Kendimizi korumak için en son çare olarak o kişiyi silahla yaralarsak ceza alır mıyız? Meşru müdafaa nın cezası var mıdır?
Kendimizi korumak için en son çare olarak o kişiyi silahla yaralarsak ceza alır mıyız? Meşru müdafaa nın cezası var mıdır?
Çok kötü dayak yedik.En son çare hayatımızı kurtarmak amacıyla karşıdaki kişiye bir el ateş ettik ayaklarından.
bunun cezası var mıdır tck?
çünkü türkiye'de çok kötü niyetli insanlar var. Trafikte her yerde saldırıyorlar...
ben başka bir ülkede görmedim bu kadar saldırı ve kötülüğü.
yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap: Kendimizi korumak için en son çare olarak o kişiyi silahla yaralarsak ceza alır mıyız? Meşru müdafaa nın cezası var mıdır?
Yapacağınız ve yakalanacağınız her yanlış harkette mutlaka cza alırsınız.
En kucuk bir olayda aklına ilk olarak karşıdakine ateş etmek yaralamak-öldürmek gelen insanların da olduğu bir dünyada yaşıyoruz.
Cevap: Kendimizi korumak için en son çare olarak o kişiyi silahla yaralarsak ceza alır mıyız? Meşru müdafaa nın cezası var mıdır?
Meşru müdafaa da amaç saldıranı cezalandırmak değil saldırıyı durdurmak olmalıdır.
Saldırı durdurulduktan sonraki saldırana yapılan şiddet ve aletli darp meşru müdafaa kapsamında değildir.
Savunmalar Orantılı olmak zorunda
Savunma saldırıyı durdurmak amaçlı olmalıdır.
Saldırı durduktan sonra yapacağınız her türlü işlem orantısız olacağı için cezayı gerektirir.
1-Söz e söz ile
2-el kol işaretlerine el kol işaretleri ile
3-Bıçak a bıçakla
3-silah a silahla
Sözlü saldırıya saldırı aracı ile silahla cevap verirseniz meşru müdafaa değildir.
Ceza alırsınız.
ben sözlü saldırıdan dolayı kimseye silahla cevap vermem.
ama en ufak bir olayda insanlar saldırmaya başlıyor.
çok kötü insanlar var türkiye'de...
adam saldırdığı zaman arabayı önüne kırıp sana saldırdığı zaman bir erkek olarak kaçamam.
biri size fiziki saldırdığı zaman insan tepki olarak saldırmak zorunda kalıyor.
ona cevap vermek zorundasın.
her erkek bunu yapar.
- - - Updated - - -
MADDE 25. - (1) Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hâl ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
(2) Gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
silaha silahla mı karşılık vermek zorunluluğu sunuyor? fıkra 1
ağır bir tehlikeden kurtulmak için son çare olarak silah kullanılırsa ceza almaz mıyız diyor?fıkra 2?
Alıntı:
turbolinea rumuzlu üyeden alıntı
ben sözlü saldırıdan dolayı kimseye silahla cevap vermem.
ama en ufak bir olayda insanlar saldırmaya başlıyor.
çok kötü insanlar var türkiye'de...
adam saldırdığı zaman arabayı önüne kırıp sana saldırdığı zaman bir erkek olarak kaçamam.
biri size fiziki saldırdığı zaman insan tepki olarak saldırmak zorunda kalıyor.
ona cevap vermek zorundasın.
her erkek bunu yapar.
- - - Updated - - -
MADDE 25. - (1) Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hâl ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
(2) Gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
silaha silahla mı karşılık vermek zorunluluğu sunuyor? fıkra 1
ağır bir tehlikeden kurtulmak için son çare olarak silah kullanılırsa ceza almaz mıyız diyor?fıkra 2?
HAYIR
ORANTILI dengeli olmak
Söze söz ile
yumruka yumrukla
sopaya sopa ile
2 kişi bir kişiye saldırı yaparsa, örneğin sopalarla ,kendini korumak için
ateşli silah kullanılması durumunda ,mesela ayaklara ateş edilmesi halinde ne olur?
veya bir kişide sopa varsa karşı taraf ayaklara ateş ederse?
(Bu tür saldırı durumlarına karşı yaralayıcı ve öldürücü olmayan savunma araçlarını taşımak mantıklı olur sanırım.)
Alıntı:
meraklıüye rumuzlu üyeden alıntı
2 kişi bir kişiye saldırı yaparsa, örneğin sopalarla ,kendini korumak için
ateşli silah kullanılması durumunda ,mesela ayaklara ateş edilmesi halinde ne olur?
veya bir kişide sopa varsa karşı taraf ayaklara ateş ederse?
(Bu tür saldırı durumlarına karşı yaralayıcı ve öldürücü olmayan savunma araçlarını taşımak mantıklı olur sanırım.)
Evet
Amac savunmak olmali, cezalandirmak degil.
Cezalandirmak devletin görevi.
Kisi ancak kendini orantili savunma hakkina sahiptir.
o zaman madem kendimizi silahla savunamayacağız...silah taşımanın anlamı nedir?
Alıntı:
o zaman madem kendimizi silahla savunamayacağız...silah taşımanın anlamı nedir?
üstte yazanları okumuyorsun sanırım. biri sana silahla saldırırsa küfürlermi karşılık vercen :) tabiki silahla vereceksin. ancak sadece savunma amaçlı öldürme yada ceza amaçlı değil. birisi ateş ede ede seni kovalıyor dyelim ozaman bacağına yada ayağına savunma amaçlı seni öldüreceğinden sıkabilirsin bu meşru müdafadır ama tak diye adamı kafadan vurursan ceza alırsın.
ben sadece anlamıyorum...
biri bize sopalarla saldırdı ve fena dayak yedik...
o sırada cebimizde silah var.ilk havaya sonra ayaklarına 1 el ateş edersek cezası var mıdır diye soruyorum.
ben öldürmekten yana değilim.benim sorduğum silahla yaralarsak diye dedim.ayaklarından?
Alıntı:
ben sadece anlamıyorum...
biri bize sopalarla saldırdı ve fena dayak yedik...
o sırada cebimizde silah var.ilk havaya sonra ayaklarına 1 el ateş edersek cezası var mıdır diye soruyorum.
ben öldürmekten yana değilim.benim sorduğum silahla yaralarsak diye dedim.ayaklarından?
evet anlamıyorsunuz :) siz sopayla dayak yediyseniz sopayla sadece saldırı duruncaya kadar karşıdakine sopayla vurabilir veya yumruk atabilirsiniz. karşıdaki size saldırmayı bırakınca polis çağırıp şikayet edeceksiniz olay bu. silahla kovalıyasa yada yaralandıysanz silhla durdurabilirsiniz karşıdakini gerisi polisin ve adliyenin işi
Korku ve panik halinde kişiler meşru savunma hali için orantılılık hesabı yapamazlar, kendilerine yapılan fiili savuşturmak için çabalarlar. Sopayla saldırıya uğrandığında amaçları neyse yapsın gitsinler sopam yok benim diye kimse beklemez, kendi kendine zarar vermek diye yorum yapabilirim şahsen mağdur için( ki hukuk kişiyi kendinden bile korur) . Saldırıyı yanında ne varsa onunla savuşturabilmeli kişi, meşru savunmanın sınırının aşıldığı yerde kanunlar mağdur içinde devreye girer zaten.