Aynı işyerine iki kere giriş ve deneme süresi uygulanması
Merhabalar,
Yaklaşık 1.5 yıldır çalıştığım işyerinden maddi ve manevi nedenlerden dolayı ayrılmaya karar verdim..Ayrılmamdan 3 gün sonra maddi ve manevi kayıplarımın karşılanma sözüyle yenibir anlaşmayla tekrar aynı işe başladım.İşveren işe başladığım 2. haftada deneme süresinde başarısız olduğumu benimle çalışmalarının mümkün olmadığını söyleyrek tek taraflı iş aktimi fes etmiştir. Yani kandırıldım ve oyun oynandım.bu süreç karşısında işe iade ve kötü niyet davası açabilirmiyim.Yada nasıl bir yol izlemeliyim.Tesekkürler...
Cevap: Aynı işyerine iki kere giriş ve denem suresi uygulanması
Öncelikle, deneme süresinin varlığını iddia eden taraf, iş sözleşmesinde deneme kaydının varlığını ve öngörülen deneme süresinin ne kadar olduğunu ispatlamakla yükümlüdür.İş sözleşmesi yazılı yapılmadığı takdirde, sözlü olarak yapılan iş sözleşmesinde deneme kaydının konulduğunu ispatlamak çok zor görünmektedir.
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. Eğer deneme süresinin varlığı ispat edilirse sadece çalıştığınız süre boyunca hak kazandığınız ücret kadar bir miktar talep edebilirsiniz.
Buna karşın, iş sözleşmesinde deneme süresi kararlaştırılmadığı varsayıma göre bir değerlendirme yapılacak olursa:
1. İşe iade davası açmanız mümkün görülmemektedir. Zira 6 aylık kıdem şartınız gerçekleşmemektedir. İlk işinizden kendiniz ayrılmasaydınız 6 aylık kıdem şartı gerçekleşmiş olduğundan işe iade davası açmanız diğer şartların da tamam olması halinde mümkün olabilecekti. Ancak şu aşamada mümkün değildir.
2. Bu durumda işveren süreli fesih hakkını kullanmış olmaktadır.Bunun sınırı ise geleneksel hakkın kötüye kullanılması teorisidir. 2 haftalık bildirim süresi tutarı ve bunun üç katı kötü niyet tazminatı alabilirsiniz Eğer işverenin hakkı kötüye kullandığını ispat edebilirseniz kötü niyet tazminatına hak kazanırsınız.
Alıntı:
AdemYavuz rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle, deneme süresinin varlığını iddia eden taraf, iş sözleşmesinde deneme kaydının varlığını ve öngörülen deneme süresinin ne kadar olduğunu ispatlamakla yükümlüdür.İş sözleşmesi yazılı yapılmadığı takdirde, sözlü olarak yapılan iş sözleşmesinde deneme kaydının konulduğunu ispatlamak çok zor görünmektedir.
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. Eğer deneme süresinin varlığı ispat edilirse sadece çalıştığınız süre boyunca hak kazandığınız ücret kadar bir miktar talep edebilirsiniz.
Buna karşın, iş sözleşmesinde deneme süresi kararlaştırılmadığı varsayıma göre bir değerlendirme yapılacak olursa:
1. İşe iade davası açmanız mümkün görülmemektedir. Zira 6 aylık kıdem şartınız gerçekleşmemektedir. İlk işinizden kendiniz ayrılmasaydınız 6 aylık kıdem şartı gerçekleşmiş olduğundan işe iade davası açmanız diğer şartların da tamam olması halinde mümkün olabilecekti. Ancak şu aşamada mümkün değildir.
2. Bu durumda işveren süreli fesih hakkını kullanmış olmaktadır.Bunun sınırı ise geleneksel hakkın kötüye kullanılması teorisidir. 2 haftalık bildirim süresi tutarı ve bunun üç katı kötü niyet tazminatı alabilirsiniz Eğer işverenin hakkı kötüye kullandığını ispat edebilirseniz kötü niyet tazminatına hak kazanırsınız.
