Dışarıdan atanan yönetici maaşı
İyi günler ,
Dışarıdan seçilen yönetici maaşı neye göre belirlenir, kat malikleri kurulu arasında belirler diyor, bulunduğum apartman 4 daire ve 3 daire yönetici seçilmesini istiyor , bu 3 daire sahibi arasında akrabalık var, diyelimki tanıdıkları birini çoğunlukla dışarıdan seçtiler, 2000 tl yönetici maaşı bağladık dediler, bunun bir kıstası yokmu?
Cevap: Dışarıdan atanan yönetici maaşı
Sekiz daire ve üzeri yönetim oluşturmak zorunluluğu var.
KMK yönetici kural olarak yönetim planında bununla ilgili ayrı bir düzenleme yok ise kural olarak giderlerin yarısına katılmaz der. fakat yönetici kat maliklerinden uygun bir ücret talep edebilir der. Ama ücretin neye göre belirleneceği konusunda bir madde yok.
Evi satıp kurtulun önerim hala geçerli :)
Maliye Bakanlığının belirlediği, Mali müşavirler ve muhasebeciler ücret tarifesinde Apartman yönetici ücreti mevcut. ( işçisiz, 1 işçi li vs) bu şekilde uyulana bilir..
Alıntı:
baymartı rumuzlu üyeden alıntı
Maliye Bakanlığının belirlediği, Mali müşavirler ve muhasebeciler ücret tarifesinde Apartman yönetici ücreti mevcut. ( işçisiz, 1 işçi li vs) bu şekilde uyulana bilir..
Smmm Oda tarifelerinde böyle bir ücret mevcut değildir. Apartman ve site defterlerinin tutulması ile ilgili asgari ücret tarifesi vardır.
Neye dayanarak söyledi bilmiyorum ama bu sitedeki bir üye defter tutma ücretini, yöneticiye verilecek ücret olarak uygun görmüş.
Yöneticiler sadece defter tutmazlar, adiat toplama,giderleri yapma ödemeler, Apartmanla ilgili pek çok işle ilgilenirler.
Ama tabi bunun bir ölçütü olmalı 4 daireli bir apartman için 2000 tl maaşlı bir yönetici maaşı hakkaniyetli değildir. Ama diğer yandan
100 daireli bir site ile 4 daireli bir sitenin yöneticisine verilecek ücretin aynı olmaması gerekir.
Kanun yapanlar nasıl olsa kat malikleri hakkaniyetli davranırlar kendi ceplerinden çıkacak yüksek meblağ belirlemez diye düşünmüşler ama kendilerine menfaat sağlayacak insanları düşünmemişler.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
KMK yönetici kural olarak yönetim planında bununla ilgili ayrı bir düzenleme yok ise kural olarak giderlerin yarısına katılmaz der. fakat yönetici kat maliklerinden uygun bir ücret talep edebilir der. Ama ücretin neye göre belirleneceği konusunda bir madde yok.
Evi satıp kurtulun önerim hala geçerli :)
Yok Ceceli bende yönetime karsı 30000 tl lik ecrimisil davam var ve %99 kazanacağım, kaçırtmadan kaçmam))) Ayrıca ev çok değerli bi semtte satmaya hiç niyetim yok, yasaların verdiği hakkı kulanmaya devam :D
Alıntı:
lyon rumuzlu üyeden alıntı
Yok Ceceli bende yönetime karsı 30000 tl lik ecrimisil davam var ve %99 kazanacağım, kaçırtmadan kaçmam))) Ayrıca ev çok değerli bi semtte satmaya hiç niyetim yok, yasaların verdiği hakkı kulanmaya devam :D
Neden bu dava ?
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Neden bu dava ?
6 ay önce bu olaylardan dolayı tapuya gittim, plan projesine bakmaya, alt katta bulunan oda merdiven vasıtasıyla benim bulundugum daireye dahil görünüyor, ancak merdiven yapılmayıp bu oda kapıcı dairesi olarak yönetici tarafından kullandırılmış, ihtarname çektik burayı boşaltın diye, boşaltmayız diyorlar, bende elimdeki tapu kayıtları mimari projelerle verdim mahkemeye.(Bu oda ortak alan değil tapumun içindeki bir yer)
Smmm Oda tarifelerinin belirlediği ücretin çok çok üzerinde (2000tl ) gibi ücret karar alınırsa, böyle kararlar oy birliği ile alınmalı. oy birliği ile alınmadı ise BUTLAN dır. Yani yok hükmündedir.
