motorsikletiyle olay yerine giden çakarı yakılı olan trafik nedeniyle tramvay yoluna girip tramvay yolunda tramvaya binmeye çalışan bir yayaya çarpması sonucu asli hatalı kimdir ?
Printable View
motorsikletiyle olay yerine giden çakarı yakılı olan trafik nedeniyle tramvay yoluna girip tramvay yolunda tramvaya binmeye çalışan bir yayaya çarpması sonucu asli hatalı kimdir ?
ancak yayada tramvay yolunda karşıdan karşıya geçiyor ve yayaya kırmızı ışık yandığı bir anda
Asli kusurlu kimdir diye sormuştunuz, ona istinaden yanıtımı vermiştim, yaya kusursuz demedim , diyemem de zaten, ama sizce asli kusurlu kimdir?
Birinci mesajınızda yaya tramvaya biniyordu, Siz olayı nasıl anlatırsanız ona göre cevap alırsınız. Birinci sorunuza cevabı sayın Kırcalı vermiş.
ikinci mesajınızda tramvay kayboldu, yaya tramvaya binmekten vazgeçip karşıya geçmeye başladı, üstelik bir de kırmızı ışık yandı. Buna verilecek cevap da: "yaya dediğiniz kişi yüzde yüz haksız, çakarı yanık polis sonuna kadar haklıdır" olacaktır. Ama buna cevap verildiğinde de "yaya aslında otomobildeydi, tramvay yolu dediğim de otobandı" mı gelecek acaba?
yanlış anlaşıldı galiba. cadde uzerindeki bir tramvay yolundan ilerleyen cakarı acık polis tramvaya binmeye calışan kırmızı ısıkta caddeden gecerek tramvay yoluyla yayagecidinni kesiştigi noktada bir çarpışma oluyor. polis tramvay yolunu kullanabilirmi? yada hatanın yuzde kaçı polisin?
Kırmızı ışık hem yayaya hem o yöne geçecek araçlara yanıyorsa motosikletli polis de birlikte kusurlu olur. Kırmızı ışıkta trafik güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde bir ayrıcalık ambulans ve itfaiye araçlarına ait biliyorum belki bu şekilde hayati bir müdaheleye gitmekte olan polis araçlarının da olabilir varsa böyle bir şey cezasızlık sebebi veya hafifletici sebep teşkil edebilir.
teşekkurler.. kırmızı ısık yayaya yanıyormuş.
Kırmızı ışık yayalar ve normal araçlar içindir. Kimi araçlar buna uymak zorunda değildir. Örneğin itfaiye ve ambulans bunlardan ikisi. Size yeşil de yanıyr olsa, bunlardan birine kırmızı yanıyor da olsa, geçiş önceliği onundur. Polis de ışıkları yandığında bu şekilde oluyor zannediyorum. Bunlar sorun değil. Zira ışık ve sireninden anlarsınız ve yol verirsiniz de, eğer aracın üzerinde hiç bir işaret olmadığı halde kırmızı ışıkta geçme hakkına sahip birisi ise, o zaman işte iş zor. Müneccim mi olmak lazım yoksa araç sürücüsü ile telepatik münasebet mi tesis etmek lazım bilemiyorum. Bu yüzden hep tedirginim trafikte. Ya karşıma çıkan "açık mavi" ise diye...
Kırmızı ışık araçlara yanık olsun, yayalar geçişe başlamışlar, bu esnada bir ambulans, cankurtaran ya da polis arabası fark etmez geçiş üstünlüğüne sahip bir araçta bu kavşağa hızla gelsin, yayaların geçişe devam ettiğini görüp yavaşlaması gerekmez mi ?hatta geçişini tamamlayamamış bir yaya varsa ve bu yaya araca yol vermediyse durması gerekmez mi ?
Diyelim ki yayalara kırmızı ışık yanıyor , bu sırada bir yaya da geçişe başlamış, Yaya yaşlı, çocuk, hamile, gazi, sakat, kulağı duymayan, gözü iyi seçemeyen, hastalıklı, dalgın, problemli birisi olabilir, geçiş üstünlüğüne sahip araç sürücüsü bu durumu göz ardı edebilir mi ? Hem geçiş üstünlüğüm var hem de yayaya kırmızı yanıyor, durmam, yavaşlamam yayayı umursamam diyebilir mi ?
Kural olarak; Görev sırasında, belirli araç sürücülerinin, can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamasına "geçiş üstünlüğü" adı verilmiyor mu ?
Hele ki polis araçları; bir suçu, yada suça teşebbüsü önlemek adına hareket ederken diğer vatandaşların can güvenliğini tehlikeye sokamaz. Bunun adı geçiş üstünlüğü değildir.
Değil çakar'ı, flama taksa faydasız..
- - - Updated - - -
Yaya ya kırmızı ışığın yanıyor olması; trafik cezası bakımından yaya ile trafik polisi arasındaki bir durumdur.
Olay yerine gidiyorum diyerek tramway yoluna girip kural ihlali yapan Yunus, kırmızı ışıkta geçiyordu diyerek yayayı suçlayamaz.
Yani savunması Devekuşu Kabarede geçen bir sahneye benzedi;
hakim soruyor
" oğlum yayaya çarpmışsın"
"evet sayın hakimim çarptım"
"ama evladım yaya kaldırımında çarpmışsın"
"evet sayın hakimim, ne yapsaydım, yayaya üst geçitte mi çarpsaydım"
Kamu asayişinden ve vatandaşın can güvenliğinden sorumlu kamu görevlileri nasıl ki silah kullanırken meskun mahalde yasal kısıtlamaları uyuyorsa, araç kullanırken de aynı hassasiyet içinde olmalıdırlar.