Bilişim suçunun disiplin suçu sayılması
Merhabalar,
Üniversite öğrencisiyim. Ben ve bir kaç arkadaşım üniversitenin öğrenci otomasyon sistemine sızarak notlarımızı yükseltmek suçundan savcılığa verildik.
Savcılık soruşturması uzun bir süredir devam ediyor.
Okula gittiğimizde hocalar tehdit ediyor siz bu okuldan mezun olmayı unutun falan diyorlar.
Bizim hapse atılmamızı istiyorlar çok kızmışlar.
Ben böyle bir suç işlemedim. Benim IP'm kullanıcı adımla falan sisteme verilmiş bir zarar yok.
Ama yine de korkuyorum.
Beklentinden yüksek not alıp söylememişsin sen de suçlusun diyorlar. Savcının da böyle düşünmesinden korkuyorum.
Sorum şu:
2012 Ağustos'ta çıkan yeni disiplin yönetmeliğine göre
"Yükseköğretim kurumunun bilişim sistemine girerek kendisine ya da başkasına haksız çıkar sağlama"nın cezası 2 yarıyıl uzaklaştırma olarak belirlenmiş.
Savcı suçlu olduğuma karar verirse bu bir disiplin suçudur diyerek görevsizlik kararı verir mi yoksa yargılanır mıyım :(
Teşekkürler.
Cevap: Bilişim suçunun disiplin suçu sayılması
İşin okul idaresi tarafından cezalandırılacak bir disiplin soruşturması ayağı var, birde devam eden yargı ayağı var.Bahsi geçen suçlama çok ciddi.Bugün böyle bir şeye kalkışan yarın iş güç sahibi olduğu zaman kim bilir hangi hilelere başvurur.Bu işin içinde olanların(sizi bilemem, umarım değilsinizdir) hem disiplin hem adli cezalar alması ve aynı okuldan mezun olmasının pratikte imkansızlaşması beklenen sonuçlar.
Benzer bir olay 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde yaşanmış. Bir öğrenci öğretim üyesinin şifresini ele geçirerek notlarını yükseltmiş. 2 yıl 6 ay ile 8 yıl arasında ceza istemiyle iddianame hazırlanmış.
Öğrencinin akıbeti ne oldu bilmiyorum.
Hali hazırda bana verilmiş bir disiplin cezası yok. Böyle bir suç işlemediğime göre benim IP adresim de muhtemelen çıkmayacaktır.
Yine de beklentimden yüksek not alıp söylemediğim için yasal olarak suçlanır mıyım?
Hocaların beni de savcılığa verme nedeni o.
- - - Updated - - -
Benzer bir olay 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde yaşanmış. Bir öğrenci öğretim üyesinin şifresini ele geçirerek notlarını yükseltmiş. 2 yıl 6 ay ile 8 yıl arasında ceza istemiyle iddianame hazırlanmış.
Öğrencinin akıbeti ne oldu bilmiyorum.
Hali hazırda bana verilmiş bir disiplin cezası yok. Böyle bir suç işlemediğime göre benim IP adresim de muhtemelen çıkmayacaktır.
Yine de beklentimden yüksek not alıp söylemediğim için yasal olarak suçlanır mıyım?
Bu arada bilişim suçunun disiplin suçu sayılacağını aşağıdaki habere dayanarak söylüyorum:
http://www.sabah.com.tr/Egitim/2012/...igi-sil-bastan
Yönetmeliğe yeni suçların da eklendiğini belirten Atar, bir öğrencinin yükseköğretim kurumunun bilişim sistemine zarar vermesinin, bilişim sistemine izinsiz girerek kendisine veya başkalarına haksız çıkar sağlamasının bir disiplin suçu sayılacağını vurguladı.
KPSS skandalında görevsizlik kararı verilmiş:
http://www.durushaber.com/haber-1192...yayimladi.html
KPSS skandalında bile görevsizlik kararı veriliyorsa hakkımda ya görevsizlik ya takipsizlik çıkar diye ümit ediyorum.
Öğrenci disiplin suçlarını 2547 sayılı yök kanunun 54. maddesi düzenliyor. Buna göre en kötü ihtimal görevsizlik olmalı değil mi?
Yorumunuz nedir?
Alıntı:
hayalet95 rumuzlu üyeden alıntı
Suçlamanın sadece bu olduğundan emin misiniz? Beklentinizden düşük not aldığınız zamanlarda oluyor ve bunu da bildirmiyorsunuzdur. Soyut bir suçlamadan dolayı adli yönden ceza almayacağınızı düşünüyorum.
Savcılığa sunulan dosyaya avukatım aracılığıyla ulaştım.
Aynı IP'den öğrenci kullanıcı adlarıyla defalarca sisteme login olunmuş.
Sanırım otomasyon sisteminde bir açık olduğu ve login olunduktan sonra bir şekilde not bilgilerinin değiştirildiği iddia ediliyor.
Zaten üniversite açığı tespit edemediği için savcılığa veriyor.
Bu IP'ler bana ait değil benim kullanıcı adım da yok ama dosyada ben de varım.
Hocalara sorduğumda geriye dönük araştırma yaptık senin notların da çıktı dediler.
Önce savcılığa verdiler sonra idari soruşturma yaptılar :(
Zaten onlara kalsa savcıya verildiğimiz anda tutuklanmıştık!