Alıntı:
Smmm Oda tarifelerinin belirlediği ücretin çok çok üzerinde (2000tl ) gibi ücret karar alınırsa, böyle kararlar oy birliği ile alınmalı. oy birliği ile alınmadı ise BUTLAN dır. Yani yok hükmündedir.
Nereden çıktı bu smmm tarifesi dayanağınız nedir? Siz önce herhangi bir smmm odasının sitesine girin böyle bir ücret varmı bir inceleyin. Neden avukatlık, mühendislik vs diğer odaların ücret tarifesi değilde smmm odasının ücret tarifesi? Neden butlan olsun? Alınan kararlar aksi mahkeme kararı olmadıkça geçerlidir.
Zaten nasıl bir yasa maddesidir ilginç, makul bir ücret diyor adam deseki 10000 tl bu adam icin makul oy coğunluğu ile karar verdik ,oy vermeyenler neye itiraz edebilirki, makul diye bir kavram mı olur.
TMK. Madde:692
d. Olağanüstü yönetim işleri ve tasarruflar
Paylı malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korumanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ÖLÇÜYÜ AŞAN yapı işlerine girişilmesi veya paylı malın tamamı üzerinde tasarruf işlemlerinin yapılması, oybirliğiyle aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bütün paydaşların kabulüne bağlıdır.
Arkadaşalar bu maddeye istinaden.
Alıntı:
TMK. Madde:692d. Olağanüstü yönetim işleri ve tasarruflarPaylı malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korumanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ÖLÇÜYÜ AŞAN yapı işlerine girişilmesi veya paylı malın tamamı üzerinde tasarruf işlemlerinin yapılması, oybirliğiyle aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bütün paydaşların kabulüne bağlıdır.Arkadaşalar bu maddeye istinaden.
TMK madde 692 nin bununla ne ilgisi vardır. Bu maddenin neresinde yöneticiye ödenecek ücretle ilgili madde var? Yada bununla ilgili yargı kararı varmıdır?KMK nın 40 maddesi ortadadır.
KMKMadde 40 – Yönetici, kaide olarak vekilin haklarına sahiptir. Kat malikleri,kendilerine düşen borçları ve yükümleri yönetici tarafından noterlikçe yaptırılan ihtara rağmen vaktinde ve tamamen yerine getirmezlerse, yönetici, hiçbir tazminat ödemeye mecbur olmaksızın, kendine ait sözleşmeyi feshedip yöneticilikten çekilerek bu yüzden uğradığı zararın tazminini kat maliklerinden istiyebilir. Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret istiyebilir.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/13 md.) Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz.
8. Hukuk Dairesi 1996/9660 E., 1996/10822 K.
ÖNEMLİ YÖNETİM İŞLERİNDE OYBİRLİĞİ
T.c. y a r g ı t a y 18. hukuk dairesi esas karar 1996/9660 1996/10822
y a r g ı t a y k a r a r ı
Gelir getirici ve olağanüstü keyfi gider yükseltici sözleşmeler önemli yönetim işlerinden sayıldığı cihetle bu konudaki kararların tüm kat maliklerinin oybirliği ile alınması zorunlu dur.
Medeni kanun MÜLKİYET
MADDE 689.- Paydaşlar, kendi aralarında oybirliğiyle anlaşarak yararlanma, kullanma ve yönetime ilişkin konularda kanun hükümlerinden farklı bir düzenleme yapabilirler.
MADDE 692.- Paylı malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korumanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan yapı işlerine girişilmesi veya paylı malın tamamı üzerinde tasarrufişlemlerinin yapılması, oybirliğiyle aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bütün paydaşların kabulüne bağlıdır.
MADDE 702.- Ortakların hakları ve yükümlülükleri, topluluğu doğuran kanun veya sözleşme hükümleri ile belirlenir.
Kanunda veya sözleşmede aksine bir hüküm bulunmadıkça, gerek yönetim, gerek tasarruf işlemleri için ortakların oybirliğiyle karar vermeleri gerekir.
Yargıtay 14. hukuk dairesi 2007/7560 e.n , 2007/8328 k.n.
sözleşmenin ifa olanağı paylı mülkiyet
Özet Paylı mülkiyete tabi taşınmazın üzerine bina yapılması olağan ve önemli işlerden olmayıp, oybirliğiyle karar alınmasını gerektiren olağanüstü tasarruflardandır.
