-
Dosya Masrafı Kesintisi için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Onayını aldım,şimdi ne yapmalıyım?
Merhaba,
Belki aynı konu başlığını kullanmış belli yazılar var diyeceksiniz ancak içerik olarak bakıldığında,alacağım yanıtların benim durumumdaki pek çok kişiyi aydınlatacağını düşünüyorum.
X bankasından 08/12/2009 tarihinde almış olduğum 10.000 TL'lik tüketici kredisi için benden alınan 250 TL için,
Tüketici Sorunları Hakem Heyetinden,10/06/2013 tarihli karar ile bankanın parayı tarafıma iadesi kararı verildi.Bankaya itiraz için 15 gün süre tanınmış.
İkinci dosyam yine aynı bankadan almış olduğum 14/05/2010 tarihli tüketici kredisi için benden alınan 150 TL için,
Tüketici Sorunları Hakem Heyetinden,24/06/2013 tarihli karar ile bankanın (kesintinin yapıldığı tarihten bu yana işleyen yasal faizi ile bilikte) parayı tarafıma iadesi kararı verildi.Bankaya itiraz için 15 gün süre tanınmış.
1.sorum bankanın itiraz hakkını kullanıp kullanmadığını nasıl öğrenebilirim?
2.sorum bankanın bana iadesine karar verdiği ödeme için bankaya nasıl başvurmam gerekiyor.Dilekçe ile mi,karar metni ile yüzyüze mi,e mail yolu ile mi?
3.sorum ben Samsun'da yaşıyorum,X bankasının Genel Müdürlük adresi İstanbul'da.Ben ödeme için bankanın Samsun'daki herhangi bir şubesine gidip başvurabilirmiyim?
4.sorum 14/05/2010 tarihinden bu yana 150 TL nin işleyen yasal faizini nasıl hesaplayabilirim?
4.sorum banka ödeme talebimi geri çevirir ise ilamlı icra takibimi başlatmalıyım.Alacağım rakamlar 250 TL ve 150 TL olduğu için avukat tutmak mecburi mi?avukatlık ücretini davayı kaybeden banka mı öder?baro bana bu konuda ücretsiz danışmanlık hizmeti verecek avukat tayin eder mi?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
-
Cevap: Dosya Masrafı Kesintisi için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Onayını aldım,şimdi ne yapmalıyım?
1. Banka itiraz hakkını Tüketici Mahkemesi'nin kararının iptali talepli dava açarak kullanabilir. Bu takdirde size tebligat gelecektir.
2. Başvurunuzu yazılı yapmanız gerekir. Ancak avukat yardımı almanızı tavsiye ederim.
3. Yazılı başvurunuzu her hangi bir şubeye yapabilirsiniz.
4. Faiz hesaplaması için çeşitli programlardan yardım alabilirsiniz. Ancak yine avukat yardımını tavsiye ederim.
5. Avukat ile takip yapmanız mecburi değildir. Ancak hak kaybını önlemek adına avukatla görüşmenizi tavsiye ederim.
Saygılar...
-
Cevap: Dosya Masrafı Kesintisi için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Onayını aldım,şimdi ne yapmalıyım?
Merhabalar.
Benim öğrenmek istediğim ,tüketici mahkemesinin lehime karar verdiği dosya masraflarını almak için bir avukat ile anlaşsam,avukata ödeyeceğim tutarı da ilgili bankadan alabiliyormuyum?
Bir diğer konu,baro bu konuda da ücretsiz avukat tayin eder mi?
-
Alabilirsiniz. Baro bu iş için ücretsiz avukat vermez ve gerekte yok zaten Çünkü,karşı taraftan avukatlık ücretinide alırsınız.
Bir avukata gidip takibi başlatabilirsiniz.
-
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
karşı taraftan avukatlık ücretinide alırsınız.
Müvekkil, karşı taraftan avukatlık ücreti alamaz. Hakim bir avukatlık ücretine hükmetse de bu ücreti avukat alır. Müvekkilin avukata ödemesi gereken ücretten düşülmez. Müvekkilin avukatla kararlaştırdıkları ücret, hakim bir avukatlık ücretine hükmetse de hükmetmese de değişmez. Sayın üye Gökhan Zemheri'nin yanlış sonuç çıkarma ihtimaline binaen yazmak istedim.
