-
Kiracımı Evden Çıkartmak ve Alamadığım Kirayı Almak İstiyorum
Merhaba Değerli Forum Üyeleri,
2013 yılı Aralık ayında hayatımda ilk kez ev sahibi-kiracı ilişkisine girdim ve evimi kiraya verdim. 1 yıllık bir kira kontratı düzenledik ve beraber imzaladık. Tecrübesizlikten kontratta kiracının tc kimlik numarasını yazdırmadım. Kira ödeme günü için her ayın 10' u ve azami 5 günlük süre verdim.
Kiracım ilk 2 kirayı zamanında yatırdıktan sonra işlerinin bozukluğu, müşteriden tahsilat yapamadığı vs türlü bahaneler ile kiraların yarıdan çoğunu 1 hafta ile 1,5 ay arasında değişen gecikmeler ile ödedi, bu arada ben yeri geldi insanlıktan çıktım, sinir harplerine girdim falan filan. Defalarca konuşmamıza rağmen yüssüzlük, pişkinlik ve rahatlığına devam etti. Bu arada 1 defa noterden ihtarname çektim gecikme için. Son 2 aydır evden çıkmasını
Son olarak 2014 yılı Ağustos ayında telefonda kavga ettik yine gecikmeden ötürü ve bana kirayı ödemeyeceğini söyledi telefonda. Ben de araştırıp 18.08.2014' te tahliye talepli icra takibi gönderdim(7/30). Bugün 7 günlük süre doluyor. Bundan sonrası için kiracım 30 gün içerisinde ödeme yaparsa icra mahkemesinde tahliye davası açamıyorum bildiğim kadarıyla.
Merak ettiğim, itiraz için 7 gün dolduktan sonra benim ne hakkım doğuyor ve eğer kiracım kirayı 30 gün içerisinde öderse evden nasıl çıkartabilirim ve alamadığım kirayı nasıl alabilirim sonrasında? Çok bunalmış durumdayım ve bu kiracıdan kurtulmak istiyorum. Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla,
-
Cevap: Kiracımı Evden Çıkartmak ve Alamadığım Kirayı Almak İstiyorum
Kirasını ay içinde ödeyen kiracıyı çıkarıp belki de kaç ay kaç sene size kira vs takacak birine denk geleceksiniz bence bu gereksiz bunca sinir ve hırs.
-
Haklısınız, ben durumun vehametini etraflıca ortaya koymadan çok özet geçtim yukarıya, siz de olayı basit manada ay içerisindeki gecikmeler gibi algılamış oldunuz. Kiracım iyi niyetli değil, ben 1 hafta ile 1,5 ay arasında değişen zamanda gecikmeli alabildiğim kiralarımı 20-30 sefer onu aramak durumunda kalarak alabildim, adam iyi niyetli değil, her seferinde türlü bahaneler uydurdu, konuşmasına bakılırsa orta ölçekli bir işadamı ve yanında işçiler çalıştırıyor, aslında başta bir yıllık kirasını peşin ödeme niyetinde falan ancak 650 TL kirayı ödemeye geldiğinde hemen hemen her seferinde sıkıntı yaşatıyor.
Esasında kiracıyı tahliye ettikten sonra ben hemen evi satılığa çıkartmayı ve kira işine de pek bulaşmamayı düşünüyorum mümkün mertebe.
Tahliye talepli ödeme emrine itiraz için 7 gün dolduktan sonra benim ne hakkım doğuyor ve eğer kiracım kirayı 30 gün içerisinde öderse evden nasıl çıkartabilirim ve alamadığım kirayı nasıl alabilirim sonrasında" sorularıma cevap verebilen arkadaş olursa sevinirim.
Teşekkürler,
-
İçinde kiracı olması satmanıza engel değil. Bir de bu açıdan düşünün.
