Cevap: İşveren Hakkımı Ödemiyor
Alıntı:
KGiritli rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
02/2011'den bu yana bir firmada grafik tasarımcı olarak çalışıyorum. 09/2012'de evlendim. çalışma şartlarımız çok ağır ve hakkımız ödenmiyor. bende evliliği bahane ederek çıkmayı ve tarafıma haklarımın ödenmesini talep edeceğim.
çalıştığım firma haftanın 6 günü 9-7 arası faal. dolayısıyla haftalık 45 saatin üzerinde çalışıyorum ve mesai ücreti alamıyorum. bazen cıkış saatim 11 i bile bulabiliyor. bunun yanı sıra ssk asgariden ödeniyor. Agi ödemeleri yapılmıyor. yıllık izin yalnızca 1 hafta kalanının ücretide ödenmiyor. resmi tatillerde çalışıyoruz mesai yine yok. ayrıca inanılmaz bir baskı bezdirme çabası yani mobbing uygulanıyor. begenmeyen gitsin bizim şartlarımız bu deniliyor.
noter kanalıyla istifa gondermeyı dusunuyorum ve yaptıgım hesaba gore (tam detaylı degıl) 14,500 gıbı bır rakam almam gerekıyor mesai vs.. odemeyecegınıde bılıyorum sanırım dava acacagım ama tam bır bılgısı olan varsa sormak ıstıyorum ne yapabılırım?
bu arada maasım bankaya yatıyor ama ıkı farklı hesap uzerınden bırınde maas/ek gelır odemesı yazıyor dıgerınde farklı hesaptan harclık dıye yazıyor. birde işsizlik ödeneği alabilir miyim?
Evlilik nedeniyle 1 yıl içinde sözleşmeyi feshedip kıdem tazminatı alabilme hakkı , bayan çalışanlara tanınmıştır. Bayan çalışanmısınız?
evet. ama bahsettıgım haklarımıda ıstıyorum. tum mesailerı odenmeyen herseyı. ayrıca işsizlik maaşınıda alıp alamayacagımı merak edıyorum
Evlilik sebeiyle ayrılma durumunda işsizlik sigortasından yararlanamazsınız.
Kıdem tazminatı , giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanmakla birlikte, kıdem tazminatı tavan ücreti olarak belirlenmiş bir üst sınır vardır, bu sınır da bu yılın ilk 6 ayı için: 3125TL dir. 10.000TL aylık ücretle de çalışıyor olsanız, tazminat hesabında 3125TL olan üst sınır dikkate alınır.
Belirttiğiniz 02/2011 başlangıç tarihi ile , bugün ayrılacak olsanız alabilecek olduğunuz kıdem tazminatı enn fazla 7000TL civarı olabilir.
14.500 ü nasıl buldunuz anlayamadım.
Kendinizce yaptığınız hesaba göre 14,500 demişsiniz lakin her şey istediğiniz gibi gitse bile bu paranın yarısını bile alamayacağınız açık.Şikayetlerinizi yapın, gerekli görülürse iş yerine ceza-i yaptırımlar uygulanır.Resmi olarak görülen brüt maaşınızdan çalıştığını zaman kadar bir kıdem tazminatı alabilirsiniz onun dışında çok bir sonuç çıktığı görülmüyor(oda ihtimal yazdığınız miktarın çok çok altında olur).İşsizlik sigortasından da kendi isteğinizle ayrıldığınız için faydalanamazsınız.
Yasal işçilik alacaklarınızın ödenmediği gerekçesiyle haklı nedenle fesih yoluna gidip tüm işçilik alacaklarınızı faiziyle talep edebilirsiniz.
cok basıt calıstırılsıgım resmı tatıl gunlerının mesai ucretlerı tarafıma odenmeyen yıllık ızın ucretlerı ve haftalık 57 saat calıstıgım ıcın yaptıgım fazla mesaı ucretlerını hesaplayınca bu tutar cıkıyor. bugun verdım ıstıfamı bakalım ne olacak
Kızmaca yok. Benim merak ettiğim tek şey şu; İşi alana kadar herşeye kabul diyorsunuz. Ama işe başladıktan sonra her türlü yasal hakkı isterim diyorsunuz. İş hukuku bir tarafa neden işçiler bunu yapıyor? Fazla mesaiye, eziyete ses çıkarmazlar, en sonunda hepsini isterim derler? Adama yahu iş sözleşmesini yapana kadar melektin, şimdi şeytansın demiyorlar mı işverenler?
