DELL'e mi yoksa Satıcıya mı dava açmalıyım?
Merhaba,
Dell marka dizüstü bilgisayarım son 1 yıl içerisinde "Isınma" sorunundan dolayı 4 kez, faklı bir sorundan dolayı da 1 kez olmak üzere toplamda 5 kez Teknik Servis'e gitti. 3 Kez Fan değişti, 1 kez Anakart, 1 kez farklı bir sorun nedeniyle alt kasa değişti. Fakat ısınma sorunundan dolayı 4 kez servis'e gitmesine rağmen halen Isınma sorunu çözülemedi.
Dell'i aradım ama ürün değişimi talebi yapabileceğimi, Bedel İadesi yapamayacaklarını söylediler. Satın aldığım firmayı aradım Dell size bir rapor verirse paranızı geri iade edebiliriz dediler.
Tüketici Kanunun Farklı maddelerinden dolayı Dava açabiliyorum. Fakat kime dava açmam gerekli bu konuda kararsızım. Öğrendiğim kadarıyla satın aldığım şirkete dava açmam gerekliymiş. Ama bu durum beni vicdanen rahatsız eder, o şirket yalnızca ürünü satıyor onlara dava açmam bana pek doğruymuş gibi gelmiyor.
Hukuken bedel iadesi için Dell'e mi yoksa satın aldığım şirkete mi dava açmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Tüketici Kanununa göre dava açabileceğimi düşündüğüm maddeler;
Bir yıl içerisinde ürünün en az 4 defa arızalanması
Tamir süresinin 20 günü geçmesi.
Tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan (Isınma nedeniyle bilgisayarı verimli bir şekilde kullanamıyorum)
Cevap: DELL'e mi yoksa Satıcıya mı dava açmalıyım?
Müşterek ve müteselsil sorumluluk söz konusu, her ikisine de dava açabilirsiniz...
Alıntı:
Av.Mehmet KILIÇ rumuzlu üyeden alıntı
Müşterek ve müteselsil sorumluluk söz konusu, her ikisine de dava açabilirsiniz...
Çok teşekkür ederim Mehmet Bey. Son bir soru sormak istiyorum.
Dava dilekçemde yalnızca satın aldığım şirketin adını yazmam yeterli olur mu sizce?
Tabii ki. Siz nereden satın aldığınızı bilirsiniz. Onun nereden satın aldığını bilemezsiniz.
Üreticiye distiribitöre ve satıcıya birlikte açmanızı öneririm satıcıya acımanıza lüzum yok o da bedelini distiribitörden o da üreticiden alacaktır.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Üreticiye distiribitöre ve satıcıya birlikte açmanızı öneririm satıcıya acımanıza lüzum yok o da bedelini distiribitörden o da üreticiden alacaktır.
Çok teşekkür ederim Av. Engin Oğuz bey ve Şenoleker bey.
Satıcı ile görüştüm ama hiç bir şekilde beni önemsemedi DELL ile iletişimde yardımcı olmalarını talep ettim fakat ilgilenmeyiz dediler.Bu nedenle ve bahsettiğiniz şekilide bedelini geri alıcaklarsa, yalnızca Satın aldığım firmaya açmamın bir sakıncası olur mu? (Aslında satın aldığım yere dava açmak istemiyorum onlar yalnızca satıcı ama bana karşı olumlu bir tutum sergilemiyor.)
Teşekkür ederim.
Üçüne de istediğine de dava açabilirsin hadi izin veriyoruz git :)
Alıntı:
Sizce aşağıdaki nedenlerin hepsini dava dilekçeme yazmam uygun olur mu?
Tüketici Kanununa göre dava açabileceğimi düşündüğüm maddeler;
Bir yıl içerisinde ürünün en az 4 defa arızalanması(Toplamda 5 kez teknik servis müdahale etti, 4 defası ısınma kaynaklı (3 defa Fan, 1 dafe Anakart değişti) fakat ısınma sorunu çözülmedi)
Tamir süresinin 20 günü geçmesi. (4 kez müdahale edilmesine rağmen ısınma sorunun çözülememesi)
Tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan (Isınma nedeniyle bilgisayarı verimli bir şekilde kullanamıyorum) (Bu madde ayıplı ürün statüsüne giriyor)
Teşekkür ederim.
Evet hepsi uygun ürüne kaç para verdiniz bilmiyorum dilerseniz meblağa göre ilçe veya il tüketici hakem heyetine müracaat da edebilirsiniz.
Alıntı:
Evet hepsi uygun ürüne kaç para verdiniz bilmiyorum dilerseniz meblağa göre ilçe veya il tüketici hakem heyetine müracaat da edebilirsiniz.
Öneriniz için çok teşekkür ederim Engin Bey. Malesef ürünün değeri 1.700TL THH sınırını aştığından dolayı delil niteliğinde karar verebileceğinden Tüketici Mahkemesine başvurmamı önerirsiniz sanırım. Halen DELL ile ve satıcı şirket ile görüşüyorum. Şuan için sorunun çözümüne yönelik bir öneri sunmuş değiller.
Dilekçemi tamamladığında bilginize sunmak isterim. (Çözüm üretilmezse Çarşamba günü Tüketici Mahkemesine başvurmayı planlıyorum)
Sonunda Tüketici Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesine dava açtım. Dava açtığıma dair belge ilgili firmaya ulaştıktan sonra beni aradılar. Bilgisayarı geri istediler. Gönderdiğim tarihten sonra 20 iş gününü geçirdikten sonra (Cumartesilerde iş gününden sayılıyor mu acaba?) hesabıma bilgisayarın para iadesini yaptılar.
