Cevap: Nasıl dava açılır?
Alıntı:
misafir_ rumuzlu üyeden alıntı
Avukat tutmayı düşünmüyorum
Bence düşünün.
Sayın misafir, dava açmadan önce yapılması gereken işler, ,uyulması gereken süreler var. Bunlar tamamlanmadan açacağınız dava usul yönünden red olur, sil baştan geri dönersiniz.
Adli mahkemeye açacağınız dava için de idari davanın bitmesi gerekecektir. Sanıyorum uğradığınız haksızlıktan dolayı tazminat davası açmak istiyorsunuz. işte tüm bunlar için Avukat tutmanız menfaatiniz icabıdır.
Ben de uyulacak prosedürleri soruyordum yani harç miktarı , mahkeme vermem gereken evraklar gibi.
Şu an maddi sıkıntıda olduğum için avukat tutamıyorum.Bu arada aynı anda neden 2 mahkemeye basvuramıyorum ki bizim sendikanın avukatı basvurabileceğimi soylemişti sonuçta biri idari biri de adli olay sıcağı sıcağına başvurmak istiyorum sonra birde zamanaşımı devreye girmesin
- - - Updated - - -
Tahmininiz doğru tazminat davasına kadar gitmek istiyorum.
Sayın misafir, daha Adliyenin yolunu tutmadan yapacağınız bürokratik işler var.Daha sonra Mahkeme süreci başlıyor.Dava açmadan önceki usulü konudaki işlemleri tamamlamanız gerekiyor.
Tazminat davası açmanız için idari Mahkemede açılan davanın tamamlanması kesinleşmesi gerekir.
Başka bir anlatımla, şahsınıza yapıldığını iddia ettiğiniz haksız ve hukuksuzlukları ,Mahkeme kararıyla da ispat etmeniz gerekir.
Daha sonrasında tarafınıza yapılan haksızlıklardan dolayı, duyduğunuz elem ve ızdırabı ıspatlamanız gerekecek.Yani , uğradığınız üzüntünün bedeninize ve ruhunuza olumsuz olarak ne şekilde yansımaları
olduğunu, ne derece etkisi olduğunu, çevrenizde bile bunun etkilerinin fark edilebilir derecede görüldüğüne dair lehinize tanık ifadelerinin bulunduğunu gösterir durumların olması gerekir.
Duruşmaya çıktığınızda bunları Hakime anlatabilecek misiniz, ikna edebilecek misiniz.
İdari davayı kazandım ver bakalım tazminatı diyemezsiniz
Sayın Misafir bu işler o kadar zor ki, davacı olduğunuza bile pişmanlık duyduğunuz duruşmalar yaşarsınız.
Onun için diyorum ki profesyonel yardım alın, bu işler düşündüğünüz kadar kolay olmuyor ,şeker hastası olmanız içten bile olmaz.Allah kimseyi Mahkemelere düşürmesin.
bizim büyük amirin idari mahkemeyle arası iyi olduğu için ikisini birden açmak istedim açıkçası bizim sendika avukatı da ikisini birden açabileceğimi söylemişti kafam karıştı şimdi, tarafıma sözlü birçok iftira atılmış bunların hiçbirini kanıtlama imkanları yok bu yüzden davaları kazanırım gibi gözüküyo..maddi durumlar sıkıntılı ama en iyisi bir avukat bulmaya çalışayım ben
Sayın misafir iki davayı da birlikte açabilirsiniz fakat hukuk davanız idari davanıza bağlı olduğundan bekletici mesele yapılacak, idari davanın bitmesi kesinleşmesi beklenecek, red edildiği taktirde tazminatı boşuna açmış olacaksınız, masrafları da cabası olacak.Bunları size anlatmıyorlar mı.
işlerin bu şekilde yürüyeceğini söyleyen ilk sizsiniz,böyle olduğunu bilmiyordum..böyle olduğuna göre idari davadan sonra iftira için dava açsam zaman aşımı olmaz ozaman.
Olmaz. İftiraya uğradığınıza dair kesinleşmesi yapılmış mahkeme kararını elinize aldıktan sonra tazminat hakkınız doğuyor zaten.
Önceden yazdığım gibi iftiralar karşısında nasıl yıprandığınızı ,çevrenizde size karşı suçluymuş gibi ifadelerle bakıldığını, aile ortamınızın da bundan olumsuz olarak etkilendiğini ,iş arkadaşlarınızın buna şahit olduğunu ,duyduğunuz elem ve ızdıraba şahitlik edebileceklerini ,buna ilişkin tanık dinletebileceğinizi , tanıklarla, şahitlerle destekleme süreciniz başlayacak. Anlayacağınız zor işler.
bu tazminat hakkı için adli mahkemelerde açıyorum değil mi tam yargı dava olmuyor sanırım?
çok sıkıntılı işler ama bu kurumda çok çektirdiler hakkımı aramak istiyorum, birine iftira atmak bu kadar basit mi ama yapıyorlar işte
- - - Updated - - -
üstüne bir de sürüyorlar baska bir yere aday memurum ya susup oturacağım sanıyorlar, herkez haksızlıklara karşı sustuğu için birilerini bu kadar çabuk suçlayabiliyorlar bu ülkede
Sulh Hukuk Mahkemesine Manevi tazminat davası açılacak, şimdiki miktarını hatırlayamıyorum fakat onunda miktarı sınırlı ,yakın zaman da tazminat davası açmadım,önceden 2000 TL'ye kadar Sulh Hukuk Mahkemesinde , üzerindeki miktarlar da ise Asliye Hukuk da açılıyordu.Avukatınız inceler ona göre açılır, daha o aşamaya zaman var.
evet çok teşekkür ediyorum çok yardımcı oldunuz gerçekten..
Sayın misafir, Hukuk davaları takibi yönünden ceza davalarından çok daha önemli.Sizin davayı kendim açıp yürütmek istiyorum demeniz, bana göre, neşteri nasıl tutacağımı gösterin ben kendimi ameliyat ederim der gibi bir şey oluyor.İşlerin ayrıntılarını ,teknik konularını bir bilseniz, Avukatsız Adliyeye bile yanaşmazsınız.
evet doğru soylüyorsunuz avukat tutmak zorunluluk oldu artık işin çok fazla ayrıntısını bilmediğim için öyle bir hisse kapıldım..ben harcımı,dosya masraflarını yatırıp dilekçeyi de verip davayı açarım ve dosya üzerinden dava işler diye düşünüyordum ancak yazdıklarınızdan bu işin çok daha ayrıntılı bir iş olduunu çıkarıyorum