1000000 tl lık tazmınat davası
merhaba arkadaşlar
adım serdar forumunuza ınternette rastladım ve nacızane bır konuda bılgı ve tecrubelerınıze ortak olmak ıstedım
cok severek yedığım bır cıkolatadan tas benzerı bır sey çıkması sonucunda cısım dışımı kırarak zarar verdı.olay anında yanımda arkadaşım vardı ve sahıtlık edebılır .zaman kaybetmeden urunu resımlerı ve bedenı hasarı kapsayan resımlerı uretıcı fırma ıle paylaştım.urunu benden almak ıstedıklerını belırttıler ınceleme ıcın cok mantıklı gelmedı cunku yerıne bır kutu urun gonderıp ozur dılemekle yetınmısler hep.bende alo 174 u arayarak sıkayette bulundum ekıp yonlendırıp aynıo partı no ıle uretılen urunlerden numune alıcaz dedıler.bu aşamada tam olarak yapmam gereken nedır.urunu ınceledığımde aynı urun ve aynı sıkayet ıle ınternette açılmış sıkayetlerde buldum dokumlerını aldım.ıl gıda laboratuvarından bu metaryyalın cıkolatadan çıktığına daır rapor ve ayrıca dışımın kırıldığına daır klınıkten rapor alıp taksırle yaralama ve manevı tazmınat ıcın suc duuyurusunda bulunabılırmıyım .amacım tazmınatın benı zengınlestırmesı değil zıra halı hazırda turkıye standartlarına gore kalıtelı hayat yasamaktayım. firmanın yüksek mebla ödeyerek aynı hatayı tekrarlamaması ve olayın basına yansıtılarak tuketıcılerın bu tarz olaylarda haklarını aramaya yonelık gırısımde bulunması için tesvık nıtelığı taşıması hukuk devletı temellerınde dıkkate alınırmı.cunku araştırdığım kadarı ıle manevı boyutta tazmın hakkı konusunda yasayla sınırlandırma yapılmamış kaldıkı bedenı zarara uğradıktan sonra, belkıde kalan hayatım boyunca bu tarzda bır sey yıyemeyeceğim ve cocuklarımıda yedırmeyeceğim.bunların tazmın hakkı olabılırmı?
bu arada mağdurum ve konu yukarıda açıkladığım gıbı benı savunacak arkadaşlar yada yonlendırme yapacak arkadaşlara ılgısı ıcın sımdıden teşekkür ederım
Cevap: 1000000 tl lık tazmınat davası
İçinden taş çıkması nedeniyle yiyemediğiniz çikolatanın ve o taş nedeniyle kırılan dişinizle ilgili yaptığınız masraflarınızın dışında bir şey çıkartabileceğinizi sanmıyorum.
Kaldı ki açacağınız yüksek miktarlı tazminat davasında, tazminat talebinizin red edilen miktarı için karşı tarafa avukalık vekalet ücreti ödemek zorunda kalırsanız,
çok ciddi sıkıntıya düşebilirsiniz de.
Sayın Kırcalı'nın yorumuna eklenecek pek bir şey yok. Sadece "neden ama?" sorusu varsayımı ile şunu ilave edebilirim:
Türk hukuk sisteminde tazminat, bir zenginleşme aracı olarak kurgulanmamıştır. Yani uğranılan zarardan daha fazlasını talep etme imkanınız yoktur.
Esenlik dilerim.
aslına bakarsanız daha once hıc kendımı haklı hıssedıpte bu tıp bır olaya karışmamıştım,oncelıkle cevaplarınız ıcın teşekkürler.aslında zengınleşme amacında olmadığımı bende yazımda belırttım.buradakı amaç halkı bılınlendırerek uğrayacakları zararlar konusunda tuketıcı haklarının nereye kadar varabıleceği konusunda kamuyu bılgılendırmek,kaldidiki bu fırmaların sahıplerı çok lüks sartlarda yasayıp urettığı bır malın tuketıcıye verdığı zararı zarar kadar kısmıyla karşılaması hakkanıyete aykırı bır durumdur en azından vicdanen böyle hıssedıyorum cunku hukuk sıstemımızın buyuk bır butunude vıcdan orf ve geleneklerle ılgılıdır.evet ya alamam mantığıyla olaylara yaklaştığımız surecede hak ve hukuk hıc bır zaman yerını bulmayacaktır kanısındayım.