-
Sayın Şenol Bey,
O zaman ben bir avukat ile anlaşmayı,benden herhangi bir ücret almayacaksınız,mahkemenin sizin için ilgili bankadan ödenmesi kararlaştırılan ücret sizin gibi mi konuşmam gerekiyor.
Çünkü aksi durumda hem ben avukatlık ücreti ödeyeceğim,hem de banka avukata ödeme yapacak.Benim yaptığım ödeme,bankanın ödediğinden mahsup edilemeyecek gibi garip bir durum ortaya çıkıyor.
Siz olsanız bir avukat ile nasıl anlaırdınız?Bunun yasal veya teamüle dönüşmüş bir uygulaması var mı?
-
Marketten aldığınız yoğurdun bedelini, ayağınıza aldığınız ayakkabının bedelini, gittiğiniz tatilin bedelini, avukatınızla anlaştığınız temsil ücretini, kimseden alamazsınız.
Avukatınızla anlaşabileceğiniz rakamın bir azami alt sınırı vardır ve o sınır bankadan almayı düşündüğünüz miktarın çok üstünde ne yazık ki.
Davayı kazansanız da kaybetsenizde, avukatınızla anlaştığınız ücreti siz ödersiniz, avukatınızın karşı taraftan alınabilecek olan vekalet ücreti karşılığında davanızı takip edebilme hakkı da yok.
-
Erdoğan Bey çok teşekkür ederim.
O zaman ,benim konum özelinde avukat desteği alın önerisi çok anlamlı olmuyor.Ben kendi başıma icra takibi başlatabiliyormuyum,bir de yasal faiz hesaplaması ile ilgili sizin önerebileceğiniz bir site varmıdır?
-
Takibi kendiniz de başlatabilirsiniz.
Faiz hesaplayabileceğiniz siteler konusunda bilgim yok ne yazık ki.
-
Angry Vergİ daİresİ ÖdemİŞ olduĞum borcuma faİz İstİyor ne yapmaliyim
2008 yilin yetersiz ehliyet yuzunden kabahatler kanuna istinaden 2 kere savcilik tarafindan sahsima ceza kesildi bu cezalarin toplami 1980 tl idi.o donemlerde biraz sikintilarim oldugu icin 2011 yilina kadar bu cezalari odeyemedim.2011 yilinda gittim vergi dairesine borcumu sordum.hala 1980 tl oldugunu bu maddeye faiz olmadigini soylediler.bende 1980 tl olarak ocezami odedim.buraya kadar hersey normaldi,fakat simdi gib.gov.tr den bir mesaj geldi,borcunuz bulunmaktadir diyordu.Borc 3822 tl.vergi dairesine gittim ne borcum oldugunu sordum,2008 yilinda savcilik tarafindan sahsima kesilen cezayi 2011 yilinda odedigimi o zamanki kanunda faizinin olmadigini fakat simdi yeni bir kanun ciktigini artik bu cezalara gec odendigi icin faiz uygulandigini,gecmiste bende gec odedigim icin 3 yillik faizini istediklerini soylediler.
Bu bana cok sacma geldi.bunun mantiksiz oldugunu soyledim.ama yapacak biseylerinin olmadigini soylediler.yardimci olursaniz Çok sevinirim ilginize tesekkurler.ERDOGAN BEY LUTFEN BU KONU HAKKINDA BANADA YARDIMCI OLURMUSUNUZ
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Marketten aldığınız yoğurdun bedelini, ayağınıza aldığınız ayakkabının bedelini, gittiğiniz tatilin bedelini, avukatınızla anlaştığınız temsil ücretini, kimseden alamazsınız.
Avukatınızla anlaşabileceğiniz rakamın bir azami alt sınırı vardır ve o sınır bankadan almayı düşündüğünüz miktarın çok üstünde ne yazık ki.
Davayı kazansanız da kaybetsenizde, avukatınızla anlaştığınız ücreti siz ödersiniz, avukatınızın karşı taraftan alınabilecek olan vekalet ücreti karşılığında davanızı takip edebilme hakkı da yok.
İcra dosyalarında;Uygulamada avukatlık ücreti çoğunlukla karşı taraftan alınan vekalet ücreti kadardır.
Burada tutar 400 T ldir. Vekalet ücreti hesaplama proğramlarında hesaplattırdığımızda vekalet ücreti asgari 220 Tl çıkıyor. Şahsa kalacak olan tutar 180 Tl. Fakat avukatın alacağı tutar 440 TL. Burada bir anormallik yokmu sizce?
