Cevap: Kötü niyetli borçlu
İşyeri devrinin hileli devir olduğu ispatlanabilir. Yada işyeri devir olmadan haciz konulabilir.
Devredeceği yakınının yakınlık derecesi nedir.?
Bir nevi tokatçılık. Senelerin esnafı, bu yüzden herkes güveniyor, sonra işler kötü gidince henüz haciz falan gelmeden kimseye çaktırmadan devirleri bitiriyor. Devrettiği kişi mesela amcaoğlu, kayınbirader gibi çok yakın olmayan kişiler.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Birçok borcu olan borçlu, 10 kişinin çalıştığı kendi işyerini, işyerinde maaşla çalışan bir yakını üzerine devretse, kendisini de orada asgari ücretle çalışıyor gösterse. Ev haczi de kalktı, Otomobili de başkasının üzerine olsa, asgari ücretinin dörtte birine de zaten haciz olsa.
Elindeki telefondan giyimine, kullandığı otomobile kadar her şekilde "asgari ücretli" olmadığı ortada olsa (ancak bunun hukuki olarak sanırım bir ispatı yok). Bu kişinin alacaklıları avucunu mu yalayacak? Yoksa toplam 200-300 bin liralık alacağın asgari ücretin dörtte biriyle ödenerek kendisine sıra gelmesini mi bekleyecek?
Kanunlarımız kötü niyetli borçluyu korur mu yoksa alacaklının yapacağı bir şeyler olabilir mi?
Şahsi olayınız mı? tartışma konusu mu?
Tartışma konusu diyelim. Aslında bir esinlenme var ama hayal gücü ile epeyce zenginleştirilmiş :) Kanaatimce gerçekte olabilecek bir olay.
Ev haczi ile ilgili düzenlemeden önce, borçlunun ev hacizleri ile taciz edilmesi mümkündü. Şimdi bu da olamayacağına göre; mesela evde en son model her türlü imkan olsa bile, hepsinin "başkası adına" faturası bir klasör içinde duruyor olabilir. Biliyorsunuz, bu durumda haczeden masraflar ödemek durumu ile karşı karşıya kalabiliyor. Örneğin borçlunun çocuklarının özel okul taksitlerini, kendi çocukları devlet okuluna giden "şirket sahibi" akrabası ödüyor olabilir. Yine evin internet, telefon ve digitürk faturalarını "şirket sahibi akraba" ödüyor olabilir.
Burada irdelemek istediğim, kötü niyetli bir borçlunun alacaklılarla alay edercesine lüks bir hayat sürebilmesinin önünde "hukuksal" bir engel olup olmadığı.
Bahsettiğiniz konu benim başımda benim olayım hayal gücünün ötesinde burada açmadım olay yüzünden vekilimle birbirimize girdik.
Vekil beni ben vekili şikayet eden edene birbirimizle uğraşmaktan arada borçlu sıyırdı alay konusu olduk :(
Şu an takibi ayakta tutmaya çalışıyorum.
Hileli devir için Hısımlık dereceleri
KAN HISIMLARI SIHRİ (KAYIN) HISIMLAR
Birinci Derecede Kan Hısımları
Kişinin;
- Çocukları [ve eşleri],
- Annesi [ve eşleri],
- Babası [ve eşleri].
Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin;
- Eşinin Annesi [ve eşleri],
- Eşinin Babası [ve eşleri].
İkinci Derecede Kan Hısımları
Kişinin;
- Kardeşleri [ve eşleri],
- Torunları [ve eşleri],
- Büyük annesi [ve eşleri],
- Büyük babası [ve eşleri].
İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin;
- Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri],
- Eşinin büyük annesi [ve eşleri],
- Eşinin büyük babası [ve eşleri].
Üçüncü Derecede Kan Hısımları
Kişinin;
- Kardeşinin çocukları (yeğenleri) [ve eşleri],
- Dayısı [ve eşleri],
- Amcası [ve eşleri],
- Halası [ve eşleri],
- Teyzesi [ve eşleri].
Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin;
- Eşinin kardeş çocukları (kayın, baldız ve görümce çocukları) [ve eşleri],
- Eşinin dayısı [ve eşleri],
- Eşinin amcası [ve eşleri],
- Eşinin halası [ve eşleri],
- Eşinin teyzesi [ve eşleri].
Borçlunun kaçış yöntemi olduğu kadar, alacaklının da yakalama yöntemi vardır.
Alacaklıdan mal kaçırma eylemi dolayısıyla şikayette bulunulabilir. Diğer yöntemlere de başvurulması alacaklının yararınadır.
İcra iflas suçlarını öğrenmeye çalışıyorum ancak vakti geçti bana faydası yok veresiye defterlerine el konulması gibi şeyleri öğrendim diğer yöntemler derken?
- - - Updated - - -
Kişinin ticari geçmişini ve mal kaçırdığı akrabalarının ticari geçmişlerini (hesap akışları mal varlıklar vs.)yasal yollardan öğrenme imkanı var mı?
Alıntı:
Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Borçlunun kaçış yöntemi olduğu kadar, alacaklının da yakalama yöntemi vardır.
Alacaklıdan mal kaçırma eylemi dolayısıyla şikayette bulunulabilir. Diğer yöntemlere de başvurulması alacaklının yararınadır.
Muhakkak ki her iki tarafın oyun alanı var. Ortaya konmasını arzuladığım şey, kanunun kimden yana olduğu.
Hani insanın kendi kendine satranç oynaması gibi; yani alacaklı ve borçlunun azim, zekâ, zaman, hukuk bilgisi v.s. parametreleri eşdeğer olsa; kanunlarımıza göre hangisi şanslıdır?
Alacaklı şanslı ise şanslıdır.
Uygulamada alacaklının durumu her geçen gün kötüye gitmektedir.
Borçluya daha fazla imkan verilmekte, alacaklının alacağına kavuşmasına her gün daha fazla engel getirilmektedir.
Unutulmaktadır ki, alacağını alamayan borcunu ödeyemez.
Alıntı:
Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Uygulamada alacaklının durumu her geçen gün kötüye gitmektedir.
Borçluya daha fazla imkan verilmekte, alacaklının alacağına kavuşmasına her gün daha fazla engel getirilmektedir.
Unutulmaktadır ki, alacağını alamayan borcunu ödeyemez.
Konuya geç dahil oldum ama yukarıda yazdığınız kesinlik doğru. Şu anda da başımdan geçmekte. Alacaklarımın tahsilatını yapamadığımdan dolayı borçlu durumuna düştüm. Ve bana borçlu olanların tavırları ise tamamen komedi. Resmen dalga geçiyorlar. haciz göndersene, sıkıyosa al tabirleri yeterince can sıkıyor. Avukatımı yakınen tanıyorum. tanımasam diyeceğim avukatımdan kaynaklımı diye lakin kesinlikle değil. güveniyorumda. Şu anki hukuk sistemi tamamen çökmüş durumda. banka hesabına haciz gönderdik. banka kırk takla atıyor. oyaladıkça oyalıyor. bu süreçte zaten gidip kendilerine başka banka hesapları açıyorlar. Allah sonumuzu hayır etsin...