Çekte keşideci vekilin sorumluluğu
merhabalar iyi çalışmalar benim sorunum kanuni vekilim olan kardeşim benden habersiz çeklerimi kaşide etti ve çek şahsımın olduğundan ceza davası açıldı çek keşide ettiğini ceza davası açılmasından 6 ay sonra öğrendimve davalarada girmedim karşılıksızolan bu üç adet vekilim kardeşim tarafından kaşide edilen bu çeklerden ceza almamam için bir şey yapabilirmiyim .kardeşimide suçlamak istemiyorum.bu konuda bilgilendirmeye ihtiyacım var sitenize ve çalışanlarınıza başarılar dileklerimle saygılarımı sunarım
Cevap: Çekte keşideci vekilin sorumluluğu
Anadolum merhaba,
Yazdıklarınızın üzerinden bayağı bir zaman geçmiş. Bu siteyi artık takip etmiyor olabilirsiniz. Fakat ben gene de davalarınızın akıbetini sormak istiyorum. Ablam da aynı durumda. Eşine vekaletname verdiği için onun adına davalar açılıyor. Gıyabında sonuçlanan davalar var. Siz itiraz ettiniz mi? Nasıl sonuçlandı? Elinizde beraar karar örnekleri var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılarımla,
3167 SAYILI YASA
KARŞILIKSIZ ÇEK:
Madde 16 - (Değişik madde: 26/02/2003 - 4814 S.K./14. md.)
Üzerinde yazılı keşide tarihinden önce veya ibraz süresi içinde 4 üncü madde uyarınca ibraz edildiğinde, yeterli karşılığı bulunmaması nedeniyle kısmen de olsa ödenmeyen çeki keşide eden hesap sahipleri veya yetkili temsilcileri, kanunların ayrıca suç saydığı haller saklı kalmak üzere, çek bedeli tutarı kadar adli para cezasıyla cezalandırılırlar.
Ben koyu yazan ifadeden karşılıksız çek düzenleyen vekilse cezai sorumluluğun da vekile ait olduğunu anlıyoum. Bu şekilde vekil hakkında mahkumiyet kararı verilen dosyalarım oldu ama Yargıtaya gitmedi. Yargıtay kararları nasıl pek bilmiyorum bu yüzden.
Merhaba Engin Bey,
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Kanunu okuduğumda ben de aynı şeyi anladım ama aksi kararlar da var. Üniversitede çok fazla hukuk dersi aldım, fakat tabi ki uzman değilim. Ben anlayamadım heralde kanunu dedim.
Ablam şirketin sahibi ve enişteme çek imzalama yetkisininde olduğu vekaletname veriyor. Eniştem bazı çekleri ödeyemiyor, ablamın gıyabında 3 mahkeme karar veriyor ve ablam ceza alıyor. Eniştem ablamın çeklerden haberi olmadığını kabul ediyor. Tanıdık avukatlar ablamın cezalarına itiraz edemeyeceğimizi söylediler. Bizde etmedik, ama interneti karıştırdıkca itiraz edebileceğimizi görüyorum. İtiraz etsek sizce kabul edilme şansı nedir? Hakime bağlı, kesin değil deniliyor genelde. Kanun, çeki keşide edene suçlu diyor
neden o zaman itirazların kabul edilmeme ihtimali doğuyor anlamıyorum. :((
Saygılarımla,
eski eşimde aynı durumda. babasında vekaleti vardı ve babası çeklerini kendi firmasının borçlarını kapamak için kullanmış. şu anda eski eşim ceza evinde. babasıda vefat etti. nasıl bir yol izlememizi tavsiye edersiniz