Kasten yaralama - 86/1 ve 87/2
Öncelikle herkese merhabalar,
Geçtiğimiz aylarda 19 yaşında kardeşimizi henüz bilinmeyen bir nedenden (adli tıp sonucu bekleniyor) kaybettik. Olaydan 1 hafta kadar sonra kardeşimizin en son mesaj attığı, muhtemelen uyuşturucu alış verişinde bulunduğu kişiye ulaştık. (Kendisi aynı zamanda bizim de çocukluk arkadaşımız olur.) Ağabeyim ve ben, kişiyle karşılıklı itişmede bulunduk. Sonrasında ağabeyim kendisini o sinirle darp etti. Sonra pişman olarak kendisine gidip özür diledik ve aramızdaki bu olayı tatlıya bağladık. Şahıs daha sonra ailesinin baskısı sonucu özel bir hastaneden kaburga kemiğinin kırıldığına dair rapor almış ve emniyete şikayette bulunmuş. İfadesinde kendisini aracımıza bindirip ormanlık alana götürdüğümüzü, 1 saat kadar darp ettiğimizi beyan etmiştir. Ancak şahısın evi zaten ormanın yanındadır, görüşmek için kendisi beni aramıştır, ve komşuların olaya müdahil olmaması için ormanda konuşmamızın doğru olduğunu bize kendisi söylemiştir.
Durumdan haberdar olunca emniyete gidip ifade verdik. Ağabeyim arkadaşa tokat attığını, ve sonrasında komşuların ve görgü şahitlerinin bizleri ayırdığını söyledi. Bende aynı şekilde ifade verdim. Bu arada şahısta emniyete gelerek şikayetinden vazgeçtiğini, kendisi ile barıştığımızı ve bir husumetimiz olmadığını, yıllardır arkadaş olduğumuzu, başımıza gelen vefat olayı nedeni ile sinirli olabileceğimizi ve kendisinin de bunu anlayışla karşıladığını beyan etti.
Ancak savcı Türk ceza kanununun 86/1 - 87/2 ve 53. maddeleri gereğince yargılanmamızı isteyerek dava açılması talebinde bulunmuş ve hakkımızda bu olayla ilgili kamu davası açılmıştır.
Mağdurun özel hastaneden aldığı rapor adli tıp kurumuna gönderilmiş, adli tıp kurumundan gelen belgede ise aynen şu sonuçlara yer verilmiştir.
1- Kişinin yaşamını tehlikeye sokan bir durum OLMADIĞI
2- Kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif OLMADIĞI
3- Vücuttaki kemik kırıklarının hayat fonksiyonlarına etkisi hafif(1), orta(2,3) ve ağır(4,5,6) olarak sınıflandırıldığında şahısta saplanan kırığın hayat fonksiyonlarını hafif (1) derecede etkileyecek nitelikte OLDUĞU kanaatini bildirir nitelikte rapordur.
Şimdi sonuç olarak araştırdığımda 86/1 kasten yaralama fiili olarak geçiyor. Anladığım kadarıyla bu suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar olabiliyor. 87/2 ise neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama olarak geçiyor. 86/1 maddesini anladım, fakat 87/2 maddesini pek anlayamadım. İlgili kanun metnine baktığımda ;
Alıntı:
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama
(1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
c) Yüzünde sabit ize,
d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.
(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.
(3) (Değişik: 6/12/2006 – 5560/4 md.) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.
(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onaltı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
bununla karşılaşıyorum. Burada gelen rapora göre biz hangi suçu işlemiş oluyoruz acaba? Adli tıp raporunu üst tarafta belirttim. Mağdur için gönderilen adli tıp raporuna göre burada belirtilen durumların hiç birisi mevcut değil. Tabi siz daha iyi bilirsiniz. Bu madde ile yargılanmanın anlamı nedir bir de son satırda;
Alıntı:
yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hâllerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hâllerde sekiz yıldan az olamaz.
şeklindeki cümlenin hukuki anlamı nedir, yukarıdaki maddeye göre diye belirtilen madde hangisidir?
Mağdur ile gerçekten çocukluk arkadaşıyız, böyle bir olay olmasını kimse istemezdi. Her iki tarafta bundan pişman, ve mahkemede de bunu belirtmeye hazır. Bu durumda bizim yapmamız gereken bir şey var mıdır? Anlattığım ve belirttiğim hususlara göre, ceza alma ihtimalimiz nedir, ve nasıl bir ceza ile karşı karşıya kalabiliriz.
Son olarak 53. madde hakkında da bilgi verebilirseniz sevinirim.
Zaman ayırdığınız için çok teşekkürler.
Cevap: Kasten yaralama - 86/1 ve 87/2
Konu hakkında bilgisi olan varsa ve paylaşabilirse gerçekten mutlu olacağım.