-
Ödeme emrini alıp bir ay içinde öderse tahliye davası açamıyorsunuz şöyle yapabilirsiniz kirayı geciktirdiğinde ya da ödemediğinde diyelim noterden ihtar çekin bir kontrat yılı içinde 2 kez bu şekilde ihtar yerse 2 haklı ihtar sebebiyle sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açılabilir.
-
Merhaba,
Evde kiracı varken evi satabilirim ancak evi gezmek isteyenler için pratikte çok rahat bir durum olmuyor, evi boşken daha rahat satarım düşüncesindeyim. 7 günlük süre dolduğu ve henüz bir itiraz olmadığı için alamadığım kira için icra takibi başlatma hakkım var değil mi? Bu hakkım hangi tarihte düşer, yani 1 ay sonra icra takibi de başlatabilir miyim?
-
İcra takibi başlatmışsınız ya zaten? 30 günün dolmasını bekleyeceksiniz ödemezse haciz ve tahliye talep edeceksiniz.
-
Merhaba Değerli Forum Üyeleri,
Kiracım Ağustos kirasını yatırmadığı gibi Eylül kirasını da yatırmadı ayın 15' inde. Ağustos kirası için icra tebliğini ödeme süresi yani 30 günlük süre 28 Eylülde dolacak, yatırmaması durumunda hemen icra mahkemesinde dava açacağım tahliye ve icea takibi için. Peki Eylül kirasını yatırmadığı için de şu aşamada tahliye talepli ödeme emri göndermeli miyim, tereddüt etmemin sebebi Ağustos kirası için gönderdiğim ödeme emrinin sürecinin devam ediyor olması.
Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler,
-
Sayın yılmazoğlu,
İcra dosyasının takibi, dava dilekçesinin hazırlanması ve davanın takibi için bir meslektaşımdan profesyonel destek almalısınız.
Örnek 13 ve tahliye davasında yapacağınız hatalar, yaptığınız masrafların boşa gitmesi ve karşı yanın vekille temsili halinde aleyhinize vekalet ücreti olarak geri dönecektir.
İyi günler dilerim.
-
Merhabalar,
İlginiz için teşekkür ediyorum. Soruma cevap verebilecek bir arkadaş var mı acaba?
-
Merhaba,
Forum üyelerinden son aşamalarda destek alamsam da kendim icra dairesine giderek yapılacak işlemi öğrenmeye çalıştım ve öğrendim de. Benzer dertten muzdarip olanların istifadesi için paylaşıyorum;
Müteakip kiranın da ödenemmesi durumu için icra dairesi yeni bir icra takibi başlatın dedi. Ben de yeni bir icra takibi başlattım.
Aynı zamanda ilk kiranın 30 günlük ödeme süresi dolduğu ve kiracı da haeln ödeme yapmadığı için temerrüde istinaden icra mahkemesinde tahliye davası açtım.
İlk kira alacağıma istinaden de icra dairesinde maaş haczi için talepte bulundum, sağolsun icra dairesindeki memurlar yol gösterdiler.
İlerleyen safhaları sizlerle paylaşıyor olacağım.
Selamlar,
-
Merhabalar,
Güncel durum;
1-Ağustos kirama ilişkin maaş haczi yazısını işveren Cuma günü teslim aldı, verilecek cevabı bekliyoruz
2-Eylül kirama ilişkin tahliye taahhütlü ödeme emri de 3.10.2014' te kiracıya tebliğ edildi, 30 günlük sürenin dolmasını bekleyeceğim.
3-Tahliye davasına ilişkin olarak mahkemenin kiracıya ve ödemelerin yaıldığı bankaya birer yazı gönderdiği bilgisini aldım.