ılgınız ıcın sn Erdoğan ve ısmaıl bey çok teşekkür ederım.
- - - Updated - - -
merhaba
tamam koşullar belırttığınız gıbı olsada burada taksırle yaralamadan sanığa ceza gelmezmı.sonuc olarak dışımın kırıldığı barız ve bedenı zarar var.
Değerli serdarctk, bizim hukuk sistemimizde kemik kırığı şeklinde darp edilen(kaba tabiriyle kafası gözü kırılan) bir kişinin 5bin TL bile tazminat alamadığı bir sistemde 1milyon TL tazminat almak(çikolatadan taş çıkması) mümkün değil lafıyla bile izah edilemeycek bir durum.Ayrıca istediğiniz tazminatın binde 54 gibi bir rakamı mahkemeye yatırmanız gerekiyor ki buda 54bin TL yapar ve bu karşı tarafın avukatlık ücretleri ve masraflarla 60bin TL gibi rakamlara gelebilir.Sizin tek amacınız dediğiniz gibi sesinizi duyurmaksa ve maddiyatı düşünmüyorsanız(kaliteli bir hayat yaşıyorum demişsiniz) bu paraları vererek dava açabilirsiniz.Emin olun iş basına da yansıyacak herkes bu durumu bir yerlerde duyacaktır.Davayı kazanma noktasıyla alakalı düşüncelerimizi(diğer üyelerde yazmış) zaten belirttik.Esen kalın.
sn bill187.ılgınız ıcın oncelıkle teşekkür ederım
kalıtelı yasam vurgum 76 mılyon turk halkına gore istediğimi alıp yıyebılmek bana gore zengınlıktır anlamı bu yönde katabılırız (asgari ucretı goz onunde bulundururak)
hukuk mucadelesı ıcın başlık rakamını soyledığınız gıbı cıddıye almayalım.1 tl lık tazmınat davası açalım.haklılığımın ıspatı durumunda fırmanın urettığı malın uretımının durdurulması ve bırımın kapanması soz konusu olurmu?
hıc bır art nıyet aramadan konuya bakıldığında durum bence acık ve net olarak:bana taş yedıren ve bır cok kısıyede aynı sekılde gıda maddesı olarak kusurlu urunler satan bır fırmanın faalıyet alanın kısıtlanması ve kısının tazmın hakkının kabulü mantıksızmıdır ,yada gerçekten kusura bakmayın bılmedığımden soruyorum turk hukuk sıstemı vatandaşına karsı bukadar savunmasızmı.
galıba birazdan bır arkadısımız burası turkıye kardesım ne bekliyorsun diyecek :)
esen kalın
sevgıler
Evet burası Türkiye :) bizim ülkemizde tazminatların yüksek olmamasının bir çok nedeni var ama bir tanesini ben söyleyeyim sizin durumunuzda mesela bir trilyon tazminat verseler ertesi günü o çikolataya hücum edilir hepsi alınır kameralar şahitler önünde yenir kırılan dişler için davalar açılır :)
Ürün artık bütünlüğünü yitirmiş.Sizin ağzınıza girmiş, taşlı kısım muhtemelen yutulmuş veya tükürülmüş ve kalan kısımda taş veya Antep fıstığı kabuğu gibi kişiye zarar verebilecek bir şey var mı bilinmiyor.Olsa dahi o kısım yenmediği için ve zarara sebep olmadığı için iddianıza gene destek değil.Yani bu işin pratikte ispatı yok.Bende çok çok meşhur bir baklava zincirinin ürününü yerken damağıma bir fıstık kabuğu gelmişti.Ancak o dakikadan sonra fıstık kabuğunun ağzımda dağılan ürünün içinden çıktığı ispatı da uçmuş oldu.