Fakat ilgili firmanın avukatı bu işlemler olmadan önce aşağıdaki gibi bir dilekçe yazarak mahkemeye göndermiş. Şirketi arıyorum, sahibi biz anlaştık aramızda sorun kalmadı diyor. Bana "Davadan feragat et veya duruşmaya katılma" diyor. Ama katılmazsam veya feragat edersem karşı tarafın avukatlık ücreti ve mahkeme masrafı bana kalıyormuş. Defalarca şirketi aradım avukatımız ile görüşelim dediler hep ama aramızda alacak verecek yok diye bir belge göndermediler :( Bir arkadaşım şirket avukatının avukatlık ücretinin peşine düştüğünü söyledi.
Ne yapmamı önerirsiniz acaba?
Mahkemeye gidicem ama yok yere mahkemeleşicez, anlayamadım ben bu işi.
Şirket tarafından gönderilen dilekçe;
Açıklamalar: Huzurdaki dava haksız ve mesnetsizdir. Bu nedenlerden dolayı usul ve esastan reddi gerekir şöyle;
Usul Açısından İtirazlarımız:
1- Öncelikle dava dilekçesinin ntice ve talep kısmı tebligat içerisinden çıkmamıştır. Bu nedenle netice ve talep kısmına beyanda bulunma ve cevap verme hakkımızı saklı tutuyoruz. (Mahkemeye verdiğim dilekçe de netice ve talep kısmı var.) (Tüm yargılama giderleri ile her türlü ücretin karşı taraf üzerine bırakılmasını saygılarımla arz ederim yazmıştım. Ama 3. sayfada yazdığı için gönderilmedi galiba :( )
2-Huzurdaki davaya distribitöründe dahil edilmesini talep ediyor.
Esas Açısından İtirazlarımız:
1- Satıştan 13 ay sonra ilk arızanın olduğu için tüketicinin bedel iadesi talebi hukuka aykırıdır diyor.
2- Servisin tüketicinin talebini karşıladığını, aynı sorun il servise gelmediğini çeşitli problemlerle servise geldiğini, distribitör firmadan servis kayıtları istendiğinde bunun ortaya çıkacağını söylüyor. (Fakat servis kayıtlarında sorun net görülüyor.)
3- DELL bilgisayarın distribitör tarafından değişiminin onaylandığını, kendi şirketlerine değişim için gerekli evrakların gelmesinin beklendiğini söylüyor.
Netice ve Talep:
1- Huzurdaki davanın Distribitör firmaya ihbar edilmesini
2-Usulden ve yasal şartların oluşmaması nedeniyle de esastan reddine karar verilmesini, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa tahmiline karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederim. diyor.
Bu durumda ne yapmalıyım sizce?
Alıntı:
Hesabınıza yatan paraya ait bir çıktı alıp mahkemeye dilekçe ile ödemenin yapılmış olması nedeniyle davanın konusuz kaldığını düşürülmesine karar verilmesini yargılamaya sebebiyet vermeleri nedeniyle masraf ve avukatlık ücretlerinin kendileri üzerinde bırakılmasına karar verilmesini isteyebilirsiniz.
İlgili şirket mahkeme açtıktan sonra bilgisayarı geri göndermemi istedi ve bilgisayarı onlara gönderdim. 15 gün sonra da bilgisayarın parasını hesabıma yatırdı. Bu arada davadan feragat etmemi istedi. Fakat ben davadan feragat edersem ilgili şirketin avukat masraflarını ve mahkeme masraflarını ben ödüyormuşum. Bu nedenle aramızda alacak verecek kalmadığına ilişkin bir anlaşma metni imzalamamızı önerdim ama kabul etmediler. İyi niyetli görünüp, feragat etmemi istediler. Ben Feragat etmedin.
İlk duruşmada Hakime Hanım, benim haklı olduğuma karar verdi. Ve mahkeme masraflarını onlara bıraktı. Yaklaşık 50TL'lik yazışma masraflarının bana ödenmesine karar verdi. Şirket onları ödemedi ama bende üstüne düşmedim. Son alacak hariç, bu şekilde olay çözüme kavuştu diyebilirim...
Hayırlı olsun bize de bi tepsi baklava yollayın aramızda alacak verecek kalmasın konu burda kapansın.
Alıntı:
Hayırlı olsun bize de bi tepsi baklava yollayın aramızda alacak verecek kalmasın konu burda kapansın.
İstediğiniz baklava olsun Engin Bey, Konya'ya yolunuz düşerse her zaman beklerim. Sanırım siz İstanbul'dasınız, 1-2 ayda bir İstanbul'a geliyorum orda da yiyebiliriz Baklavaları ;)
Eğer görüşemezsek adres gönderin, ayarlayalım hemen ;)
Birde eğer zamanınız olursa n11.com'un 47 gündür ürünü göndermemesine ilişkin konu hakkında görüşünüzü bildirirseniz çok sevinirim...
İlginize çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim...
Alıntı:
Konyadan baklava değil etli ekmek istemek daha mantıklı değil mi?
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Konyadan baklava değil etli ekmek istemek daha mantıklı değil mi?
Konya'lı değilim :) Etli ekmeği'de pek sevmediğim için hiç önermiyorum. Ama istediğiniz etli ekmek olsun. Hatta Beyşehir Gölü'nün yanında çok güzel bir Restoran var gelin orda balık yiyelim :)