Boşandırmama aile kurumunu kurtarıyor mu?...
BOŞANDIRMAMA AİLE KURUMUNU KURTARIYOR MU? KONULU BU TARTIŞMA PLATFORMUNU YANITLARLA-YENİ SORU İLETİLERİYLE AÇARAK TÜM ÇIPLAKLIĞIYLA ORTAYA KOYMAYA ÇALIŞALIM.
Tanık olduğum kadarıyla Davalının kabul etmediği boşanma davalarının birçoğu özellikle Aile Mahkemelerinin kurulmasından itibaren yasal nedenlerle redle sonuçlanmaktadır.
Boşanamayan eş (ler) 'in birçoğu boşanma davasının reddi nedeniyle sanki bu reddin verdiği enerjiyle 'Hadi fiili ayrılığa son verelim, yeniden evliliği devam ettirelim mi' diyorlar?...
Red kararından sonra da birleşmeyen sonraki davaya kadar beklemek zorunda kalan davacı ve şu yada bu nedenle karşı koyan davalı eş sürekli bir beklenti içinde olmuyor mu?.. Geleceğe yönelik kişisel planları akamete uğramıyor mu?... Fiilen parçalanmış ailenin resmen ayrılamamış eşi her türlü gereksinimlerini bu arada nasıl karşılayacak?...
Bu fiilen ayrık, resmen birleşik görünen evlilik bağının Türkiye Aile Kurumu Yapısına ne getirisi ne götürüsü var?...
Evliliği kolay kılan, bazı kırtasiyelerin temini dışında zorluk çıkarmayan yasal sistemin, iş ayrılığa geldiğinde 'Durun sizin boşanmanızın uygun olup olmadığına ben karar veriririm' diyerek devreye girmesinden sonra redle ya da kabulle biten boşanma davalarının sosyolojik, psikolojik, ekonomik vd. yönlerden ne gibi sonuçlar doğurduğunu araştırması gerekmez mi?...
Re: Boşandırmama aile kurumunu kurtarıyor mu?...
bu gercekten tartısılası bir konu.mahkeme karsısına çıkan bir eş kararını coktan vermiş,hayatın çekilmezliği canına yetmiş ve aile birliğinin daha fazla ayakta tutulabilir yanı olmadıgı düşüncesine varmıstır ki; en doğrusunun bu olduguna inanıp olayı yasal yolla bitirmeye calışmaktadır.bir tarafın sırf hayatı diğer eşe dahada çile içinde çekilmez hale getirecek bir boşanma süreci yasatmaya hakkı yoktur.ve hakimlerimiz bu duruma gözyumamazlar.bu en başta insan haklarına aykırıdır.Ayıca zaten bitmiş olan bişeyi uzun zaman dilimlerine yayarak süreci uzatmak belki daha iyi anlasıp evlenecegi insanla bi gelecek kurmasına mani olmakla beraber,insanı yasak olmadıgı halde yasak gibi görünen bi ilişkiye hatta zinaya sürükler.ikinci evlilikte daha yüksek olan mutlu olma sansı da diger toplumsal baskılar yüzünden başlamadan biter.
Cevap: Boşandırmama aile kurumunu kurtarıyor mu?...
Alıntı:
cvg rumuzlu üyeden alıntı
İyi günler
zaten evli çiftler ve onların büyükleri gerekirse ve gerektiğinden fazlasını zaten yapıyor evlililiği kurtarmak için ama bakıyor ki olmuyor taraflarıdan birinin canına tak ediyor ve boşanma davası açıyor
Haklısınız ama bir de aile büyüklerinin ve de çiftlerin hiçbir yapıcı çaba göstermediği,sırf kafası kızdığı için bir inat uğruna açılan davalar var,bana eşimin açtığı dava böyle oldu,ne büyükler (!) büyüklüklerini gösterdi ne aile danışmanına gidildi,bir kişi bile çıkıp siz ne yapıyorsunuz nedir derdiniz nedir çözümü demedi,eşim onun birtakım fikir ve isteklerine katılmadığım için bana dava açtı,ve evden ayrıldı.şimdi 2 aydır ayrıyız ve duruşma gününü bekliyoruz,bu kadar basit ve komik aslında.Ben elbette davanın reddini talep edeceğim hakimin de duyacağı gerekçelere gerçekten şaşırıp bunun için mi işgal ettiniz mahkemeyi demesini bile bekliyorum.Yani demek istediğim şu ki her boşanma davasında çiftler ve büyükler evliliği kurtarmak için gerekenleri yapamıyorlar yada yapmıyorlar ne yazıkki.
Cevap: Boşandırmama aile kurumunu kurtarıyor mu?...
Konu başlığı çok dikkat çekici, ilgi çekici. Açıkçası bunu bende düşündüm. Devletimizin AİLEYİ KORUMAK istemesini de çok iyi anlıyorum. Ancak kanunun boşanmayı zorlayan sürenin çok olduğunu düşünüyorum. Hakimin boşanmayı red ettikten sonra tarafların kararı temyiz etmeleri boşanmayı daha da uzatmış oluyor.
Böyle olunca 6-7 sene sonra ancak boşanmayı sağlıyor kanun. bu süre içinde eşler biraraya gelseler keşke ama okuduğum kadarı ile ve çevremdeki gözlemlerimden de gördüğüm kadarıyla eşler birleşme çabası yerine, birbirlerini süründürmek,acı çektirmek,çocuğu göstermemek ve buna benzer bir sürü kötü şeylerle hem eşler hemde eşlerin aileleri arasındaki gerginlik gittikçe büyüyor. Olan da çocuklara oluyor tabi. Maddi kayıpları ve geleceğin ipotek altına alınmasını hiç hesaba katmıyorum bile. Hakikaten çok zor bir durum. Bir tanıdığımızın 3 yıllık fiili ayrılık yaşadığını görmüştüm. Bu yaz 2. kez evlendi. Hakikaten çok zor şeyler yaşamıştı.
Diyeceğim tek şey kanununuzdaki düzenlemelerin tekrardan gözden geçirilmesi. Gerekiyorsa evlenmeyi zorlaştırıcı önlemlerde alınabilir. Evlilik öncesi evlilik hakkında bireylere eğitimler verilsin. Evlilik çocuk oyuncağı değil çünkü.
Cevap: Boşandırmama aile kurumunu kurtarıyor mu?...
Alıntı:
Diyeceğim tek şey kanununuzdaki düzenlemelerin tekrardan gözden geçirilmesi. Gerekiyorsa evlenmeyi zorlaştırıcı önlemlerde alınabilir. Evlilik öncesi evlilik hakkında bireylere eğitimler verilsin. Evlilik çocuk oyuncağı değil çünkü.
Görüşlerinize katılıyorum.Evlenmek için başvuran bireylerin aile danışmanları ve psikologlar tarafından belli bir süre eğitime tabi tutulmaları,evliliğin gerektirdiği sorumluluklar,olası problemler ve bunları büyütmeden çözebilme,nerde nasıl davranılması gerektiği,aile büyüklerinin eşler tarafından idare edilebilmesi vb. konularda eğitim verilip sonrasında evlilik başvurularının kabul edilmesi şeklinde bir düzenlemenin yapılması gerektiği kanaatindeyim.