Cevap: Teminat senedi sorusu
"Şu kadar kişi okumuş neden bir kişi bile cevap vermemiş" sorusu bu tür durumlar için pek sık soruluyor bu forumda ve ben şahsen bu sorulara çok sinir oluyorum. O yüzden ben bu soruyu sormayacağım :)
Evet ayrıca düzenlenen bir belge ile senetlere teminat niteliği verilebilir.
Bir otomobil satın aldım, Parasını ödedim, Ancak devir hemen yapılamadığından ödediğim paraya karşılık senet aldım.
Bir başka kâğıda da "TUTANAK xxxx plakalı aracın devri yapılamadığından, senoleker'e xxxx tarafından xxx vardeli xxx liralık senet verlmiştir, xxxx plakalı aracın devir işlemi tamamlandığında bu senet iade edilecektir, iade edilmese bile geçersiz olacaktır"
yazılıp taraflarca imza edilmiştir.
Senedin vadesi geldiği halde otmobilin devir işlemi gerçekleşmezse bu senet kambiy senedi olarak mı takibe konmalıdır yoksa ilamsız takip mi başlatılmalıdır?
Kambiyo senedi kayıtsız şartsız borç ikrarını havi belgelerdir kayıt şart varsa kambiyo vasfını yitirir kaydın şartın gerçekleşip gerçekleşmediği yargılama konusu olur. Dolayısıyla sorunuza verilecek cevap evettir.
Teminat senedine bağlı sözleşmelerde, "şu iş yapılacaktır, YAPILMAZSA falanca senet GEÇERLİ hale gelecektir" yazar. Yani senet başlangıçta geçersizdir ve geçerli olabilmesi için "şu iş" in yapılmadığının mahkemece belirlenmesi gerekir.
Ancak somut olaydaki belgede bunun tam tersi yazıyor. Yani "şu iş YAPILIRSA senedin GEÇERSİZ olacağı" söyleniyor. Yani senet başlangıçta geçerlidir ve geçersiz olabilmesi için "şu iş" in yapıldığının mahkemece belirlenmesi gerekir.
Yani evrakta senedin ödenmesi bir şarta bağlanmıyor. ÖDENMEMESİ bir şarta bağlanıyor. Halbuki senedin kambiyo senedi olmaktan çıkması için, senedin ÖDENMESİNİN br şarta bağlanması gerek.
Şeklindeki bir iddia, cahilce bir iddia mıdır yoksa işe yarayabilir mi?
Elinize bir kambiyo senedi (çek, senet) alınız ve okuyunuz; "şu tarihte şu kişiye şu kadar para ödeyeceğim/ödeyiniz" yazar artı veya eksi bir şart kambiyo vasfını kaybettirir. Yani tarih eksik kalsa veya para miktarı veya paranın ödeneceği kişi belirtilmemesi nasıl kambiyo vasfına halel getiriyorsa bir artı şart da aynı sonucu doğurur.
Teşekkürler.
Senedi verdiğim avukata durumu anlatmama ve belgeleri vermeme rağmen "Kambiyo senedi" olarak tahsile koymayı düşünüyor.
Ya benim fark edemediğim için size aktaramadığım bir husus var, ya da avukatım yanlış yapacak.
Ne yapmam gerek bilemedim :(
En başından deseydiniz şunu :) avukatınız ne yapıyorsa bir bildiği vardır boş verin.
Kambiyo senedi mi teminat senedi mi olduğu dava konusu olabilecek bir senet için "kambiyo senedi" olarak takip başlatıldığında, borçlunun bu senedin teminat amaçlı olduğunu iddia eden bir dava açması için bir süre var mıdır? Yoksa takip devam ettiği sürece zaman aşımı yok mudur?
özürdilerim forumda konumla tam alakalı bir forum bulamadım.ben bi şirkette servis şoförüyüm.10.000 tl lik bir senet imzaladım.(üstünde bazı şartlar yazan ama o kağıttan kopartılabilen bi senet ancakarkası boş)ben yasal ihbar süremde istifa dilekçesi yazdım maaş ödemediği için ancak kabul etmiyo uzatıyo çıkışımı.çıkan kimseye parasını senedini vermiyo adam bu adamı öldürmekten başka bi fikir verebilirmisiniz adama kuruş zararım yok hatta onun bana borcu zararı var.
Noterden istifa ihbarında bulunabilirsiniz bu ihbarda vermiş olduğunuz senedin de hükümsüz olduğunu iade etmesini kullanılması halinde tck kapsamında suç sayıldığını da ekleyebilirsiniz bence sağlam iş olsun diyorsanız bir avukat yazsın yollasın derim.
Merhaba
Sözleşmeye istinaden teminat olarak verilmiş senet, sözleşme fes olduğu halde tarafıma verilmedi. Bütün uzlaşma çabalarıma rağmen senedimi alamadım. Noterden defalarca ihtar gönderdim umursamadılar. Bende savcılığa suç duyurunda bulundum. Aradan 3 ay gibi bir zaman geçtikten sonra senedi verdiğim kişi beni arıyor ve gel senedini al diyor savcılığa intikal etmiş bu durumda ben ne yapmalıyım?
1- karşılıklı anlaştığımızı belirten resmi bir yazı ile senedimi alıyım mı?
2- hiç gitmeyim mi?
3- suç duyurusunda bulunduğum savcılığa gidip karşı tarafın benden böyle birşey istediğini söyleyim mi?
Birde uzlaşmayı kabul edersem bana adliye tarafından masraf çıkar mı?
Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler.
Senedinizi gidip alın savcılığa da durumu bildirip şikayetten vazgeçin bir masraf çıkmaz.
Tekrar mrb
Senedi verdiğim kişi senedi kayıp etmiş. Ne yapmalıyım.
Kendini niye kaybetmedin diye sorun.