Sayın Ademyavuz yorumlarınız için teşekkür ederim.
Ancak sormak isterim ki iki iş akdi arasında ki sürenin çok kıssa olması ve işverenin zaten benimle 1,5 senelik çalışmışlığıma istinaden daveti üzerine geri dönmem burada ki "deneme süresi" talebini ortadan kaldırmaz mı dersiniz?
İlginize teşekkürler
2.kez işe başlarken bir iş sözleşmesi imzaladınız ve o sözleşmede deneme süresi tanımlanmışmıydı?
tesekkürler...
- - - Updated - - -
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
2.kez işe başlarken bir iş sözleşmesi imzaladınız ve o sözleşmede deneme süresi tanımlanmışmıydı?
Erdoğan bey mrb,
evet imzaladım ve tanımlanmıştı.
Alıntı:
enroy rumuzlu üyeden alıntı
tesekkürler...
- - - Updated - - -
Erdoğan bey mrb,
evet imzaladım ve tanımlanmıştı.
O zaman işverenin de deneme süresi içinde sözleşmeyi bildirimsiz feshetme hakkı var demektir.
İş hukuku dersimizde daha önce çalışılan bir işyerinde sonradan deneme süreli iş sözleşmesi ile çalışılıp çalışılamayacağı konusu tartışılmış ve hocamız bunun mümkün olamayacağını söylemişti. Kitapta ve yargıtay kararlarında buna ilişkin bir husus bulamadım. Ancak böyle bir durumun İş Kanunu m. 15'in amacına aykırı olduğu dolayısıyla yapılan sözleşmenin deneme süreli iş sözleşmesi kısmının geçersiz olduğu söylenebilir. Sonuç olarak işveren bildirim sürelerine uymalıdır.
Soruma ilginize çok teşekkür ederim.
Bu hususla ilgili bir başka konuda da yorumlarınızı rica edeceğim,işveren temsilcisi 21.06.2013 de yazılı biçimde iş akti feshimi bildirmiştir-bu belgeyi almadan işyerinden ayrıldım- ancak hala SGK dan çıkışım yapılmadı,işveren temsilcisi noter kanalıyla aynı tarihte adresime yazılı bildirim yapıldıgını soyledı ancak elıme ulaşan bişey olmadı- 5 iş gunu geçti-.Bu surecde işe devam etmediğim için 3 gun ustuste bildirimsiz devamsızlıktan çıkarıldı gibi bir uygulama yapılabılır mı?Ayrıca noter kanalıyla bildirim kaç iş gunu içinde elime ulaşırsa geçerli olacaktır?
çok teşekkürler
Noter kanalıyla yapılan bildirim, elinize ulaştığı anda geçerli sayılır, 1 hafta -10 gün-3 gün-15 gün... elinize geçtiğinde size tebliğ edilmiş olur.
Alıntı:
Mahir Ersoy rumuzlu üyeden alıntı
İş hukuku dersimizde daha önce çalışılan bir işyerinde sonradan deneme süreli iş sözleşmesi ile çalışılıp çalışılamayacağı konusu tartışılmış ve hocamız bunun mümkün olamayacağını söylemişti.
Bence de...
Alıntı:
Mahir Ersoy rumuzlu üyeden alıntı
İş hukuku dersimizde daha önce çalışılan bir işyerinde sonradan deneme süreli iş sözleşmesi ile çalışılıp çalışılamayacağı konusu tartışılmış ve hocamız bunun mümkün olamayacağını söylemişti. Kitapta ve yargıtay kararlarında buna ilişkin bir husus bulamadım. Ancak böyle bir durumun İş Kanunu m. 15'in amacına aykırı olduğu dolayısıyla yapılan sözleşmenin deneme süreli iş sözleşmesi kısmının geçersiz olduğu söylenebilir. Sonuç olarak işveren bildirim sürelerine uymalıdır.