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
Kızmaca yok. Benim merak ettiğim tek şey şu; İşi alana kadar herşeye kabul diyorsunuz. Ama işe başladıktan sonra her türlü yasal hakkı isterim diyorsunuz. İş hukuku bir tarafa neden işçiler bunu yapıyor? Fazla mesaiye, eziyete ses çıkarmazlar, en sonunda hepsini isterim derler? Adama yahu iş sözleşmesini yapana kadar melektin, şimdi şeytansın demiyorlar mı işverenler?
Madem kızmaca yok :) ;
haklısınız sn.litigation ama bu durum ataalrımızdan genlerimizle taşınan bir özelliğimiz aslında.
Bununla ilgili aklıma gelen 2 atasöz var,
- Köprüyü geçinceye kadar, ayıya dayı demek
- Öküz öldü ortaklık bozuldu.
Alıntı:
demeye hakları yok. bazı konularda hak verıyorum ama konusulanlar verılen sozler vs.. hıcbırı yapılmazsa, ve artık benım ıyı nıyetımde alt edilirse canımı yakanın canını yakarım. ha su durumda anlamadıgım sey su ınsanlar evet bunu kabul edıyor cunku herkesın ekmek parası kazanmaya ıhtıyacı var kabul edıyorlr cunku mecbur bırakılıyorlar. daha sonra da haklarını aramak ıstıyorlar cunku bı yerden sonra artık yeter dıyorsunuz.
işverensiniz sanırım aksi takdirde devletten vergi kacıran ınsanların hakkını yıyen bır hırsızı savunmazsınız. bana cok sacma geldı. o benden calarken seytan degıl ama ben sımdı bu caldıklarını gerı ıstedıgımde mı seytan oluyorum? sızın adalet anlayısınız bu mu? benım hem tazmınatımdan hem emeklılıgımden calacak yıllık ıznımın 1 haftasını cebıne atacak maasım dogru duzgun yatmayacak ama patron keyfıne taylandlara masaja gıdecek oyle mı ... ve ben bu durumda seytanım?
beyefendı Turkıyenın yarısı asgarı ucretemı calısıyor? kusura bakmayın ama benım mıdem almıyor artık daha fazla... kımse agzını acmıyor korkudan bu yuzden bu halde ınsanımız. ben sonuna kadar elımdekı kozları kullanacagım. maliyeden ödleri kopuyordu zaten onlarıda araya sokuyorum. dılerım tum hırsızlar yakalanır. ve dılerım artık somurulen kısım ıcın degıldı gercek hırsızlar ıcın seytan kelımesıını kullanırsınız
- - - Updated - - -
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Madem kızmaca yok :) ;
haklısınız sn.litigation ama bu durum ataalrımızdan genlerimizle taşınan bir özelliğimiz aslında.
Bununla ilgili aklıma gelen 2 atasöz var,
- Köprüyü geçinceye kadar, ayıya dayı demek
- Öküz öldü ortaklık bozuldu.
aynı cvp sızın ıcınde gecerli. Sayın hırsız savunucusu...
Takacaklar size, madalya değil ama.
Alıntı:
KGiritli rumuzlu üyeden alıntı
demeye hakları yok. bazı konularda hak verıyorum ama konusulanlar verılen sozler vs.. hıcbırı yapılmazsa, ve artık benım ıyı nıyetımde alt edilirse canımı yakanın canını yakarım. ha su durumda anlamadıgım sey su ınsanlar evet bunu kabul edıyor cunku herkesın ekmek parası kazanmaya ıhtıyacı var kabul edıyorlr cunku mecbur bırakılıyorlar. daha sonra da haklarını aramak ıstıyorlar cunku bı yerden sonra artık yeter dıyorsunuz.
işverensiniz sanırım aksi takdirde devletten vergi kacıran ınsanların hakkını yıyen bır hırsızı savunmazsınız. bana cok sacma geldı. o benden calarken seytan degıl ama ben sımdı bu caldıklarını gerı ıstedıgımde mı seytan oluyorum? sızın adalet anlayısınız bu mu? benım hem tazmınatımdan hem emeklılıgımden calacak yıllık ıznımın 1 haftasını cebıne atacak maasım dogru duzgun yatmayacak ama patron keyfıne taylandlara masaja gıdecek oyle mı ... ve ben bu durumda seytanım?
