Kontrat bitmeden evden nasıl taşınabilirim
Ev sahibim evi satacağını söyledi benimde taşınmamı istiyor.Bende ihtarname çekmesini istedim. Bana evi satmayacağını söyledi.Bundan dolayı ihtarname cekmeye yanaşmadı. Bende en kısa zamanda evden taşınmak istiyorum. Kontratım Temmuzun sonunda doluyor. Fakat ben hemen cıkmak istiyorum. Ev sahibim kontrat bitinceye kadar tüm kira bedellerini istiyor. Fakat biliyorumki ben cıkınca evi kiraya da vermeyecek. Tahminim kiracım kontrattan önce cıktı beni magdur etti deyip depozitodan kira bedelini kesecek diye düşünüyorum. Soruma cevap verdiğiniz icin simdiden tesekkürler.
Re: Kontrat bitmeden evden nasıl taşınabilirim
Ben memurum. 2008 mart ayında kontratım doluyor. Fakat benim bu sene tayin çıkma durumu var. Her ihtimale karşı evde oturmak zorundayım. Ev sahibine çıkacağımda diyemiyorum. Şark atamam belli olunca ( haziran ayı başında olur) evden çıkmak zorunda kalacağım. Bu durumda kalan ayların kirasını ödemek zorundamıyım? Ayrıca mart 15 te kira artışı ne kadar yapmalıyım. Kontratta enflasyon oranı olarak belirttik. Şu an 350 ytl ödemekteyim teşekkür ederim
Alıntı:
kozcann rumuzlu üyeden alıntı
... şark atamam belli olunca ( haziran ayı başında olur) evden çıkmak zorunda kalacağım. bu durumda kalan ayların kirasını ödemek zorundamıyım.
Evet.Süre bitiminden önce evden ayrılmanız durumunda, ev sahibiniz evi tekrar kiraya verinceye kadar, sözleşme bitiş tarihine kadar kiralardan sorumlu olursunuz.
Alıntı:
...ayrıca mart 15 te kira artışı ne kadar yapmalıyım. kontratta enflasyon oranı olarak belirttik.
Kontratta yazan oranda arttırım yapmalısınız.
Erdoğan bey ben memurum ve şark atamam var ama malum şark atamam olup olmayacağı haziran ayında belli oluyor. Yani ben keyfi olarak evden taşınmıyorum. Devet beni gönderiyor. Bu durumda yine kalan ayları ödemek zorundamıyım veya bunun hukuki bir yolu varmı?
Alıntı:
Devlet beni gönderiyor. Bu durumda yine kalan ayları ödemek zorundamıyım
Evet.
Eve yeni bir kiracı bularak boşta geçen süreyi kısaltabilir,ev sahibinizle anlaşabilirsiniz.
Alıntı:
veya bunun hukuki bir yolu varmı?
Hukuki yol evin kiracısız kaldığı dönem için ev sahibinin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla ,boşta geçen süreye ait kira bedellerinin ödenmesidir.
Cevap: Re: Kontrat bitmeden evden nasıl taşınabilirim
Merhaba,çıkmak isteyen kiracı kendi yerine yeni bir kiracı bulduğunda, bunun mal sahibine (kiralayan) veyahut vekiline yapılacak olan bildirimi ne şekilde olmalıdır? Mutlaka kiracının noterden mi ihtarname çekmesi gerekir? İhtarnameye yeni bulunan kiracının bilgileri eklenmeli midir? Bu yönde bir tecrübesi olan üye bilgi verirse çok sevinirim. İyi Çalışmalar..
Alıntı:
Av. Sinem Yüce rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,çıkmak isteyen kiracı kendi yerine yeni bir kiracı bulduğunda, bunun mal sahibine (kiralayan) veyahut vekiline yapılacak olan bildirimi ne şekilde olmalıdır? Mutlaka kiracının noterden mi ihtarname çekmesi gerekir? İhtarnameye yeni bulunan kiracının bilgileri eklenmeli midir? Bu yönde bir tecrübesi olan üye bilgi verirse çok sevinirim. İyi Çalışmalar..
Kira devir sözleşmesi yapılması gerekmezmi? Yada kiraya verenin onayı?
Cevap: Kontrat bitmeden evden nasıl taşınabilirim
nasıl kanıtlayacaksınız ki, belki adam kiracı bulamadım diyecek ?
Cevap: Kontrat bitmeden evden nasıl taşınabilirim
Alıntı:
kyorhan rumuzlu üyeden alıntı
nasıl kanıtlayacaksınız ki, belki adam kiracı bulamadım diyecek ?
KAnıtlanacak olan nedir?
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Kira devir sözleşmesi yapılması gerekmezmi? Yada kiraya verenin onayı?
Öncelikle cevap için ayırdığınız zaman için teşekkürler, sadece kiracı ile yeni kiracı arasındaki yapılan kira devir sözleşmesinin yeterli olup olmadığı konusunda tereddüt ediyorum. Tecrübe etmiş biri varsa belki paylaşır diye.
Alıntı:
Av. Sinem Yüce rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle cevap için ayırdığınız zaman için teşekkürler, sadece kiracı ile yeni kiracı arasındaki yapılan kira devir sözleşmesinin yeterli olup olmadığı konusunda tereddüt ediyorum. Tecrübe etmiş biri varsa belki paylaşır diye.
Avukat değilima ama
Konu daha önce tartışıldığı için
Yeni borçlar kanunu
Madde 322 alt kiracı maddesi yürülükte
II. Alt kira ve kullanım hakkının devri
Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir.
Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.
Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur. Bu durumda kiraya veren, kiracısına karşı sahip olduğu hakları alt kiracıya veya kullanım hakkını devralana karşı da kullanabilir.
Konu Yeni borçlar kanunu 323 de düzenlenmiş ama yürürlüğü 8 yıl sonra
III. Kira ilişkisinin devri
Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.
Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.
İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.
* 04.07.2012 tarih ve 6353 S.K. m.53 ile değiştirilen 31.03.2011 tarih ve 6217 S.K. Geçici 2. maddesi gereğince, “Kiracının Türk Ticaret Kanununda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, 11.01.2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354 üncü maddeleri 01.07.2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Kira sözleşmelerinde hüküm olmayan hallerde mülga Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.
eski
6570 sayılı yasa
Madde 12 - Kiracı, mukavelede hilafına sarahat olmadıkça, kiralanan yeri kısmen veya tamamen başkasına kiralayamaz yahut istifade hakkını veya mukavelesini başkasına devredemez veyahut kendisi gayrimenkulü bırakmış olduğu halde hiç bir sebeple bu yeri kısmen veya tamamen başkalarına işgal ettiremez.
Kira akdinin esas gayesi itibariyle başkalarına kiralanması lazım ve mütat olan (Otel, pansiyon, talebe yurdu ve benzerleri) gayrimenkuller bütün gayrimenkulün devri veya kiralanması hali müstesna olmak üzere yukardaki fıkra hükmüne tabi değildir.
Bu maddenin birinci fıkrası hükmüne riayet etmeyerek bir gayrimenkule kiracı veya devir alan sıfatiyle girenler veya bu gayrimenkulü işgal edenler hakkında hiç bir ihtara hacet kalmaksızın sulh mahkemelerinde tahliye davası açılabilir.
Fuzuli şagiller hakkında 5917 sayılı kanun hükümlerinin tatbikida istenebilir.
Ayrıca özelden bir link gönderdim