Siz müşteri olarak haklısınız ancak talepleriniz hayatın normal akışı ve hukuk sistemimize göre çok yüksek(milyon liralık tazminatlar, kapanan üretim yerleri, piyasadan kaldırılan ürünler vs.).Bence durum firmaya, çevrenize bildirilmeli uygun şikayet sitelerine yazılar yazılmalı, çevreniz ve siz bir daha o firmayı kullanmayarak insanlara da bu tavsiyelerde bulunmayı makul bir seçenek olarak düşünebilirsiniz.Onun dışında bir seçenek gerçekçi ve sonuç verici olmayacaktır.
SN ENGIN BEY
gerçekten haklısınız :) sırf bu durum yüzünden,burası turkıye gerceğini değiştiremiyoruz sanırım .uretıcıler ınsanlara sattıkları kusurlu mallarla sefahat ıcınde yasarken urunu tuketıp zarara uğrayan tuketıcı herhangı bır yaptırım uygulatamadığı için sağlığa uygun olmayan bozuk malları tuketıp uretıcının cebıne para sokmaya devam edıyor.
sız ve dığer değerli arkadaslarımında yazdıklarından anladığım uzre hıc bır gelısme olmayacak ve dava açılmadan kapanmış olacak.sanırım kendı hukuk arayışımı kendım sürdüreceğim ve sosyal medya uzerındekı etkımı kullanacağım sosyal ağlar ıle urun ıle ılgılı yasadığım sorunu duyurmaya calısacagım .aslında rakıp fırmaylada görüşmek ıse yarayabılır sanırım :) belkıde bu yoluda denerim.
sevgiyle kalın
esenlıkler dılerım
- - - Updated - - -
sn bill 187
oncelıkle tekrar yorumunuz ıcın teşekkürler.
sırasıyla sızı yanıtlamaya calısayım
urun kare kalıp cıkolata parçası, muhtevıyatı sağlam olan bır parçası mevcut,içinden çıkan cısım butunluğunu koruyor ve en onemlısı olayın gercekleştığı anda yanı cısım ağzımda dısımı kırarken yanımda sahıdım var .parçanın cıkolatadan çıktığı ve dışımın kırıldığını evrak ıle belgelendırebılıyorum yanı olayda kasıtlı yada kasıtsız yaralama mevcut.halı hazırda sorun tam olarak bu ve haklıysam bunda bence turk hukuk sıstemının tecellı edemedığı ıstısmar mevcuttur.keske herkes hakkını arasada bu tıp kusurlu uretım yapan fırmalar agır cezalar odemeye mahkum olsa.ıste o zaman gerçekten ne raftan aldığınız urunun son kullanma tarıhıne bakarsınız nede yedığınız cıkolatayı yerken ıkı kere dusunursunuz.çıkolata bu herkes yer 1 yasındakı çocukta 70 yasındakı dede umarım yasadığım olay kımsenın basına gelmez.
sevgiyle kalın esenlıkler dılerım
Artık içinde taş olan bir ürün yok sonuçta.Taş ağzınıza gelmiş ve ürünün içinden çıkmış durumda.Şu an siz iddia sahibi olarak elinizde yarım bir çikolata ve yediğiniz yarısından çıktığını iddia ettiğiniz bir taş parçası var.Hukuki olarak durum böyle.Dediğim gibi en iyi seçenek şikayet siteleri ve çevrenizi bilgilendirme.O markadan uzak durmak en iyisi.Geçmiş olsun.
Markaları vermeyeceğim
Benzer durum birkaç defa başıma geldi. Fabrikayı aradım. Ar-Ge'ye yönlendirdiler.
Oradaki yetkili ile konuştum, sorular sordular, bilgi verdim. Ürünün seri parti numaralarını bildirdim. Hepsi büyük firmalardı ve inanılmaz derecede ilgilendiler. Sonra da sorunun neden kaynaklandığını ve tekrar etmemesi için ne gibi önlemler aldıklarını bana bildirdiler.