İçtihat Metni.
Türk Medeni Kanunu'nun 688 ve devamı maddelerinde paylı mülkiyet rejimi düzenlenmiştir.
Bu düzenlemeye göre;
Paylı mülkiyeti Medeni Kanun 688. maddede "paylı mülkiyette birden çok kimse maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir/' ifadesi ile belirtmiştir. Paylı mülkiyete tabi şey tek bir mülkiyet konusudur, ancak, tek mülkiyet hakkı birden çok kişiye ait bulunmakta ve bu sebeple sözü geçen kişiler arasında mülkiyet hakkı dolayısıyla "paylı mülkiyet birliği" meydana gelmektedir.
Tüzel kişiliği bulunmayan bu birlikte malın yönetimi konusundaki kararların nasıl alınacağı ve fiilen yönetimin nasıl icra edileceği 689. maddede gösterilmiştir.
Anılan madde hükmünce, paydaşlar paylı malla ilgili olarak yapacakları yararlanma, kullanma ve yönetim sözleşmelerinin geçerliliği oybirliği ile alınacak karara bağlanmıştır.
Ancak, paydaşlardan her biri, çoğunluk aksine karar vermediği sürece olağan yönetim işlerini icra etmeye yetkilidirler (TMK m. 690/1).
Paylı mülkiyet birliğinde önemli yönetim işlerinde oyçokluğu (TMK m. 691), olağanüstü yönetim işleri ve tasarruflar için ise, oybirliği ile karar alınması gerektiği belirtilmiştir (TMK m. 692). Kanun'un 693. maddesi hükmünce de paydaşlardan her biri diğerlerinin haklarıyla bağdaştığı ölçüde paylı maldan yararlanabilir ve onu kullanabilir.
Mülkiyet hakkının birden çok kişiye ait olduğu bir taşınmaz. TMK 693. maddeye göre taşınmazdan yararlanma hakkı var ise de, taşınmazın tasarruf edilmesi olağan ya da önemli işlerden olmayıp, Kanun'un 692. maddesi gereğince diğer paydaşların verecekleri onaya bağlı oybirliği ile karar alınması gereken olağanüstü yönetim ve tasarruflar kapsamındadır.
1-Olağan işler %51 ile karar alınabilir. (Normal makul yönetim islemleri)
2-Olağanüstü işler ancak %100 oybirliği ile alınabilir. (Makul seviyenin üstünde yönetici ücreti, Borçlandırma, keyfi gider yükseltme vs.)
Edimlerde Değer Sınırlamaları:
Kanun koyucunun sözleşme özgürlüğüne müdahalelerinin bir kısmı olağanüstü zamanlarda daha da artan edimlerin kıymet itibariyle sınırlarını tayin etmek suretiyle olur.
Makul ücret Muhasebeciler odasının belirlediği asgari ücrettir.
Daha fazlası ücret için oybirliği yoksa BUTLAN (yok) hükmündedir.
Sabab sabah hiç güleceğim yoktu doğrusu.
Siz bu paylaştıklarınızı Rahmetli Hakkaniyetlinin verdiği cevaplardan alıntı yaparak yayınlıyorsunuz anladığım kadarıyla :)
Yalnız hakkaniyetlinin savı çöktü. Hemde kendi çökertti. Muhasebeciler odası ücretlerinin asgari olduğunu daha fala ücretler verildiğini öğrenince.
Emlakçılar odasının ücret tarifesinden bahsediyor şimdi. Yöneticinin maaşının asansör başına belirlenmesinin makül olduğunu bununda asansör başına aylık 25 Tl olduğunu söylüyor.
Nerdenmi biliyorum? Kendisi bizim Sitede otuyorda ondan.
Sonuç olarak bu yasa maddesinin ucu açık, çoğunluk ne isterse onu belirleyebilir durumu oluşuyor, avukat abilerimizde konuya eğilmediğine göre sürüncemede kaldı konu :)
Alıntı:
lyon rumuzlu üyeden alıntı
Sonuç olarak bu yasa maddesinin ucu açık, çoğunluk ne isterse onu belirleyebilir durumu oluşuyor, avukat abilerimizde konuya eğilmediğine göre sürüncemede kaldı konu :)
Şahsen bende bir yargı kararı çıksın diye bekliyorum.