-
Merhablar yılmazoğlu1 in durumu aynen benimde başımda, yani kiracı kirayı ödemediği gibi, evi de satamıyoruz. Diyorki yukarıda sayın Avukat bey yılmazoğlu1 e evde kiracı varsa evi satmanıza bahane değil. Avukat beyler sizin başınıza gelmemiş sanırım yada hukuku iyi bildiğiniz için acilen işlem yapıp bi şekilde evden çıkarıyorsunuz. İşte biz vatandaşlar da bu sizin dediğiniz gibi kağıt üzerinde söylediğiniz gibi basit değil biz sizlerden bu form aracılığı ile yardım istiyoruz yoksa rast gele yazmıyoruz zorda kalmasak sizden yardım istemeyiz. Evet evi satacağız kiracıya diyoruzki evi almak isteyenler evi görmek istiyor ne zaman müsait olursunuz eve baksınlar diyoruz bi sürü bahane yada akşamları her yer kapandığında yani emlakcıların dükkanları kapattığı bi saat veriyor onuda diyorki yarım saat de baksınlar diyoruzki ya çok zordayız evi biran evvel satmalıyım bunca sene kiraları geçde ödedin yinede bi şey demedim yardımcı olda eve baksınlar beğenirlerse biran önce satayım şu saat de şu günde evde olabilirmisin diyorum kiracıya kiracının cevabı o saat de işim var bu saat de içkili olabilirim peki kardeşim ben evi gösterip satacağım yardımcı ol biraz diyoru bi sürü bahane, kirayı ödeyemiyorsunuz bak kaç aydır kirası ağır geliyorsa daha uygun bir kiralık ev tut sende bizde zord durumda kalmayalım diyoruz bakıyorum zaten çıkmayacağım diyor ama bi türlü kiralık ev bulamıyor. Biz bu nedenle siz Huklukculardan Avukatlardan yardım istiyoruz size göre basit biz ev sahiplerine göre çok zor kanun kiracıdan yana maşallah kiracılarda da bi yüz var sizin gibi bi sürü yol gösteriyor bize ev kirasını ödeyemiyorum ama oturuyorum biran evvel daha uygun kiralı ev bulup evden çıkayım diyen KİRACI var ama ÇIKAN Kiracı yok vesselam bize net somut adımlar lazım şu zaman da kirayı ödemedi ise şu yolu izle şu sürede çıkartırsın demeniz lazım ama 6 ay ve daha fazla demeyin biz biliyoruz o zamanı. Saygılarla. Lütfen cevap hadi bakalım. Adresim.
-
Biliyormuşsunuz ama bir kez daha söyleyelim;
6 aydan daha kısa sürede, eğer kiracınız istemezse, onu evden çıkartabilme şansınız Y O K !
-
Peki mahkeme sürecini kısaltma adına hakim ile gidip konuşmak yaralı olabilir mi?
Sözgelimi diğer apartman sakinlerinden çok sayıda gürültü-patırtı şikayeti aldığımızı, apartmanda kiracının huzursuzluk çıkarttığını, eve farklı kişilerin girip-çıkmaya başladığı ve sıkıntının daha da büyümemesi için sürenin kısalması için yardımcı olabilir misiniz denebilir mi hakime?
- - - Updated - - -
Bu arada bir güncelleme;
Kiracım 3. kirayı da (Ekim 2014 kirası) ödemedi. Pişkin pişkin evde oturmaya, hukuk sistemimizin zaafiyetlerinin tadını çıkartmaya devam ediyor. Allah sabır versin de yanlış bir şeylere bulaşmayalım. Biz de tahliye davasının gelişimini ve sonuçlanmasını dört gözle bekliyor ve takip etmeye çalışıyoruz.
-
Merhabalar..
Mobilyalı bir daire emlakçı aracılığı ile kiraya veriliyor, kiracı ile kontrat yapılıyor (2 nüsha), Kontratların birisi emlakçı da diğeri ev sahibinde kalıyor. Daha sonra kontratlar, ödenmemiş fatura ve aidat belgeleri ile birlikte tüm belgeler ev sahibinde toplanıyor.