Bu arada sistemde yapılan değişiklikler hakkaten ürkütücü. Neredeyse hiç ders almayan adamı mezun etmişler.
Ben diğer öğrencilerden bir kısmını tanıyorum bir kısmını tanımıyorum.
Telefon kayıtlarına ulaşırlarsa bu arkadaşlardan bazılarını tanıdığımı görecekler. Bu da onlarla suç işlediğim anlamına gelebilirmiş.
Bir şey olmaz rahat ol diyen de var, yurt dışına kaç diyen de :)
En kötü ihtimal görevsizlik gibi bir karar çıkacağını bilsem rahatlayacağım, hapse girme fikri canımı çok sıkıyor.
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Suçlamanın sadece bu olduğundan emin misiniz?
Demiş ve bu duruma göre cevap yazmıştım.
Savcılık soruşturması aşamasında bu durumu bertaraf edecek emareler ortaya çıkar ise söylediğimin önemi kalmaz.
Avukatınızın size en doğru yolu çizeceğine eminim. Fakat suç sizin tarafınızdan işlenmedi ise ve yine suçun şahsiliği prensibi gereğince ceza almaktan korkmayın. Yurtdışına kaçmak fikrini beğenmedim.
Görevsizlik konusunda bir yorumunuz var mı? Paylaştığım haberde bilişim suçunun disiplin suçu sayılacağı vurgulanmış.
Ben bu vurgudan bir öğrencinin üniversiteye karşı bilişim suçu işlediğinde disiplin cezası alması gerektiğini anlıyorum.
Üniversite çalışanlarının işleri dolayısıyla işlediği suçlara görevsizlik veriliyorsa buna da verilebilir mi?
Avukatım savcı disiplin yönetmeliğiyle ilgilenmez dedi emin olamadı gibi oldu bir de burada sormak istedim.
Teşekkürler.
Daha önce belirtilmiş olduğu gibi, idari faaliyet olan disiplin soruşturması ayrı, suça konu olan eyleme ilişkin soruşturma ayrıdır. Disiplin soruşturmasından ceza alabilir fakat bunu idari davaya konu edebilirsiniz. Aynı zamanda cezai bakımdan kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar gelebilir veyahut ceza davası açılabilir. Bu iki durum, birbirinden bağımsız olup, itiraz mercileri dahi farklıdır. Savcının disiplin yönetmeliği ile alakası yoktur, kaldı ki savcı üniversitede memur değildir.
ODTÜ Bilgi işlem'in resmi web sayfasında okuduğuma göre üniversiteler 5651 sayılı kanun uyarınca "yer sağlayıcı" ve "toplu kullanım sağlayıcı" hükmündelermiş.
Ben bizim okulun bu konudaki hiç bir sorumluluğunu yerine getirmediğine eminim.
Sorumlulukları yerine getirmemenin idari para cezası var.
Okulun bu idari para cezasını alması için nereye nasıl başvurmam gerekiyor?
Madem işlemediğim bir suç yüzünden beni savcılığa verdiler, sorumsuzluklarının bedelini ödesinler istiyorum.
Teşekkürler.
"İnternet toplu kullanım sağlayıcı" ile ilgili TİB'e soru sordum. Şöyle bir cevap verdi:
5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla işlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanan 01/11/2007 tarih ve 26687 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliğin Tanımlar başlıklı 3. maddesinin 1.fıkrasının (g) bendinde "İnternet toplu kullanım sağlayıcı: Kişilere belli bir yerde ve belli bir süre internet ortamı kullanım olanağı sağlayan gerçek ve tüzel kişileri" ifade ettiği belirtilmektedir. Bu yönden bakıldığında öğrencilerine internet .ortamına bağlanma imkanı sunan kurumun "internet toplu kullanım sağlayıcı" sayılabileceği düşünülmektedir.
İnternet toplu kullanım sağlayıcılarmın yükümlülükleri ise ilgili yönetmeliğin 4. maddesinin 1. fıkrasının a) ve b) bentlerinde aşağıdaki gibi belirtilmiştir:
a) Konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almak.
b) İç IP Dağıtım Loglarını elektronik ortamda kendi sistemlerine kaydetmek.
Aynı yönetmeliğin tanımlar başlıklı 3. Maddesinin 1.fıkrasmın (e) bendinde "İç IP Dağıtım Logları: Kendi iç ağlarında dağıtılan IP adres bilgilerini, kullanıma başlama ve bitiş tarih ve saatini ve bu IP adreslerini kullanan bilgisayarların tekil ağ cihaz numarasını (MAC adresi) gösteren bilgileri," olarak ifade edilmektedir.
Bununla beraber yükümlülükler ve sorumluluklarla ilgili 4. Maddede belirtilenleri yerine getirmeyen internet toplu kullanım sağlayıcılar ile ilgili yönetmelikte her hangi bir cezai müeyyide öngörülmemektedir.
Yani devlet diyor ki:
Üniversite öğrencisiysen üniversiten sorumsuzsa üniversite içinden her türlü bilişim suçunu işleyebilirsin. Hiç kimseye ceza kesmeyiz!
Ve siz de Türkiye hukuk devletidir diyorsunuz.
Saygılar!
davanın sonucu ne oldu disiplin cezası ya da hapis cezası aldınız mı ?
- - - Updated - - -
davanın sonucu ne oldu bilgi verir misiniz ceza aldınız mı
u