4,5 Yıl çalışıp askere gittim.. Tazminat alamadım..Çıkışımı askerlik olarak göstermemişler..
Özel bir elektrik şirketinde çalışıyordumm. Yaklaşık 4,5 yıl çalıştıktan sonra askerlik nedeniyle 28.07.2012'de ayrılıp dilekçemi verdim şirkete ama bende herhangi bir kopyası yok. Çünkü daha önce ayrılanların hepsi sorun yaşamamıştı tazminatla ilgili. Ama ben 13.08.2012' de askere gittim ve gelmeme rağmen şirkette işlerin kötü gittiği için tazminatım ödenmedi daha yeni görüştüm 3 aya düzelirse vereceklermiş güvenemiyorum tabi 6 ay geçti ödenmedi şimdi nasıl güveneyim şirketin isminde ise ufak bir değişiklik yapmışlar başkasının üzerine geçirmişler ama çalışma yaptıkları fabrikalar aynı çalışanlar aynı..Aynı zamandada işkura gittim işsizlik maaşı için terhis kağıdını getir yeter dediler sonra tc isteyip sigorta durumuna baktılar çıkışı istifa diye vermişler askerlik olarak değil.. Böyle olunca olmaz dedi görevli diğer görevlide terhis kağıdını bir getir deneriz dedi.. Şimdi ben dava açsam tazminatımı almamda sorun olur mu acaba ? Faizinide ve işsizlik maaşı alamadığım için mağdur olduğum miktarlarıda alabilir miyim ? şimdiden teşekkür ediyorum
Cevap: 4,5 Yıl çalışıp askere gittim.. Tazminat alamadım..Çıkışımı askerlik olarak göstermemişler..
28.07.2012'de ayrılıp dilekçemi verdim şirkete demişsiniz ne dilekçesi bu istifa mi ?
Cevap: 4,5 Yıl çalışıp askere gittim.. Tazminat alamadım..Çıkışımı askerlik olarak göstermemişler..
hayır dilekçede şöyle belirtmiştim askere gitmem gerektiği için ayrılmak zorundayım demiştim
Ben Genede Yazayım Aklınızda Bulunsun
İş Kanunu’na göre Kıdem Tazminatı hususunda işçi kendi rızasıyla işten ayrılması sonucu işçinin işverenden herhangi bir hak iddia edememesine kuruludur. Bu sebeple; işçinin işten ayrılmasında istifa ile kendi rızası ile mi ayrılıp ayrılmadığı konusu net olmalıdır. Oysa uygulamada ise işçi kesimi bu konu hakkında yeterli bilgi sahibi olmayıp her işi bırakmayı istifa olarak değerlendirmektedir.
Halbuki gerçekte durum çok farklıdır. Uygulamada işveren, işçi üzerinde büyük bir baskı kurmakta ve işçinin maaşında veya çalışma koşullarında değişiklik yaratmaktadır. Örneğin; İkramiyelerin kaldırılması, maaşının geç verilmesi, ücretsiz izne çıkarılması, iş konumunun değiştirilmesi, yol, yemek ve yakacak yardımı gibi sosyal haklarının kaldırılması gibi değişikliğe gitmesi gibi durumlarda işin işçi tarafından bırakılması istifa değildir. Bu durumda işçi işten ayrılması halini haklı veya geçerli nedene dayanması durumunda bunun istifa ile ayrılma olmadığını bilmesi gerekir.
Sonuç olarak işçi için Kıdem Tazminatı iş akdinin feshedildiği işsiz kalındığı sürede geçimini sağlayacak en önemli gelirdir. Bu gelirin kaybedilmemesi için işçinin Kıdem Tazminatı’nı hak edecek şekilde işten ayrılması gerekir. Bunun için geçerli ve haklı nedenle işten ayrılan işçi dilekçesini “İstifa ediyorum” şeklinde değil, “İş akdimi tek taraflı olarak feshediyorum” ibaresi ile bitirmelidir
Şayet gerçekten böylesi bir durum olmuş ise artık bu olayda işvereninizin iyi niyetli olduğu söylenemez ama çalışanımızın çok iyi niyetli olduğu açık.
Anlaşılan o ki tazminatınızı yargıya taşımadan ödemiyecekler !
İlk olarak noterden şu kadar süre içerisinde ödenmesini istiyorum şeklinde ihtarname çekmen gerekiyor
Ondan Sonra ise
Aacaklarınızı almak konusunda, iş mahkemesinde dava açmanız gerekecektir eğer işverenin ödeme yapmayacağı yönünde bir şüpheniz varsa.
Açacağınız davada belkide işveren önce , ödediğine dair imzaladığınız ibra belgesini sunacaktır. O belgenin geçerliliği -ödemenin yapılıp yapılmadığının araştırılması, ıspatlanması vs derken dava süreci biraz daha uzayarak ortalama temyizle birlikte 1-3 yıl arası olacaktır.
İşverenden çek-senet vs almayı deneyin derim bir kaç ay sonrası için...
çok teşekkür ederim mustafa bey.. pazartesi ilk işim olarak işkurdan işsizlik ödeneği almaya çalışacağım..Sonrasında ise ihtarname çektiririm teşekkür ediyorum
Özeline birkaç birşey yazdım okursun sonra ..
Bu arada işe giriş tarihini ve brüt maaşını net olarak yazarsan alacagın tazminatı soyleyebilirim
özeli okudum teşekkür ederim mustafa bey..07.03.2008 de girdm 28 temmuzdada askerlik için ayrıldım..13.08.2012 dede askere gittim. ancak özel şirket olduğu için asgari ücretten gösterdi hep sigortayı.. Faizinide alabilir miyim ? tazminatın ihtarnameyi normal hakedişim kadar mı alacağım yoksa ?
01.01.2012 30.06.2012 16 Yaşından Büyükler İçin (brüt) 886,50 TL
01.01.2012 30.06.2012 16 Yaşından Küçükler İçin (brüt) 760,50 TL
Esas Gün: 1605 gün
Kıdem Tazminatına Esas Ücret: 885.00 TL
Kıdem Tazminatı Tutarı (Brüt): 3,891.58 TL
Damga Vergisi Kesintisi (%0.66): 25.68 TL
Ödenecek Kıdem Tazminatı (Net): 3,865.89 TL ALACAGINIZ ÜCRET
bugün bir avukatla görüştüm her konuda yardımcı olabiliyor ancak.. çıktığım şirketi avukat bulamadı gözükmüyormuş sistemde ancak yeni adı gözüküyor ama devirle değilde yeni açılmış bir şirket gibi gözüküyor banada avukatın dediği o şirketin senin daha önce çalıştığın şirket olduğunu kanıtlamamız lazm dedi.. Bunu nasıl yapabilirim acaba.. aynı fabrikalara çalışıyorlar müteahhit olarak ordan faydalanamam mı acaba yada eski şirketteki arkadaşların çoğu hala devam ediyor işe ama herhangi bir imzalama falan olmamış onlara girdi çıktımı yaptılar şuanda bilemiyorum ama aynı elemanlar çalışmaya devam ediyor.. oradan bulamam mı acaba ?
Şirketin senin daha önce çalıştığın şirket olduğunu kanıtlamamız lazım diyen meslektaşım işin erbabıysa kanıtlar illaki :))
- - - Updated - - -
Avukatınız iyi bir çalışma sonucu ulaşabilir..
evett bende başka bir tecrübeli avukatla görüşücem inş. tecrübe gerçekten çok önemlii :d
illaki... İns olumlu Sonuç Alırsınız
Hakkını araman gerekirdi.