Merhaba,
Şu halde firmaya işe geri iade davası açılabılır mı sizce?İş hukuku davalarında hakimin kanaati doktrıne göre mi imzalanan akde göre mi şekil alır acaba...Bu haksız durumu nasıl adalete taşıyabiliriz..
Cevap: Aynı işyerine iki kere giriş ve deneme süresi uygulanması
[QUOTE=enroy;484291]bu süreç karşısında işe iade ve kötü niyet davası açabilirmiyim.QUOTE]
Kötü niyet davası açtığınızda işverenin gerçekten kötü niyetli olduğu mahkeme tarafından ortaya konulmuş olsun. Ancak, işe iade davası hakkınızın olduğu da mahkeme sürecinde ortaya çıkarsa kötü niyet tazminatı için açmış olduğunuz davanın reddedilmesi gerekir. Zira, Yargıtay işe iade hakkı olan işçinin kötü niyet davası açamayacağı görüşündedir. Siz öncelikle durumunuzun işe iade davası açmaya müsait olup/olmadığını öğrenin.
Yazmaya niyetlendiğimde sayın üye Mahir Ersoy'un yazdığını gördüm; Ancak yine de yazmak istedim:
Yanında uzun süre çalışmış birisini, ikinci işe girişinde "deneme" isteğinin samimi olmadığı, kötü niyetli olduğu aşikar. Soru sahibinin de ifade ettiği gibi, "kandırıldığı" açık. Şekle göre verilen kararların bu şekilde "hayatın doğa akışına aykırılık" gibi ifadeler içeren kararlarla Yargıtay tarafından bozulduğuna ilişkin birçok kararı bu sitede ve başka mecralarda okudum. Bu yüzden böyle bir davanın Yargıtay'a intikali durumunda sayın soru sahibinin işverene oranla çok daha fazla şansı olduğunu düşünüyorum.
İşverenin işakdi feshini Noter kanalıyla yapması ve işçinin eline ulaşmadan işten çıkarması
Mrb,
Yaklaşık 1.5 yıldır çalıştığım işyerinden maddi ve manevi nedenlerden dolayı ayrılmaya karar verdim..Ayrılmamdan 3 gün sonra maddi ve manevi kayıplarımın karşılanma sözüyle iş veren temsilcisinin davetiyle yenibir anlaşmayla tekrar aynı işe başladım.İşveren işe başladığım 2. haftada deneme süresinde başarısız olduğumu benimle çalışmalarının mümkün olmadığını söyleyrek tek taraflı iş aktimi fes etmiştir.Fesh bildirimini bana yazılı olarak yapmakla beraber bildirimi teslim almadıgım için Noter kanalıyla adresime gönderildiğini ögrendim ancak 21.06.2013 den bu yana elıme bşy ulaşmadı.
İşveren 21.06.2013 den 7 gun sonra SSK çıkışımı yaptığını ögrendim ancak bu arada ben 15 günlük sağlık raporu aldım ve firmaya telefon yoluyla bildirdim.Ben raporluyken ve eiıme Noter bildirimi ulaşmadan işten çıkışım yapılabilir mi?
Yorumlarınızı rica ederim,çok teşekkürler.
Ayni işyerine geri donup tekrar cikartilirsaniz; ise iade hakkiniz kaybolmaz.6 aylik kıdem suresinde kesintisiz olmasi sarti yoktur.işveren sizi tekrar cikarttiginda kidem farkini vs haklarinizi da odemeliydi.aksi halde işverenler; personelin işe iade acmasini önlemek için onlari geri alir ve iki gün calistirip cikarir.kanunun arkasini dolanmis olur.okuyanlar 6 aylik kidemin kesintisiz olmadigini bilsin diye yazmak istedim.hatta 2013 de 3 ay. 2015 de 3 ay calisip bile 6 aylik kidemi doldurursunuz.emsal davalar da vardır.