Şimdi biliyorum ki o üründe bir daha o problem olmayacak.
:) Engin Bey öncelikle geçmiş olsun. Ateş düştüğü yeri yakarmış. Hani "Sararan çimenlerin yeşilliğini, Solan çiçeklerin güzelliğini hiç bir şey geri getiremezmiş" ya o hesap; Sizin kırılan dişinizin doldurulsa da, tedavi de görse bir daha eski sağlam haline dönemeyeceği, aksine çöküntüsünün hızlanıp diğer dişlerinize göre daha erken onu kaybedeceğinizi bilmem, biliyor musunuz? O nedenle sizin şimdi çektiğiniz sıkıntıyı göz önüne alıp da ileri de çekeceğinizi takdir edemeyenler, aklınızdan bu geçenleri çok çocukça bulmuşlardır. Öncelikle anlattığınız olaydaki samimiyetinize inanıyorum. Ayaküstü bir kaç senaryoyu birden yazıp, hepsini de değme sanatçıları kıskandıracak şekilde oynayanlar çok olmakla birlikte, anlattığınız diş kırılma vakası olabilirliği çok yüksek bir vakadır. Ancak; keşke kırılan bir dişin bile çikolata üreticisi firmaya 1.000.000 -TL. tazminat ödetmeye maledecek kadar İnsan Hakları Sözleşmesine hakim bir ülkede yaşıyor olsaydık. O zaman içinden diş kıracak taş, ya da bir kabuklu çerezin sert kabuğu gibi şeylerin çıkması bir yana, alınmayın sakın olayınızı küçümsemiyorum ama, ameliyat masalarından düşürülüp de komik vaka diye anlatılan hastalara rastlanılamazdı. Burada sizin olayınız normal yaşamdan bir kesit. Hatta ameliyat masasından düşürülen, karnında havlu, neşter unutulan hasta vakaları bile yaşanılan kazaya açık ortamda geçen olaylar. Ancak, böyle 1.000.000 -TL. lik bir dava açarsanız, bu kez gönlünüz fazlasıyla kırılabilir. Yüksek tazminat talebiyle, bulunmayı planladığınız koridorlar da, hayal kırıklıkları, güven sarsıntıları sizi de bekliyor olabilir. Bir kere bu tazminat davasını hiç açmamış muamelesi de görüp, sükut ile cevapsız bile geçiştirilebilirsiniz ki, öyle bir durumda kalırsanız ben de varım ben de söz sahibiyim benimle muhatap olun diye inatlaşmayın derim. Aksi halde yukarıda değerli yöneticinin de söylediği gibi, alacağınız tazminatın istediğinizle arasındaki uçurum gibi farkın ağır faturasıyla tüm dişlerinizi kaybetmişten de beter olabilirsiniz. Halinizin vaktinizin yerinde olduğuna sevindim, Memleketimizin zengin insanlarla dolması hepimizin lehinedir zira zenginden zarar gelmez. Ama, bence siz bunu yine de ulu orta söylemeyin: Malum zenginin ve güzelin düşmanı çok olur....
Yanıt veren tum dostlara ılgı ve alakaları ıcın sevgılerımı ıletırım.
Son olarak savcılığa dılekce ıle başvurmayı dusunuyorum,en azından şansımı deneyecegım ve vatandaşlık gorevımı yapacagım .sonrada konuyu tum detayları ıle sosyal medyada marka adıyla haykıracağım :) yemeyın taş var :)
Esenlıkler dılerım
Bu arada forum cok samımı takıpcınız olmaya devam edeceğim
Alıntı:
serdarctk rumuzlu üyeden alıntı
sonrada konuyu tum detayları ıle sosyal medyada marka adıyla haykıracağım :) yemeyın taş var :)
Nacizane önerim,
yemeyin içinde taş var da demeyin, ben aldım, yedim, yerken içinden taş çıktı ve dişimin kırılmasına sebep oldu, dikkat edin sizin de başınıza gelmesin diyin bence:)
ki, firma markasını karalama çabanız nedeniyle size sıkı bir dava açmasın.