Kiracı, elektrik, su, doğalgaz,ve benzeri hiç bir resmi yada tüzel aboneliği üzerine almıyor, aidatlar dahil hiç bir faturayı ödemiyor. Kimlik bildirme kanunu gereği apartman yönetimine ve nüfus müdürlüğüne adres bildiriminde bulunmuyor.
Kiracı bir süre sonra işinden ayrılıyor şehri terk ediyor, kirayı da ödemiyor, telefonlara çıkmıyor, hiç bir şekilde kendisine erişilemiyor.
Bu durumda ne icra takibi ne tahliye ihtarnamesi çekilemediğine göre, kiracının elinde o evde oturduğuna dair tek bir resmi belge dahi olmadığına göre ev sahibi ne yapmalıdır.
Evini kiraya vermeli midir ?
Beyhude olacağını bile bile icra ve tahliye davası açmalı mıdır ?
Ne yapmalıdır ?
Kolay gelsin..
-
Evi tahliye etmiş mi eşyası var mı evde?
-
Engin bey.. evde adamın permatiği bile yok. Zaten ev eşyalı mobilyalı. Adam tüm zati eşyalarını almış gitmiş. yani adamın ben bu evde oturdum diyebileceği ispat niteliğinde bir şey yok.
Bu arada ev sahibi ben oluyorum acizane.. :)
-
Mobilyasız olsa daha iyi olurdu ev boş diye sulh hukuk mahkemesine müracaat edilip 2-3 gün içinde tespit yapılıp başkasına kiraya verilebilirdi şimdi gelseler ev boş değil bu eşyalar benim desen kafa karışacak kontratta tek tek yazılıysa eşyalar onlar tespit edilse olur yine de adam kötü niyetliyse dönüp bir gün izinsiz konutuma girdiler eşyamı çaldılar derse demese de evde eşya var tahliye ettiği belli olmuyor yani dert işte.
-
Güncel durum;
Mahkeme 2 Aralık tarihine duruşma için gün verdi. 3 adet icra takibi halen bekliyor, işveren maaş haczine dönüş yapmadı, icradan te' kid gönderdik.
-
Güncel Durum:
Bugün ilk duruşma yapıldı ve çok şükür hakime hanım tahliye kararı verdi. İlerleyen süreçte gerekçeli kararın yazılması, kiracıya tebliği ve icra müdürlüğü üzerinden kiracının tahliyesi işlemleri bekliyor. Geldiğim noktada görüyorum ki; kiracıdan mağdur olan ben, hukuk sistemi tarafından da mağdur edilen yine ben :) Hakkımızda hayırlısı.
İcra takipleri dörde çıktı, kiracının işvereni te'kid yazısına da dönüş yapmadı. Şu aşamada ne yapacağıma tam olarak karar veremedim, işverene 650 TL' lik kiralar için teker teker rücu etmek ve icra takibi başlatmak çok pratik mi, çözüm üretir mi bilemiyorum.
-
Tekide de cevap vermezse sgk kayıtlarında görünen maaşından 1/4 oranında sorumlu olur her ay, hesap yaptırarak dosyadan haciz uygulanabilir iş verene ayrı takip açmaya gerek yok.
-
Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım ayları kiraları için ayrı ayrı icra takibi yaptım. Şöyle ki; kiracı kirayı ödemedikten ortalama 2 hafta içerisinde her bireri için ayrı takip başlattım. Şu an bu dosyaların ikisi bir icra dairesinde diğer ikisi de farklı bir icra dairesinde. Hepsi için ayrı ayrı takip yapmak yerine bunların birleştirilmesini talep edemez miyim? Şu an ilk dosyamda işverene te' kid safhasına gelebildik, son dosyamda ise kiracı borçlunun doyaya cevap vereceği 1 aylık sürenin dolmasını bekliyoruz.
-
Güncel durum;
11.12.2014'te gerekçeli karar çıktı ve 18.12.2014'te kiracıya tebliğ edildi. Şimdi 10 gün bekleyeceğim eğer hala çıkmazsa icra sürecine geçeceğiz.