Avukat değilim ama
Ceza 86/1 e göre kasten yarama cezası ve kemik kırığı olduğundan kasten yaralama neticesi ile ağırlaşmış yaralama olduğundan 86/1 deki ceza yarısına kadar arttırılacak.
1-3 yıl değilde 1.5- 4.5 arası yargılama olacak alt veya üst limit olayın oluş durumuna göre değerlendirilecek. demek diye düşünüyorum.
Teşekkür ederim. Fakat benim asıl anlamadığım olay 87/2 maddesine baktığımızda gördüğümüz :
Alıntı:
(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
müşteki üzerindeki kaburga kırığı bunların hangisi ile aynı anlama geliyor acaba?
Savcının iddianame'de belirttiği tüm kanun maddelerinden kesinlikle yargılanır mıyız? Yoksa hakim dosyaya bakıp, tamam kaburga kırılmış ama 87/2 maddesi ile ilgili bir suç işlenmemiş diyebilir mi?
Söylediğim gibi kaburga kemiğinin kırılması 87/2 maddesinden yargılanmamızı gerektirir mi? Çünkü bu kanun maddesinin hükmüne göre verilecek ceza 5 yıldan az olamaz diyor.
Bu durum ister istemez yakın zamanda 19 yaşında kardeşini hiç uğruna kaybeden, 2'şer çocuk sahibi insanlar olarak hem bizleri hem de ailemizi çok rahatsız ediyor.
Diyebilir suçun işlendiği sadece savcının iddiası.
Adli tıp raporu 87/3 diyor. Bana göre.
Başınız sağolsun; fakat kardeşinizi öldüğünden dolayı herşeyi yapma hakkına sahibiz deme hakkınız yok.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Diyebilir suçun işlendiği sadece savcının iddiası.
Adli tıp raporu 87/3 diyor. Bana göre.
Başınız sağolsun; fakat kardeşinizi öldüğünden dolayı herşeyi yapma hakkına sahibiz deme hakkınız yok.
Teşekkür ederim. Elbette öyle bir hakka sahip olduğumuzu iddia etmiyoruz. Sadece çıkabilecek karara göre bizim için durumun önemini aktarabilmek adına yazdığım bir cümleydi.
Söylediğiniz gibi bana göre de 87/3 olması gerekir.
Alıntı:
87/3 - Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.
Bu madde yazılsa durum daha gerçekçi olabilirdi. Müşteki arkadaşımızın uzlaşma öncesindeki ifadesinde ailesinin baskısı sonucu bazı abartılar bulunuyor. Ancak sonuç olarak şikayetini geri almış olması, mahkemenin kamu davası olarak açılmış olmasına rağmen bizim adımıza pozitif bir durum oluşturur mu?
Ne kadar etkili olur bilmiyorum ama mahkemede ifade verirken ormana ben çağırdım. ve tahrik ettim gibi şeyler söylemesi daha iyi olur zannediyorum.
Bu durumda avukat aramalı mıyız? Yoksa baro bize avukat atayacak mıdır acaba?
Bu durumda avukat arasanız iyi olur. Mahkemedende talep etme hakkınız var. İlk duruşmada size sorulur zaten.
İyi günler
30.11.2016 tarihinde açılmış ceza dosyam var. Yaralama sonucu mağdurun burnunu kırdım, olay yerine ambulans gelip hastaneye kaldırmışlar. Karşı taraf şikâyetçi olmadı fakat sizin de bildiğiniz üzere basit tıbbi müdahale ile giderilemeyeceği için kamu davası açıldı. 28.04.2017 tarihinde duruşmaya katıldım. Hâkime olanları tekrardan anlattım, olayın tahrik sonucu olduğunu ve pişmanlık duyduğumu söyledim. HAGB Erteleme veya Seçenek istiyor musunuz diye sordu, evet dedim. Mahkemeyi 10.10.2017 tarihine erteledi ve gelmenize gerek yok dedi ve bende diğer duruşmaya gitmedim. E Devlet üzerinden baktım mahkeme yine ertelenmiş ve 05.04.2018 tarihine ertenmiş. Daha önceden mahkemeye çıkmadım, Adli hiçbir kaydım yok anladığınız üzere sabıkam temiz ne kadar ceza alırım bunu öğrenmek istiyorum. Üniversite 4. Sınıf öğreniciyim bu sene okulum bitiyor polislik için başvuru yapacağım. Alım şartlarında yazanlar biraz kafamı karıştırdı. Şartta yazan;
Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak
Sizce hâkim bana ne kadar ceza verip HAGB ye çevirir? 1 yıldan fazla ceza verip HAGB ye çevirir mi?
Yakın zamanda burun kırığı sonucu bir sanığa 20 ay hapis cezası verilip hagb ye çevrildiğine şahit oldum.Polislik şu şartlarda üzgünüm ki sıkıntıya girmiş görünüyor.Mahkeme sonucunu beklemek ve ona göre yorum yapmak daha doğru olur.