- - - Updated - - -
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Müvekkil, karşı taraftan avukatlık ücreti alamaz. Hakim bir avukatlık ücretine hükmetse de bu ücreti avukat alır. Müvekkilin avukata ödemesi gereken ücretten düşülmez. Müvekkilin avukatla kararlaştırdıkları ücret, hakim bir avukatlık ücretine hükmetse de hükmetmese de değişmez. Sayın üye Gökhan Zemheri'nin yanlış sonuç çıkarma ihtimaline binaen yazmak istedim.
Avukatlık ücreti uygulamada anlaşmaya bağlıdır ve genelde bu ücret icra dosyalarında karşı taraftan alınacak ücret kadardır.
-
2008 yilin yetersiz ehliyet yuzunden kabahatler kanuna istinaden 2 kere savcilik tarafindan sahsima ceza kesildi bu cezalarin toplami 1980 tl idi.o donemlerde biraz sikintilarim oldugu icin 2011 yilina kadar bu cezalari odeyemedim.2011 yilinda gittim vergi dairesine borcumu sordum.hala 1980 tl oldugunu bu maddeye faiz olmadigini soylediler.bende 1980 tl olarak ocezami odedim.buraya kadar hersey normaldi,fakat simdi gib.gov.tr den bir mesaj geldi,borcunuz bulunmaktadir diyordu.Borc 3822 tl.vergi dairesine gittim ne borcum oldugunu sordum,2008 yilinda savcilik tarafindan sahsima kesilen cezayi 2011 yilinda odedigimi o zamanki kanunda faizinin olmadigini fakat simdi yeni bir kanun ciktigini artik bu cezalara gec odendigi icin faiz uygulandigini,gecmiste bende gec odedigim icin 3 yillik faizini istediklerini soylediler.
Bu bana cok sacma geldi.bunun mantiksiz oldugunu soyledim.ama yapacak biseylerinin olmadigini soylediler.yardimci olursaniz Çok sevinirim ilginize tesekkurle 04,09,2012 TARIH VE 91224 SAYILI KANUNMUS SAYIN CECELI
-
Alıntı:
JPN_GKN rumuzlu üyeden alıntı
Bu bana cok sacma geldi.bunun mantiksiz oldugunu soyledim.ama yapacak biseylerinin olmadigini soylediler.yardimci olursaniz Çok sevinirim ilginize tesekkurle 04,09,2012 TARIH VE 91224 SAYILI KANUNMUS SAYIN CECELI
Kanun Tarih ve nosu yanlış olmalı?
-
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
İcra dosyalarında;Uygulamada avukatlık ücreti çoğunlukla karşı taraftan alınan vekalet ücreti kadardır.
Burada tutar 400 T ldir. Vekalet ücreti hesaplama proğramlarında hesaplattırdığımızda vekalet ücreti asgari 220 Tl çıkıyor. Şahsa kalacak olan tutar 180 Tl. Fakat avukatın alacağı tutar 440 TL. Burada bir anormallik yokmu sizce?
.
O rakamlarla takip yapacak avukat bulabiliyorsanız ne ala,
bir avukata gidip benim adıma takip yap ama en fazla şu kadar TL vekalet ücreti alabilirsin benden, çünkü ben programa hesaplattım o kadar çıkıyor diyin bakalım ne olacak :)
-
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
O rakamlarla takip yapacak avukat bulabiliyorsanız ne ala,
bir avukata gidip benim adıma takip yap ama en fazla şu kadar TL vekalet ücreti alabilirsin benden, çünkü ben programa hesaplattım o kadar çıkıyor diyin bakalım ne olacak :)
Ben rakamları örnek vermek için yazdım bu rakama avukat bulunurmu bilemem.
Sizce bu şahıs 400 tl alacağın tahsili için ne kadar verirse bir avukat bulabilir? Yada bulabilirmi?
Çok daha az rakamlara bir arzuhalci(diplomasız avukat) bulunur herhalde:DD
-
neden? gıttım vergı daıresınden ıstedım bana bu sayı ve tarıhlı dıyerek yazıp verdıler bende kendı capımda arastırdım herhangı bır sey bulamadım.bırde tarıhve sayının sonunda genal yazı dıye bı sey yazdılar