Öyle bir dava ile karşılaşıp, sağlam kalan dişlerinizi de sıka sıka kırmanızı istemeyiz hiç birimiz :)
:) tesekkurler cok haklısınız, bu arada adım Serdar :) zengınlık açılımını yapmıştım fakat yanlıs anlaşılmak ıstemem .cok geceler ac uyumusumdur.suan kalacak bır evım ve ıstedığımı alıp yıyecek kadarda bana maaş sağlayan bır ısım olduğu ıcın zengınım benım tazmın hakkındakı zengınlık ıfadem buradan gelecek paraya ıhtıyac duymadığımı anlatabılmek ıcındır. Bu sebeple yanlış anlaşılmak benı uzmedı desem yalan olur ama tabı sızın görüşünüze de saygı duyarım.
Saygı ve sevgılerımle
- - - Updated - - -
Uyarınız ıcın tesekkur ederım, sanırım sayenızde bu ısı bıraz öğreneceğim ve diğer dişlerim için size minnettar olacağım.
Tesekkurler
Aslında bır seyı acık yıureklılık ıle ıfade etmek ıstıyorum,bu konuyu açarken başlığın bu kadar ıddıalı olmasının sebebı tıpkı bır oğrencının hukuk bölümünü okumak ıcın kayıt yaptırdığında hıssıyatının ,ben artık bır avukat olacağım belkı bır savcı yada bır hakım ama ne olursa olsun hakkı savunup haklıyı korumak konusunda engın mücadele ıcerısınde olacağım vs tutku dolu bır ateş . Ama goruyorumkı turk hukuk sıstemınde hakkanıyetı savunmak o kadar guckı.avukat arkadaslarımız bıle tazmın konusunda çok alaycılar :) tamam bende eğlenıyorum cevaplarla fakat bence asıl olması gereken bu değil gerçeği ibılsek bıle savunmalar yıne uretıcı uzerınde toplanıyor. Bende başlığın öğrencinin kayıt yaptırdığı hıslerdekı gıbı bır düşünceyle yazmıştım .tabıı yazılanlar karsısında bende soğuyup sadece savcılığa suc duyurusunda bulunmakla yetınecegım. Bende artık Gonul rahatlığı ıle soyleyebılırım burası turkıye :) e normal beklentın neydı :) adam sana tasıda yedırır kurduda elınde kanıtım var,olsun tamam o zaman neyse kac para o diş trajı komık :) turk hukuk anayasasının tuketıcıyı koruyamayan tum maddelerıne saygı ve selamlar. Hatta bu haksızlık karsısında hakkı savunacak avukatları bıle caresız bırakabılırken hıc bılgısı olmayan vatandaşın vay halıne Yonlendırıp bılgı veren tum abı ve kardeslerımede sonsuz sevgılerımı sunarım.
Esen kalın
Özür dilerim Engin Bey dediğim için, hem Engin Bey'den hem de Serdar Bey'den.
Sayın serdarctk; Ben yazımda bir şey anlatmak istedim. Bu şirketin ürününden yabancı cisim çıktı. Peki sizce ne olmalı? Bu şirket "Eyvah, üründen yabancı madde çıktı, ne yapalım edelim de bir daha olmasın" demeleri yeterli değil mi?
Bahsettiğiniz şirket, ürünün parti no gibi bilgilerini istedi mi sizden? Yoksa umursamadılar mı? "Çıktıysa çıktı" mı dediler?
Parti no istemeleri çok saygıdeğer bir davranış bence. Çünkü izlenebilirlik parti no ile yapılır. O ürün üretilirken fabrikada hangi işçiler varmış'tan tutun içine konan yağ nereden gelmiş şeker nerede gelmiş'e kadar her şey tespit edilebilir. Sonra da problemin kaynağı bulunup tekrarlamaması için gereken yapılır.