-
-
Merhaba,
İcra takibi başlattığım kiralara ilişkin bir sorum olacaktı; Ben ödenmeyen her kira için ayrı ayrı icra takibi başlatmıştım, toplamda 4 ayrı takip dosyası var netice itibariyle. Şimdi görüyorum ki bunlar için ayrı ayrı haciz takibi hem uzun hem de masraflı olacak. Öte yandan ayrı icra müdürlükleri nezdinde açılmış ayrı 4 dosya birleştirilemez diye de düşünüyorum. Şimdi ödenmeyen kiraların tümü için yeni bir icra takibi başlatsam dört kirayı da kapsayacak şekilde, bir sıkıntı veya usülsüz işlem olur mu?
Teşekkürler,
-
Derdestlik itirazında bulunabilir yani zaten bu borç için icra takibi yapılmış diyebilir kiracınız.
-
Peki kiracı demezse ve ben de sonrasında diğer dosyaların kapanması için icra dairelerine dilekçe versem?
-
Burada saçma sorulara saçma olmayan cevaplar verme noktasına gelmek istemiyorum açtığınız dosyaları nasıl kapatacaksınız? ya feragat etmelisiniz ya da ödenmiştir diyeceksiniz iki halde de harç ödeyeceksiniz artı ileri sürecek bir hakkınız kalmayacaktır.
-
Biraz statükocu cevap olmuş bu, sonuçta ben hukukçu değilim, olsam zaten burada soru sormam, kendimi bir an 10 sene önce devlet dairelerindeki memurlar karşısında gibi hissettim.
-
Hahahaa ilahi :) ben memur zihniyetinden hiç hazzetmem oysa.
-
Merhaba,
Güncel Durum;
Bugün eve gittik, icra memuru ile istişareli olarak kiracıya 1 hafta süre verdik. Haftaya Salı ev boşalmaz ise icra kanalıyla ev tahliye edilecek inşallah.
-
Merhaba;
Dün itibariyle çok şükür kiracı evi boşalttı, icra zoruyla ev tahliyesine, tahliye eşyasını koyacak depo bulmaya, hamal tutmaya gerek kalmadı. Epey hafifledim, zihnim rahatladı.
Bu süreçte ne öğrendim; işini mümkün mertebe hukuk ile halletmek yerine bir şekilde karşı taraf ile çözüm bulmaya gitmek en doğrusu! İlaveten hukuk sistemi suçludan/kaçandan yana, benden çok onun hukukunu korudu ve en çok beni yordu.
Bundan sonrası için alamadığım kiraları almaya kafa yoracağım, inşallah neticeye hasıl olacağım.
-
benimde başımda aynı dert var. 4 kira içerideyim malesef. tahliye davası 24 aralıkta.
kiracınız çıktıktan sonra ödenmeyen kiraları tahsil edebildinizmi.
-
İyi akşamlar, bir konuda fikir almak istiyorum.
2014 yılının sonunda kiraların ödenmemesi nedeniyle sulh hukukta tahliye davası açılmış. Hem kiralananın tahliyesi hemde ödenmeyen kira alacakları talep edilmiş. Biz bu aşamadan sonra davayı aldık. Hakim de alacaklar için ayrı bir işlem yapılması gerektiğini söyledi. Bende araştırdım, örnek 13 e göre ödenmeyen tüm kiralar için icra takibi başlatmak en kolayı. Sonrasında da sulh hukukta görülen davaya ıslah dilekçesi eklemem gerekiyormuş. İcra takibi de kesinleştiğinde icra mahkemesinde tahliye davası açılacak ve tahliye kararından sonra icra dairesi aracılığıyla haciz ve tahliye işlemleri sonlanacak. Ancak mahkemeye sunacağım ıslah dilekçesinde icra takibi yaptığım ve haklarımdan feragat etmediğim koşuluyla ıslah ettiğimi dile getiricem de, bunun için teminat vs yatırılması gerekiyor mu normal ıslah dilekçesi gibi olacak o kısmını bulamadım malesef. Ya da anlattığım kadarıyla doğru bir yol mu çizmişim kendime? Bir de icra takibi başlatırken sunmam gereken belgeler nelerdir?
