kullanım yapılan bilgisayarın mac adresini verdiler şirketteki 5 adet bilgisayardan hiç biri ile uyuşmuyor. Ki zaten malum program ile alakalı işleri dışardan yaptırıyoruz program maliyetli ve ihtiyacımız az oldugu için.
Kendileri ısrarla iletişim kurmaya çalışıyorlar. 5 adet lisanslı windows office ve mikro kullanılan bir ofis burası. Herhangi bir baskın yakalanma da söz konusu değildir.
Bu şekilde mail ile mac adresi göndererek firmayı suçlama hakkına sahipmidirler? Ki zaten genelde ceza kesilen firmalara baskın yapılmış ve bilirkişi polis aracılığıyla işlem yapılmış okuduğum kadarıyla... Bilgisi olan arkadaşların konu ile ilgili birikimlerini paylaşmasını rica ediyorum.
Merhaba. Aynı durum ile karşı karşıyayız. Üzerinden uzun zaman geçmiş siz avukata mac adreslerinin sizde olmadığını söylemişsiniz bizde aynı şekilde bize ait olmadığını söyledik ama bizi sorumlu tutuyorlar. Olaydan sonra herhangi bir soruşturma başlattılar mı?
lisansız yazılımı tespit eden program kodları bilgisayardan baska verileride alabilir mi?
lisansız yazılımı n delillendirilmesi için neler yapılması gerekmektedir.