Sarhoş Birinin Yaptığı Satım İşlemi
Merhabalar,
Kendi iradesiyle alkol alıp sarhoş olan bir kişi alkolün etkisiyle cep telefonunu çok ucuza satıp ve teslim ediyor.Teslim alan kişi malik olur mu ?
Çünkü ortalama zeka düzeyine sahip biri şahsın alkollü olduğunu anlayabilirken tutup telefonu alıyor.Yani iyi niyetli bir fiil değil.
Satın alan kişiye mülkiyet geçer mi?
Diğer bir sorumsa telefon gerçekte 1000 tl ise alıcı kişi 100 tl ye alıyorsa kötü niyetli ama 1000 tl ye alıyorsa iyi niyetli diyip 1000 tl verseydi malik olurdu,100 tl verseydi malik olmaz diyebilir miyiz?
Benim görüşüm iyi niyetinin korunmadığı yönünde yani malik olamaz.
Saygılarımla
Cevap: Sarhoş Birinin Yaptığı Satım İşlemi
umarım her şey güzel olur
Kendi iradesiyle alkol alan bir kişi tüm sorumluluğu hukuken üstlenmiş demektir.İkinci el bir ürünün fiyatını da alıcı ve satıcı belirler.Ucuz olması veya pahalı olması görecelidir.İstersem malımı 100TL ye istersem 1000TL ye satışa çıkarırım.İşine gelen alır, gelmeyen almaz.Hukuken bir takım gerekçeler öne sürerek(alkollüydüm, uykusuzdum, o gün mallığım üstümdeydi vs.) bir kişinin yaptığı satışı hukuken bozması beklenebilir bir durum değil düşüncesindeyim.Kimse alışveriş yaptığı kişinin alkollü olduğunu anlayabilmek zorunda da değil.Bir kişi malını ucuza satıyorsa, dileyen satın alabilir, ikinci el bir malı ucuza almak suç değildir.
Nisbi butlan konusunu geçemedik daha galiba :) bence olayda gabin var karşılıklı edimler arasında büyük orantısızlık var ve bu ayyaş çapulcunun hiffetinden kaynaklanıyor.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Nisbi butlan konusunu geçemedik daha galiba :) bence olayda gabin var karşılıklı edimler arasında büyük orantısızlık var ve bu ayyaş çapulcunun hiffetinden kaynaklanıyor.
Anladım efendim çok teşekkürler ancak bir sorum daha var.Şimdi Aydın Zevkliler kitabında diyor ki"Mutlak haklar,herkese karşı ileri sürülebilen..........herkes tarafından ihlal edilmeleri olası bulunan haklardır.Mülkiyet hakkı,rehin hakkı,kişilik hakkı bu grup içinde yer alır.Bu grup içinde yer alan ve eşya üzerinde söz konusu olan haklar,AYNİ HAK olarak nitelendirilir." diyor
Geçen gün Kiralama işlemi "Kişilik Hakkı" dedik.Ama Ayni hakkın içindeki sınırlı ayni hakka almadık.Benim kafam karıştı.Kiralama Nisbi Hak değil midir? Kiracı ile ev sahibi ya da malın sahibi arasında oluşmaz mı ilişkiler ?
Bir de elinizde Hak kavramını şematik halde anlatan bir not var mı ?
Mesela Hak diyecek 2 ye ayıracak Multak Nisbi sonra onlarıda içinde ayıracak her yerde farklı şeyler diyor.Mutlakta neler var nisbi de neler var ? Sabaha sınavım var.Pratik sorularda sıkıntım yok ama kavramda sorun olabilir diye korkuyorum.Saygılarımla
İftira atma kardeşim ben kişilik hakkı demedim şahsi hak dedim ikisi aynı şey değildir. :)
Alıntı:
İftira atma kardeşim ben kişilik hakkı demedim şahsi hak dedim ikisi aynı şey değildir. :)
aaaa özür dilerim :) Kişi Şahıs şahsi oradan türettim. :) Kusura bakmayın
Şinasiye kadar giderdi bu iş :DD yanlış mı hatırlıyorum ya da karıştırıyor muyum başkasıyla siz kız arkadaşınızın dersine mi ödevine mi ne yardımcı oluyordunuz ne oldu fakülteyi size mi devretti?
Alıntı:
Şinasiye kadar giderdi bu iş :DD yanlış mı hatırlıyorum ya da karıştırıyor muyum başkasıyla siz kız arkadaşınızın dersine mi ödevine mi ne yardımcı oluyordunuz ne oldu fakülteyi size mi devretti?
Yok ya ne kızı ne arkadaşı ne devri ne teslimi :) ben kendim hukuk fakültesinde öğrenim görüyorum :)
Hak kavramı şeması bulabilecek biri var mı forumda acaba ? Arıyorum arıyorum yok.
Anladım başka bir üye ile karıştırdım gene demek ki şema için çok geç oldu ben notları yaktıydım geçince sınıfı muvaffakiyetler dilerim size.
Alıntı:
Anladım başka bir üye ile karıştırdım gene demek ki şema için çok geç oldu ben notları yaktıydım geçince sınıfı muvaffakiyetler dilerim size.
Kız arkadaşının yerine soran üye SemihDulger di.
Hey maşallah sıtma görmemiş hafıza diye buna derim :DD kaç gb idi?
her sabah kahvaltı yaptığım halde sabah ne yediğini hatırlamayan adam olarak tebrik ediyorum sizi.
Alıntı:
Hey maşallah sıtma görmemiş hafıza diye buna derim :DD kaç gb idi?
her sabah kahvaltı yaptığım halde sabah ne yediğini hatırlamayan adam olarak tebrik ediyorum sizi.
Eyvallah, Benimki virüslü, O yüzden geçmiş iletilerime baktım. Hukuki net in Gb' ına kuvvet. :DD
yok mudur?yardımcı olacak birileri?