MK. 496 , 499. ve 501. Maddesi hakkında
Merhaba,
Babam , Üvey annemden önce öldü.
Üvey annemizin çocuğu olmadığı için üvey annemize düşen pay MK 501. Maddesine göre hazineye kaldığı yazıyor.
Ama Mk 499. Maddesindede aşağıdaki bilgi var.
MADDE 496.- Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.
Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.
Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
MADDE 499.- Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:
1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
MADDE 501.- Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçer.
Bu duruma göre Üvey annemizin payı bizlere dağıtılması gerekmezmi ?
Konuyla ilgili olarak desteğinizi rica ederim.
İyi çalışmalar.
Cevap: MK. 496 , 499. ve 501. Maddesi hakkında
Konu hakkında desteğinizi rica ederim.
Alıntı:
Keremli rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Babam , Üvey annemden önce öldü.
Üvey annemizin çocuğu olmadığı için üvey annemize düşen pay MK 501. Maddesine göre hazineye kaldığı yazıyor.
Ama Mk 499. Maddesindede aşağıdaki bilgi var.
MADDE 496.- Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.
Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.
Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
MADDE 499.- Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:
1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
MADDE 501.- Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçer.
Bu duruma göre Üvey annemizin payı bizlere dağıtılması gerekmezmi ?
Konuyla ilgili olarak desteğinizi rica ederim.
İyi çalışmalar.
Sorunuz eksik. Önce Babanızın sonra üvey annenizin öldüğünü "zannederek" söylüyorum. Üvey anneniz babanızın tüm mirasının 1/4ünü alır. Kendisi vefat edince siz öz çocuğu olmadığınızdan üvey annenizin mirasından pay alamazsınız. Tabi eğer üvey anneniz mirasını size bırakmadıysa veya sizi evlat edinmediyse bu durum geçerli.
Alıntı:
hukukçu85 rumuzlu üyeden alıntı
Sorunuz eksik. Önce Babanızın sonra üvey annenizin öldüğünü "zannederek" söylüyorum. Üvey anneniz babanızın tüm mirasının 1/4ünü alır. Kendisi vefat edince siz öz çocuğu olmadığınızdan üvey annenizin mirasından pay alamazsınız. Tabi eğer üvey anneniz mirasını size bırakmadıysa veya sizi evlat edinmediyse bu durum geçerli.
Peki aşağıdaki madde ne anlama geliyor ?
evet dediğiniz gibi...
Önce babam öldü sonra üvey annem öldü.
Ben bu maddeden şunu çıkarıyorum.
Üvey annemin kimsesi olmadığı için tüm malı babama kalıyor. Babamın mirasçılarıda biz olduğumuz için bize kalıyor.
Alıntı:
Peki aşağıdaki madde ne anlama geliyor ?
evet dediğiniz gibi...
Önce babam öldü sonra üvey annem öldü.
Ben bu maddeden şunu çıkarıyorum.
Üvey annemin kimsesi olmadığı için tüm malı babama kalıyor. Babamın mirasçılarıda biz olduğumuz için bize kalıyor.
Eşin mirasçılığı biraz farklıdır. Eşin mirasçı olabilmesi için mutlak surette hayatta olması gerekir. Bu sebeple vefat eden eşin mirasçılığı söz konusu olamayacağından çocuklarıda mirasçı olamaz.
Alıntı:
Eşin mirasçılığı biraz farklıdır. Eşin mirasçı olabilmesi için mutlak surette hayatta olması gerekir. Bu sebeple vefat eden eşin mirasçılığı söz konusu olamayacağından çocuklarıda mirasçı olamaz.
İyi ama o maddede kadın erkek ayırmıyorki ?
Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı taktirde diyor.
Alıntı:
İyi ama o maddede kadın erkek ayırmıyorki ?
Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı taktirde diyor.
Bende kadın erkek ayrımı yapmadım. Ölü ve yaşayan ayrımı yaptım. Ölen kişinin eşi yaşıyorsa mirasçı olur, yaşamıyorsa mirasçı olmaz. Yaşamaması halinde miras kendi mirasçılarına geçmez.
Bu yoruma açık bir madde değil; üvey anneniz bir vasiyet hazırlamadığından yapabileceğiniz birşey yok.
Alıntı:
Bende kadın erkek ayrımı yapmadım. Ölü ve yaşayan ayrımı yaptım. Ölen kişinin eşi yaşıyorsa mirasçı olur, yaşamıyorsa mirasçı olmaz. Yaşamaması halinde miras kendi mirasçılarına geçmez.
Bu yoruma açık bir madde değil; üvey anneniz bir vasiyet hazırlamadığından yapabileceğiniz birşey yok.
Bence açık bir madde olmaması dava açmam neticesinde 501. maddeye istinaden devlete intikal eden pay geri verilebilir diye düşünüyorum.
Şansımızı denemekte fayda var...
Oysa gayet açık,
vefat edenin yasal mirasçıları net olarak açıklanmış ve bu açıklanan yasal mirasçılardan hiç biri hayatta yoksa mirasın devlete kalacağı belirtilmiş açıkça.
Şimdi ,
uvey anne vefat etmiş, mirasçıları;
eşi-çocukları-annesi-babası- varsa vasiyetle atanmış kişiler.
Vefat ettiği tarihte hangisi hayatta idi?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Oysa gayet açık,
vefat edenin yasal mirasçıları net olarak açıklanmış ve bu açıklanan yasal mirasçılardan hiç biri hayatta yoksa mirasın devlete kalacağı belirtilmiş açıkça.
Şimdi ,
uvey anne vefat etmiş, mirasçıları;
eşi-çocukları-annesi-babası- varsa vasiyetle atanmış kişiler.
Vefat ettiği tarihte hangisi hayatta idi?
Hiç biri hayatta değildi.
Sadece daha önceden ölen eşin çocukları hayatta idi.