Hisselerinin tamamına yakını hatta tamamı büyükşehir belediyesine ait olan bir anonim şirkette çalışan işçinin, iş kanunu ile ilgili açacağı bir dava, iş mahkemesinde mi yoksa idare mahkemesinde mi açılmalı?
Hisselerinin tamamına yakını hatta tamamı büyükşehir belediyesine ait olan bir anonim şirkette çalışan işçinin, iş kanunu ile ilgili açacağı bir dava, iş mahkemesinde mi yoksa idare mahkemesinde mi açılmalı?
bölge idare mahkemesine başvuruluyor benim bildiğim
Şirketin bir kısmı da özel şahıslara ait. İş mahkemesi ya da idare mahkemesine başvurulacağı, neye göre belirleniyor acaba? Yüzde elliyi geçen tarafa göre mi?
İşçi 4857 sayılı iş kanununa bağlı çalışıyorsa, iş mahkemesi olmalı.
Yetkili mahkeme şirketin ikamet ettiği yer mahkemeleridir. Yetki yer ile ilgilidir.
O halde yetkili mahkemeyi değil görevli mahkemeyi öğrenmek istiyorsunuz.
Türkiye'de statüsüne göre kaç tür iş gören ya da çalışan vardır?
- Yetkili mahkeme
- Görevli mahkeme
Farkı anladım, teşekkürler.
Çalışanlar ikiye ayrılır diye biliyorum: İşçiler ve memurlar.
Bu durumda örneğin yukarıda bahsettiğim gibi bir şirket bir yana, bizzat belediye bünyesinde bile çalışsa, çalışan 4857'ye tabi çalışıyorsa iş mahkemesine, 657'ye tabi çalışıyorsa idare mahkemesine başvurmalıdır diye düşünüyorum.
Bu konuda tereddüdüm yoktu. Emindim. Ama sohbet ettiğim bir kişi "Çalıştığın yer belediye olduğu için idare mahkemesine başvurmalısın" dedi ve bunu diyen kişinin hukuki bilgisinin benden iyi olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden ikileme düştüm.
işçiler memurlar ve bağımsız çalışanlar da vardır özel sözleşmeyle avukatlar, muhasebeciler, mimarlar, mühendisler vs serbest çalışanlar. Bunların iş verenleriyle aralarındaki anlaşmazlıklarında görevli mahkemeyi belirleyici faktör sözleşmeleridir. Memurlar için 657 sayılı DMK, İşçiler için İş yasası, bağımsız çalışan için Borçlar kanunu temel yasadır. Bu durumda İdare mahkemesinin iş veya borçlar yasasını iş mahkemesinin 657 veya borçlar yasasını, Asliye hukuk mahkemelerinin 657 veya iş yasasını temel alarak yargılama yapması beklenemez değil mi? Her mahkemenin göreviyle ilgili yasayı bir birinden ayırt ettiğinizde cevap kolay oluyor ğan beyin burda sorusu çok isabetli olmuş.
merhaba benim sorum şu: ben 7 yıl süre ile bir fabrikada çalışıyorum. 3 ay önce bel fıtığından ameliyat oldum. Araştırma hastanesinden ağır işte çalışamaz diye heyet raporu aldım. 3 hafta önce iş değişikliği için insan kaynaklarına verdim. 3 haftadır beni oyalıyorlar. sağlık sorunlarımdan dolayı tazminatımı alıp çıkmak istedim yanlız tazminatımı vermiyorlar ve bana çalışabileceğim iş te vermiyorlar. Ne yapmam gerekir acaba yardım edermisiniz lütfen...