-
1-İcra takibine kira kontratının aslını ibraz edip fotokopisini takip talebi ve ödeme emrinden oluşan dosyaya eklemek yeterli varsa ihtarname fotokopisi de eklenebilir şart değil takip talebinde ve ödeme emrinde borcun tahsili mecurun tahliyesi cümlesi ekli olmalıdır ayrıca takip yolu olarak haciz ve tahliye seçeneğini yer almalıdır.
2-Takip kesinleşirse (ödeme yapılmaz veya itiraz edilirse) icra mahkemesinde varsa itirazın kaldırılması ve tahliye talepli dava açılır itiraz yok ödeme de yoksa sadece tahliye davası açılır.
Sulh hukuk mahkemesinde takip kesinleştikten sonra ıslah yolu ile davaya devam edilebileceğini yeni duyuyorum oluyorsa öyle bir durum kira alacağı için icra takibi yapılmasına rağmen borcun ödenmediğini bildirmek kafi teminat yatırmak gerekmiyor belki cüzi bi miktar harç alırlar.
-
Kiracıyla başımız dertte
Merhabalar Ağustos ayında mesken ihtiyacımız sebebiyleiçinde kiracı olan bir Ev aldık kendileri üç aydır ev tuttuk ev kiraladık yalanlarıyla bizi oyaladılar ve kiramızı da yatırmadılar en Son kiracıyı tahliye taahhütnamesi imzalamaya ikna ettik kiracı tahliye taahhütnamesi nde Şubat'ın birine kadar kira borcu kalmaksızın evden çıkacağını çıkmazsa üç bin lira para cezası ödeyeceğini birikmiş kira borcunu da falanca tarihte ödeyeceğini taahhüt etti ama o tarih geçmesine rağmen birikmiş kira borçlarını ödemedi biz şuan kiramızı tahsil etmek için icra takibi başlatmak istiyoruz fakat protokol de bizim de kiracının çıkacağını taahhüt ettiği tarihe kadar onu evden çıkarmak için herhangi bir hukuki bir işlem yapmayacağımızı kabul ettiğimiz bir Madde var şimdi biz icra takibi yapmakla protokolü n bu maddesini ihlal etmiş olurmuyuz veya protokolün geçersiz olmasına sebeb olurmu bu işlem biz evden çıkarmak için değil kiramızı almak için icra takibi başlatmak istiyoruz çünkü şuan bizde kirada olduğumuz için hem kredi borcu hem kira zorlanıyoruz yardımcı olursanız sevinirim
-
Cevap: Kiracıyla başımız dertte
Kira borçları için tahliye talepli icra takibi başlatmanızda sorun yoktur borcu ödeme emrine rağmen ödemezse Şubatın 2 sinde tahliye davası açarsınız.
-
Soru
Teşekkür ederim avukat bey bi sorum daha olacaktı tahliye davası açabilmek için tahliye taahhütnamesi ndeki tarihten 30gün önce ihtarname çektirmek gerekli midir internet te bi kaç SİTE de böyle bi gereklilikten bahsedilmiş
-
Cevap: Soru
Merhaba .nisan, mayıs, haziran 2015 ayları için icra ve tahliye davası açtım ve aralık 2015 sonuçlandı ,kiracı 3 ocak 2016 evi terketti.
Açtığım icra davası nisan , mayıs , haziran 2015 aylarını kapsadığından ; temmuz dan aralığa kadar olan sürede yani 6 aylık kira için nasıl icra takibi başlatacağım ,icra takibi için nasıl bir dilekçe yazmam konusunda bana yardımcı olursanız çok memnun olurum