beyefendı Turkıyenın yarısı asgarı ucretemı calısıyor? kusura bakmayın ama benım mıdem almıyor artık daha fazla... kımse agzını acmıyor korkudan bu yuzden bu halde ınsanımız. ben sonuna kadar elımdekı kozları kullanacagım. maliyeden ödleri kopuyordu zaten onlarıda araya sokuyorum. dılerım tum hırsızlar yakalanır. ve dılerım artık somurulen kısım ıcın degıldı gercek hırsızlar ıcın seytan kelımesıını kullanırsınız
- - - Updated - - -
aynı cvp sızın ıcınde gecerli. Sayın hırsız savunucusu...
Birbirimizi tanımıyoruz. Ben sadece bu işin psikolojik yönüyle ve sözleşmesel yönüyle düşündüm ve farkındaysanız soru sordum. Üstelik işveren değilim. Avukatım. İşiçinin de işverenin de haklarını yıllardır korudum, korumaya da devam ediyorum. Sorularıma dikkat edin size sormamışım. İşverene sormuşum. Bir işveren de sesini çıkarıp, evet işçiler böyle diyemiyor :) Tıpkı siz işçilerin sesimizi çıkaramıyoruz dediği gibi :) O zaman bu işi yazılı sözleşme çözer. Başta adam gibi sözleşme şartları konulur ve uygulanır. Uygulanması sırasında aykırı davranan olursa diğeri anında gereğini yapar...
Sözlerimi direkt olarak üzerinize alınmanız için bir neden yokken, okuyanlara soru yöneltmişken fazla alınganlık gösterdiğiniz gibi konuya cevap da olmamış. Üstelik Sayın Kırcalı'ya yaptığınız ayıp çok büyük. Çünkü onun tüm iletilerine bakarsanız İŞÇİLERE ne kadar yardım ettiğini görür ve utanırsınız. Bence sayın Kırcalı'dan derhal özür dilemelisiniz.
Alıntı:
Birbirimizi tanımıyoruz. Ben sadece bu işin psikolojik yönüyle ve sözleşmesel yönüyle düşündüm ve farkındaysanız soru sordum. Üstelik işveren değilim. Avukatım. İşiçinin de işverenin de haklarını yıllardır korudum, korumaya da devam ediyorum. Sorularıma dikkat edin size sormamışım. İşverene sormuşum. Bir işveren de sesini çıkarıp, evet işçiler böyle diyemiyor :) Tıpkı siz işçilerin sesimizi çıkaramıyoruz dediği gibi :) O zaman bu işi yazılı sözleşme çözer. Başta adam gibi sözleşme şartları konulur ve uygulanır. Uygulanması sırasında aykırı davranan olursa diğeri anında gereğini yapar...
Sözlerimi direkt olarak üzerinize alınmanız için bir neden yokken, okuyanlara soru yöneltmişken fazla alınganlık gösterdiğiniz gibi konuya cevap da olmamış. Üstelik Sayın Kırcalı'ya yaptığınız ayıp çok büyük. Çünkü onun tüm iletilerine bakarsanız İŞÇİLERE ne kadar yardım ettiğini görür ve utanırsınız. Bence sayın Kırcalı'dan derhal özür dilemelisiniz.
Hırsız savunucusu mu olmuşum :)
Dediğim gibi, genler....
keşke TERBİYE de genlerle taşınan bir şey olsaydı....
- - - Updated - - -
Oysa verdiğim cevaplar da , kendisinin haklarını alabilmesi konusunda idi,
kızmaca yok kısmı ise, sn.litigation un yazdıklarına ithafen , kendisinin haklı olduğunu ama malesef insanların içinde bulunduğumuz şartlar gereği mecburen en başta bazı şeyleri kabullenebileceğini , artık ipler koptuğunda da ilk akla gelenin, o güne kadar kabullenilen şeylerin artık kabullenilemez olduğunu söylemekti.
Yani arkadaşın hakkını savunma gayretindeydim;
Bu durumda savunucu bensem, hırsız kim oluyor???
Neyse, dediğim gibi, terbiye çorbadaki gibi yumurtayla yapılıveren bir şey değil .